Locuri de vizitat in Oltenia

Locuri de vizitat in Oltenia

Situata in partea de sud-vest a Romaniei, Oltenia este o regiune care cuprinde judetele Gorj, Dolj, o parte din Mehedinti, Valcea si Olt. Desi poate ca sunt mai putin cunoscute, exista o multime de locuri de vizitat in Oltenia.

Spre deosebire de alte regiuni din tara, Oltenia prezinta mai putin interes turistic. Cu toate acestea, este o regiune cu un trecut indelungat si un relief variat care ofera combinatia perfecta intre istorie, cultura, traditii autentice si frumuseti naturale.

Vei gasi o varietate de obiective turistice in Oltenia. Zona detine peisaje frumoase, pesteri, rezervatii si monumente naturale, capodopere artistice, vestigii antice, statiuni montane si balneoclimaterice, precum si manastiri istorice.

Daca te decizi sa vizitezi zona, fii sigur ca vei avea multe de vazut si fi primit cu bratele deschise. Afla din acest articol care sunt cele mai importante si cele mai populare atractii turistice din Oltenia.

1. Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii

Coloana Infinitului

Operele lui Constantin Brancusi, Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii sunt obiective turistice din Oltenia foarte populare.

Toate compun Ansamblul Monumental Calea Eroilor din Targu Jiu, resedinta judetului Gorj.

Coloana Infinitului este o structura emblematica pentru „orasul lui Brancusi”, asa cum mai este cunoscut Targu Jiu. A fost ridicata in anul 1938, are aproape 30 de metri inaltime si este expusa in Parcul Coloanei fara Sfarsit, o zona frumoasa si ingrijita.

Dupa ce ai admirat Coloana Infinitului si ti-ai facut poze, urmeaza Calea Eroilor pana in capat. In aproximativ 15 minute de mers pe jos, vei ajunge la Poarta Sarutului, situata intr-un parc mare si curat de pe malul raului Jiu.

Ca si Coloana Infinitului, Poarta Sarutului a fost inaugurata in anul 1938. A fost sculptata de Constantin Brancusi in travertin, sub forma unui arc de triumf.

Pe stalpii laterali ai portii se poate observa motivul sarutului brancusian redat prin doua emisfere mari care pot fi interpretate si ca doua pupile gigantice.

De la Poarta Sarutului fa o plimbare pe Aleea Scaunelor. Dispuse de o parte si de alta de-a lungul aleii, vei putea admira 30 de scaune sculptate de Brancusi.

In capatul aleii te asteapta Masa Tacerii, o alta capodopera impresionanta a marelului sculptor.  

Daca ajungi in Targu Jiu, viziteaza si Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu.

2. Muzeul Arhitecturii Populare al Gorjului

Muzeul Arhitecturii Populare al Gorjului

Muzeul Arhitecturii Populare al Gorjului se afla in satul Curtisoara, la doar 10 kilometri distanta de Bumbesti-Jiu si 14 kilometri de Targu Jiu.

Vei gasi aici un muzeu al satului amenajat in aer liber care prezinta cultura si traditiile populare gorjene.

Muzeul Arhitecturii Populare al Gorjului a fost deschis in anul 1975, intr-o zona plina de verdeata.

Un tur al muzeului iti face o incursiune in viata satul gorjenesc, cu gospodarii traditionale taranesti, dar si unele boieresti ce au apartinut unor familii instarite.

Casele amplasate in incinta muzeului au fost stramutate din diverse sate din Gorj. Au o vechime indelungata si sunt reprezentative pentru arhitectura traditionala gorjeana.

Tot aici este expusa si cula (conacul) lui Gheorghe Tatarescu, donata muzeului de fiica acestuia.

Pana nu demult, in cadrul muzeului puteai sa vezi si Cula Cornescu, dar aceasta a fost retrocedata si nu mai poate fi vizitata.

3. Manastirea Tismana

Manastirea Tismana

Manastirea Tismana se afla tot in judetul Gorj, la mai putin de 40 de kilometri distanta de Targu Jiu. Dateaza de mai bine de sase secole, fiind primul asezamant monahal din Tara Romaneasca.

Manastirea Tismana a fost ctitorita de Cuviosul Nicodim, ocrotitorul Olteniei. A fost ridicata in a doua parte a secolului al XIV-lea, cu sprijinul domnitorului Tarii Romanesti, Radu I.

Lucrarile de constructie au fost continuate de fii acestuia, Mircea cel Batran si Dan I.

Mai tarziu si alti conducatori ai Tarii Romanesti au contribuit la aspectul Manastirii Tismana. Astfel ca, actuala biserica a manastirii este o constructie ce dateaza de pe la mijlocul secolului al XIX-lea. 

De-a lungul timpului, Manastirea Tismana a fost un important lacas de cult ortodox, dar a fost si un centru cultural valoros, existand aici o scoala de caligrafi de carti bisericesti.

De asemenea, a avut rol de fortareata si a fost martora multor evenimente din istoria Tarii Romanesti.

Manastirea Tismana are hramul „Adormirea Maicii Domnului” si este unul dintre cele mai spirituale locuri de vizitat in Oltenia.

Te poti inchina la moastele Sfantului Nicodim, poti sa vizitezi muzeul manastirii unde sunt expuse obiecte bisericesti.

De altfel, poti sa vizitezi Muzeul Tezaurului BNR, amenajat in pestera unde a fost ascuns stocul de aur intre anii 1944-1947.

4. Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele

Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele

Ponoarele este un sat din judetul Mehedinti, aflat la 20 de kilometri distanta de Tismana si vreo 50 de kilometri de Targu Jiu. Chiar pe drumul care duce spre Drobeta Turnu Severin se afla Podul lui Dumnezeu.

Acest pod rutier este unul dintre cele mai impresionante monumente ale naturii din tara noastra.

In jurul lui s-au conturat o serie de legende care sustin ca ar fi fost creat de mana lui Dumnezeu, de unde provine si numele.

In realitate, Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele este o formatiune de calcar care a luat nastere prin prabusirea unei pesteri.

Cu o lungime de 30 de metri si o inaltime de 22 de metri, este cel mai mare pod natural din Romania si ocupa locul doi in Europa.

In apropiere de Podul lui Dumnezeu se afla Pestera Ponoare, Campul de Lapiezuri, Lacul Zaton si un pic mai incolo Padurea de Liliac.

Toate acestea plaseaza Ponoarele printre cele mai atractive locuri de vizitat in Oltenia.  

5. Ranca

Ranca

Ranca este o statiune montana din judetul Gorj, aflata la o altitudine de putin peste 1500 de metri, in Muntii Novaciului din Parang.

Este situata pe frumoasa sosea Transalpina (DN67C), intre orasul Novaci si Obarsia Lotrului.

In ultima vreme, Ranca a devenit unul dintre cele mai atragatoare locuri de vizitat in Oltenia. Datorita pontentialului sau, turismul in zona s-a dezvoltat destul de mult, fiind deschise pensiuni si cabane.

Pe langa aerul curat de munte si peisajele de poveste, Ranca dispune de un domeniu schiabil care cuprinde cinci partii, dotate cu toate echipamentele necesare. Astfel, statiunea este destinatia ideala pentru iubitorii sporturilor de iarna.

Insa, Ranca este o alegere inspirata chiar si pe timpul verii. Turistii pot face plimbari relaxante in timp ce se bucura de frumusetea zonei.

De asemenea, statiunea ofera trasee de drumetii, un parc de aventura, o partie de tubing si multe alte activitati de agrement in aer liber.

6. Transalpina

Transalpina

Transalpina (DN67C) este una dintre cele mai spectaculoase sosele din Romania.

Se intinde pe o distanta de aproximativ 150 de kilometri, conectand municipiul Sebes din Alba de orasul Novaci din Gorj.

Transalpina este o sosea montana care serpuieste prin Masivul Parang.

Urca pana la o altitudine maxima de 2.145 de metri, fiind mai inalta decat Transfagarasanul, unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat langa Sibiu.

Cea mai frumoasa portiune din Transalpina este cea dintre statiunea Ranca si Obarsia Lotrului.

Soseaua este un adevarat paradis pentru pasionatii de natura, peisaje salbatice si aventura. Sa parcurgi Transalpina este o experienta memorabila!

7. Pestera Muierilor

Pestera Muierilor

Pestera Muierilor este una dintre cele mai frumoase si cunoscute din tara. Asa ca, ar merita un loc pe lista ta cu obiective turistice din Oltenia.

Cu o vechime de mii de ani, Pestera Muierilor este renumita pentru formatiunile sale spectaculoase.

Stalagmitele, stalactitele si coloanele care s-au format de-a lungul timpului sunt extraordinare si atrag mii de turisti.

Descoperirile arheologice efectuate in Pestera Muierilor au scos la iveala dovezi ale existentei omului in aceasta zona cu multe milenii in urma.

S-au descoperit schelete umane, artefacte, fosile de ursi si alte animale salbatice care sunt expuse in incinta pesterii.

Pestera Muierilor este foarte mare si adanca. Este dispusa pe 4 niveluri, insa doar cel superior este amenajat si deschis turistilor pentru vizitare.

In turul pesterii vei trece prin mai multe galerii si vei avea oportunitatea sa descoperi secretele subterane ale acestui loc fascinant. 

In apropiere de Pestera Muierilor, la vreo 10 kilometri distanta, mai poti sa vizitezi Pestera Polovragi.

8. Manastirea Hurezi (Horezu)

Manastirea Hurezi (Horezu)

Manastirea Hurezi este situata in judetul Valcea, la vreo 31 de kilometri distanta de Baia de Fier si 45 de kilometri de Ramnicu Valcea.

Mai este cunoscuta si ca Manastirea Horezu, dupa numele orasului in apropierea caruia se afla.

Manastirea Hurezi a fost ctitorita de domnitorul Constantin Brancoveanu aproape de sfarsitul secolului al XVII-lea. La acea vreme era cel mai mare si grandios asezamant monahal din partea de sud-est a Europei.

Prin arhitectura sa si elementele artistice cu care este decorata, Manastirea Horezu este o capodopera a stilului brancovenean.

Dincolo de incarcatura evlavioasa, este un monument istoric de mare insemnatate care din anul 1993 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Manastirea Horezu este cel mai complex ansamblu monahal de la noi din tara si unul dintre cele mai vizitate atractii turistice din Oltenia.

Este un loc deosebit de frumos care te va incarca cu energie buna si pe care nu trebuie sa il ratezi.

9. Baile Olanesti

Baile Olanesti

Statiunea balneoclimaterica Baile Olanesti este una dintre cele mai frecventate atractii turistice din Oltenia in scop curativ.

Este situata la o altitudine de 450 de metri, la aproximativ 20 de kilometri distanta de municipiul Ramnicu Valcea.

Statiunea este inconjurata de coline impadurite si un peisaj pitoresc. Insa, ceea ce o face renumita si intens vizitata, sunt numeroasele sale izvoare cu ape minerale care au proprietati benefice pentru sanatate.

Tratamentele balneare de la Baile Olanesti au efecte profilactice si terapeutice pentru o serie de afectiuni.

Statiunea dispune de facilitati moderne si personal medical specializat pentru a asigura tratamente eficiente si personalizate pentru fiecare pacient.

Pe langa beneficiile apelor minerale, statiunea Baile Olanesti este destinatia ideala pentru relaxare. Vei gasi aici aer curat si un cadru natural odihnitor.

Poti sa te plimbi, sa faci drumetii sau sa vizitezi alte obiective turistice din zona.

10. Calimanesti-Caciulata

Calimanesti-Caciulata

Calimanesti-Caciulata este o alta statiune balneoclimaterica din judetul Valcea frecventata in scop curativ, dar si de agrement.

Este asezata pe Valea Oltului, la doar 19 kilometri distanta de Ramnicu Valcea si 36 de kilometri de Baile Olanesti.

Statiunea Calimanesti-Caciulata detine izvoare cu ape minerale si termale sulfuroase care au efecte terapeutice.

Asezata intr-un bioclimat favorabil, statiunea dispune de baze de tratament moderne dotate cu bazine interioare si exterioare, aerosoli, sali de gimnastica medicala si multe alte facilitati.

De asemenea, in statiunea Calimanesti-Caciulata vei gasi un AquaPark modern, ideal pentru relaxare si agrement.

Parcul acvatic este deschis pe tot parcursul anului, fiind dotat cu bazine interioare si exterioare, tobogane, jacuzzi si un restaurant.

11. Manastirea Cozia

Manastirea Cozia

Continua explorarea celor mai populare locuri de vizitat in Oltenia cu Manastirea Cozia.

O gasesti asezata pe malul raului Olt, la doar 5 kilometri distanta de orasul Calimanesti si vreo 23 de kilometri de Ramnicu Valcea.

Manastirea Cozia a fost ctitorita de domnitorul Mircea cel Batran aproape de sfarsitul secolului al XIV-lea.

In secolele care au urmat, manastirea a fost de mai multe ori restaurata si modificata de alti domnitori ai Tarii Romanesti, precum Neagoe Basarab si Constantin Brancoveanu.

De-a lungul timpului, Manastirea Cozia a fost un important lacas de cult ortodox, un centru cultural si chiar a indeplinit rolul de fortareata impotriva cotropitorilor.

Totusi, a avut si perioade de dizgratie cand a servit ca inchisoare si grajd pentru cai.

Astazi, Manastirea Cozia este un asezamant monahal frumos si bine intretinut.

Este un lacas de cult incarcat de spiritualitate care se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Oltenia, situate in judetul Valcea.

12. Lacul Vidra

Lacul Vidra

Lacul Vidra este situat tot in judetul Valcea, aproape de Obarsia Lotrului, pe drumul ce duce spre orasul Brezoi.

Lacul Vidra are 8 kilometri lungime, o latime de aproximativ 1,5 kilometri si o suprafata de peste 1200 de hectare.

Este un lac de acumularea care a aparut pe la inceputul anilor 1970, atunci cand s-a construit Barajul Vidra de pe cursul raului Lotru.

Asezat intre munti si paduri de conifere, Lacul Vidra este un loc magnific. Vei gasi aici multa liniste, aer curat si peisaje care iti taie rasuflarea.

Daca treci prin zona, in timp ce te indrepti spre alte locuri de vizitat in Oltenia, te sfatuiesc sa faci o oprire la Lacul Vidra. Cu siguranta, nu vei regreta!

13. Parcul Nicolae Romanescu din Craiova

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova

Situat in orasul Craiova, Parcul Nicolae Romanescu se numara si el printre cele mai cunoscute atractii turistice din Oltenia.

Fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Europa, iti va lua cateva ore bune ca sa il vizitezi pe tot.

Cu toate acestea, iti garantez ca nu te vei plictisi. Parcul Nicolae Romanescu este o oaza de verdeata care ofera o gama variata de activitati de agrement.

Il poti strabate pe jos sau cu bicicleta pe care poti sa o inchiriezi de la intrarea in parc.

Parcul Nicolae Romanescu a fost infiintat pe la inceputul anilor 1900 si este al doilea parc ca marime din Romania. Pe primul loc se afla Parcul Herastrau, unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Bucuresti.

Daca ajungi in Parcul Nicolae Romanescu vei gasi o multime de lucruri de facut.

Este un loc care ofera multe atractii, de la plimbari relaxante pe alei, plimbari cu barca sau hidrobicicleta pe lac, cascade, lebede, poduri suspendate, Castelul Fermecat, restaurante, terase si pana la un hipodrom si o gradina zoologica.

Dupa ce ai vizitat Parcul Nicolae Romanescu, ar fi pacat sa nu descoperi si alte obiective turistice din Craiova

Centrul vechi al orasului te va surprinde placut, iar Gradina Botanica este o oaza de relaxare.

Dupa ce te-ai plimbat prin oras, continua calatoria spre alte locuri de vizitat langa Craiova

14. Castrul Roman Drobeta si Cetatea Medievala a Severinului

Cetatea Medievala a Severinului

Drobeta Turnu Severin este un oras mic si linistit, dar care are un trecut istoric bogat.

