• Meniu
  • Meniu
TOP 23 obiective turistice Craiova

Obiective turistice Craiova

Craiova are o istorie indelungata, o mostenire culturala bogata, o scena artistica vibranta si mult farmec. Vei vedea ca multe obiective turistice din Craiova reusesc sa surprinda esenta acestui oras.

In ultimii ani, Craiova s-a dezvoltat foarte frumos, devenind unul dintre cele mai atragatoare locuri de vizitat in Oltenia.

Este renumit pentru centrul sau istoric, pentru Parcul Nicolae Romanescu si targul de Craciun. Insa, odata ajuns aici, vei descoperi ca mai sunt si alte atractii turistice in Craiova care te vor incanta.  

Mai jos ti-am pregatit o lista cu ce sa vizitezi in Craiova. Am incercat sa aranjez cele mai importante locuri de vizitat in Craiova in ordinea apropierii lor, astfel incat sa iti poti planifica mai usor itinerariul.

Care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Craiova?

1. Centrul Vechi

Centrul Vechi (Craiova)

Cu un aer boem si cochet, centrul vechi al Craiovei este plin de farmec. A fost renovat acum cativa ani, recapatandu-si stralucirea si eleganta perioadei de epoca.

Centrul vechi al Craiovei este considerat unul dintre cele mai frumoase din tara. Impresioneaza prin amestecul armonios dintre trecutul bogat si prezentul vibrant al orasului.

Strazile pietonale din centrul vechi te invita la o plimbare linistita.

Vei descoperi de la cladiri istorice impresionante, biserici cu arhitectura unica, pana la picturi murale interesante.

Felinare, statui de epoca din bronz, fantani arteziene, bancute, spatii verzi si ronduri cu flori, completeaza farmecul zonei.

Centrul vechi al Craiovei gazduieste o variate de magazine, cofetarii, cafenele, restaurante si terase. Mai mereu se organizeaza spectacole, concerte, festivaluri si diverse evenimente.

Principalul reper din centrul vechi este Palatul Administrativ (Palatul Prefecturii). Tot aici vei gasi multe dintre principalele obiective turistice din Craiova.

2. Piata Mihai Viteazul

Piata Mihai Viteazul (Craiova)

Piata Mihai Viteazul este inima centrului vechi al Craiovei. Dintotdeauna a fost locul preferat pentru recreere al localnicilor si turistilor.

Amenajata pe fundalul Palatului Administrativ, Piata Mihai Viteazul este plina de viata. In orice moment al zilei, acest perimetru ofera o varietate de activitati.

Piata Mihai Viteazul este locul perfect pentru relaxare si divertisment. Poti sa te plimbi pe Calea Unirii, sa faci cumparaturi la Centrul Comercial Mercur sau sa te asezi la o terasa din zona.

Fantana muzicala, concertele, festivalurile si diversele evenimente care se organizeaza regulat aici, intretin atmosfera vibranta, in special pe timpul serii. 

In preajma sarbatorilor de iarna, Piata Mihai Viteazul se transforma intr-unul dintre cele mai populare locuri de vizitat in Craiova.

Piata, la fel ca tot centrul vechi, devine gazda faimosului Targ de Craciun, care de cativa ani incoace, atrage atentia turistilor din toate colturile lumii.

3. Palatul Administrativ

Palatul Administrativ (Craiova)

Palatul Administrativ din Craiova domina Piata Mihai Viteazul. Este o cladire impozanta, simbolul si cartea de vizita a orasului.

Palatul Administrativ este un edificiu istoric ce dateaza de pe la inceputul secolului XX. Incepand din anul 1989 si pana astazi, serveste ca sediu pentru Prefectura si Consiliul Judetean Dolj.

Din acest motiv, mai este cunoscut local precum Palatul Prefecturii. Cladirea se distinge prin dimensiunile grandioase si designul cu elemente arhitecturale neoromanesti.

Palatul Administrativ este un reper important pentru localnici si vizitatori. Situat in centrul vechi, in jurul lui gasesti o multime de atractii turistice din Craiova.

In fata Palatului Administrativ se afla Piata Mihai Viteazul, fantana muzicala, statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul si Parcul Prefecturii.

In spatele edificiului, este amenajat English Park (Gradina Unirii).

Cu alei largi, marginite de flori, magnolii, bancute umbrite si o fantana arteziana, acest mic parculet in stil englezesc este o oaza de verdeata si relaxare.

4. Fantana Muzicala

Fantana Muzicala

Fantana Muzicala este situata in Piata Mihai Viteazul, in fata Palatului Administrativ si a Centrului Comercial Mercur.

Mai demult, oferea un adevarat spectacol de jeturi de apa, efecte de lumini si muzica. Din pacate, de ceva timp functioneaza doar ca o simpla fantana arteziana.

Cu toate acestea, adauga farmec pietei si ofera trecatorilor o briza de racoare in zilele calduroase de vara.

Pe timpul iernii, in jurul fantanii este amenajat un patinoar in aer liber.

5. Biserica Sfanta Treime

Biserica Sfanta Treime

Pornind din Piata Mihai Viteazul intr-o plimbare prin Parcul Prefecturii, ajungi la Biserica Sfanta Treime.

Cunoscuta si ca Biserica Stirbei, este unul dintre cele mai importante lacasuri de cult din Craiova.

Biserica Sfanta Treime are o mare insemnatate istorica si spirituala pentru comunitatea locala. A fost ctitorita intre anii 1765-1768 de Dumitrana Stirbei, sotia boierului Constantin Stirbei.

Aproape de mijlocul secolului al XIX-lea, edificiul a fost restaurat dupa ce suferise pagube in urma cutremurului din anul 1838.

Cheltuielile cu reparatiile au fost sustinute de cel care avea sa devina domnul Tarii Romanesti, Barbu Stirbei si mama acestuia, Ecaterina Bibescu.

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, Biserica Sfanta Treime a avut parte de interventii ample de restaurare.

In acea perioada, paraclisul a fost reconstruit pe fundatia originala. S-a ridicat turnul de intrare si a fost decorat interiorul bisericii.

Biserica Sfanta Treime a fost restaurata la initiativa fiilor domnitorului Barbu Stirbei, dupa planurile arhitectului francez André Lecomte du Noüy.

Acesta si-a adus contributia la reabilitarea si constructia multor edificii importante de la noi din tara, printre care si Castelul Peles, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Sinaia.

Biserica Sfanta Treime este un lacas de cult ortodox. Edificiul se remarca prin arhitectura sa traditionala, cu influente brancovenesti.

Biserica Sfanta Treime iti va oferi un moment de liniste si reculegere. Fa-i o vizita, apoi indrepta-te spre urmatoarele obiective turistice din Craiova aflate in apropiere!

Iesind pe sub turnul de poarta al complexului bisericii, chiar in fata vei vedea cladirea care gazduieste Colegiul National Carol I.

Daca traversezi strada Popa Sapca poti sa vizitezi Sectia Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei.

6. Sectia Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei

Sectia Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei

Sectia Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei este gazduita de Palatul Ramuri. Este o locatie fascinanta pentru vizitatorii de toate varstele, dar mai ales pentru copii.

Daca vizitezi Sectia Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei te vei bucura de o varietate impresionanta de colectii.

Exponatele, organizate tematic pe cele trei nivele ale cladirii, te introduc in lumea naturii si a universului.

La parter, este amenajata colectia Oltenia Terra Fossilis. Aici, iti sunt prezentate fosile descoperite pe teritoriul Olteniei.

La primul etaj, cateva diorame ilustreaza fidel diversitatea de ecosisteme terestre si acvatice din diferite zone ale regiunii.

Tot aici vei admira o colectie variata de minerale si roci. Un element surpriza este pestera artificiala care recreaza atmosfera spatiului subteran autentic.

Ultimul etaj al muzeului te transporta in spatiul cosmic, prin expozitia Universul si Sistemul solar.

Noua ne-a placut foarte mult Sectia Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei. Este un muzeu interesant pe care ti-l recomand sa il vizitezi.

Pe langa Sectia Stiintele Naturii de la Palatul Ramuri, situat pe Strada Popa Sapca la nr. 8, Muzeul Olteniei functioneaza in alte doua locatii.

Casa Baniei, de pe strada Matei Basarab, gazduieste Sectia de Etnografie. Intr-o cladire de pe strada Madona Dudu la nr. 14, este amenajata Sectia de Istorie-Arheologie.

7. Muzeul de Arta (Palatul Jean Mihail)

Muzeul de Arta (Palatul Jean Mihail)

Muzeul de Arta se afla in vecinatatea Sectiei Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei. Este situat pe Calea Unirii, la nici cinci minute de mers pe jos de aici.

Muzeul de Arta este unul dintre cele mai prestigioase obiective turistice din Craiova. Impresioneaza, in primul rand, prin cladirea somptuoasa care il gazduieste.

Palatul Jean Mihail este un edificiu istoric ce dateaza de pe la inceputul secolului XX.

A fost resedinta unuia dintre cei mai instariti oameni din tara, boierul Constantin Mihail si a fiului acestuia, Jean Mihail.

Cladirea a fost proiectata de Paul Gottereau, arhitectul preferat al Casei Regale a Romaniei. Arhitectura palatului combina stilul eclectic si clasicismului academic francez.

Palatul Jean Mihail te va surprinde cu detaliile rafinate ale fatadei si interiorul opulent.

Este decorat cu marmura de Carrara, matase de Lyon, stuc aurit, oglinzi venetiene si candelabre din sticla de Murano.

Incepand din 1954, Palatul Jean Mihail adaposteste Muzeul de Arta care detine o colectie impresionanta de opere de arta romaneasca si europeana.

Printre cele mai valoroase exponate se numara cateva lucrari remarcabile ale lui Constantin Brancusi, printre care Sarutul, Domnisoara Pogany, Cap de copil.

Pe langa Brancusi, in cadrul muzeului vei vedea o multime de opere semnate de alti artisti romani de renume, precum Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Aman si multi altii.

Muzeul de Arta aduce un omagiu lui Constantin Brancusi, dedicandu-i un intreg complex cultural interactiv.

Centrul „Constantin Brancusi” a fost inaugurat in septembrie 2022.

Complexul este format dintr-o galerie subterana unde sunt prezentate intr-o maniera interactiva viata si operele marelui sculptor roman.

Din galerie se poate accesa cu liftul interiorul „Oului lui Brancusi”, imensa structura din sticla amplasata in curtea Muzeului de Arta.

In imediata apropiere a Muzeului de Arta vei gasi si alte obiective turistice din Craiova pe care ti le recomand sa le vizitezi, daca ai timp.

Printre acestea se numara Biserica Evanghelica Luterana, situata langa Muzeul de Arta. Putin mai incolo, la doar 150 de metri distanta, tot pe Calea Unirii, se afla Casa Constantin Valimarescu.

Tot in apropiere mai poti sa vizitezi Biserica Romano Catolica Toti Sfintii.

8. Teatrul National Marin Sorescu

Teatrul National Marin Sorescu

Teatrul National Marin Sorescu din Craiova este o institutie de seama a culturii romanesti. A fost infiintat in anul 1850 si functioneaza in actuala cladire din anul 1973.

In cei peste 170 de ani de existenta, Teatrul National Marin Sorescu a gazduit spectacole de prestigiu, fiindu-i recunoscute meritele pe plan international.

Incepand din anul 1994, Teatrul National Marin Sorescu organizeaza bienal unul dintre cele mai mari Festivaluri Shakespeare din lume.

Ar fi interesant sa vezi un spectacol la Teatrul National Marin Sorescu cand vizitezi Craiova. Daca nu, treci macar sa il admiri din exterior.

Este situat pe strada Alexandru Ioan Cuza, aproape de Muzeul de Arta, Piata Mihai Viteazul si alte obiective turistice din Craiova, amplasate in centrul vechi.

9. Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova se afla langa Teatrul National Marin Sorescu. Este gazduita de un edificiu care iese in evidenta prin arhitectura si dimensiunile sale impunatoare.

Construita initial pentru a servi ca Palat de Justitie, cladirea Universitatii este o emblema a Craiovei.

Dateaza din anul 1890, fiind proiectata in stil neoclasic dupa planurile arhitectului Ion Socolescu.

Universitatea din Craiova a fost fondata in anul 1947, la initiativa Regelui Mihai I al Romaniei.

Astazi, este una dintre cele mai prestigioase institutii academice din Romania.

10. Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Baniei)

Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Baniei)

Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei este amenajata in Casa Baniei, de pe strada Matei Basarab.

Datorita importantei sale istorice si arhitecturale, cladirea care il gazduieste este ea insasi o piesa de muzeu.

Construita intitial in secolul al XV-lea, Casa Baniei a fost resedinta Marilor Bani ai Craiovei. Actuala cladire dateaza insa de la sfarsitul secolului al XVII-lea.

A fost rezidita de Constantin Brancoveanu, care se tragea din neamul craiovestilor, pe temeliile vechii case boieresti.

Edificiul se remarca prin arhitectura cu influente traditional romanesti, in stil brancovenesc.

De-a lungul secolelor, Casa Baniei a avut diverse functionalitati. Incepand din anul 1967, serveste ca sediu al Muzeului Olteniei unde este amenajata Sectia de Etnografie.

Muzeul prezinta viata de la sat a oltenilor de odinioara.

Sunt expuse portul popular, tesaturi, covoare, mobilier vechi, ustensile de uz casnic, agricole si alte obiecte traditionale specifice regiunii Olteniei.

Cum o buna parte din copilarie mi-am petrecut-o in Oltenia, intr-un sat de langa Craiova, vizitarea acestui muzeu a fost o experienta placuta pentru mine.

Am revazut si admirat cu nostalgie multe obiecte pe care le aveau bunicii mei in gospodarie.

Iti recomand si tie sa pui pe lista cu locuri de vizitat in Craiova Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei.

Este un muzeu interesant si bine organizat, situat in centrul vechi, aproape de Piata Mihai Viteazul.

11. Catedrala Mitropolitana Sfantul Dumitru

Catedrala Mitropolitana Sfantul Dumitru

Catedrala Mitropolitana Sfantul Dumitru se afla langa Casa Baniei. Cum esti in zona, te sfatuiesc sa faci un popas aici pentru a vedea cel mai vechi lacas de cult din Craiova.

Nu se cunosc cu exactitate inceputurile existentei Bisericii Sfantul Dumitru, careia i se mai spune Biserica Domneasca sau Biserica Baneasa.

Totusi, se crede ca ar fi fost ctitorita in secolul al XVI-lea de boierii familiei Craiovestilor. Se spune ca a fost construita pe temeliile unei vechi biserici care exista aici inca din secolele XI-XII.

Cert este ca Biserica Sfantul Dumitru exista inainte de inceputul secolului al XVII-lea, dupa cum se poate subintelege dintr-un document de la 1640.

La mijlocul aceluiasi secol, Biserica Sfantul Dumitru a fost restaurata de domnitorul Tarii Romanesti, Matei Basarab, descendent al familiei Craiovestilor.

De-a lungul anilor care au urmat, edificiul a avut parte de mai multe reparatii.

In secolul al XIX-lea, Biserica Sfantul Dumitru devine aproape o ruina, dupa ce fusese grav avariata de cutremurul din 1838.

Inchisa si lasata de izbeliste timp de patru decenii, in anul 1889 este demolata si reconstruita din temelii.

Lucrarile s-au desfasurat dupa planurile arhitectului francez André Lecomte du Noüy si au fost sustinute financiar de Regele Carol I.

Reconstructia Bisericii Sfantul Dumitru a fost finalizata in anul 1933. A devenit Catedrala Mitropolitana sase ani mai tarziu.

Astazi, Catedrala Mitropolitana Sfantul Dumitru este unul dintre cele mai importante edificii religioase si locuri de vizitat in Craiova.

Te va impresiona prin maretia si arhitectura sa neobinzantina. In jurul ei este si un parculet cu multa verdeata si ciresi japonezi, care iti vor desfata simturile daca ii gasesti infloriti.

12. Muzeul de Istorie si Arheologie al Olteniei

Muzeul de Istorie si Arheologie al Olteniei

Sectia de Istorie si Arheologie a Muzeului Olteniei este amenajata intr-o frumoasa cladire de pe strada Madona Dudu, la nr 14.

Gasesti acest muzeu la doar 400 de metri distanta de Catedrala Mitropolitana Sfantul Dumitru.

Cladirea care gazduieste Muzeul de Istorie si Arheologie al Olteniei este un monument istoric ce dateaza de la inceputul secolului XX.

Pana la mijlocul aceluiasi secol a servit drept Scoala de fete a bisericii Madona Dudu de vizavi.

Muzeul de Istorie si Arheologie al Olteniei iti face o incursiune interactiva prin trecutul bogat al acestei regiuni.

Urmand traseul muzeului, vei vizita mai multe expozitii foarte frumos si bine organizate.

Vei afla lucruri interesante despre evolutia istorica a Olteniei, din cele mai vechi timpuri si pana in perioada comunista.

Muzeul de Istorie si Arheologie al Olteniei expune o multime de obiecte valoroase.

Iti va oferi o experienta placuta si s-ar putea sa ti se para unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Craiova.

13. Biserica Madona Dudu

Biserica Madona Dudu

Biserica Madona Dudu se afla vizavi de Muzeul de Istorie si Arheologie al Olteniei. Este un lacas de cult ortodox cu o mare insemnatate spirituala.

Numele Bisericii Madona Dudu este inspirat dintr-o legenda. Se spune ca in urma cu cateva secole, pe acest loc exista o biserica care a ars in totalitate din cauza unui incendiu.

Singurul obiect care a ramas intact a fost o icoana a Maicii Domnului, gasita intr-un dud din apropiere. Pe acest loc s-ar afla astazi altarul bisericii.  

Biserica Madona Dudu, careia i se mai spune si Biserica Maicii Domnului, a fost construita in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.

Este un edificiu care se remarca prin dimensiunile impozante si arhitectura in stil brancovenesc.

14. Gradina Botanica Alexandru Buia

Gradina Botanica Alexandru Buia

Gradina Botanica se numara printre acele atractii turistice din Craiova pe care neaparat trebuie sa le vizitezi.

Desi amenajata in mijlocul agitatiei urbane, aceasta oaza de verdeata iti ofera un refugiu in natura. Se intinde pe aproape 13 hectare, fiind cadrul potrivit pentru plimbari linistite.

Gradina Botanica din Craiova a fost infiintata in scop didactic si educativ de profesorul Alexandru Buia in 1952.

Inca este folosita ca material de studiu si aprofundarea tainelor botanicii de studentii de la Universitatea din Craiova.

Cu toate acestea, poate fi vizitata, servind ca loc de relaxare pentru localnici si turisti.

Gradina Botanica Alexandru Buia gazduieste o multitudine de specii de plante. Pe masura ce te plimbi printre rondurile amenajate, esti intampinat de o explozie de culori si arome florale.

Lacul, lebedele, podetele, bancutele cu forme interesante, foisorul in stil japonez, sculpturile din lemn oarecum ciudate, toate completeaza farmecul acestei gradini absolut superbe.

15. Parcul Nicolae Romanescu

Parcul Nicolae Romanescu

Parcul Nicolae Romanescu este unul dintre cele mai populare si vizitate obiective turistice din Craiova. Se afla la vreo doi kilometri distanta de centrul vechi, inspre Segarcea.

A fost construit la inceputul secolului XX, pe domeniul familiei Bibescu.

De amenajarea lui s-a ocupat arhitectul peisagist Edouard Redont, cel care a proiectat si Parcul Carol I, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucuresti.

Cu o intindere vasta, Parcul Nicolae Romanescu este al doilea ca marime din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa.

Designul sau unic creaza un cadru pitoresc si o serie de atractii.

Are alei largi, locuri de odihna, un lac intins, un pod suspendat, un castel fermecat, un hipodrom, un velodrom si chiar o gradina zoologica.

Toate acestea sunt incadrate intr-o vegetatie abundenta, oferind vizitatorilor o evadare senina din agitatia orasului.

Poti sa te plimbi pe aleile parcului pe jos sau cu bicicleta. Sa te asezi pe o banca, sa admiri lebedele sau sa te plimbi cu hidrobicicleta pe lac.

Din Parcul Nicolae Romanescu nu lipsesc nici chioscurile cu bunatati si nici terasele.

De asemenea, Teatrul de Vara din incinta parcului gazduieste frecvent concerte, spectacole si diverse evenimente culturale.

16. Casa Memoriala Elena Farago

Casa Memoriala Elena Farago

Casa Memoriala Elena Farago este situata in centrul vechi. Dedicat celebrei poete, este singurul muzeu de acest gen pe care poti sa il vizitezi in Craiova.

Elena Farago a trait intre anii 1878 – 1954. A fost si este in continuare una dintre cele mai indragite autoare de poezii pentru copii din Romania.

Operele Elenei Farago au incantat generatii intregi de copii. Cine nu isi aminteste cu drag de Gandacelul, Motanul pedepsit sau Catelusul schiop?

Casa din Craiova, in care a locuit poeta pana la sfarsitul vietii, a fost transformata in muzeu.

Aici, sunt expuse obiecte personale, manuscrise, fotografii si multe alte documente care iti vor face o incursiune in viata si activitatea Elenei Farago.

Daca vrei sa iti reamintesti de poeziile din copilarie, include Casa Memoriala Elena Farago printre celelalte locuri de vizitat in Craiova.

Ai in vedere ca nu este deschisa publicului in weekend.

17. Restaurantul si Cofetaria Minerva

Restaurantul si Cofetaria Minerva

Restaurantul si Cofetaria Minerva functioneaza intr-o locatie absolut uluitoare, situata la intersectia pietonalei Calea Unirii cu strada Mihail Kogalniceanu.

Cladirea a fost construita in anul 1903, servind ca hotel si restaurant. Sub deviza Toata lumea buna la Minerva se aduna, localul era frecventat de oameni de seama ai secolului XX.

Hotelul Minerva este un simbol al Craiovei de odinioara. Desi, in prezent, nu mai functioneaza ca hotel, impresioneaza in continuare prin maretie si arhitectura.

Restaurantul Minerva functioneaza in Sala Maura. Cum pasesti in interior, vei fi uluit de decorul sau somptuos, in stil oriental-maur.

Cofetaria Minerva, de alaturi, pastreaza acelasi decor opulent. Te asteapta cu prajituri bune si o cafea turceasca, intr-un cadru spectaculos.

Asa ca, dupa ce ai cutreierat atatea obiective turistice din Craiova, relaxeaza-te intr-unul dintre cele mai frumoase si emblematice localuri din oras.

Daca vrei sa servesti masa la Restaurantul Minerva, sa ai in vedere ca in weekend este inchis. In zilele lucratoare este deschis doar pana la ora 17:00.

Cofetaria Minerva este deschisa in fiecare zi.

18. Biserica Mantuleasa

Biserica Mantuleasa

De la Minerva, urmand Calea Unirii, in vreo cinci minute de mers pe jos ajungi la Biserica Mantuleasa.

Dincolo de incarcatura sa spirituala, acest lacas de cult ortodox se remarca prin arhitectura sa deosebit de frumoasa.

Biserica Mantuleasa a fost construita aproape de sfarsitul secolului al XVIII-lea de Barbu Stirbei. De-a lungul timpului, a fost de mai multe ori restaurata si extinsa.

Biserica Mantuleasa poarta hramurile Sfantul Pantelimon si Adormirea Maicii Domnului.

Cand vei trece pe aici, cu greu te vei putea abtine sa nu te opresti ca sa admiri impozanta si frumusetea acestei biserici.

19. Casa Universitarilor (Casa Nicolae Romanescu)

Casa Universitarilor (Casa Nicolae Romanescu)

Casa Universitarilor este amplasata langa Biserica Mantuleasa. Este o cladire istorica ce dateaza din secolul XIX- inceputul secolului XX. 

A fost resedinta lui Nicolae Romanescu, fost primar al Craiovei si la initiativa caruia s-a construit faimosul parc care ii poarta numele.

Pasionat de arta si literatura, Nicolae Romanescu si-a amenajat locuinta cu bun gust si rafinament.

In ultimul an de viata, a donat-o orasului sau, impreuna cu toate obiectele de valoare pe care le-a adunat de-a lungul timpului.

In anii care au urmat, Casa Nicolae Romanescu a avut mai multe functionalitati.

Din 1974, serveste ca spatiu pentru desfasurarea diverselor activitati culturale si stiintifice organizate de Universitatea din Craiova.

In acel an, a primit titulatura de Casa Universitarilor. In prezent, functioneaza ca restaurant unde se organizeaza diverse evenimente si petreceri private.

Desi, merita pe deplin locul printre celelalte atractii turistice din Craiova, casa Universitarilor (Casa Nicolae Romanescu) nu poate fi vizitata.

Mare pacat, deoarece interiorul este superb si are o gradina exterioara fermecatoare.

20. Casa Memoriala Amza Pellea

Casa Memoriala Amza Pellea

In Craiova se afla si Casa Memoriala Amza Pellea. Din pacate, locuinta indragitului actor nu este amenajata pentru a putea fi vizitata.

Desi, cu siguranta, ar fi putut sa fie una dintre principalele atractii turistice din Craiova. Daca vrei, poti totusi sa treci sa o admiri din exterior.

Amza Pellea a fost un mare actor si a jucat in multe filme.

Cu toate acestea, a ramas in memoria colectiva asociat cu personajul Nea Marin, pe care l-a interpretat in filmul Nea Marin Miliardar.

Amza Pellea s-a nascut in Bailesti, un orasel aflat la doar 60 de kilometri distanta de Craiova.

A fost elev la Colegiul National Carol I din Craiova, a debutat la Teatrul National Marin Sorescu, apoi a jucat pe scena mai multor teatre din Bucuresti.

Casa natala a marelui actor din Bailesti a fost transformata in muzeu. A fost deschisa publicului in 2008, devenind unul dintre cele mai populare locuri de vizitat langa Craiova.

Insa, a fost inchisa in anul 2022, din cauza starii profunde de degradare in care se afla imobilul. Din fericire, autoritatile au luat masuri, iar in prezent cladirea se afla in proces de reabilitare. 

Se preconizeaza ca pana la sfarsitul anului 2023 Casa Memoriala Amza Pellea din Bailesti va fi redeschisa vizitatorilor.

21. Parcul Tineretului

Parcul Tineretului din Craiova

Orasul Craiova are multe spatii verzi, iar Parcul Tineretului este unul dintre ele. Cunoscut anterior ca Parcul din Lunca Jiului, este potrivit pentru plimbari si relaxare.

Parcul Tineretului se intinde pe o suprafata vasta, plina de vegetatie. Este foarte bine amenajat si ofera o multime de activitati de recreere atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Pe langa alei ingrijite, marginite de ronduri cu flori si bancute, are locuri de joaca, terenuri de tenis, minigolf, piste de biciclete, role si un teatru in aer liber.

In Parcul Tineretului se organizeaza diferite evenimente culturale, artistice sau sportive.

Multi craioveni vin aici pentru a alerga, a se plimba, a citi sau pur si simplu pentru a se bucura de natura.

22. Water Park Craiova

Water Park Craiova

Water Park Craiova este amenajat in incinta Parcului Tineretului. Este cel mai mare complex acvatic din Oltenia si una dintre cele mai populare atractii turistice din Craiova.

Indiferent de anotimp, Water Park Craiova ofera o varietate de atractii pentru toate varstele.

Dispune de piscine interioare, piscine exterioare pentru copii si adulti, bazin cu valuri si tobogane acvatice.

Ocazional, Water Park Craiova organizeaza evenimente sau petreceri tematice, cum ar fi petrecere cu spuma sau zumba in apa.

23. Targul de Craciun

Targul de Craciun din Craiova

In preajma sarbatorilor de iarna, Craiova devine una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Romania.

Mii de luminite si ornamente festive, transforma orasul intr-un taram de basm. La Targul de Craciun din Craiova atmosfera este magica.

Decoratiunile vibrante si pline de culoare care impodobesc centrul vechi al Craiovei au cucerit inimile turistilor din toate colturile lumii.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun din tara. Mai mult decat atat, este al treilea cel mai frumos din Europa, clasandu-se inaintea celui de la Viena.

Daca vrei sa simti magia sarbatorilor de iarna, trebuie sa ajungi la Targul de Craciun din Craiova.

Targul de Paste este si el fascinant. Se organizeaza in Parcul Nicolae Romanescu, incepand din anul 2022.


Ai ce sa vizitezi in Craiova! Este un oras ofertant, care cu siguranta te va surprinde intr-un mod placut si iti va oferi o experienta minunata.

Poti sa vizitezi cele mai importante obiective turistice din Craiova intr-un city break. Dar daca vrei sa le descoperi pe indelete ti-ar mai trebui cateva zile in plus.

De asemenea, Craiova poate fi o destinatie de tranzit.

Poti sa faci un popas aici, in timp ce te indrepti spre Cazanele Dunarii sau alte locuri de vizitat in Mehedinti, spre Calafat sau alte atractii turistice din Oltenia.

Delia si Ovidiu

Delia si Ovidiu

Bloggeri de Travel

Mereu in cautarea unor destinatii noi de explorat, te asteptam pe acest blog cu ghiduri de calatorie detaliate care sa te inspire pentru urmatoarea vacanta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *