Cauti obiective turistice in Palermo si imprejurimi? Ti-am pregatit un itinerar care te va ajuta sa-ti organizezi timpul eficient si sa explorezi capitala Siciliei, fara sa ratezi nimic important.
Cand ajungi in Palermo ar fi bine sa stii deja ce ar trebui sa vizitezi aici. Acest frumos oras sicilian de coasta este un important centru istoric si ofera o varietate de atractii.
Elaborarea unui itinerar detaliat iti va permite sa imbini vizitele la siturile UNESCO cu momente de relaxare pe superbele sale plaje.
Sa mergi in pietele locale si sa te bucuri de gastronomia siciliana fara graba.
Mai jos am prioritizat pentru tine cele mai emblematice locuri de vizitat in Palermo. Inarmat cu sfaturi pretioase si pregatit de o experienta memorabila, iata ce sa vizitezi in Palermo!
Cele mai importante obiective turistice din Palermo
Palatul Normanzilor (Palazzo dei Normanni)
Cunoscut si sub numele de Palatul Regal, Palatul Normanzilor (Palazzo dei Normanni) este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Palermo.
Acest grandios si impresionant edificiu, a fost de-a lungul timpului martorul unor evenimente care au modelat istoria Siciliei.
Palatul Normanzilor a fost candva locuit de cei mai aprigi conducatori ai regiuni, figuri istorice de talia lui Roger al II-lea, Frederic al II-lea si multi altii.
Astazi, adaposteste Adunarea Regionala Siciliana.
Palatul Normanzilor din Palermo se mandreste cu o arhitectura eclectica, rezultatul unei fuziuni culturale remarcabile.
A fost initial resedinta imparatilor bizantini, apoi extins in 1130 de normanzi si mai tarziu locuit de viceregii spanioli.
Nu am cuvinte sa iti descriu apartamentele regale; sunt spatioase, decorate cu fresce, picturi, tesaturi fine si mobilier somptuos. Remarcabile sunt mozaicurile care infatiseaza scene de vanatoare.
Cel mai mult mi-au placut Camera Regelui Roger, curtea interioara si gradinile regale.
Totusi, adevarata capodopera a palatului este Capela Palatina, construita in secolul al XII-lea regele Roger al II-lea al Siciliei.
Mozaicurile sale stralucitoare care acopera peretii si tavanul sunt de-a dreptul coplesitoare.
Apropo, atat Palatul Normanzilor, cat si Capela Palatina sunt recunoscute ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO.
Biserica Sfantul Ioan al Eremitilor (San Giovanni degli Eremiti)
Dupa ce ai vizitat Palatul Normanzilor, intra si in Biserica Sfantul Ioan al Eremitilor (Chiesa di San Giovanni degli Eremiti in italiana) din apropiere.
Ascunsa pe o straduta, o vei recunoaste usor datorita cupolelor sale rosii, care contrasteaza cu zidurile medievale si cu vegetatia luxurianta din jur.
Chiesa di San Giovanni degli Eremiti este una dintre atractiile turistice emblematice din Palermo. Se distinge prin arhitectura sa unica care reflecta influente orientale si normande.
Biserica a fost transformata intr-o moschee in timpul dominatiei bizantine din Sicilia.
Dupa cucerirea normanda, a fost reconvertita intr-o biserica catolica de catre regele Roger al II-lea in secolul al XII-lea.
Chiesa di San Giovanni degli Eremiti face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO.
Interiorul sau este simplu si sobru, cu putine decoratiuni, ceea ce ii accentueaza caracterul spiritual si istoric.
O poti vizita contra cost, dar zic eu ca merita sa arunci o privire.
De altfel, biserica este inconjurata de gradini superbe unde te poti retrage pentru cateva momente din agitatia orasului Palermo.
Parcul Villa Bonanno
Intorcandu-te in fata Palatului Normanzilor, poti sa faci o plimbare prin parcul Villa Bonanno. Acest spatiu verde urban iti va oferi o oaza de liniste si racoare chiar in centrul orasului Palermo.
Parcul Villa Bonanno a fost creat la inceputul secolului al XX-lea pentru a imbunatati aspectul zonei din jurul Catedralei din Palermo si al Palatului Normanzilor.
A fost numit dupa primarul de la acea vreme, Pietro Bonanno.
In parcul Villa Bonanno ne-au atras atentia aleile sale umbrite, peluzele bine ingrijite si varietatea de plante si arbori exotici, printre care si palmieri.
Parcul Villa Bonanno este locatia ideala in care sa te relaxezi si sa iti incarci bateriile inainte de a porni spre alte locuri de vizitat in Palermo.
Catedrala din Palermo
Din parcul Villa Bonanno, traversand Via Vittorio Emanuele, ajungi imediat la Catedrala din Palermo.
Aceasta se distinge prin arhitectura sa unica, fiind considerata una dintre cele mai frumoase catedrale din Europa.
Intr-adevar, privita din exterior, Catedrala din Palermo este impresionanta. Prezinta un amestec fascinant de diferite stiluri arhitecturale care eclipseaza Palatul Normanzilor si alte edificii din jur.
Accesul in interiorul Catedralei din Palermo este gratuit. Contra cost se pot vizita cripta si mormintele regale, unde sunt inmormantati inclusiv Roger al II-lea si Frederic al II-lea.
De asemenea, se poate admira trezoreria catedralei, care adaposteste o colectie de bijuterii regale, manuscrise, vesminte preotesti si alte obiecte de valoare.
Dupa mine, punctul culminant al vizitei este terasa de pe acoperisul catedralei.
Desi trebuie sa platesti ca sa urci acolo, privelistea uimitoare asupra centrului vechi al orasului Palermo merita toti banii.
Patru Colturi (Quattro Canti)
De la Catedrala din Palermo mergi pe Via Vittorio Emanuele pana la intersectia cu Via Maqueda.
Cand ajungi aici, opreste-te cateva momente pentru a admira aceasta zona, cunoscuta sub numele de Quattro Canti (Patru Colturi).
Vei observa ca intersectia este flancata de patru cladiri impresionante cu fatade identice. Practic, fiecare fatada prezinta aceleasi caracteristici arhitecturale.
La baza lor se afla fantani ce simbolizeaza cele patru anotimpuri.
La nivelul intermediar sunt decorate cu statui ale monarhilor care au domnit in Palermo, iar la nivelul superior, cu statui dedicate sfintilor protectori ai orasului.
Quattro Canti din Palermo mi-a amintit de Quattro Fontane, pe care am admirat-o in timp ce goneam spre diverse obiective turistice din Roma.
Fontana Pretoria
Langa Quattro Canti se afla Fontana Pretoria, cunoscuta si ca Fantana Rusinii. Se numeste astfel, deoarece este inconjurata de numeroase statui care intruchipeaza barbati si femei complet goi.
Astazi, cu siguranta acestea nu mai sunt deochiate pentru nimeni.
Totusi, acum 450 de ani, cand a fost construita fantana, erau o blasfemie pentru populatia catolica din Palermo.
Cu toate acestea, Fontana Pretoria este o capodopera de arta. Noi am gasit-o nefunctionala si ingradita de un gard care ii stirbea frumusetea.
Daca tot esti in zona, intra si in Biserica Santa Maria dell’Ammiraglio (Chiesa della Martorana), renumita pentru superbele sale mozaicuri aurite, in stil bizantin.
Teatrul Massimo
Continuam lista cu ce poti face in Palermo cu Teatrul Massimo. Ajungi la el in vreo 10 minute din Quattro Canti, mergand pe jos pana in capatul Via Maqueda.
Teatro Massimo este gazduit de o cladire spectaculoasa care domina Piazza Giuseppe Verdi. Este cel mai mare teatru din Italia si al treilea din Europa, dupa cele din Paris si Viena.
Inaugurat la sfarsitul secolului al XIX-lea, Teatrul Massimo din Palermo s-a impus ca o constructie monumentala, starnind controverse.
Multi considerau la acea vreme ca nu era necesara o asemenea instituie culturala in Palermo.
Cu toate acestea, Teatrul Massimo si-a castigat rapid un loc de frunte printre cele mai prestigioase teatre italiene. S-a remarcat prin calitatea spectacolelor sustinute de artisti mari ai vremii, inclusiv faimosul Luciano Pavarotti.
Chiar si astazi, acesta continua sa gazduiasca spectacole de renume international.
De altfel, mai este cunoscut pentru faptul ca aici s-au filmat scene din celebrul film The Godfather (Nasul).
Pe langa spectacole, al caror preturi ti se pot parea piperate, Teatrul Massimo pune la dispozitia vizitatorilor tururi ghidate. Gasesti mai mule detalii aici.
Daca nu intentionezi sa il vizitezi, te sfatuiesc sa il admiri macar din exterior.
Crede-ma! Nu poti sa spui ca ai vazut cele mai importante obiective turistice din Palermo daca ratezi Teatro Massimo.
In vreo 10 minute de mers pe jos de la Teatrul Massimo ajungi in Piazza Ruggero Settimo. Aici se afla Teatrul Politeama, un alt edificiu emblematic din Palermo.
Piata Ballarò (Mercato di Ballarò)
Pietele locale din Palermo sunt unele dintre cele mai vibrante si autentice locuri pentru a experimenta cultura siciliana.
Ne place sa le vizitam, deoarece ofera o incursiune in viata cotidiana a locuitorilor orasului si o oportunitate de a degusta produsele gastronomice locale.
In Palermo, iti recomand sa mergi in Piata Ballarò, una dintre cele mai mari si mai vechi dintre pietele locale din oras. Aceasta se intinde pe mai multe strazi in cartierul istoric Albergheria.
Mercato di Ballarò este un loc plin de viata, unde localnicii vin sa cumpere fructe, legume, carne, peste si alte produse proaspete.
Piata este cunoscuta si pentru standurile sale cu mancare stradala, unde poti incerca specialitati siciliene.
Degusta pane e panelle (sandwich cu frigarui din faina de naut), arancini (bile de orez umplute si prajite), ravazzate (chifle umplute cu carne) sau fructe de mare proaspete.
Atmosfera din Piata Ballarò este una autentica, cu vanzatorii strigand pentru a-si promova marfa si cu mirosuri apetisante care te imbie la fiecare pas.
O alta piata de vizitat in Palermo ar mai fi Mercato del Capo, situata in apropierea Teatrului Massimo.
Aici poti gasi, o gama larga de produse, de la fructe si legume la condimente, branzeturi si mancaruri siciliene.
Intra si in Chiesa dell’Immacolata Concezione, din zona Pietei del Capo.
Poate ca din exterior nu te indeamna sa o vizitezi, dar de indata ce ii treci pragul vei fi uimit de frumusetea acestei capodopere.
Catacombele Capucinilor
Te intrebi ce poti vizita in Palermo mai neobisnuit si memorabil? Atunci iti propun sa vezi Catacombele Capucinilor.
Acest cimitir subteran este considerat unul dintre cele mai bune locuri de vizitat in Palermo. Intr-adevar, experienta este interesanta si emotionanta, dar si infioratoare as spune.
Este greu sa nu fii coplesit in timp ce te plimbi pe coridoarele cu mii de mumii suspendate pe pereti. Cea mai socanta este zona cu copii.
Catacombele Capucinilor sunt formate din mai multe galerii, iar mumiile sunt plasate in functie de statutul social, profesie si sex.
Exista zone separate pentru calugarii capucini, barbati, femei, copii, familii si profesionisti, cum ar fi medicii, avocatii, etc.
Trupurile mumificate sunt imbracate in hainele lor de zi cu zi sau in haine de ceremonie si sunt expuse in nise, pe rafturi sau suspendate pe pereti.
Una dintre cele mai cunoscute mumii este cea a micutei Rosalia Lombardo, care a murit in 1920 la varsta de doar doi ani.
Datorita tehnicilor de imbalsamare folosite, trupul ei este unul dintre cele mai bine pastrate din catacombe. I se mai spune „Frumoasa Adormita” pentru aspectului ei pasnic si nealterat.
Daca planuiesti sa vizitezi Catacombele Capucinilor din Palermo, fii pregatit pentru o experienta puternica. Nu ti-as recomanda daca esti mai sensibil, cu atat mai putin copiilor.
Plaja Mondello
Cu siguranta stii ca in Sicilia gasesti unele dintre cele mai frumoase plaje din Italia. Una dintre ele este Plaja Mondello, aflata la doar 11 kilometri de Palermo.
Cu nisip fin, apa cristalina, turcoaz si stanci pe fundal, aceasta este plaja preferata a localnicilor si turistilor.
Pe plaja Mondello poti alege sa inchiriezi un sezlong confortabil, dar exista si o portiune unde iti poti intinde prosopul fara costuri suplimentare.
Daca ti se face foame sau sete, nu-ti face griji! Vei gasi o varietate de localuri care ofera gustari delicioase.
Asa ca, dupa ce ai explorat atatea obiective turistice in Palermo, poate ar fi timpul sa faci o escapada prin imprejurimi si sa te relaxezi pe plaja Mondello.
Din Palermo ajungi usor aici cu autobuzul 806. Acesta pleaca la fiecare 10 minute din Piazza Crispi.
Belvedere Muntele Pellegrino (Belvedere di Monte Pellegrino)
Belvedere di Monte Pellegrino este o alta atractie turistica din imprejurimile orasului Palermo. Aceasta locatie uimitoare se afla la vreo 14 kilometri de centrul orasului.
