• Meniu
  • Meniu
Locuri de vizitat in Cairo

20 Locuri de vizitat in Cairo

Denumit de localnici „Mama tuturor oraselor”, Cairo este un impresionant centru cultural. Odata ce te lasi surprins de istoria orasului si arhitectura spectaculoasa, vei descoperi numeroase locuri de vizitat in Cairo.

Cairo este capitala Egiptului si cel mai mare oras din Orientul Mijlociu. Avand o istorie tumultoasa, veche de mii de ani, Cairo este marcat de cultura islamica, evreiasca si crestina.

Orasul este situat strategic pe rutele care duc spre Asia si Europa. Fluviul Nil imparte Cairo in doua zone: Damietta si Rosetta. Ambele adapostesc o multime de atractii turistice din Cairo.

Daca te hotarasti sa vizitezi acest oras, un itinerariu de calatorie ar trebuie sa cuprinda urmatoarele obiective turistice din Cairo.

1. Muzeul Egiptean

Muzeul Egiptean

Cunoscut cu denumirea de Muzeul Cairo, Muzeul Egiptean este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cairo.

Fondat in 1857 de catre August Mariette, Muzeul Egiptean impresioneaza prin multitudinea de exponate. Insumeaza o colectie de peste 100 000 de artefacte, reprezentate prin obiecte din ceramica, sarcoface, bijuterii si chiar mumii.

Ceea ce face ca Muzeul Egiptean sa fie pe lista celor mai mari muzee din lume si, cu siguranta, cel mai mare muzeu din Egipt. Trebuie sa iti rezervi mult timp pentru a vizita intregul muzeu.

Insa, daca esti presat de timp, trebuie sa treci neaparat pe la Galeriile Tutankhamon. Te vor surprinde comorile descoperite in mormantul celebrului faraon, printre care se numara si masca funerara din aur.

Se spune despre acestea ca reprezinta cel mai bogat ansamblu de obiecte funerare gasite vreodata intr-un mormant egiptean.

Tot in cadrul Galeriilor Tutankhamon ai ocazia sa admiri fascinanta garderoba a faraonului.

2. Parcul Al-Azhar

Parcul Al-Azhar

Considerat unul dintre cele mai mari saizeci de spatii publice din lume, nici nu e de mirare ca Parcul Al-Azhar este unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Cairo.

Cu un decor care imbina armonios elementele peisagisticii mediteraneene, in Parcul Al-Azhar se gasesc numeroase zone de recreere, dar si restaurante, terase si cafenele.

In orice moment al zilei in Parcul Al-Azhar vei gasi localnici si turisti deopotriva, avand in vedere ca in jurul parcului se afla cele mai vechi cartiere ale orasului.

Este vorba despre Cartierul Islamic si Cartierul Crestin, ambele considerate importante locuri de vizitat in Cairo. Nu pentru diferentierea religioasa dintre ele, ci mai degraba pentru atractiile turistice pe care le ofera.

3. Moscheea lui Muhammad Ali

Moscheea lui Muhammad Ali

Trebuie sa stii despre Moscheea lui Muhammad Ali ca nu este nici cea mai veche moschee din Cairo, si nici cea mai incarcata de istorie.

Totodata, daca vei ajunge sa o vizitezi, mai mult vei fi suprins de splendoarea ei de la departare, decat cand te vei afla in fata ei.

Cu toat acestea, se pare ca Moscheea lui Muhammad Ali se afla pe lista cu obiective turistice din Cairo a tuturor celor care ajung in oras.

Constructia moscheii s-a realizat in stil arhitectural otoman. Aceasta a fost construita sub forma unui dom, inconjurat de patru cupole semicirculare.

Pentru constructia moscheii s-a folosit in special calcar, desi curtea si etajele inferioare sunt facute din alabastru. Din acest motiv Moscheea lui Muhammad Ali se mai numeste si „Moscheea de Alabastru”.

