Craiova este un oras frumos, dar si imprejurimile sale te pot surprinde placut. Am descoperit si noi cateva locuri de vizitat langa Craiova interesante pe care vrem sa ti le impartasim.
Situat in inima Olteniei, orasul Craiova este un punct de plecare pentru explorarea acestei regiuni vibrante si plina de istorie.
Optiunile pe care le ofera sunt variate, de la escapade relaxante in natura, situri istorice, rezervatii naturale, locatii pe malul Dunarii, muzee remarcabile, pana la cetati si manastiri vechi.
Ti-a pregatit un ghid cu obiective turistice langa Craiova. Le-am ordonat in functie de zona, astfel incat sa iti fie usor sa planifici itinerariul de calatorie.
1. Complexul lacustru Preajba-Facai
Complexul lacustru Preajba-Facai este o frumoasa zona de vizitat langa Craiova. Se afla la doar cativa kilometri distanta de oras, putand fi accesat usor de pe DN 55, drumul ce duce spre Bechet.
Complexul lacustru Preajba-Facai cuprinde o succesiune de lacuri, mlastini, paduri si pajisti.
Acopera o suprafata de aproape 30 de hectare, fiind o arie protejata de o frumusete remarcabila.
Dupa ce ai vizitat cele mai importante obiective turistice din Craiova, Complexul lacustru Preajba-Facai iti ofera posibilitatea unei evadari din agitatia urbana.
Inconjurat de multa vegetatie, liniste si un peisaj inedit, este o locatia ideala pentru relaxare si petrecerea timpului in aer liber.
2. Crama Domeniul Coroanei Segarcea
La mai putin de 30 de kilometri distanta de Craiova, poti sa vizitezi crama Domeniul Coroanei Segarcea.
Cu siguranta va fi o experienta interesanta sa descoperi una dintre cele mai vechi si renumite regiuni viticole din tara.
Istoria Domeniului Coroanei Segarcea se intinde pe mai bine de un secol. A luat fiinta si s-a dezvoltat inca din timpul domniei Regelui Carol I.
Datorita pozitionarii sale, orasul Segarcea detine conditiile prielnice pentru dezvoltarea unei varietati de soiuri de vita de vie.
Este asezat pe paralela 44º, la fel ca alte regiuni viticole europene de clasa, precum Burgundia, Bordeaux si Piemont.
Calitatea vinurilor produse la Segarcea sunt apreciate si cunoscute nu doar pe plan national, ci si international.
Dintotdeauna s-au aflat printre preferintele Casei Regale a Romaniei, iar din 2010 Domeniul Coroanei Segarcea este frunizorul sau oficial de vinuri.
Daca intentionezi sa vizitezi Domeniul Coroanei Segarcea va fi necesar sa contactezi crama cu cateva zile inainte pentru a stabili o programare.
Gasesti datele de contact pe site-ul oficial.
3. Casa Memoriala Amza Pellea din Bailesti
La vreo 60 de kilometri distanta de Craiova se afla orasul Bailesti, locul natal al lui Amza Pellea.
Aici, pe strada General Eremia Grigorescu la nr. 58, poti sa vizitezi casa in care a copilarit indragitul actor.
Casa Memoriala Amza Pellea din Bailesti a fost inaugurata in anul 2008, cand se implineau 25 de ani de la trecerea in nefiinta a actorului.
A fost deschisa publicului din initiativa laudabila a fiicei sale, Oana Pellea si a bailestenilor.
Casa lui Amza Pellea din Bailesti este veche de mai bine de un secol. Este o casuta modesta, dar are o valoare culturala inestimabila.
Desi este mai mereu asociat cu personajul Nea Marin, pe care l-a interpretat in filmul Nea Marin Miliardar, Amza Pellea a fost un mare actor.
A jucat in multe piese de teatru si filme romanesti, interpretand cu originalitate fiecare rol.
Atunci cand am vizitat noi Casa Memoriala Amza Pellea, interiorul era amenajat cu piese de mobilier vechi, fotografii si tablouri de familie, carti, diplome, obiecte personale si alte lucruri care aminteau de Amza Pellea.
Din cauza starii profunde de degradare in care se afla, Casa Memoriala Amza Pellea din Bailesti a fost inchisa publicului in anul 2022.
A intrat in proces de reabilitare la inceputul anului 2023 si se asteapta ca lucrarile sa fie finalizate pana la sfarsitul aceluiasi an.
Inainte de a veni in vizita acasa la Nea Marin, asigura-te ca s-a redeschis Casa Memoriala Amza Pellea. Ar fi pacat sa bati drumul degeaba pana aici.
4. Palatul Marincu – Muzeul de Arta Calafat
Calafat este un orasel din judetul Dolj, asezat pe malul Dunarii, la granita cu Bulgaria. Se afla la vreo 90 de kilometri distanta de Craiova si vreo 40 de kilometri de Bailesti.
Una dintre cele mai prestigioase si impozante cladiri din Calafat este Palatul Marincu, situat in centrul orasului.
A fost ridicat la inceputul secolului XX de Stefan Marincu, fost primar al Calafatului, in memoria fiicei sale care a decedat de tuberculoza la varsta de doar 13 ani.
Palatul Marincu a fost proiectat de Paul Gottereau, un arhitect francez celebru la acea vreme.
Acesta a proiectat mai multe cladiri istorice din tara, precum Palatul Jean Mihail din Craiova, Palatul CEC, Biblioteca Centrala Universitara si Palatul Cotroceni, toate fiind locuri de vizitat emblematice din Bucuresti.
Arhitectura Palatului Marincu din Calafat combina elementele neoclasicismului francez cu influente romanesti, roccoco si baroc.
Interiorul este somptuos, decorat cu mult fast si rafinament.
Muzeul de Arta Calafat este gazduit de Palatul Marincu inca din anul 1967. Aici sunt expuse lucrari de arta romaneasca contemporana, obiecte etnografice si o sectie care prezinta istoria Calafatului.
Poti sa vizitezi Muzeul de Arta din Calafat de luni pana vineri, in weekend fiind inchis.
Daca ajungi in Calafat si timpul iti permite, poti sa treci podul de peste Dunarea pana la Vidin, in Bulgaria.
De asemenea, daca vizitezi orasul pe timpul verii, iti recomand sa nu ratezi Plaja Bascov. Se afla la iesire din oras, iar pe noi ne-a surprins cat de bine este amenajata.
Cu nisip fin, sezlonguri, umbrelute, terase, apa lina si numai buna pentru inot, Plaja Bascov este supranumita Litoralul Olteniei. Sincer, chiar ne-am simtit ca la mare aici!
5. Manastirea Maglavit
Foarte aproape de Calafat si la vreo 80 de kilometri de Craiova, se afla Manastirea Maglavit.
Radacinile acestui asezamant monahal sunt strans legate de povestea uimitoare a lui Petrache Lupu.
Simplu cioban, analfabet si balbait, Petrache Lupu a avut cateva viziuni divine in vara anului 1935.
I s-a aratat Dumnezeu care ii cerea sa propovaduiasca cuvantul Sau pentru a aduce oamenii pe calea cea buna.
Facand ceea ce i s-a transmis in revelatiile sale, Petrache Lupu a inceput sa faca minuni si sa vorbeasca fluent.
Vestea acestui fenomen miraculos s-a raspandit rapid in toata tara si chiar peste hotare, transformand Maglavitul intr-un loc de pelerinaj.
Multimi de oameni veneau aici pentru a asculta cuvantul lui Dumnezeu, transmis prin graiul lui Petrache Lupu.
Povestea ciobanului vizionar a starnit inclusiv curiozitatea Regelui Carol al II-lea, care i-a boteza cel de-al doilea fiu.
Din donatiile facute de multimile adunate, in anul 1936 s-a inceput construirea Manastirii Maglavit, chiar pe locul unde Petrache Lupu a avut viziunile divine.
Lucrarile au continuat pana in anul 1940, iar ulterior au fost blocate de regimul comunist. Reconstructia actualei manastiri a fost inceputa dupa anul 1990.
Manastirea Maglavit este un lacas ortodox insemnat de Dumnezeu. Este foarte frumoasa, bine ingrijita si emana multa liniste.
Te indemn sa o vizitezi cand treci prin zona. In incinta manastirii se afla si mormantul lui Petrache Lupu, decedat in anul 1994.
Nu departe de Manastirea Maglavit, se afla Portul Cultural Cetate, detinut de Mircea Dinescu. Acesta este un alt obiectiv ce se poate vizita in apropiere de Craiova.
La Portul Cultural Cetate te poti relaxa pe malul Dunarii si poti servi bucate traditionale oltenesti.
6. Rezervatia de bujori salbatici din Padurea Plenitei
Plenita este un sat din judetul Dolj, aflat la vreo 60 de kilometri distanta de Craiova.
Intr-o padure de la marginea acestei localitati creste spontan bujorul romanesc (Paeonia peregrina – Mill. var. romanica).
Rezervatia de bujori salbatici din Padurea Plenitei este un spectacol al naturii. Daca ajungi in Poiana Bujorului in luna mai, vei fi intampinat de un covor de petale rosii, absolut incantator.
Pentru a marca acest eveniment special, autoritatile locale organizeaza traditionala Sarbatoarea Bujorului de la Plenita.
Acest festival are loc in fiecare an, in weekendul de la jumatatea lunii mai, fiind o atractie pentru localnici si vizitatori.
Bujorul salbatic romanesc este putin diferit de cel de gradina. Este protejat prin lege, iar de putin timp a fost declarat floarea noastra nationala.
Bujorul romanesc mai creste spontan si in alte regiuni din tara. In Oltenia, mai exista o rezervatie de bujori salbatici in Padurea Calugareasca din apropierea comunei Stoicanesti, judetul Olt.
7. Muzeul Judetean Olt din Slatina
Slatina este resedinta judetului Olt si se afla la doar 56 de kilometri distanta de Craiova.
Desi acest oras s-ar putea sa nu iti prezinte prea mare interes, detine cateva locuri de vizitat pe langa Craiova interesante.
Unul dintre acestea este Muzeul Judetean Olt, gazduit de Palatul Administrativ din Slatina incepand cu anul 1997.
Amenajat pe mai multe sectii, muzeul expune lucrari de arta plastica, exponate care prezinta evolutia cronologica istorica si culturala a orasului, colectii etnografice si arheologice din regiune.
Dupa ce ai vizitat Muzeul Judetean Olt te poti relaxa in Parcul Esplanada din apropiere. Apoi, indreapta-te spre cofetaria La Atletul Albanez, o locatie cu traditie si faimoasa in Slatina.
Aici te poti rasfata cu inghetata artizanala, halvita, citronada, oranjada si braga, o bautura racoritoare care mie imi place forte mult.
Daca nu ai gustat-o inca, iti recomand sa o faci!
Alte obiective turistice din Slatina pe care poti sa le vizitezi sunt Manastirea Clocociov, Catedrala Sfantul Gheorghe-Ionascu, Manastirea Strehareti si Parcul Tineretului.
8. Manastirea Brancoveni
Manastirea Brancoveni se afla la doar 20 de kilometri distanta de Slatina si aproximativ 55 de kilometri de Craiova.
Ctitorita de boierii familiei Brancoveanu, acest asezamant monahal este un monument istoric de o mare insemnatate arhitecturala si spirituala.
Comuna Brancoveni din judetul Olt a fost locul natal al marilor voievozi ai Tarii Romanesti, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.
Istoria Manastirii Brancoveni dateaza din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Initial, a fost o mica bisericuta din lemn, ridicata de strabunica voievodului Matei Basarab.
In prima jumatate a secolului urmator, biserica este refacuta de Matei Basarab si nepotul de sora al acestuia, vornicul Preda Brancoveanu, bunicul voievodului Constantin Brancoveanu.
Manastirea Brancoveni in forma actuala a fost ctitorita de Constantin Brancoveanu.
Dupa moartea mamei sale, in anul 1699, acesta construieste biserica mare, iar un an mai tarziu ridica biserica-bolnita.
De-a lungul timpului, Manastirea Brancoveni a avut o poveste destul de zbuciumata.
Astazi, este un lacas de cult bine intretinut, de o frumusete rara, o oaza de verdeata, liniste si pace sufleteasca.
Manastirea Brancoveni este un asezamant monahal de maicute. In biserica mare te poti ruga la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
Tot aici isi duc somnul de veci parintii si bunicul sfantului voievod Constantin Brancoveanu. In spatele bisericii, gasesti Izvorul Tamaduirii, cunoscut pentru proprietatile sale vindecatoare.
9. Muzeul Campiei Boianului din Draganesti-Olt
Orasul Draganesti-Olt se afla la aproximativ 37 de kilometri distanta de Slatina si vreo 78 de kilometri de Craiova.
Chiar daca nu este cunoscut ca destinatie turistica, vei gasi aici cateva locuri de vizitat in apropiere de Craiova interesante.
Unul dintre acestea este Muzeul Campiei Boianului, fondat datorita pasiunii si eforturilor profesorului Traian Zorzoliu.
Acest muzeu este amenajat in aer liber si ofera o perspectiva unica asupra traditiilor, mestesugurilor si modului de trai de odinioara a populatiei din Campia Boianului.
In incinta Muzeului Campiei Boianului se afla o casa taraneasca, un atelier de fierarie, o troita din lemn si un bordei, locuinta preferata a populatiei din Campia Romana pana in secolul al XIX-lea.
Foarte interesant este arheoparcul Gumelnita, care reconstituie cateva asezari neolitice in baza cercetarilor arheologice efectuate pe raza localitatii Draganesti-Olt.
Muzeului Campiei Boianului este un loc ce nu trebuie ratat si pe care ar trebui sa il vizitezi daca te afli prin zona.
10. Ansamblul sculptural al lui Constantin Brancusi de la Targu Jiu
Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii sunt cu siguranta cele mai emblematice locuri de vizitat in Oltenia.
Toate compun Ansamblul sculptural al lui Constantin Brancusi de la Targu Jiu.
Orasul de resedinta al judetului Gorj se afla la aproximativ 110 kilometri distanta de Craiova. Daca nu ai vizitat pana acum aceste opere remarcabile ale lui Brancusi, iti recomand sa o faci.
Coloana Infinitului, inaugurata in 1938, este un simbol emblematic al „orasului lui Brancusi”.
Aceasta structura impresionanta se ridica la aproape 30 de metri inaltime, oferind un spectacol vizual unic.
Dupa ce vizitezi Coloana Infinitului, te poti plimba pe Calea Eroilor pana la Poarta Sarutului, o sculptura magnifica, de asemenea inaugurata in 1938.
Situata intr-un parc vast si ingrijit de pe malul raului Jiu, Poarta Sarutului este sculptata in travertin si are forma unui arc de triumf.
Un detaliu interesant al acestei opere il reprezinta stalpii laterali, pe care sunt reprezentate doua emisfere mari, simbolizand sarutul brancusian, ce pot fi interpretate si ca doua pupile gigantice.
Odata vizitata Poarta Sarutului, o plimbare pe Aleea Scaunelor iti va dezvalui 30 de scaune sculptate de Brancusi.
Acestea sunt dispuse simetric de-a lungul aleii care te va conduce spre Masa Tacerii, o alta opera de arta extraordinara a sculptorului.
Un alt loc pe care ti-l recomand sa il vizitezi in Targu Jiu este Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu.
De altfel, merita sa te deplasezi cativa kilometri de oras pana in satul Curtisoara, unde se afla Muzeul Arhitecturii Populare al Gorjului.
Alte obiective turistice din apropiere de Targu Jiu sunt Manastirea Tismana, Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele si Pestera Muierilor. a
11. Castrul Roman Drobeta si Cetatea Medievala a Severinului
Drobeta Turnu Severin se afla la aproximativ 110 kilometri distanta de Craiova. Resedinta judetului Mehedinti este un oras mic si linistit, situat pe malul Dunarii.
Drobeta Turnu Severin se mandreste cu un trecut impresionant, fiind casa unor monumente istorice semnificative.
Printre acestea, ruinele Podului lui Traian, construite de Apolodor din Damasc intre anii 103-105, sunt deosebit de remarcabile.
Acest pod, folosit de soldatii Imperiului Roman pentru a traversa Dunarea si a cuceri Dacia, reprezinta un punct important in istoria tarii.
Nu departe se gaseste Castrul Roman Drobeta, construit de Imparatul Traian pentru a proteja podul.
Desi astazi au ramas doar ruinele, locul este incarcat de istorie si a fost candva locul de popas al Imparatului Traian.
Un alt sit istoric deosebit descoperit recent, in 2010, este amfiteatrul militar roman.
Acesta a fost mult timp cautat de arheologi, fiind reprezentat pe Columna lui Traian din Roma, un monument ridicat in 113 pentru a comemora cucerirea Daciei.
Pe langa aceste vestigii romane, Drobeta Turnu Severin gazduieste si Cetatea Medievala a Severinului, o fortareata din secolul al XIII-lea, asociata cu domnia lui Ladislau I.
Acest loc, martor al multor evenimente istorice, adauga si mai multa valoare patrimoniului cultural al orasului.
Printre alte atractii turistice din Drobeta Turnu Severin se numara Palatul de Cultura „Theodor Costescu”, Fantana Cinetica si Castelul de Apa.
Din Drobeta Turnu Severin poti sa continui calatoria spre alte locuri de vizitat in Mehedinti.
In apropiere poti sa vizitezi Hidrocentrala Portile de Fier I, sa descoperi cateva obiective turistice din Orsova, sa te plimbi pe Clisura Dunarii, sa vezi Chipul lui Decebal sculptat in stanca si Cazanele Dunarii.
In concluzie, fie ca vrei sa petreci timp in natura, sa admiri Dunarea, sa descoperi situri istorice, sa vizitezi manastiri vechi sau muzee interesante, gasesti locuri de vizitat langa Craiova pentru toate preferintele.
Zona din jurul acestui oras vibrant este ofertanta si promite un amalgam de experiente inedite.
Sper ca acest ghid cu obiective turistice langa Craiova sa te inspire si sa iti starneasca dorinta de a le descoperi!
Delia si Ovidiu
Bloggeri de Travel
Mereu in cautarea unor destinatii noi de explorat, te asteptam pe acest blog cu ghiduri de calatorie detaliate care sa te inspire pentru urmatoarea vacanta.
Lasa un comentariu