Muntele (monte in italiana) Pellegrino se inalta la o altitudine de aproximativ 600 de metri deasupra nivelului marii.
Este un loc emblematic pentru locuitorii din Palermo, fiind popular pentru drumetii si picnicuri.
In varful muntelui este amenajata o platforma panoramica, care ofera o vedere spectaculoasa asupra orasului Palermo si marii.
Belvedere di Monte Pellegrino este unul dintre cele mai apreciate locuri pentru a admira peisajul si pentru a face fotografii memorabile.
Pe langa peisajele uimitoare, Monte Pellegrino este cunoscut si pentru Sanctuarul Sfintei Rosalia (Santuario di Santa Rosalia), protectoarea orasului Palermo.
Sanctuarul este situat intr-o pestera unde se spune ca moastele Sfintei Rosalia au fost descoperite in secolul al XVII-lea, aducand sfarsitul unei epidemii de ciuma care afectase orasul.
De atunci, locul a devenit un centru de pelerinaj religios.
Din Palermo poti sa ajungi pe Muntele Pellegrino cu autobuzul 812 din Piazza Crispi. De altfel, se poate ajunge pana la platforma panoramica si cu masina.
Catedrala din Monreale (Cattedrale di Monreale)
Daca ai timp, o excursie la Catedrala din Monreale este o idee excelenta. Acest sit UNESCO se afla foarte aproape de periferia orasului Palermo si iti recomand cu caldura o vizita aici.
Catedrala din Monreale este o capodopera arhitecturala, fiind unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din Sicilia.
Este cunoscuta in special pentru mozaicurile sale bizantine de o frumusete uluitoare.
Construita in 1174, Catedrala din Monreale reflecta amestecul cultural al Siciliei medievale. Acest edificiu este un exemplu remarcabil de sinteza intre stilurile arhitecturale normand, arab si bizantin.
Insa, interiorul catedralei este ceea ce o face cu adevarat exceptionala. Peretii sunt acoperiti cu mozaicuri aurii care ilustreaza scene din Vechiul si Noul Testament.
Acestea acopere o suprafata de aproximativ 6.500 de metri patrati, ceea ce il face unul dintre cele mai extinse ansambluri de mozaicuri din lume.
Manastirea benedicta adiacenta catedralei merita de asemenea admirata. Se remarca prin numeroasele sale coloane, fiecare avand un design unic.
La final, fa o plimbare prin Monreale pentru a-i descoperi frumusetea. Din Palermo ajungi usor in Monreale cu masina sau cu autobuzul.
Cefalù
Cefalù este o destinatie perfecta pentru o escapada de o zi din Palermo. Acest orasel pitoresc de coasta se afla la doar o ora de mers cu trenul sau masina.
Odata ajuns, Cefalù te intampina cu stradute inguste si pline de farmec, case medievale si o atmosfera relaxata, specifica traiului la malul marii.
Atractia principala este Catedrala din Cefalù, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Aceasta impresioneaza cu fatada sa impunatoare si mozaicurile bizantine stralucitoare din interior.
Viziteaza spalatoria medievala (Lavatoio Medievale) din centrul vechi al orasului.
Apoi, nu rata ocazia de a urca pe La Rocca, o stanca care iti ofera o panorama splendida asupra orasului si a apei cristaline a marii.
De asemenea, plajele din Cefalù sunt ideale pentru a te bucura de soare, pentru a te relaxa pe nisipul fin, iar apele sale limpezi sunt perfecte pentru inot.
Orasul ofera o varietate de restaurante unde poti savura fructe de mare proaspete si alte delicatese locale.
Aceste obiective turistice sunt repere esentiale in Palermo si imprejurimi. Vizitarea lor iti va oferi sansa de a descoperi profunzimea si frumusetea acestei provincii siciliene.
Am ordonat obiectivele turistice din Palermo intr-o ordine accesibila, pentru a te ajuta sa-ti optimizezi timpul si sa te poti bucura la maxim de fiecare clipa petrecuta aici.
Tinand cont de recomandarile noastre din acest ghid turistic iti poti crea cu usurinta propriul itinerar.
Daca nu ai timp sa le vezi pe toate, prioritizeaza acele locuri de vizitat in Palermo care te intereseaza cel mai mult.
Sfatul meu este sa lasi loc si pentru experiente spontane, de care cel mai probabil vei avea parte in aventura ta siciliana.
un intinerar exact cum mi-am dorit.multumesc..
Multumim de apreciere. Vacanta placuta!