Asezat in inima Transilvaniei, Sighisoara este un oras medieval fermecator. In centrul sau istoric, bine conservat, sunt adunate o serie de obiective turistice din Sighisoara atat de fascinante, incat li s-a dus faima peste hotare.
Cetatea medievala, inca locuita a Sighisoarei, este astazi un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Cu strazi pietruite, marginite de case istorice cu fatade colorate si strajuite de turnuri de aparare, plimbarea prin cetate este o incantare.
In spatele zidurilor sale stau ascunse o multime de atractii turistice din Sighisoara invaluite de istorie si povesti interesante.
Aici se presupune ca s-ar fi nascut Vlad Tepes, temutul voievod care l-ar fi inspirat pe Bram Stoker sa creeze legendarul personaj Contele Dracula.
Orasul este cu atat mai impresionant cu cat reuseste sa imbine armonios istoria, arhitectura si farmecul sau medieval cu modernismul si atmosfera vibranta din zilele noastre. Iata ce sa vizitezi in Sighisoara.
1. Piata Cetatii
Odata ce ai ajuns in oras, ar trebui sa te indrepti spre Piata Cetatii. Dintre toate celelalte locuri de vizitat in Sighisoara, aceasta piata atragatoare este cea mai frecventata.
Piata Cetatii este asezata fix in mijlocul orasului istoric. Acest perimetru medieval are un farmec unic si o atmosfera mereu animata, fiind inconjurat de cladiri istorice colorate si vibrante.
Foste case de negustori, acestea adapostesc astazi hoteluri, restaurante traditionale, cafenele, magazine de suveniruri si antichitati.
Daca iti ridici privirea si le admiri fatadele colorate, iti vei da seama ca nu seamana una cu cealalta si fiecare este aparte in felul sau.
Cand te gandesti ca Piata Cetatii era candva o piata haotica unde se organizau targuri de mestesuguri, procese si executii publice!
Astazi, este un loc placut pentru plimbare, de unde poti sa iti cumperi un suvenir sau sa te relaxezi la o terasa.
Pe parcursul anului, Piata Cetatii este gazda multor concerte, spectacole de teatru, festivaluri medievale, galerii de arta, targuri si alte manifestari culturale.
Daca o iei la pas pe stradutele cochete si pietruite din jurul pietei vei descoperi multe dintre urmatoarele obiective turistice din Sighisoara.
2. Casa Vlad Dracul
Fara indoiala, Casa Vlad Dracul se numara printre cele mai captivante atractii turistice din Sighisoara. Este situata in Piata Cetatii si se presupune ca ar fi casa natala a domnitorului Vlad Tepes (alias Dracula).
Intre anii 1431-1435, in aceasta cladire veche de secole a locuit tatal voievodului, Vlad Dracul (fiul lui Mircea cel Batran).
Potrivit unor istorici, aici s-ar fi nascut Vlad Tepes, in anul 1431, unde si-ar fi petrecut primii patru ani din viata.
In prezent, Casa Vlad Dracul gazduieste un restaurant tematic unde poti sa savurezi preparate traditionale romanesti.
La etaj, in presupusa camera a lui Vlad Tepes, este amenajat un mic muzeu dedicat legendei Dracula.
3. Turnul cu Ceas
Legendarul Turn cu Ceas strajuieste in Piata Cetatii. Este un reper istoric important si un simbol al orasului medieval Sighisoara, fiind cunoscut printre turisti pentru panorama pe care o ofera asupra orasului.
Turnul cu Ceas are o inaltime de aproape 65 de metri si este cel mai inalt reper din Sighisoara. Acesta era unul dintre cele 14 turnuri de aparare ale vechii cetatii.
Impresionant este faptul ca noua dintre acestea sunt inca in picioare, iar unele reprezinta atractii turistice in Sighisoara.
Turnul cu Ceas dateaza de prin secolul al XIV-lea, fiind extins in secolele urmatoare.
Era un turn de poarta care pazea intrarea principala in cetate, dar a gazduit si sediul autoritatii locale pana pe la jumatatea secolului al XVI-lea.
Ceasul, care da numele turnului, a fost instalat in prima parte a secolului al XVII-lea, la fel ca figurinele de pe fatada care intruchipeaza zeii ce reprezinta zilele saptamanii.
Pe la inceputul secolului XX vechiul mecanism din lemn al ceasului a fost inlocuit cu unul din metal.
Poti sa admiri Turnul cu Ceas din exterior, dar te indemn sa il vizitezi in interior.
Acesta gazduieste Muzeul de Istorie unde poti sa vezi instrumente de tortura, diverse exponate de etnografie, mestesuguri, arheologie, farmacie, bresle, ceramica din zona, ceasuri si mobilier din secolele trecute.
De asemenea, la nivelul cinci al Turnului cu Ceas poti sa vezi mecanismul complex al orologiului care este inca functional.
In plus, nu trebuie sa ratezi privelistea minunata care ti se va dezvalui de la balconul ultimului nivel al turnului.
4. Casa cu Cerb
Daca te indrepti spre Turnul cu Ceas dinspre Piata Cetatii, vei trece pe langa Casa cu Cerb.
Cu siguranta o vei remarca, deoarece iti va atrage atentia, in primul rand, prin arhitectura sa aparte si deosebit de frumoasa.
Casa cu Cerb este clasata monument istoric, fiind una dintre cele mai vechi constructii din centrul medieval al Sighisoarei.
Numele cladirii provine de la capul si coarnele unui cerb care sunt aplicate si care ies in relief pe coltul cladirii.
Casa cu Cerb a fost construita din lemn prin secolul al XIII-lea, insa forma actuala a dobandit-o abia prin secolul al XVII-lea. Inca de la inceput a servit drept resedinta unor oameni importani si de seama ai orasului.
Dupa ce a fost complet renovata in jurul anilor 2000, in prezent, Casa cu Cerb gazduieste o pensiune, un restaurant si o terasa extravagante.
5. Biserica Manastirii
La fel ca alte locuri de vizitat in Sighisoara, Biserica Manastirii se afla in proximitatea Turnului cu Ceas si a Casei Vlad Dracul.
Initial, acest lacas a fost construit in secolul al XIII-lea, facand parte dintr-un ansamblu monahal ce a apartinut calugarilor dominicani.
Biserica Manastirii din Sighisoara a dobandit forma din zilele noastre prin secolul al XVII-lea, dupa incendiul din anul 1676 ce a mistuit intreg orasul. Astfel, edificiul se remarca prin arhitectura in stilul gotic tarziu.
Interiorul Bisericii Manastirii este uimitor, fiind decorat cu multe elemente realizate in stil baroc.
Reprezentative sunt avamontul, bancile si altarul care este deosebit. Printre comorile pe care le poti vedea aici se numara cristelnita din bronz, realizata in anul 1440.
De altfel, biserica gazduieste o orga impresionanta in stil baroc care este inca functionala si la care se tin recitaluri.
Peretii interiori sunt decorati cu aproximativ 35 de covoare orientale vechi, donate de diferite bresle mai instarite ale orasului.
6. Turnul Fierarilor
Turnul Fierarilor este situat chiar in spatele Bisericii Manastirii. Construit strategic pentru a proteja biserica in caz de asediu, acest turn de aparare dateaza aici de prin anul 1631.
Iti spuneam mai sus ca din ansamblul de fortificatie a cetatii Sighisoara faceau parte 14 turnuri.
In afara de Turnul cu Ceas, fiecare dintre acestea erau administrate de cate o breasla a orasului de unde provine si numele turnurilor.
Astfel, Turnul Fierarilor era, evident, intretinut de breasla fierarilor. A fost construit pe locul unde exista vechiului Turn al Barbierului si reparat dupa ce a suferit pagube in urma incendiului din anul 1676.
Dupa ce si-a pierdut rolul de aprare a servit drept depozit, iar mai tarziu sediul pompierilor.
Excluzand Turnul cu Ceas, din cele noua turnuri de aparare ale cetatii Sighisoara care au ramas inca in picioare, Turnul Fierarilor este singurul pe care il poti vizita in interior.
Gazduieste cateva expozitii care ofera informatii istorice si cateva proiectii interesante. De altfel, pozitionarea sa iti va oferi o priveliste impresionanta.
7. Scara Acoperita (Scara Scolarilor)
Scara Acoperita se afla in acelasi perimetru, aproape de Piata Cetatii si alte locuri de vizitat in Sighisoara medievala.
A fost construita in anul 1642 pentru a permite accesul elevilor care invatau la Scoala din Deal chiar si atunci cand era vreme rea.
Din acest motiv i se mai spune Scara Scolarilor. Cand scara a fost terminata avea vreo 300 de trepte, insa doar 176 au mai ramas pana in prezent.
Scara Acoperita se prezinta sub forma unui tunel cu treptele, acoperisul si peretii din lemn masiv prin care patrunde razlet lumina soarelui.
Va fi o experienta intantatoare sa urci treptele acestei Scari Acoperite inspre Cetatea de Sus unde te asteapta alte obiective turistice din Sighisoara.
8. Biserica din Deal (Sf. Nicolae)
Dupa ce ai urcat pe Scara Acoperita, odata ajuns sus poti sa vezi vechea Scoala din Deal, astazi Liceul Teoretic Joseph Haltrich. Langa acesta se afla Biserica din Deal care are hramul Sfantul Nicolae.
Asezata pe Dealul Scolii, la vreo 420 de metri altitudine, aceasta biserica evanghelica dateaza de prin secolul al XIV-lea.
A fost construita pe o veche capela romanica, avand parte de mai multe restaurari de-a lungul secolelor.
Astfel, Biserica din Deal a devenit unul dintre cele mai mari lacase de cult in stil gotic din Transilvania.
Chiar este o biserica foarte frumoasa pe care merita sa o vizitezi, iar daca ai norocul sa participi la un concert la orga va fi si mai impresionant.
Langa se afla Cimitirul din Deal si Cimitirul Evanghelic unde poti sa faci o plimbare pasnica, de contemplare. De asemenea, privelistea asupra orasului este uimitoare.
9. Turnul Franghierilor
Turnul Franghierilor se afla langa Biserica din Deal. Acest turn de aparare este unul dintre cele mai vechi structuri ale vechii cetati Sighisoara.
Turnul Franghierilor a fost ridicat inainte de jumatatea secolului al XIII-lea.
Insa, in forma in care il poti vedea astazi dateaza de pe la inceputul secolului al XIV-lea, fiind printre putinele turnuri de aparare ale cetatii care nu au suferit pagube in urma incendiului din anul 1676.
Din pacate, nu poti sa vizitezi Turnul Franghierilor in interior, deoarece este locuit de cel care se ingrijeste de Cimitirului Evanghelic.
Cu toate acestea, iti recomand sa treci sa il vezi pentru ca pare desprins dintr-o poveste.
10. Catedrala romano-catolica Sfantul Iosif
Coborand din Cetatea de Sus, indreapta-te spre Catedrala romano-catolica Sfantul Iosif. In drum, poti sa admiri Primaria Municipiului Sighisoara, gazduita de o cladire impozanta.
Spre deosebire de alte obiective turistice din Sighisoara care dateaza din Evul Mediu, Catedrala romano-catolica Sfantul Iosif a fost construita mai recent.
Acest lacas de cult a fost ridicat in anul 1895 pe locul unei vechi biserici dominicane.
Catedrala romano-catolica Sfantul Iosif te va impresiona prin eleganta si proportiile sale impresionante. Se remarca prin stilul arhitectural neogotic, specific bisericilor din nordul Italiei.
11. Turnul Cizmarilor
Foarte aproape de Catedrala romano-catolica Sfantul Iosif poti sa vezi Turnul Cizmarilor.
Situat in partea de nord a vechii cetatii Sighisoara, este unul dintre cele noua turnuri de aparare pe care le mai poti vedea astazi.
Turnul Cizmarilor este atestat documentar de prin secolul al XVI-lea.
Acest turn care era administrat candva de breasla cizmarilor a fost reconstruit in a doua parte a secolului al XVII-lea, in urma pagubelor pe care le-a suferit in timpul incendiului din anul 1676.
In forma sa actuala, Turnul Cizmarilor se remarca printr-o arhitectura cu influente reprezentative pentru stilul baroc.
Din pacate, nu il poti vizita in interior, deoarece adaposteste un post local de radio. Totusi, avand in vedere importanta sa istorica, merita sa treci sa il vezi daca tot esti in zona.
12. Turnul Croitorilor
Turnul Croitorilor se afla la mai putin de 150 de metri de Turnul Cizmarilor.
Situat in partea opusa de Turnul cu Ceas, acesta era un turn de poarta care asigura protectia intrarii din spate in cetatea Sighisoara.
Turnul Croitorilor a fost ridicat in secolul al XIV. La fel ca multe alte obiective turistice din Sighisoara medievala, si acesta a fost cuprins de incendiul din anul 1676. Astfel, a fost reconstruit in totalitate in secolul al XVII-lea.
Acest turn, care era in trecut intretinut de breasla croitorilor, are forma dreptunghiulara. La baza are doua porti boltite, iar deasupra este prevazut cu doua niveluri.
Turnul Croitorilor este singurul punct care permite accesul masinilor in cetatea Sighisoara.
Tot pe aceeasi latura, la cativa metri distanta de Turnul Croitorilor, mai poti sa vezi Turnul Cojocarilor.
Acesta gazduieste in prezent un atelier de marochinarie. Un pic mai incolo, se afla Turnul Macelarilor.
13. Biserica Sfanta Treime
Daca ai timp, paraseste pentru cateva momente cetatea Sighisoara si traverseaza podul care strabate raul Tranava Mare. Imediat vei ajunge la Biserica Sfanta Treime.
Vei gasi aici un lacas de cult ortodox care te va surprinde prin dimensiunile sale impozante si aspectul grandios.
Spre deosebire de celelalte locuri de vizitat in Sighisoara care dateaza de secole, Biserica Sfanta Treime a fost construita pe la inceputul secolului XX.
Cunoscuta local drept catedrala, aceasta biserica impunatoare se remarca prin stilul arhitectural noe-bizantin.
Este asezata pe malul raului Tarnava Mare, intr-un loc linistit, unde vei avea parte de un moment de reculegere si rugaciune.
14. Rezervatia de stejari seculari de pe platoul Breite
Rezervatia de stejari seculari de pe platoul Breite se afla la vreo 8 kilometri distanta de Sighisoara. Daca tot te afli in oras, cred ca merita sa te deplasezi pana aici.
Rezervatia de stejari seculari de pe platoul Breite este unul dintre cele mai inedite locuri de vizitat din Europa.
Situat la o altitudine de 530 de metri, pe acest platou imens se afla una dintre cele mai mari si mai vechi paduri de foioase de pe continentul european.
Pe platoul de la Breite vei avea ocazia sa vezi sute de stejari falnici, batrani de secole. Unul dintre ei are peste 800 de ani vechime.
Rezervatia este de o frumusete rara, un loc ideal pentru plimbare in natura, cu peisaje frumoase, aer curat si multa liniste.
15. Biserica Fortificata din Saschiz
Saschiz este un sat pitoresc, asezat printre dealuri impadurite. Este situat la doar 20 de minute de mers cu masina din Sighisoara, pe drumul ce duce spre Brasov.
Chiar in centrul satului Saschiz se afla o frumoasa biserica evanghelica fortificata, intrata in patrimoniul UNESCO.
Aceasta biserica dateaza de pe la sfarsitul secolului al XV-lea, fiind construita pe locul unei vechi bazilici romanice.
Biserica Fortificata din Saschiz a fost ridicata in cinstea regelui Ștefan I al Ungariei. Este un edificiu impozant, construit din piatra, in stil arhitectural gotic.
In capatul opus al Bisericii Fortificate, situata pe un deal, se afla Cetatea Taraneasca din Saschiz.
Fiind repere istorice, daca ai drum prin zona, merita sa le faci o vizita. Mai poti sa faci o excursie pana in satul Viscri si la Cetatea Rupea, doua locuri de vizitat langa Brasov si Sighisoara foarte populare.
In concluzie, Sighisoara este un oras plin de istorie, farmec si culoare. Cetatea sa medievala este un loc fascinant unde povestile trecutului si frumusetea prezentului reusesc sa se impleteasca atat de bine.
Avand ce sa vizitezi in Sighisoara, vei avea parte de o experienta memorabila. Fiecare pas te va purta prin istorie, intr-o atmosfera invaluita in mister si farmec.
Dupa ce vei descoperi aceste obiective turistice din Sighisoara, te vei indragosti iremediabil de frumusetea autentica a acestui oras.
Fara indoiala, Sighisoara este unul dintre cele mai fascinante locuri de vizitat in Romania.
Lasa un comentariu