4. Turnul din Cairo

Turnul din Cairo

Turnul din Cairo, situat pe Insula Gezira, se plaseaza pe locul 4 in categoria celor mai inalte turnuri din lume. Are o inaltime de 187 de metri, fiind cu 45 de metri mai inalt decat Piramida lui Keops din Giza.

Inaltimea este doar unul dintre aspectele care fac ca turnul sa fie considerat un important obiectiv turistic din Cairo.

In partea superioara are o punte de observare circulara, iar punctual de interes este reprezentat de restaurantul rotativ. Acesta ofera o priveliste captivanta asupra intregului oras.

Momentul ideal de vizitare a turnului este seara, imediat dupa lasarea intunericului, cand luminile orasului incep sa straluceasca. Pentru o experienta mai interesanta, exista cateva telescoape pe care clientii le pot folosi.

5. Biserica Suspendata

Biserica Suspendata

Istoria Bisericii Suspendate dateaza inca din secolul III, fiind una dintre cele mai vechi biserici din Egipt.

Se spune ca in apropiere ar fi existat o alta biserica, inainte ca aceasta sa fie construita, insa nu exista informatii concrete cu privire la acest aspect.

Fiind una dintre cele mai mari biserici crestine din Cairo si prima biserica construita in stil basilican, Biserica Suspendata este un important obiectiv turistic din Cairo.

Denumirea reala a Bisericii Suspendate este Biserica Ortodoxa a Sfintei Fecioare Maria. Oamenii o numesc Biserica Suspendata pentru ca este situata in partea de sus a sudului cetatii Babilon.

Multi turisti au numit-o „Biserica Scara”, fiindca pentru a ajunge la ea trebuie sa urce 29 de trepte.

6. Moscheea Ibn Tulun

Moscheea Ibn Tulun

Spectaculoasa din mai multe puncte de vedere, Moscheea Ibn Tulun este una dintre cele mai importante atractii turistice din Cairo.

Considerata a treia cea mai mare moschee din lume, Moscheea Ibn Tulun a fost construita in 879 d.Hr. Este cea mai veche moschee din Egipt si se pare ca trecerea timpului nu a afectat-o prea mult, ramanand aproape intacta.

Totusi, de-a lungul timpului a fost supusa periodic unor procese de reabilitare. Chiar si in prezent pentru autoritatile egiptene restaurarea acestui monument este un subiect foarte dezbatut.

Minaretul moscheii Ibn Tulun este singurul din Cairo care are o scara exterioara in forma de spirala, cu o constructie unica in Egipt.

7. Centrul orasului Cairo

Centrul orasului Cairo

Sa faci o plimbare prin centrul orasului Cairo inseamna, paradoxal, sa te intorci in trecut, dar puternic ancorat in prezent. Pare o metafora, insa vazand cladirile si admirand arhitectura lor, iti vei da seama ca asa este.

Denumit candva „Parisul Estului”, centrul orasului Cairo abunda de cladiri superbe, dar a caror stralucire a fost stearsa de-a lungul timpului.

Totusi, se remarca inca Palatul Abdin, construit in secolul XIX, care a fost casa ultimilor khedivi din Egipt.

8. Palatul Abdeen

Palatul Abdeen

Pentru ca este o cladire impresionanta, dar mai ales pentru ca este una dintre resedintele oficiale ale Presedintelui Egiptului, Palatul Abdeen este o atractie turistica din Cairo.

Datorita podoabelor care se gasesc in palat, acesta este considerat unul dintre cele mai sofisticate palate din lume.

Nici nu e de mirare, mai ales ca simpla informatie ca detine peste 500 de camere te duce cu gandul la valoarea culturala, dar si financiara pe care o are. Se zvoneste ca mobilarea palatului ar fi costat peste 2 milioane de lire egiptene.

Constructia palatului a durat 10 ani si a avut ca scop transformarea lui in sediul oficial al guvernului Cetatii din Cairo.

Arhitectul care a proiectat o asemenea cladire impresionanta si impunatoare este francezul Rousseau, alaturi de care au lucrat decoratori italieni, turci si egipteni.

In prezent, Palatul Abdeen adaposteste sediile unor importante muzee. Este vorba de Muzeul de Argint, Muzeul Armelor, Muzeul Familiei Regale, Muzeul Cadourilor Prezidentiale si Muzeul de Documente Istorice.

9. Muzeul de Arta Moderna Egipteana

Muzeul de Arta Moderna Egipteana

Printre locurile de vizitat in Cairo se numara si Muzeul de Arta Moderna Egipteana.

Redeschis in 2005, dupa o lunga perioada de reabilitare, Muzeul de Arta Moderna Egipteana detine o colectie impresionanta de obiecte artistice.

Majoritatea apartin unor artisti egipteni ai secolelor XX-XXI, insa vei putea admira si cateva piese internationale, apartinand lui Monet sau Van Gogh.

La parterul muzeului vei gasi un magazin de suveniruri si o cafenea. Spectaculoase vor fi abia urmatoarele doua etaje. Ambele sunt dispuse ca un labirint, cu holuri slab iluminate si intortocheate.

10. Muzeul de Arta Islamica

Muzeul de Arta Islamica

Un loc cu totul aparte, care introduce vizitatorii in fascinanta si misterioasa lume islamica, este Muzeul de Arta Islamica.

O atractie turistica impunatoare, Muzeul de Arta Islamica contine mai mult de 100 000 de artefacte artistice. Dintre acestea 4500 sunt expuse publicului prin rotatie.

Muzeul de Arta Islamica cuprinde 25 de sali de expozitie, in care se gasesc obiecte din toata lumea islamica a secolelor VII-XIX.

In 2014, in urma unui atac cu bomba, s-a decis inchiderea muzeului pentru public pentru o perioada de cativa ani. Din fericire, in prezent Muzeul de Arta Islamica s-a redeschis si poate primi vizitatori.

11. Turnurile Romane

Turnurile Romane

Incarcate de istorie si macinate de trecerea timpului, Turnurile Romane sunt o adevarata atractie turistica a orasului Cairo.

Conform unor legende, aceste turnuri au fost construite in anul 98 d.Hr. de catre imparatul romanilor, Traian.

Cele doua turnuri faceau parte din fortificatiile romanilor de pe malul Nilului. In vremea aceea, romanii au construit o adevarata cetate in Babilon.

Orasul Babilon, datorita pozitiei pe care o avea, era o delimitare evidenta intre Egiptul de Jos si Egiptul de Mijloc.

Ambarcatiunile navale trebuiau sa plateasca o taxa pentru a putea naviga pe fluviu. Romanii se pare ca au profitat de situatie, creandu-si un avantaj prin construirea acestor turnuri.

In prezent, turnurile romane sau mai degraba ramasitele lor, reprezinta intrarea principala in zona coptica din Cairo.

12. Cetatea Saladin

Cetatea Saladin

Construita in Evul Mediu, Cetatea Saladin este o fortificatie islamica situata pe dealul Muqattam, aproape de centrul orasului Cairo.

Inca din trecut, cetatea este cunoscuta pentru minunata priveliste pe care o oferea asupra orasului. Motiv pentru care, Cetatea Saladin se numara printre locurile de vizitat in Cairo.

In perioada 1176-1183, pentru a se proteja de cruciade, cetatea a fost fortificata. Fiind foarte greu de atacat, pana in secolul XIX Cetatea Saladin a fost sediul guvernului egiptean.

In prezent, in interiorul cetatii se pot vizita muzee, dar si moschei. Cele mai cautate sunt Moscheea Al-Nasir Muhammad Qala`un si Moscheea lui Suleyman Pasa.

13. Biserica Sfantul Gheorghe

Biserica Sfantul Gheorghe

Pentru crestini, imaginea Sfantului Gheorghe aflat pe un cal, napustindu-se cu o sulita asupra unui balaur, este o imagine foarte cunoscuta. In Biserica Sfantul Gheorghe din Cairo vei putea admira o astfel de imagine.

Pentru a ajunge la biserica va trebui sa urci un lung sir de trepte, acestea fiind construite pe peretele exterior al unui vechi turn roman.

Biserica Sfantului Gheorghe a ars de mai multe ori de-a lungul timpului. Cel mai grav a fost afectata in anul 1904. In 1909 a fost reconstruita in totalitate, dar inca se mai pot observa cateva dintre vitraliile originale.

In ciuda reconstruirii totale, se spune ca biserica originala era cea mai frumoasa din Babilon.

14. Panorama Razboiului din Octombrie

Panorama Razboiului din Octombrie

In secolul XX, Egiptul a purtat o serie de razboaie cu Israelul. In constiinta nationala egipteana inca se mai simt efectele infrangerilor din anii 1948 si 1967.

Cativa ani mai tarziu, in 1973 egiptenii i-au invins pe israelieni in zona Canalului Suez. Aceasta victorie a avut loc pe data de 6 octombrie 1973, data extrem de bine valorificata si scoasa in evidenta in cadrul Muzeului Panorama.

In curtea muzeului pot fi admirate numeroase echipamente militare, insa interiorul lui este cel care surprinde vizitatorii intr-un mod unic.

De-a lungul unui perete circular, pot fi admirate busturile de granit a unor importante personalitati ale razboiului. De asemenea, se pot vedea o serie de picturi care scot in evidenta unele momente din razboi.

Totusi, in interiorul muzeului exista trei spectacole deosebite, care ofera o experienta unica vizitatorilor. Primul spectacol incepe cu un documentar care se numeste „Drumul spre victorie”.

Al doilea spectacol muta vizitatorii intr-o sala mare de teatru in care pe niste perdele incarcate electric apare Canalul Suez in miniatura.

Imediat dupa ce sala incepe sa se intunece, „se aprinde” campul de lupta, iar navele de razboi si avioanele de lupta incep sa se miste. Unele avioane si cativa sateliti de comunicatii se prabusesc.

Cel mai asteptat moment este al treilea spectacol. Pe o platforma care se roteste incet, publicul are o vedere panoramica asupra unei picturi imense care infatiseaza campul de lupta.

15. Piata Midan Tahrir

Piata Midan Tahrir

In zona moderna a orasului Cairo poti vizita Piata Midan Tahrir. Se numara printre locurile de vizitat din Cairo pentru ca este una dintre cele mai mari piete din oras.

Piata Midan Tahrir se mai numeste si „Piata Eliberarii”. De acest nume se leaga nasterea Republicii, in urma Revolutiei din 1952. Atunci, in Piata Midan Tahrir, oamenii s-au adunat pentru a sarbatori incercarea de a elimina orice urma a vechiului regim.

Cea mai reprezentativa cladire din zona pietei, care a rezistat de-a lungul timpului, este Muzeul de Antichitati Egiptene, inaugurat in 1902.

Tot in zona Pietei Midan Tahrir se gaseste actualul sediu al Ministerului Afacerilor Internationale. In trecut era un faimos palat, apartinand surorii lui Abbas Helmis, nepotul lui Muhammad Ali.

16. Piramida Bent

Piramida Bent

Pe langa celebrele piramide din Giza, unul dintre cele mai faimoase locuri de vizitat in Egipt, in Cairo poti vizita Piramida Bent. Aceasta a fost construita de catre Snefru, cel care a mai construit o piramida celebra in Dashur, numita Piramida Rosie.

Vechii egipteni numeau Piramida Bent ”Snefru Straluceste catre Sud”, iar in prezent mai este denumita si Piramida Blunt.

Se crede despre Piramida Bent ca a fost prima piramida conceputa sa aiba fetele netede. Pe de alta parte, exista arheologi care sustin ca Piramida Bent ar fi fost doar o forma de tranzitie intre piramidele in trepte si cele cu laturi netede.

Ceea ce face ca Piramida Bent sa fie unica in tot Egiptul este carcasa sa lucioasa din calcar. Aceasta a ramas aproape intacta pana in zilele noastre.

17. Moscheea Sultanului Hassan

Moscheea Sultanului Hassan

De Moscheea Sultanului Hassan se leaga o buna parte din istoria orasului Cairo si chiar a Egiptului. Se poate spune ca din acest motiv este una dintre atractiile turistice din Cairo.

Acest imens monument a fost construit de Sultanul Hassan, cel care a condus Egiptul de doua ori, timp de aproape 20 de ani.

Totusi, in ciuda acestei perioade indelungate in care s-a aflat la conducere, Sultanul Hassan pare sa fi fost doar un conducator usor de manipulat.

Planurile de constructie a moscheii prevedeau patru minarete, insa au fost construite doar trei. Una dintre ele a cazut, omorand peste 300 de oameni. Imediat dupa acest tragic eveniment, Sultanul Hassan a fost asasinat, iar constructia moscheii nu a mai fost finalizata niciodata.

Chiar si asa, in ciuda acestei povesti atat de controversate, Moscheea Sultanului Hassan este un important obiectiv turistic al orasului Cairo.

18. Palatul Manial

Palatul Manial

Unul dintre locurile de vizitat in Cairo care nu ar trebui ratat este Palatul Manial. Transformat in palat-muzeu, Palatul Manial dateaza din vremea in care Cairo se afla sub dinastiile otomano-egiptene.

De-a lungul timpului palatal a fost pastrat de Consiliul de Antichitati ca o casa istorica. Acesta are menirea de a le arata vizitatorilor o imagine autentica a stilului de viata de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX.

Muzeul deschis in interiorul Palatului Manial gazduieste bijuterii, articole de mobilier, imbracaminte si opera de arta din Evul Mediu.

19. Poarta Bab Zuweila

Poarta Bab Zuweila

Daca ajungi in Cairo trebuie sa treci pe sub Poarta Bab Zuweila, o poarta medievala de o insemnata importanta istorica.

Considerata un reper al orasului, numele portii provine de la cuvantul “bab” care inseamna “usa” si “Zuwayla” care este numele unui vechi trib de razboinici berberi din desert.

Poarta Bab Zuweila se numara printre locurile de vizitat din Cairo datorita celor doua turnuri gemene in care turistii pot urca.

Accesul se face pe niste scari abrupte, dar odata ajuns in  varful turnurilor, privelistea asupra orasului Cairo este spectaculoasa.

Trebuie mentionat ca si in trecut cele doua turnuri aveau un rol foarte important. Imanicii din zonele invecinate puteau fi observati cu usurinta din varful turnurilor.

20. Mausoleul Qalawun

Mausoleul Qalawun

Un obiectiv turistic din Cairo care nu poate fi ratat este Mausoleul Qalawn. Se pare ca acesta este considerat al doilea cel mai frumos mausoleu din lume, dupa Taj Mahal din India.

Mausoleul a fost construit in anul 1280 si a fost vandut de mai multe ori pana sa ajunga proprietatea Sultanului Qalawn.

Dupa moartea Sultanului Qalawn si a fiului acestuia, mausoleul a ajuns sa fie a mamelucilor, devenind muzeu.

In acea perioada, cupola mausoleului era considerata un simbol al mamelucilor, aducand o mare prosperitate orasului. Cativa ani mai tarziu a fost demolata si reconstruita in stil otoman.


Acestea sunt doar cateva locuri de vizitat in Cairo. Cu siguranta, la fata locului, vei gasi multe alte obiective turistice in Cairo.

Indiferent ce alegi sa vizitezi, nu uita sa te bucuri de frumusetea acestor locuri. De asemenea, iti sugerez sa experimentezi gastronomia locala si sa profiti la maxim de vizita in Cairo.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *