Locuri de vizitat langa Ploiesti

Locuri de vizitat langa Ploiesti

Cand te gandesti la locuri de vizitat langa Ploiesti, cu siguranta ca Valea Prahovei este prima care iti vine in minte. Cum sa nu fie asa, cand faimoasele statiuni montane de aici atrag turistii ca un magnet.

Insa, imprejurimile Ploiestiului sunt mult mai ofertante. In imediata apropiere a acestui oras mai putin frecventat turistic, poti descoperi destinatii care surprind prin diversitate si farmec.

Zona din jurul Ploiestiului este ca un mozaic de istorie, cultura si frumuseti naturale.

Pe aici trece Drumul Vinului, care strabate zeci de kilometri de podgorii intinse, crame, conace boieresti, manastiri, muzee si curti domnesti.

Acest articol te invita sa descoperi cateva locuri de vizitat pe langa Ploiesti. Unele sunt mai populare, pe cand altele sunt comori ascunse care asteapta sa fie descoperite.

1. Manastirea Turnu de Prahova

Manastirea Turnu de Prahova

Venind dinspre Bucuresti, inainte de intrarea in Ploiesti poti sa faci un popas la Manastirea Turnu. Evident, ma refer la cea din satul Targsoru Vechi, judetul Prahova, si nu la manastirea cu acelasi nume din Valcea.

Veche de mai bine de cinci secole, Manastirea Turnu de Prahova a fost greu incercata de-a lungul timpului.

A fost ctitorita initial in anul 1461 de voievodul Vlad Tepes, avand hramul Sfantul Nicolae. Doua secole mai tarziu, in anul 1671, a fost reconstruita de voievodul Antonie Voda din Popesti.  

Ulterior, peretii interiori ai bisericii au fost pictati la initiativa voievodului sfant Constantin Brancoveanu.

Noua biserica a primit hramul Sfintilor Arhangheli Mihai si Gavriil si a fost transformata in obste de calugari. A functionat astfel pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand a fost abandonata.

Ramanand in ruina timp de peste un secol, Manastirea Turnu a fost repusa in activitate abia in anul 1997. Bine restaurata si ingrijita, astazi este un lacas de cult ortodox incarcat de spiritualitate si de istorie, deopotriva.

Langa Manastirea Turnu se afla situl arheologic Termele romane de la Targsorul Vechi.

2. Gradina de Lavanda din Tiparesti

Gradina de Lavanda din Tiparesti

La aproximativ jumatate de ora de condus din Ploiesti, iti poti rasfata simturile intr-o frumoasa gradina de lavanda. Asta daca ajungi sa o vizitezi la momentul potrivit.

Gradina de Lavanda se afla in satul Tiparesti, comuna Cocorastii Mislii. Plimbarile prin plantatia intinsa de lavanda nu sunt doar o incantare olfactiva, ci si foarte relaxante.

Dincolo de parfumul imbietor al florilor, locatia in sine este spectaculoasa si frumos organizata. Sunt locuri special amenajate pe campul de lavanda unde poti sa faci niste poze memorabile.

De asemenea, poti sa pleci acasa cu produse artizanale din lavanda. Exista amenajat chiar si un loc unde poti sa mananci ceva, sa te racoresti cu o inghetata sau un suc.

Gradina de lavanda este deschisa doar vara, din cate am inteles, din iunie pana in iulie. Daca te afli prin zona in aceasta perioada, iti recomand sa o vizitezi.

De asemenea, merita sa ai aceasta locatie in vedere atunci cand cauti locuri de vizitat langa Bucuresti pentru o escapada de o zi din agitatia urbana.

3. Parcul Memorial Constantin Stere din Bucov

Parcul Memorial Constantin Stere din Bucov

Chiar langa Ploiesti, in comuna Bucov, gasesti Parcul Memorial Constantin Stere. Amenajat intr-o padure, acest spatiu verde este locatia perfecta pentru relaxare in aer liber.

Parcul Memorial Constantin Stere este destul de bine amenajat, cu alei ingrijite, marginite de spatii verzi, ronduri cu flori si statui.

In centrul parcului, se afla chiar si un lac cu o insulita ce poate fi accesata traversand un podulet.

Parcul Memorial Constantin Stere ofera o multime de atractii, atat pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mic.

Parcul detine parcare, loc de joaca pentru copii, spatii pentru picnic, chioscuri cu delicatese culinare si terase.

De asemenea, gazduieste gradina zoologica din Bucov, precum si o gradina botanica. Tot aici se poate vizita Muzeul Memorial Constantin Stere.

Acest parc este poate unul dintre cele mai frecventate locuri de vizitat pe langa Ploiesti. Asa ca, in zilele de weekend sau de sarbatori, este posibil sa fie destul de aglomerat.

4. Muzeul Crama 1777

Muzeul Crama 1777

La vreo 10 kilometri distanta de Bucov, in comuna Valea Calugareasca, satul Valea Nicovani, poti sa vizitezi Muzeul Crama 1777.

Gazduit intr-o casa taraneasca din lemn, muzeul te invita sa explorezi replica celei mai vechi crame din Prahova, datand din anul 1777.

Din exterior s-ar putea sa nu iti inspire mare lucru, dar odata ce ii treci pragul, vei fi placut surprins de aceasta locatie.

Amenajat in trei incaperi, un tur al Muzeului Crama 1777 iti va face o incursiune prin istoria si legendele vinului si a viticulturii.

Intr-o incapere sunt expuse utilaje vechi, prese, butoaie si alte vase necesare pentru prelucrarea strugurilor si producerea vinului.

In beciul cramei este amenajata o sala de degustare, iar la mansarda se afla o mica expozitie a portului popular romanesc cu motive de vita de vie.

Muzeul Crama 1777 este micut, dar este o locatie inedita si reprezentativa pentru Prahova. Daca te vei afla pe Drumul Vinului, te sfatuiesc sa nu il ocolesti.

5. Muzeul Conacul Bellu din Urlati

Muzeul Conacul Bellu din Urlati

Conacul Bellu este o bijuterie istorica situata in zona Dealul Mare, intr-o padure de la marginea orasului Urlati.

Desi poate mai putin cunoscut, acest complex reprezinta un alt punct de interes de pe Drumul Vinului, aflat la doar 25 de kilometri de Ploiesti.

Construit in stil romanesc, domeniul a apartinut familiei Bellu.

Conacul propriu-zis nu a rezistat cutremurului din 1977, dar celelalte dependinte ramase impresioneaza si astazi prin autenticitate.

Unul dintre ele este turnul monumental, de tip foisor, de la intrarea in complexul muzeal.

Acesta gazduieste o expozitie dedicata pasiunii pentru fotografie a lui Alexandru Bellu, precum si colectii de port popular, mobilier vechi, icoane pe sticla si carti bisericesti.

Putin mai sus de foisor se afla fosta casa de oaspeti a domeniului Bellu.

Aici se pot vizita cateva incaperi, amenajate cu piese de mobilier si obiecte din colectia personala a baronului Alexandru Bellu.

La subsolul cladirii este amenajata o crama care prezinta indeletnicirea viticulturii, specifica zonei Dealul Mare.

Vizita la Conacul Bellu nu va fi completata fara o plimbare prin gradina si parcul din jur.

Daca vrei sa mai zabovesti prin zona, poti sa vizitezi si Muzeul Pietrei de la Sangeru. Aceasta minunata locatie a fost infiintata de regretatul poet si jurnalist Lucian Avramescu.

Portile Muzeului Pietrei sunt deschise gratuit tuturor celor care vor sa il viziteze.

6. Muzeul Conacul Pana Filipescu din Filipestii de Targ

Muzeul Conacul Pana Filipescu din Filipestii de Targ

Muzeul Conacul Pana Filipescu este o alta locatie istorica aflata in satul Filipestii de Targ, la doar 20 de kilometri distanta de Ploiesti.

Conacul dateaza de pe la jumatatea secolului al XVII-lea si a fost resedinta logofatului Pana Filipescu, ginerele lui Constantin Cantacuzino Stolnicul.

Cladirea se remarca prin stilul arhitectural traditional romanesc, cu influente brancovenesti. A fost restaurat in urma cu cativa ani, iar din 2016 gazduieste Muzeul Conacul Pana Filipescu.

In cateva incaperi sunt expuse documente, icoane, carti bisericesti, vesminte, portrete si alte obiecte personale ale membrilor familiilor Filipescu si Cantacuzino, precum si mobilier specific vremurilor.

Foarte interesanta este pivnita conacului, care adaposteste o expozitie agricola traditionala, un lapidarium si trei ghetarii descoperite in urma restaurarilor.

La mica distanta de Conacul Pana Filipescu, intr-un parculet frumos si ingrijit din centrul satului Filipestii de Targ, se afla ruinele Palatului postelnicului Cantacuzino.

7. Ruinele Palatului Micul Trianon din Floresti

Ruinele Palatului Micul Trianon din Floresti

La vreo 6 kilometri distanta de Filipestii de Targ si foarte aproape de DN1, poti sa faci un popas la ruinele Palatului Micul Trianon din Floresti.

Cunoscut si ca Domeniul Cantacuzino, palatul a fost ridicat intre anii 1911-1913 de politicianul Gheorghe Grigore Cantacuzino.

Un adevarat simbol al rafinamentului, constructia a fost opera maestrului Ion D. Berindey.

Acelasi arhitect a creat si Palatul Cantacuzino (Muzeului National George Enescu) de pe Calea Victoriei, unul dintre cele mai importante locuri de vizitat in Bucuresti.

Stilul arhitectural al Palatului Cantacuzino din Floresti era asemanator cu cel al castelului Micul Trianon de la Palatul Versailles, unul dintre faimoasele obiective turistice din Paris.

Din pacate, dupa decesul subit al lui Gheorghe Grigore Cantacuzino din anul 1913, palatul a fost uitat in negura timpului, devenind o ruina.

Chiar si asa, cu aceasta imagine dezolanta, Micul Trianon din Floresti reuseste inca sa transmita grandoarea si eleganta pe care a avut-o odata.

8. Castelul Iulia Hasdeu si Casa Memoriala Nicolae Grigorescu din Campina

Castelul Iulia Hasdeu

Castelul Iulia Hasdeu si Casa Memoriala Nicolae Grigorescu din Campina sunt alte locuri de vizitat langa Ploiesti ce nu trebuie ratate.

Recent renovat, Castelul Iulia Hasdeu se remarca prin povestea sa captivanta si arhitectura unica, cu o simbolistica bogata.

A fost ridicat aproape de sfarsitul secolului al XIX-lea de scriitorul si filosoful Bogdan Petriceicu Hasdeu, in amintirea fiicei sale, Iulia, care a decedat de tuberculoza la frageda varsta de 18 ani.

Castelul, se crede ca, ar fi fost proiectat dupa o schita desenata de Bogdan Petriceicu Hasdeu, pe care fiica sa, Iulia, i-ar fi transmis-o prin sedinte de spiritism.

In interiorul cladirii este amenajat un muzeu dedicat familiei Hasdeu, de-a dreptul impresionant.

Castelul Iulia Hasdeu din Campina merita o vizita, iar la final iti recomand si o plimbare prin parcul din spate.

La mica distanta de Castelul Iulia Hasdeu mai poti sa vizitezi Casa Memoriala Nicolae Grigorescu. Muzeul nu este foarte mare, dar are o mare insemnatate.

In aceasta casa a locuit marele pictor roman in ultima parte a vietii sale. In interior poti sa vezi piese de mobilier, fotografii, colectii, atelierul de creatie si cateva opere de-ale lui Grigorescu. 

9. Complexul arhitectural medieval de la Brebu

Complexul arhitectural medieval de la Brebu

De la Campina, urmand drumul inspre Valea Doftanei, in vreo 15 minute de condus ajungi in comuna Brebu. Aici se afla o locatie istorica remarcabila de vizitat langa Ploiesti.

Complexul arhitectural medieval de la Brebu dateaza din secolul al XVII-lea, din timpul domnitorilor Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.

Este o constructie monumentala din caramida, una dintre putinele din Prahova si chiar din tara care s-au pastrat, din perioada medievala si pana astazi, in forma initiala. 

Complexul arhitectural medieval de la Brebu era o curte domneasca, folosita de voievozi ca resedinta de vara.

Domeniul cuprinde o casa domneasca si o biserica, cu un turn clopotnita de acces in interiorul zidurilor de incinta care inconjoara complexul.

Curtea interioara este spatioasa si frumos amenajata, cu spatii verzi si flori. Farmecul locului este completat de arhitectura medievala a ansamblului.

In casa domneasca este amenajat un mic muzeu cu exponate care reflecta istoria si arta specifica secolelor XVII-XVIII.

Langa complexul arhitectural medieval gasesti si un parculet cochet si ingrijit, cu un lac, ideal pentru relaxare si plimbari.

Complexul arhitectural medieval de la Brebu este o locatie de vizitat daca ajungi in Campina sau esti in trecere spre Barajul Paltinu, Valea Doftanei si alte obiective din apropiere.

10. Salina Slanic Prahova (Mina Unirea)

Salina Slanic Prahova (Mina Unirea)

Salina Slanic Prahova se numara printre cele mai populare locuri de vizitat langa Ploiesti, aflandu-se la mai putin de o ora de condus din oras.

Amenajata in Mina Unirea, la aproape 210 metri adancime, salina este frecventata atat in scop turistic, cat si datorita proprietatilor benefice pentru aparatul respirator.

In subteran, salina este dotata cu diverse facilitati pentru vizitatori. Exista spatii special amenajate pentru cei care vin pentru odihna si tratament cu aerosoli. 

De asemenea, sunt locuri de joaca pentru copii, teren de minifotbal, minigolf, volei, jocuri mecanice, carting si alte activitati care fac ca vizita la salina sa fie o experienta interactiva si placuta.

Mai multe informatii despre Salina Slanic Prahova poti sa gasesti aici

11. Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Valenii de Munte

Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Valenii de Munte

La vreo 30 de kilometri distanta de Ploiesti poti sa vizitezi Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Valenii de Munte.

Aici este locul in care a trait mai bine de 30 de ani marele savant, impreuna cu familia sa.

Nicolae Iorga s-a stabilit in Valenii de Munte in anul 1908, pe care l-a transformat dintr-un oras lipsit de insemnatate, intr-un centru cultural si academic.

Casa pe care Nicolae Iorga a detinut-o in Valenii de Munte dateaza din anul 1833.

Este o cladire foarte frumoasa si bine intretinuta, care se remarca prin stilul arhitectural brancovenesc.

Muzeul Memorial Nicolae Iorga pastreaza vie amintirea marelui savant. Vizitatorii sunt poftiti in casa in care acesta a trait si a lucrat, pentru a-i descoperi personalitatea si viata.

Tot in incinta Muzeului Memorial Nicolae Iorga se mai pot vizita Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului si Muzeul de Arta Religioasa.

12. Castelul Peles si Castelul Pelisor din Sinaia

Castelul Peles

Aflate la mai putin de 70 de kilometri distanta, Castele Peles si Pelisor din Sinaia sunt locuri de vizitat langa Ploiesti foarte populare.

Castelul Peles din Sinaia, un adevarat simbol al elegantei arhitecturale in stil neorenascentist german, se numara printre cele mai remarcabile obiective turistice din Romania.

Constructia sa, initiata in 1875 la ordinul regelui Carol I, a fost finalizata in 1914, dupa aproape patru decenii de lucrari si extinderi.

Inaugurat in 1883, acest castel a fost un pionier in Europa in ceea ce priveste modernizarea, fiind primul castel complet electrificat de pe continent.

Cu 170 de camere, fiecare decorata extravagant, Castelul Peles impresioneaza prin detaliile sale minutioase.

Fiecare colt al castelului este decorat cu lemn de nuc sculptat, vitralii, statuete, candelabre si lampi, sticlarie, mobilier de epoca, covoare si tapiserii valoroase.

In plus, castelul adaposteste o colectie impresionanta de arta, inclusiv tablouri, ceasuri, arme si armuri.

La mica distanta de Castelul Peles, se afla Castelul Pelisor. Finalizat in 1902, castelul a fost construit tot la comanda Regelui Carol I si a fost resedinta Regelui Ferdinand si sotiei sale, Regina Maria a Romaniei.

Desi mai mic si mai simplu decat Pelesul, Castelul Pelisor se distinge printr-o arhitectura unica, care imbina stilul Art Nouveau cu elemente traditionale romanesti.

Interiorul castelului, un adevarat testament al gustului si rafinamentului, este decorat cu opere de arta si mobilier valoros, fiecare piesa fiind aleasa cu o atentie deosebita de Regina Maria.

Castelul Pelisor are 70 de incaperi, dintre care Camera de Aur este cea mai fascinanta.

Aici a murit Regina Maria in anul 1938 si in aceasta camera se pastreaza o caseta de argint ce adaposteste inima reginei, un gest simbolic profund.

Pe langa Castelul Peles si Castelul Pelisor, mai sunt cateva obiective turistice in Sinaia remarcabile, pe care iti recomand sa le vizitezi, daca nu ai facut-o inca. 

13. Castelul Cantacuzino din Busteni

Castelul Cantacuzino din Busteni

Din Sinaia poti sa dai o fuga la Busteni, situat la numai 10 kilometri distanta.

Cu peisajele sale montane pitoresti, statiunea este un paradis pentru iubitorii de activitati in aer liber si drumetii.

Unul dintre punctele de atractie principale in Busteni este Castelul Cantacuzino.

Aceasta cladire impunatoare, in stil neoromanesc, a fost construita in anul 1911 de Gheorghe Grigore Cantacuzino.

Asezat intr-un cadru natural uimitor, Castelul Cantacuzino din Busteni este inconjurat de o gradina luxurianta, care imbie vizitatorii la plimbare si relaxare.

De altfel, interiorul castelului este deschis publicului interesat sa il descopere.

Recent, popularitatea castelului a crescut odata cu filmarile primului sezon din serialul „Wednesday”.


In concluzie, explorarea imprejurimilor Ploiestiului ofera o gama variata de atractii turistice, fiecare cu propria sa frumusete si istorie.

De la pitorestile peisaje de pe Drumului Vinului, crame care te invita la degustari de vinuri si mese delicioase, pana la impresionantele conace boieresti, curti domnesti si spatii verzi, zona se dovedeste a fi un tezaur de comori culturale si naturale.

Cutreierand prin diverse locuri de vizitat langa Ploiesti, nu doar ca va fi o evadare incantatoare din cotidian, ci si o oportunitate de a descoperi si aprecia atractiile pe care le ofera aceasta regiunii a tarii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *