Judetul Buzau este un tezaur care ascunde in fiecare coltisor cate ceva magic. Daca esti dornic de explorare, vei descoperi obiective turistice in Buzau inedite si impresionante.
Unicitatea Tinutului Buzaului se dezvaluie prin peisaje uimitoare, fenomene geologice unice, asezari rupestre, invaluite in mituri si legende care starnesc curiozitatea oricarui vizitator.
Incepand din anul 2022, Tinutul Buzaului are recunoasterea internationala de geoparc UNESCO. Frumusetea si misterul acestei zone par a fi nelimitate.
Imi este destul de greu sa fac un top al celor mai frumoase atractii turistice. In schimb, o sa iti spun ce sa vizitezi in Buzau, in ordinea in care le-am descoperit si noi.
1. Rezervatia Vulcanii Noroiosi
Rezervatia Vulcanii Noroiosi este, cu siguranta, unul dintre cele mai cunoscute si vizitate obiective turistice din Buzau. Aceasta locatie este cu adevarat spectaculoasa si unica in tara.
Vulcanii Noroiosi sunt rezultatul unui fenomen geologic rar. S-au format datorita gazelor naturale, in principal metan, din subteran.
Presiunea acumulata impinge amestecul de apa si argila din adancuri, creand la suprafata eruptii de noroi.
Li se spune vulcani, deoarece noroiul care tasneste din pamant modeleaza mici conuri si cratere de diferite dimensiuni.
Rezervatia Vulcanii Noroiosi cuprinde patru platouri, care se intind pe raza comunelor Scortoasa si Berca din judetul Buzau. Noi am vizitat Paclele Mari si Paclele Mici.
Peisajul este spectaculos si ne-a oferit o experienta incantatoare.
Eruptiile de noroi, formatiunile de pamant interesante si zona arida din jur, ne-au dat impresia ca am pasi pe o alta planeta.
Dupa pararea mea, Vulcanii Noroiosi reprezinta unul dintre cele mai fascinante locuri de vizitat in Romania. Sunt unici la noi in tara si merita sa ii vezi macar o data in viata!
Rezervatia se afla la vreo 40 de kilometri distanta de orasul Buzau, pe DN10, inspre Brasov.
Din localitatea Satuc te abati de la drumul principal si mai ai de parcurs vreo 15 kilometri pe un drum destul de accesibil.
2. Tabara de sculptura Magura si Manastirea Ciolanu
Tabara de sculptura Magura este un adevarat muzeu in aer liber, deschis publicului larg. Situata la marginea unei paduri, aceasta locatie combina arta cu o plimbare relaxanta in natura.
Tabara de sculptura Magura a fost infiintata in 1970, fiind unul dintre cele mai interesante proiecte culturale desfasurate in Romania.
Pana in anul 1985, mai multi sculptori se adunau aici in fiecare an pentru a crea opere de arta in aer liber.
Astazi, Tabara de sculptura Magura este o locatie inedita si incanta pe oricine trece prin zona.
Noi am fost uimiti de multitudinea de sculpturi din piatra pe care le-am descoperit si admirat aici.
Imediat langa Tabara de sculptura Magura se afla Manastirea Ciolanu, un lacas de cult linistit, incadrat in peisajul pitoresc de pe dealul Magura.
3. Trovantii-Babele de la Ulmet
Trovantii, cunoscuti si ca Babele de la Ulmet sunt alte atractii turistice din Buzau interesante. Atrag vizitatorii datorita formelor lor neobisnuite si impresionante.
Trovantii reprezinta conglomerate de nisip cimentat care s-au format de-a lungul timpului sub actiunea apelor calcaroase.
Precipitatiile au erodat aceste formatiuni geologice, dandu-le forme inedite.
In judetul Buzau sunt mai multe zone cu trovanti, dar cei de langa satul Ulmet, comuna Bozioru sunt cei mai populari si vizitati.
Pot sa inteleg de ce, pentru ca aici natura si-a manifestat creativitatea intr-un mod de-a dreptul impresionant.
Babele de la Ulmet ne-au uimit cu dimensiunile si formele lor incredibil de spectaculoase.
Unele sunt ovale, sferice, altele seamana cu vase zburatoare, rachete, melci, balena, delfin, coloane, iar peisajul din jurul lor este superb.
Din pacate, drumul pana la Ulmet este cam anevoios, iar de la parcarea amenajata in sat pentru vizitatori mai ai de parcurs aproape un kilometri pe jos pana la trovanti.
Totusi experienta este incantatoare si te asigur ca merita efortul.
Daca vrei sa afli cum s-au format trovantii si ce legende populare circula in jurul lor, poti sa vizitezi Muzeul Formelor din Bozioru.
Inainte ar fi bine sa suni la numarul de telefon de pe Google pentru a-ti anunta vizita.
4. Schiturile Rupestre din Bozioru
Schiturile Rupestre din Bozioru sunt vechi de secole. Se afla ascunse printre strancile impadurite de langa satul Nucu, comuna Bozioru.
In aceste locuri izolate si greu accesibile, se retrageau pe vremuri calugarii in sihastrie. Asezari sapate in piatra erau folosite ca locuinte si locuri de rugaciune.
Astazi, schiturile rupestre din Bozioru se numara printre cele mai populare locuri de vizitat in Buzau. Atrag turistii pentru ca ofera o perspectiva despre cum traiau calugarii acum sute de ani, dar si pentru peisajul din jur.
Pentru a vizita asezarile rupestre ne-am deplasat in satul Nucu, aflat in apropiere de Ulmet. De aici, am parcurs traseul pe jos, lasandu-ne captivanti de fermecatorul peisaj din Tara Luanei.
Drumetia este solicitanta fizic, dar placuta si nu imposibila. Am optat sa parcurgem circuitul 3, de pe Drumul Luanei, marcat (pe alocuri) cu albastru.
Traseul a fost presarat cu denivelari, urcusuri, coborasuri, dar si privelisti uluitoare.
Am vizitat Chilia lui Dionisie, situata la inaltime, aproape de varful unei stanci abrupte. A trebui sa urcam pe o scara pentru a patrunde in interior.
Acest vestigiu rupestru este atestat documentar in 1639, dar se crede ca ar fi existat inca din Evul Mediu. Se numeste astfel pentru ca, prin secolul XIX, aici a locuit vreme de cateva decenii calugarul Dionisie Torcatorul.
De aici, dupa o urcare care aproape ca ne-a lasat fara rasuflare, am ajuns la Bisericuta lui Iosif. Se crede ca acest asezamant sapat in stanca ar data de prin secolele III-IV.
Conform documentelor istorice din a doua parte a secolului al XVI-lea, Bisericuta lui Iosif a fost un insemnat lacas de cult crestin.
Am continuat traseul pana la Agatonul Vechi, apoi in scurt timp, am ajuns la Agatonul Nou.
De aici, am urcat pe varful unei stanci, unde se afla Crucea Spatarului, ultimul obiectiv turistic inclus in circuitul pe care l-am parcurs noi.
5. Muzeul Chihlimbarului
Muzeul Chihlimbarului este situat in satul Colti, judetul Buzau. A fost infiintat in anul 1980, fiind o sectie ce apartine de Muzeul Judetean Buzau.
Chihlimbarul este, de fapt, o rasina fosilizata provenita din arbori preistorici.
Pana sa devina piatra semipretioasa pe care o admiram astazi, rasina a trecut printr-un proces de solidificare care a durat milioane de ani.
Chihlimbarul descoperit pe teritoriul Romaniei, in special in comuna Colti din judetul Buzau, este valoros si unic in lume. Este denumit stiintific rumanit, fiind apreciat pentru frumusetea sa.
Muzeul Chihlimbarului din Colti este micut, dar singurul de acest gen din Romania.
Celebreaza insemnatatea pe care zona Colti a avut-o in exploatarea industrializata a chihlimbarului romanesc.
La Muzeul Chihlimbarului am aflat detalii despre istoria descoperirii, extragerii si prelucrarii rumanitului. Am admirat bijuterii frumoase, pepite si geode de chihlimbar si diverse flori de mina.
6. Ansamblul Rupestru de la Alunis
Ansamblul Rupestru din satul Alunis, comuna Colti, este un alt obiectiv turistic popular in Buzau.
In primul rand datorita formei si vechimii sale, cat si a faptului ca este accesibil cu masina pana la poarta.
Ansamblul Rupestru de la Alunis a fost un vechi asezamant monahal. Este format dintr-o bisericuta si cateva chilii, toate sapate in piatra.
Nu se stie exact cand a fost intemeiat Ansamblul Rupestru de la Alunis. Cert este ca documentele istorice ii atesta existenta dinainte de secolul al XVII-lea.
Biserica rupestra de la Alunis este un lacas de cult ortodox, cu hramul „Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul”. Ce mi s-a parut interesant este ca inca se mai tin slujbe.
Biserica este mica, dar emana o stare de liniste si energie pozitiva.
Mi-a amintit oarecum de Manastirea Rupestra de la Sinca Veche, unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat langa Brasov.
7. Platoul salin Meledic
Platoul salin Meledic este o poiana pitoreasca, asezata pe un masiv de sare.
Este situata pe valea Slanicului, intre Manzalesti si Lopatari, la vreo 55 de kilometri distanta de orasul Buzau.
Platoul Meledic se afla la o altitudine de vreo 500-600 de metri. Este o frumoasa rezervatie naturala, ce se intinde pe o suprafata de aproape 70 de hectare.
Zona este ideala pentru relaxare si petrecerea timpului in natura. Te poti bucura aici de aer curat si peisaje absolut spectaculoase.
Pe Platoul Meledic gasesti un lac de apa dulce, unde se poate pescui. Curios, as spune, avand in vedere ca acest lac se afla pe un masiv de sare.
In apropierea lacului sunt expuse mai multe statui interesante din lemn si foisoare pentru odihna sau picnic. De pe malul lacului poti sa parcurgi un traseu prin padure pana la Pestera Meledic (Pestera 6S).
Nu o poti vizita, pentru ca intrarea este surpata din cauza dizolvarii sarii.
Cu toate acestea, merita sa faci o drumetie pana aici, avand in vedere ca este a doua cea mai lunga pestera in masiv de sare din lume.
8. Grunjul de la Manzalesti
Atunci cand te indrepti spre Platoul Meledic, vei trece pe langa Grunjul de la Manzalesti. Il vei remarca pe marginea drumului care duce inspre Lopatari.
Grunjul de la Manzalesti s-a format in mod natural, se pare ca in urma cu milioane de ani. Arata ca un morman de piatra alba care se inalta falnic la aproape 20 de metri, pe valea raului Slanic.
La prima vedere, ai crede ca Grunjul de la Manzalesti este un deal de sare. De fapt este o conglomeratie de cenusa vulcanica consolidata si marne albe.
9. Muzeul Timpul Omului
Foarte aproape de Grunjul de la Manzalesti poti sa vizitezi Muzeul Timpul Omului.
Este un mic muzeu etnografic care ofera o perspectiva asupra traiului simplu din vremurile de alta data a manzalestenilor.
La Muzeul Timpului Omului am vazut o frumoasa colectie de ii de sarbatoare, macaturi, stergare, vase de lut.
Am aflat multe lucruri interesante despre obiceiurile localnicilor, prezentate cu amabilitate si pasiune de doamna Cecilia, custodele muzeului.
Ascultand-o, mi s-a confirmat inca o data ca omul sfinteste locul.
Muzeul Timpul Omului nu are un program stabilit pentru vizitare. Daca il gasesti inchis, o poti suna pe doamna Cecilia la numarul de telefon de pe panoul informativ de la poarta muzeului.
Daca vrei sa cunosti legendele din Tinutul Buzaului, iti recomand sa vizitezi Muzeul „7 locuri de poveste” de la Lopatari. Il gasesti la doar 5 kilometri distanta de Manzalesti.
Pe drum, poti sa faci un popas la versantii de sare care se intind de-a lungul drumului dintre Manzalesti si Lopatari.
10. Focul Viu din Terca
Mai departe, urmand valea Slanicului, vei ajunge in Terca, comuna Lopatari. Aici, pe un deal de langa sat, se desfasoara un alt spectacol al naturii de vazut in Buzau.
Focul Viu din Terca este un fenomen geologic rar. Apare datorita gazelor naturale acumulate in subteran, care patrund la suprafata prin crapaturile scoartei terestre.
Practic, la Focul Viu din Terca vei vedea, la propriu, flacari de diferite dimensiuni care tasnesc din adancuri. Imi imaginez cat de frumos trebuie sa arate acest platou cand se insereaza!
Drumul pana la Terca nu este stralucit, dar accesibil. Ca sa ajungi la Focurile Vii, parchezi masina pe marginea drumului si urci vreo 35-40 de minute o panta abrupta, pana pe culmea dealului.
11. Sarata-Monteoru
Sarata-Monteoru este o statiune balneoclimaterica, aflata la nici 20 de kilometri distanta de orasul Buzau. Este asezata intr-un peisaj frumos si linistit, inconjurata de dealuri impadurite.
Dupa ce ai cutrierat prin atatea locuri de vizitat in Buzau, poate ca ti-ar prinde bine o baie in apele minerale sarate din statiune. Au proprietatile terapeutice pentru diverse afectiuni.
Pe timpul verii, in Sarata-Monteoru te poti relaxa la strandul Paradis.
De altfel, in statiune mai exista cateva complexuri hoteliere care au atat piscine exterioare, cat si interioare.
12. Biserica dintr-o piatra de la Naeni
Biserica dintr-o piatra este situata la 600 de metri altitudine, pe un deal din apropierea satului Varf, comuna Naeni.
Datorita caracteristicilor sale geologice, zona mai este cunoscuta ca Tinutul de calcar.
Am ajuns la Biserica dintr-o piatra dinspre Sarata-Monteoru, aflat la vreo 30 de kilometri distanta. Ne-a placut ca am putut sa urcam cu masina pana sus pe deal.
Biserica dintr-o piatra este construita doar din calcar cochilifer alb, provenit de la cariera din Naeni. Inclusiv decoratiunile interioare, altarul si catapeteasma sunt cioplite in piatra.
Din cate am inteles, calcarul extras de la Naeni a fost folosit chiar si pentru constructia Casei Poporului (Palatul Parlamentului), unul dintre cele mai emblematice locuri de vizitat in Bucuresti.
Din pacate, am gasit Biserica dintr-o piatra inchisa si nu i-am putut vedea interiorul. Se pare ca este deschisa doar duminica dimineata si in zilele de sarbatoare, dar nici atunci de fiecare data.
Oricum, nu ne-a parut rau ca am urcat pana aici, deoarece din varful dealului am avut parte de o priveliste panoramica absolut incantatoare.
In plus, aveam de gand sa ne mai plimbam pe creasta dealului.
Voiam sa ne bucuram de peisaje, de liniste, de aerul curat si sa vizitam celelalte atractii turistice din apropiere de Biserica dintr-o piatra (detalii la urmatorul punct).
13. Tabara de sculptura de la Naeni si Satul Dacic
Dupa ce am admirat Biserica dintr-o piatra, am lasat masina parcata aici si am pornit intr-o plimbare la pas spre Tabara de sculptura.
Se afla in apropiere de biserica, pe varful dealului Tigoarea, cam la vreo 20-25 de minute de mers pe jos. Traseul este usor de parcurs si relaxant.
Tabara de sculptura de la Naeni a fost infiintata in anul 1986, dupa ce s-a inchis cea de la Magura. Sculpturile pe care le vei vedea aici, expuse in aer liber, au fost creata de elevi de la liceele de arta.
Timp de un deceniu, copii din Buzau, Slobozia si Chisinau, veneau in fiecare vara in tabara de la Naeni pentru a invata sa sculpteze in calcar cochilifer de Naeni.
Proiectul a fost intrerupt in anul 1997 si a mai fost reluat in 2009 de elevii de la Liceul de Arta din Buzau.
Sculpturile realizate de elevi sunt foarte interesante, iar peisajul este absolut incantator.
Foarte aproape de Tabara de sculptura de la Naeni se afla satul Dacic. Acesta a fost creat cu scopul de a reproduce o asezare geto-dacica.
Comunitatea, care din cate am inteles este formata din voluntari, trebuie sa se autogospodareasca si sa traiasca fara utilitati, ca pe vremea stramosilor nostri.
In zona mai poti sa vezi Grotele Preistorice si Mormintele tracice, un sit arheologic aflat in vecinatatea Bisericii dintr-o piatra.
De altfel, poti sa continui traseul tematic Glasul Pietrei spre Chilia lui Ambrozie si Monumentul Closca cu puii de aur, din Pietroasele.
Noi nu le-am mai vizitat, dar e bine sa stii de ele daca ajungi in zona.
14. Lacul Siriu
Dupa parerea mea, Lacul Siriu, din judetul Buzau este unul dintre cele mai frumoase de la noi din tara.
Este un lac artificial, care se intinde pe o lungime de 10 kilometri, amplasat printre munti impaduriti si un peisaj superb.
Zona din jurul Lacului Siriu este destinatia ideala pentru un refugiu din agitata urbana. Ofera o multime de activitati de recreere, fiind una dintre cele mai frecventate atractii turistice din Buzau.
La Lacul Siriu poti sa pescuiesti, sa te plimbi cu canoe, cu barca, cu placa SUP sau cu pontonul plutitor. Muntii din jur sunt atractivi pentru drumetii sau plimbari cu bicicleta.
In zona din jurul Lacului Siriu gasesti pensiuni si campinguri.
Daca esti doar in trecere pe DN10, opreste macar pentru cateva minute la punctul de belvedere de pe Viaductul Stanca Teherau. De aici ai cea mai frumoasa priveliste asupra Lacului Siriu.
15. Cascada Casoca (Pruncea)
Cascada Casoca, numita si Cascada Pruncea se afla in Masivul Podu Calului, aproape de Barajul Siriu.
Pentru a ajunge la ea, te abati de pe DN10 inspre localitatea Casoca. Vei parcurge vreo 6 kilometri, in mare parte, pe un drum forestier pietruit si pe alocuri denivelat, dar accesibil cu orice tip de masina.
Cascada Casoca (Pruncea) nu este vizibila de sus, din drum. Va trebui sa parchezi masina in apropiere si sa cobori cateva trepte ca sa o zaresti.
Desi nu are o cadere de apa spectaculoasa, Cascada Casoca (Pruncea) este destul de frumoasa. Ascunsa printre stanci, mi s-a parut o oaza de racoare si relaxare.
16. Lacul Vulturilor
Lacul Vulturilor se afla pe un platou pitoresc din masivul Siriu. Este un lac glaciar, situat la 1.420 de metri altitudine.
Lacul Vulturilor nu este foarte mare. Se intinde pe aproape un hectar si are vreo trei metri adancime. I se mai spune si Lacul fara Fund.
Din cate am inteles, se poate ajunge la Lacul Vulturilor intr-o drumetie de vreo 5-6 ore dus-intors sau cu o masina de teren din Crasna.
Noi nu am ajuns pana la el, dar poate intentionezi tu sa il vizitezi!
17. Casa cu blazoane
Casa cu blazoane se afla in localitatea Chiojdu, judetul Buzau. Este un conac taranesc, care se pare ca ar data de prin secolele XVII-XVIII.
Casa cu blazoane din Chiojdu este un reper istoric si arhitectural important atat din judetul Buzau, cat si la nivel national.
Seamana izbitor de mult cu casa de pe bancnota de 10 lei, incat multi le confunda. In realitate, sunt doua case diferite.
Cea de pe bancnota este o casa traditionala olteneasca din satul Vladesti, judetul Valcea.
In prezent, aceasta se afla expusa la Muzeul ASTRA, unul dintre cele mai cunoscute locuri de vizitat in Sibiu.
Casa cu blazoane din Chiojdu se crede ca ar fi fost resedinta Spatarului Mihail Cantacuzino. Mai tarziu a ajuns in proprietatea boierilor Izbasoiu care au extins-o in anul 1823.
De-a lungul timpului, Casa cu blazoane a ajuns intr-o stare avansata de degradare. A fost salvata de Uniunea Arhitectilor din Romania, fiind restaurata intre anii 2009-2015.
In prezent, Casa cu blazoane gazduieste un mic muzeu etnografic. O poti vizita intr-un tur ghidat de domnul Florin Dragulin, fost proprietar al acestei case pana in 2009.
Harta obiective turistice Buzau
Iti las mai jos harta cu toate aceste obiective turistice din Buzau. Poti sa dai click pe imagine ca sa ti se deschida in Google Maps.
In concluzie, ai ce sa vizitezi in Buzau! Acest judet ascunde foarte multe locuri frumoase, unice si misterioase.
Din pacate, multe obiective turistice din Buzau sunt greu accesibile si nu sunt valorificate pe masura potentialului pe care il au. Chiar si asa, am fost bucurosi sa le vedem!
Sa descoperim Tinutul Buzaului a fost o experienta incantatoare pentru noi. Abia asteptam sa ne reintoarcem ca sa vizitam si alte locuri pe care nu am apucat inca sa le vedem.
Delia si Ovidiu
Bloggeri de Travel
Mereu in cautarea unor destinatii noi de explorat, te asteptam pe acest blog cu ghiduri de calatorie detaliate care sa te inspire pentru urmatoarea vacanta.
Lasa un comentariu