Marginita de crestele Muntilor Piatra Craiului si Bucegi, zona Bran-Moieciu se numara printre cele mai populare locuri de vizitat langa Brasov. Insa mai sunt si alte atractii turistice de vazut in aceasta zona atat de pitoreasca.
Situat in partea de sud-est a Transilvaniei, in Tara Brasei si Tara Fagarasului, judetul Brasov are ceva de oferit pe gustul fiecaruia. Istoria sa indelungata si peisajele uimitoare, il fac unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania.
Biserici fortificate ridicate de cavalerii teutoni, Castelul Bran, sate pitoresti de munte, parcuri de distractii, drumetii montane si numeroase activitati de recreere, sunt doar cateva atractii turistice din zona.
Descopera din acest ghid de calatorie cele mai interesante si populare locuri de vizitat pe langa Brasov!
1. Poiana Brasov
Incadrata intr-un peisaj superb, Poiana Brasov se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Brasov. Este o statiune montana, situata la poalele masivului Postavaru din Carpatii Meridionali, la 1030 de metri altitudine.
De mai bine de un secol, Poiana Brasov este o statiune renumita pentru relaxare si practicarea sporturilor de iarna.
Dispune de cel mai mare si modern domeniu schiabil din tara. Este dotata cu numeroase partii de schi bine dotate, cu diferite grade de dificultate, partii special amenajate pentru sanius si patinoar.
Aerul proaspat de munte si vremea racoroasa, fac ca Poiana Brasov sa fie refugiul ideal in zilele toride de vara.
In sezonul cald, turistii pot sa se plimbe pe cararile amenajate din padure, sa faca drumetii pe traseele montane, ciclism, pescuit, echitatie si multe alte activitati in aer liber.
Poiana Brasov dispune de un centru de agrement si numeroase optiuni de cazare. Statiunea este dotata cu doua telecabine si o telegondola care urca pe varful Postavaru, oferind privelisti uimitoare.
Aceasta zona se afla la doar 13 kilometri distanta de centrul municipiului Brasov. Accesul in statiune se face destul de usor, fie cu masina proprie, fie cu autobuzul din Brasov.
De altfel, poti sa faci o plimbare relaxanta la pas de vreo ora, pe drumul vechi din Brasov, parcurgand traseul de la Pietrele lui Solomon pana in Poiana Brasov.
2. Cetatea Rasnov
Cetatea Rasnov se afla la vreo 20 de minute de condus din Poiana Brasov. Aceasta fortificatie este un monument istoric care nu trebuie sa lipseasca de pe lista ta cu locuri de vizitat pe langa Brasov.
Cetatea a fost construita in secolul al XIV-lea, pe un deal. De-a lungul vremii, ea a avut un important rol de aparare a Tarii Barsei impotriva invaziilor inamice.
In prezent, Cetatea Rasnov este una dintre cele mai bine conservate fortificatiile din Transilvania. Motiv pentru care reprezinta un obiectiv turistic foarte vizitat.
Poti sa urci la Cetatea Rasnov intr-o plimbare la pas de aproximativ 20 de minute, parcurgand drumul din parcarea de pe DN1E. De aici mai ai varianta sa urci la cetate cu un trenulet de agrement.
Un alt mod mai rapid si mai pitoresc de a ajunge la cetate este sa iei liftul pe plan inclinat din Rasnov. Urcarea cu liftul dureaza doar doua minute.
Pe langa cetate, te asteapta si o frumoasa platforma panoramica asupra intregii zone.
3. Dino Parc
Dino Parc se afla la doar 500 de metri mai jos de Cetatea Rasnov. Daca urci la cetate pe drumul dinspre parcarea de pe DN1E, vei observa acest parc pe partea dreapta.
Dino Parc s-a deschis in anul 2015 si se numara printre cele mai inedite locuri de vizitat in apropiere de Brasov.
Este un parc tematic, unic in Romania, care expune reproduceri in marime naturala a unor specii de dinozauri.
Parcul se intinde pe o suprafata vasta, intr-o zona de padure. Este un loc minunat pentru petrecerea timpului in natura, in special pentru familiile cu copii.
Pe langa dinozauri, parcul gazduieste locuri de joaca si o varietate de activitati interactive.
4. Pestera Valea Cetatii
Daca vii dinspre Poiana Brasov, gasesti Pestera Valea Cetatii in apropiere de DN1E, pe partea stanga, cu vreo 3 kilometri inainte de Rasnov. A fost descoperita pe la jumatatea anilor 1900 si declarata monument al naturii de interes national.
In trecut, accesul in Pestera Valea Cetatii era anevoios, iar speologii puteau sa patrunda doar taras. Dupa anul 2011, in urma unor lucrari de amenajare si modernizare, s-a facilitat accesul in pestera.
Astfel, in prezent turistii pot sa o viziteze foarte usor, insotiti de un ghid. Pestera detine mai multe galerii, dar principala atractie este Sala Mare.
Aceasta galerie, pe langa stalactitele si stalacmitele specifice unei pesteri, este renumita pentru acustica excelenta, motiv pentru care uneori Filarmonica din Brasov organizeaza concerte in subteran.
In apropiere se afla Pestera Rasnoavei care, desi nu este amenajata, poate fi explorata cu echipamentul adecvat.
De altfel, Cheile Rasnoavei reprezinta o zona montana linistita si pitoreasca, ideala pentru relaxare si petrecerea timpului in natura.
5. Castelul Bran
Castelul Bran este situat la 30 de kilometri distanta de municipiul Brasov, pe drumul ce duce spre Campulung. Acest castel medieval fortificat este situat pe un deal, incadrat de peisajul incantator al zonei Bran-Moieciu.
Fara indoiala, Castelul Bran este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat pe langa Brasov, atragand turisti de pretutindeni. I s-a dus faima peste hotare datorita legendei conform careia ar fi Castelul lui Dracula.
In realitate, Castelul Bran nu are nicio legatura cu personajul fictiv din celebrul roman „Dracula” al lui Bram Stoker. Totusi, de dragul turismului, in cadrul castelului au fost amenajate cateva atractii care fac referire la acest mit.
Castelul Bran este un simbol istoric care dateaza de secole si care a gazduit multe evenimente importante din trecutul tarii noastre.
Incepand cu anul 1920, acesta a servit drept resedinta Reginei Maria a Romaniei, pe care l-a amenajat dupa propriile gusturi.
Din pacate, mobilierul original si obiectele personale ale familiei regale nu se mai afla in incinta Castelului Bran.
Acestea au fost mutate de Ministerul Culturii la Muzeul National Bran, dupa ce statul roman a retrocedat castelul urmasilor Principesei Ileana, mosternitoarea acestuia dupa moartea Reginei Maria.
Avand in vedere arhitectura sa impunatoare si importanta sa istorica, Castelul Bran merita o vizita. In interior, turistii pot sa vada camerele elegante unde au locuit membrii familiei regale, inclusiv mobilier si decoratiuni care ofera o perspectiva asupra stilului de viata al acestora.
Totusi, daca vrei sa afli mai multe detalii istorice si sa vezi mobilierul original de la castel, te indemn sa vizitezi si Muzeul National Bran.
Il gasesti la 5 minute de mers pe jos de castel, pe strada Doctor Aurel Stoian, la numarul 14.
6. Comuna Moieciu
Moieciu este o comuna situata in pasul Rucar-Bran, la aproximativ 40 de kilometri distanta de Brasov. Este incadrata intr-un peisaj pitoresc, fiind marginita de Muntii Piatra Craiului si Muntii Bucegi.
Pozitionarea sa geografica si apropierea de Castelul Bran, o fac una dintre cele mai populare locatii de vizitat langa Brasov.
In ultima perioada, turismul din zona s-a dezvoltat foarte mult. Pe langa peisajele uimitoare, comuna Moieciu este cautata pentru oportunitatile de recreere pe care le ofera.
Satul Moieciu de Jos, aflat la doar 5 kilometri distanta de localitatea Bran, este resedinta comunei. Reprezinta punctul de pornire spre satele invecinate si drumetiile pe traseele din Parcul National Piatra Craiului.
La vreo 10 kilometri distanta se afla Moieciu de Sus, situat la poalele Muntilor Bucegi. In apropiere se afla Cascada La Chisatoare, Cheile Gradistei si mai sus, Centrul de Tineret Respiro.
In zona se afla si Amfiteatrul Transilvania, situat pe un platou de unde ofera o priveliste panoramica superba.
Din comuna Moieciu mai fac parte satele Magura, Pestera, Cheia si Drumul Carului. Sunt multe de vazut si facut in zona Bran-Moieciu!
7. Satele Magura si Pestera
Satele Magura si Pestera sunt locuri de vizitat langa Brasov ideale pentru relaxare. Apartin de comuna Moieciu si sunt situate unul langa altul, la poalele Muntilor Piatra Craiului.
Din Moieciu de Jos ai de parcurs 6 km pana in Pestera si apoi inca vreo 5 km pana in Magura. In total, aproximativ 35-40 de kilometri din Brasov. Mai poti sa ajungi aici pe ruta Rasnov-Zarnesti care este un pic mai scurta si mai pitoreasca.
Satele Magura si Pestera sunt incadrate intr-un peisaj pitoresc si rustic. Sunt doua sate autentice de munte care ofera peisaje panoramice de-a dreptul incantatoare.
Satele Magura si Pestera sunt inconjurate de paduri si multa verdeata, iar la orizont se pot zari crestele abrupte si uneori inzapezite ale muntilor. Aici timpul pare sa aiba alt ritm, unul mai lent si mai linistit.
Aceste doua sate sunt locurile potrivite pentru o escapada din agitatia urbana. Daca ajungi aici, cu siguranta vei avea parte de cateva zile linistite. Poti sa te plimbi, sa faci drumetii prin Parcul National Piatra Craiului si sa petreci timp in natura.
In zona gasesti multe pensiuni si cabane care ofera servicii de cazare unde poti sa te odihnesti si sa savurezi preparate traditionale.
8. Satul Sirnea
Aflat la granita cu judetul Arges, Sirnea este un alt sat pitoresc din pasul Rucar-Bran. Este asezat la Poalele Muntilor Piatra Craiului si apartine de comuna Fundata.
Sirnea este situat la o distanta de aproximativ 43 de kilometri de Brasov si este usor accesibil de pe drumul ce duce la Campulung.
Pe langa faptul ca se numara printre cele mai frumoase sate din Romania, Sirnea mai detine si alte recorduri nationale.
In anul 1973, a devenit primul sat turistic din Romania. Aceasta faima i-a adus si prima partie de schi cu nocturna din tara. Dincolo de aceste aspecte, Sirnea detine si cateva vestigii istorice vechi de secole.
De altfel, este un punct important de plecare in drumetii. Vei gasi aici multe optiuni de cazare.
9. Prapastiile Zarnestiului
Daca tot esti in zona, ar fi pacat sa nu explorezi Prapastiile Zarnestiului. Fac parte din cadrul Parcului National Piatra Craiului si mai sunt cunoscute sub numele de Cheile Zarnestilor sau Valea Prapastiilor.
Punctul de plecare este Fantana lui Botorog, accesibil cu masina de pe drumul judetean ce leaga satul Magura de Zarnesti. De aici, traseul pe Valea Prapastiilor poate fi parcurs foarte usor la pas, chiar si de familiile cu copii sau varstnici.
Pe langa faptul ca faci miscare si respiri aerul curat de munte, te vei bucura de un peisaj impresionant.
Traseul prin Prapastiile Zarnestiului este spectaculos, fiind marginit de formatiuni stancoase foarte inalte si abrupte.
Daca ai conditie fizica si echipamentul adecvat poti sa continui traseul pana la Cabana Curmatura unde poti sa ramai peste noapte sau doar sa faci un popas. Oricum, privelistea uimitoare merita efortul de a urca pana aici!
10. Rezervatia de Ursi Libearty Zarnesti
Rezervatia de Ursi Libearty Zarnesti este unica in Romania si se numara printre cele mai interesante locuri de vizitat langa Brasov. O gasesti la aproximativ 25 de kilometri distanta de Brasov.
Acesta rezervatie reprezinta un sanctuar de salvare al ursilor tinuti in captivitate. S-a infiintat in anul 2005, in memoria ursoaicei Maya care a trait in captivitate, intr-o cusca din curtea unui hotel de langa Castelul Bran.
Rezervatia de Ursi Libearty Zarnesti este amenajata intr-o padure de stejar, pe un teren de aproximativ 70 de hectare.
Ursii salvati din captivitate care ajung aici au parte de atentie si de conditii normale pentru a duce un trai linistit. Sunt bine ingrijiti, hraniti si supravegheati de medici veterinari.
Rezervatia de Ursi Libearty Zarnesti este deschisa vizitatorilor care pot face un tur ghidat. Din motive de siguranta, accesul copiilor mai mici de cinci ani nu este permis.
De altfel, doritorii pot contribui la bunastarea sanctuarului si pot chiar sa adopte un urs. Despre acest aspect, conditii si programul de vizitare, gasesti mai multe detalii aici.
11. Manastirea rupestra Sinca Veche
Manastirea rupestra Sinca Veche se afla la 35 de kilometri de Zarnesti si aproximativ 50 de kilometri de Brasov. Este situata pe dealul Plesu si usor accesibila cu masina de pe drumul ce duce la Fagaras.
Manastirea rupestra Sinca Veche este un lacas de cult sapat in piatra. Desi nu se cunoaste cu precizie data aparitiei si originile acesteia, se crede ca ar avea o vechime de mai bine de 7000 de ani.
Cunoscuta si ca Templul Ursitelor, Manastirea rupestra Sinca Veche este considerata, de unele persoane, un loc invaluit de mister. Potrivit legendelor, aici s-ar intampla diverse fenomene paranormale.
Pe de alta parte, Manastirea rupestra Sinca Veche este renumita ca un loc binecuvantat si de reculegere.
Cei care ajung aici declara ca acest lacas de cult emana o energie pozitiva care le limpezeste mintea si trupul.
Mai sus de Manastirea rupestra mai poti sa vizitezi Manastirea cu hramul Nasterea Maicii Domnului. Mai este cunoscuta ca Manastirea Sfantului Nectarie, deoarece aici se afla o parte din moastele acestui sfant.
12. Poiana narciselor din Dumbrava Vadului
Poiana narciselor din Dumbrava Vadului este unul dintre acele locuri de vizitat pe langa Brasov mai putin cunoscute.
Este o rezervatie naturala situata la aproximativ 11 kilometri de Sinca Veche si vreo 60 de kilometri de Brasov.
Poiana narciselor se intinde pe o suprafata de aproape 400 de hectare intr-o padure de la marginea satului Vad.
Zona este impanzita de milioane de narcise salbatice care, daca sunt inflorite, te vor surprinde cu frumusetea si mireasma lor imbietoare.
Cel mai bun moment al anului cand sa vizitezi Poiana narciselor este pe la jumatatea lunii mai, cand acestea infloresc. Tot atunci se organizeaza aici Festivalul Narciselor.
13. Cetatea Fagarasului
Fagaras este un oras mic situat la 66 de kilometri distanta de Brasov, pe drumul E68 care duce la Sibiu. Daca esti in trecere, iti recomand sa faci un popas in centrul orasului pentru a vizita Cetatea Fagarasului.
Aflata la jumatatea drumului dintre Brasov si Sibiu, cetatea a avut o importanta strategica si de aparare impotriva invaziilor straine.
Dateaza din secolul al XIV-lea, insa forma de cetate fortificata a dobandit-o in secolul al XVII-lea.
De-a lungul timpului, cetatea a fost ocupata de mai multi voievozi si principi ai Transilvaniei, printre care si Mihai Viteazul.
Cetatea Fagarasului a fost restaurata recent, iar astazi este una dintre cele mai frumoase si ingrijite cetati din Transilvania. Pozitionarea sa, fix in centrul orasului Fagaras, o face si mai speciala.
Cetatea este inconjurata de un lac pe care se plimba linistite cateva lebede, o incantare pentru vizitatori. Interiorul cetatii gazduieste Muzeul Tarii Fagarasului care detine o colectie impresionanta si interesanta de exponate.
Asa ca, introdu Cetatea Fagarasului pe lista cu locuri de vizitat langa Sibiu sau Brasov, in functie de unde te afli.
14. Biserica fortificata din Harman
Dupa doar 15 minute de condus din Brasov ajungi in Harman. Chiar in centrul localitatii se afla o impresionanta biserica fortificata, declarata monument istoric.
Se pare ca biserica din Harman dateaza din secolul al XIII-lea. Cel mai probabil, aceasta a fost ridicata de cavalerii teutoni si continuata de cistercienii de la Carta.
Turnul clopotnita a fost integrat in secolul al XIV-lea si este cel mai inalt turn din Tara Barsei, avand 56 de metri inaltime.
Fortificatia din jurul bisericii a fost construita in secolul al XV-lea, extinsa si consolidata pana prin secolul al XVII-lea.
Biserica fortificata din Harman s-a conservat destul de bine de-a lungul timpului, iar in prezent este deschisa vizitatorilor.
In curtea ansamblului fortificat se organizeaza frecvent concerte de jazz, targuri gastronomice, ateliere mestesugaresti, lansari de carte si alte evenimente culturale.
15. Biserica fortificata din Prejmer
La vreo 10 kilometri distanta de Harman si aproximativ 20 de kilometri de Brasov se afla localitatea Prejmer. Chiar in centrul acestei se afla o alta biserica fortificata care s-a pastrat destul de bine de-a lungul secolelor.
La fel ca cea din Harman, Biserica din Prejmer a fost ridicata partial de cavalerii teutoni pe la inceputul secolul al XIII-lea.
Fortificatia din jurul bisericii a fost ridicata mai tarziu, deoarece satul Prejmer era des lovit de invaziile popoarelor straine.
Biserica Fortificata din Prejmer a fost restaurata in jurul anilor 1960-1970. De la sfarsitul secolului XX, acest monument istoric face parte din lista patrimoniului mondial UNESCO. Daca esti prin zona, iti recomand sa o vizitezi!
16. Valea Zimbrilor
Valea Zimbrilor este una dintre cele mai relaxante locatii de vizitat langa Brasov. Este situata in satul Acris, din comuna Vama Buzaului, la o distanta de aproximativ 40 de kilometri de Brasov.
Valea Zimbrilor este o rezervatie naturala care a luat fiinta in anul 2008. Se intinde pe o suprafata de aproximativ 90 de hectare, intr-o zona linistita, cu multa vegetatie si inconjurata de un peisaj pitoresc.
Aceasta rezervatie naturala are scopul de a proteja zimbrul, un animal pe cale de disparitie. Vizitatorii care vin aici au ocazia sa vada cateva exemplare de zimbri, cerbi, ponei si pauni.
De altfel, Valea Zimbrilor este un loc potrivit pentru plimbari relaxante in aer liber. Rezervatia dispune de un mic muzeu, locuri de odihna, locuri de joaca pentru copii si chioscuri de unde se pot cumpara preparate traditionale.
17. Predeal
Cum esti in cautare de locuri de vizitat in apropiere de Brasov, atunci Predeal poate fi unul dintre ele. Ajungi aici in aproximativ 40 de minute de condus din Brasov.
Orasul Predeal este asezat la poalele Muntilor Bucegi, la o altitudine de aproximativ 1.050 de metri. Este incadrat de un peisaj luxuriant si se numara printre cele mai populare statiuni de pe Valea Prahovei.
Predeal este frecventat de turisti in orice perioada a anului, dar in special iarna. Statiunea este dotata cu partii de schi moderne, fiind renumita printre pasionatii de sporturi de iarna.
In restul anului, cei care vin aici se pot bucura de multa liniste si pot porni in drumetii pe munte.
18. Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara este situata in satul cu acelasi nume, la doar 22 de kilometri distanta de Brasov. A fost ridicata de cavalerii teutoni in secolul al XIII-lea si a fost cea mai importanta fortificatie din Tara Barsei.
Pana in secolul al XV-lea, Cetatea Feldioara a fost de mai multe ori distrusa de invadatori, refacuta si extinsa de localnici. Ulterior, de-a lungul timpului, cetatea a fost lasata in paragina.
In anul 2013, Primaria Feldioara a demarat un proiect de restaurare a cetatii. Lucrarile au fost ample si au durat pana in anul 2017.
Astazi, Cetatea Feldioara se mandreste ca fiind unul dintre cele mai frumoase si impresionante locuri de vizitat langa Brasov.
19. Cetatea Rupea
De la Feldioara, continuand pe drumul E60 spre Sighisoara, cu siguranta vei intalni si alte locatii de vizitat langa Brasov. Unul dintre aceste este Cetatea Rupea, aflata la aproximativ 68 de kilometri de Brasov.
Situata pe un deal care strajuieste orasul cu acelasi nume, Cetatea Rupea iti va atrage atentia de la distanta.
Aceasta cetate impunatoare este un monument istoric care dateaza din prima jumatate a secolului al XIV-lea.
Abandonata complet de pe la jumatatea anilor 1900, Cetatea Rupea a fost reabilitata integral in anul 2013.
In prezent, cetatea este bine intretinuta si merita o vizita, mai ales daca treci pin zona. In plus, ofera o priveliste de-a dreptul uimitoare.
20. Satul Viscri
Dupa ce ai vizitat Cetatea Rupea, ti-as recomanda sa te abati de pe E60 vreo 13 kilometri pana in Viscri. Acest sat sasesc se numara printre cele autentice si pitoresti asezari rurale din Transilvania.
Satul Viscri a devenit un reper turistic cunoscut in intreaga lume, datorita Printului Charles, actualmente Regele Regatului Unit al Marii Britanii. Acesta, atat de mult indrageste acest sat, incat il viziteaza des si chiar a cumparat o casa aici.
Viscri isi asteapta vizitatorii cu peisaje frumoase, case traditionale, mancare buna, oameni ospitalieri si cateva atractii interesante.
Printre acestea se numara Biserica Fortificata din Viscri, un monument istoric care dateaza din secolul al XIII-lea si face parte din Patrimoniul UNESCO.
Turistii care ajung la Viscri se pot plimba pe ulitele satului, pot participa la diferite ateliere de mestesuguri artizanale, pot face echitatie si pot sa exploreze dealurile din jur pe bicicleta.
Daca ajungi la Viscri ar fi interesant sa ramai peste noapte la una dintre casele traditionale care ofera servicii de cazare.
Sunt multe obiective turistice de vizitat in Brasov, dar imprejurimile sale sunt la fel de spectaculoase. Oriunde te-ai indrepta, vei gasi cateva locuri de vizitat langa Brasov care iti vor atrage atentia.
Fie ca vii sa te relaxezi in zona Bran-Moieciu, sa vizitezi cetatile sau bisericile fortificate, sa faci drumetii pe munte, ideal ar fi sa ramai cateva zile prin zona.
Daca timpul nu iti permite, ai in vedere aceste locuri de vizitat in apropiere de Brasov atunci cand esti in trecere.
Lasa un comentariu