Din acest motiv, orasul detine cateva obiective turistice din Oltenia valoroase despre care cu siguranta ai invatat la lectiile de istorie.

In Drobeta Turnu Severin se afla ruinele Podului lui Traian, construit de Apolodor din Damasc intre anii 103-105. Pe acest pod au trecut Dunarea soldatii Imperiului Roman atunci cand au venit sa cucereasca Dacia.

Pentru a asigura paza podului, Imparatul Traian a construit in apropiere Castrul Roman Drobeta.

Astazi vei gasi aici doar niste ruine, insa este un loc incarcat de istorie in care a poposit, acum mai bine de doua milenii, insusi Imparatul Traian.

La cativa pasi de Castrul Roman Drobeta, in 2010 a fost descoperit un amfiteatru militar roman pe care arheologii si istoricii il cautau de multa vreme.

Acesta apare pe un basorelief de pe Columna lui Traian din Roma, un monument ridicat in 113 in cinstea cuceririi Daciei.

Daca vei ajunge sa vizitezi capitala Italiei, printre alte obiective turistice din Roma, ai in vedere si acest monument care comemoreaza un eveniment important din istoria tarii nostre.

Dupa ce ai vizitat aceste vestigii romane, trebuie neaparat sa vezi si Cetatea Medievala a Severinului.

Martore a multor evenimente istorice, ruinele acestei fortarete dateaza de prin secolul al XIII-lea, din vremea lui Ladislau I. 

Alte atractii turistice in Drobeta Turnu Severin mai sunt Palatul de Cultura „Theodor Costescu”, Fantana Cinetica si Castelul de Apa.

15. Clisura si Cazanele Dunarii

Clisura Dunarii

Daca tot esti in Drobeta Turnu Severin, ai putea sa faci o excursie pe Clisura Dunarii. Ai de parcurs vreo 22 de kilometri pana in Orsova, iar in drum poti sa vezi Hidrocentrala Portile de Fier I.

Clisura si Cazanele Dunarii sunt locuri de vizitat in Mehedinti extrem de cunoscute si frecventate.

Aceasta zona apartine Banatului, dar este atat de spectaculoasa si de fermecatoare, incat ar fi pacat sa o ratezi.

Clisura Dunarii incepe din dreptul orasului Orsova si continua pana la Moldova Noua.

Pe acest tronson, fluviul serpuieste printre stanci calcaroase si impadurite, dand nastere unuia dintre cele mai frumoase defilee din Europa.

Intr-o plimbare pe Clisura Dunarii, cu masina sau cu barca, te vei bucura de peisaje uimitoare si de cateva atractii turistice.

Printre acestea, se numara si Cazanele Dunarii, doua portiuni inguste ale defileului in care apa este atat de involburata, incat pare ca clocoteste.

Cazanele Mici se intind pe o portiune de 3,6 kilometri si incep din Golful Mraconia. Tot aici poti sa vezi emblematicul Chipul lui Decebal sculptat in piatra si Manastirea Mraconia.

Cazanele Mari incep din Golful Dubova si au 3,8 kilometri lungime.

Clisura Dunarii poate fi o destinatie demna pentru o vacanta relaxanta. Zona este potrivita pentru plaja, innot si pescuit.

Poti sa faci croaziere pe Dunare, drumetii prin Parcul Natural Portile de Fier unde vei avea parte de panorame superbe.

De asemenea, vei gasi cateva obiective turistice in Orsova pe care poti sa le vizitezi. 


Fie ca esti pasionat de istorie, cultura, speologie, traditii, vrei sa ai parte de liniste sau esti dornic de aventuri in natura, vei gasi locuri de vizitat in Oltenia pe gustul tau.

In plus, oltenii sunt oameni calzi si prietenosi care tin la traditii si sunt mandri de zona lor.

Daca ai ocazia, gusta din preparatele oltenesti: painea coapta in tast, mancarea de dragavei, saramura de pui, mancarea de praz si racii oltenesti, sunt doar cateva exemple.

Cred ca Oltenia merita explorata chiar si pentru a descoperi cat mai multe atractii turistice din Romania.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *