La ce te gandesti prima data cand auzi de Belgia? Ar putea fi ciocolata, gaufre sau berea? Insa, nu despre acestea iti voi vorbi in articolul de fata, ci despre cele mai importante 25 de biective turistice din Belgia.
Desi este o tara mica, pe care o poti strabate cu trenul in cateva ore, vei descoperi o varietate de atractii turistice in Belgia.
Imbinand armonios farmecul de alta data cu tendintele moderne, aceasta tara reprezinta unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Europa.
Belgia are cate ceva de oferit pentru fiecare turist. Peisaje superbe, orase vechi, castele medievale, biserici, muzee si multe alte obiective turistice istorice si culturale sunt doar cateva dintre locurile de vizitat in Belgia.
Daca vrei sa vizitezi aceasta tara intr-un city break sau poate ii acorzi mai multe zile, iata cateva obiective turistice din Belgia pe care nu ar trebui sa le ratezi.
1. Piata Mare (Bruxelles)
Cine ajunge in capitala Belgiei nu trebuie sa rateze Piata Mare (Grand Place), fiind unul dintre cele mai importante si cunoscute obiective turistice din Bruxelles.
Acest lucru se datoreaza spectacolului numit metaforic „covorul de flori”, care are loc in 15 august. Atunci piata este acoperita de milioane de petunii inflorite, colorate, aranjate in diverse forme.
In zona Grand Place se gasesc cladiri impunatoare si importante, precum Primaria sau Casa Painii (Casa Regelui).
Daca am face o reconstituire cronologica ar trebui mentionat faptul ca piata a fost construita in secolul XII. In secolul XIII s-a construit Casa Painii, iar 200 de ani mai tarziu, a fost construita cladirea Primariei.
Ansamblul arhitectural al acestei piete istorice este inclus in Patromoniul UNESCO.
2. Palatul Regal (Bruxelles)
Palatul Regal a fost construit in secolul al XVIII-lea. Ulterior, fatada palatului a fost reconstituita in stil clasic.
Este important de retinut ca terasa si multe camere ale Palatului Regal pot fi vizitate de turisti, din iulie si pana la sfarsitul lui septembrie.
In Palatul Regal exista o Sala a Oglinzilor a carui tavan este captusit cu aripile a milioane de gandaci thailandezi.
3. Manneken Pis (Bruxelles)
Manneken Pis este o statuie din bronz, pozitionata in apropiere de sediul Primariei din Piata Mare.
Pare sa aiba o poveste destul de controversata. Totusi, totul provine dintr-o fapta reala, devenita istorie.
Se pare ca undeva prin secolul XVII, vecinii olandezi au vrut sa dea foc cetatii. Au dat foc fitilului, insa un baietel, care s-ar fi pierdut de parintii lui, a urinat pe fitil, salvand astfel cetatea. Dupa lungi cautari, tatal a gasit copilul exact in pozitia in care se afla statuia.
Statuia are o garderoba imensa, care cuprinde peste 750 de costume, pastrate in Casa Regelui sau Casa Painii, din Piata Mare.
Acest numar impresionant de costume se datoreaza turistilor care il imbraca pe baietelul gol.
4. Sediul Parlamentului European (Bruxelles)
Parlamentul European, autoritatea legislativa a Uniunii Europene, are trei sedii oficiale: la Bruxelles, Luxemburg si Strasbourg. Ocazional, la sediul Parlamentului European din Bruxelles au loc si sedinte plenare.
Acest sediu este deschis publicului zilnic, iar intrarea este gratuita. In salile sediului exista standuri care detaliaza activitatea Parlamentului European.
Pentru o mai buna intelegere, exista ghiduri audio in toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.
5. Galeriile Regale Saint Hubert (Bruxelles)
In 1847 aici au fost construite primele galerii comerciale acoperite din Europa. In cele trei galerii ale complexului se gasesc magazine de lux, restaurante sau saloane de pictura.
Gasesti aici chiar si un cinematograf, un teatru si un muzeu, iar categoriile de produse incluse in aceste galerii sunt foarte diversificate.
Vei gasi de la produse antice sau etnice, pana la produse de marca, luxoase.
6. Piata Burg (Bruges)
Printre cele mai spectaculoase atractii turistice din Belgia este orasul Bruges. Daca ajungi aici trebuie sa stii ca unul dintre locurile pe care trebuie neaparat sa le vezi este Piata Burg.
Acesta este centrul istoric al orasului, inconjurat de cladiri istorice, antice. Emblematica pentru aceasta piata este cladirea Primariei, construita intre secolele XIV-XV.
Alte cladiri impunatoare din Piata Burg sunt Vechiul Registru Civil, resedinta guvernatorului sau camera de judecata.
7. Bazilica Sfantului Sange (Bruges)
Tot in Piata Burg poti vizita Bazilica Sfantului Sange, de o mare insemnatate pentru crestini. Construita in secolul XII, bazilica este un loc de rugaciune si intalnire cu divinitatea.
Aici se pastreaza o valoroasa relicva religioasa. Este vorba despre o bucata de panza imbibata in sangele lui Iisus Hristos.
Bazilica Sfantului Sange are doua parti. Partea inferioara este realizata in stil romanic, iar cea superioara in stil gotic.
8. Clopotnita (Bruges)
Un loc istoric, de legenda chiar, al orasului Bruges, este clopotnita din turnul construit in 1240. In acea perioada Bruges era un important pion al industriei textile.
Un incendiu devastator a distrus turnul aproape in totalitate. Dupa ce a fost refacut, 40 de ani mai tarziu, flacarile l-au devastat din nou. Se pare ca totusi este trainic, ramanand pana in prezent un simbol al orasului.
Pentru a ajunge la clopotnita din varful turnului trebuie sa urci nu mai mult de 366 de trepte. Stiu, pare enorm de mult, mai ales cand esti in vacanta si vrei doar sa te relaxezi.
Totusi, te asigur ca daca te incumeti sa le parcurgi, nu vei regreta. Privelistea din varful turnului iti va taia rasuflarea.
9. Lacul iubirii (Bruges)
Un al loc de vizitat in Bruges este Lacul iubirii. Denumirea pare a fi romantica, insa localnicii spun ca provine de la numele german al lacului, Minnewater.
„Minne” in limba germana inseamna iubire, dar alta conexiune cu denumirea lacului nu se cunoaste.
De pe podul vechi de sute de ani, care in trecut era un punct de trecere intre Bruges si Gent, ai o panorama deosebita asupra orasului. Ba chiar s-ar putea spune ca este locul ideal pentru o sedinta foto de vacanta.
10. Primaria Leuven
Orasul Leuven trebuie sa faca si el parte din lista de obiective turistice din Belgia.
Aici vei fi impresionat de cladirea Primariei care a fost construita in secolul XV, in stil gotic. De-a lungul timpului a necesitat o serie de restaurari dupa razboaiele mondiale.
Fiind considerata una dintre cele mai luxoase cladiri medievale din intreaga lume, cladirea Primariei se face remarcata prin fatada sa.
Aceasta este decorata cu 236 de statui si scene biblice, cu multe turnulete si ferestre mici.
11. Biserica Sfantul Petru (Leuven)
Amplasata in piata centrala a orasului Leuven, Biserica Sfantul Petru se remarca prin arhitectura gotica, specifica secolului XV.
Nu doar exteriorul este demn de lauda, ci si interiorul care gazduieste un muzeu al artei religioase. Aici vei gasi unele dintre cele mai reprezentative picturi flamande, care ilustreaza scene biblice.
Dintre toate picturile, se pare ca cea mai apreciata ar fi „Cina cea de taina”, realizata de celebrul Dirk Bouts.
12. Campurile de lupta din Flandra
Pentru multi oameni, printre locurile de vizitat in Belgia se numara si celebrele campuri de lupta din Flandra.
Se stie ca Belgia a jucat un rol important in Primul Razboi Mondial, in special aceste campuri de lupta. Transeele de aici au fost conservate pana in prezent si se desfasoara pe kilometri intregi in jurul orasului Ypres.
Totodata, in aceasta zona sunt cimitire cu miile de soldati care s-au jertfit in timpul Marelui Razboi.
13. Catedrala Sfantul Bavo (Gent)
Initial, Catedrala Sfantul Bavo din Gent a fost construita ca o bisericuta mica din lemn, fiind ulterior reconstruita in stil gotic.
Astfel, a devenit una dintre cele mai importante opere de arta din lume si unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Belgia.
Ceea ce o face atat de deosebita este altarul, pe panourile caruia se regasesc 258 de siluete umane. Sigur ca de remarcat sunt si vitraliile, dar si cripta de sub catedrala, unde se gasesc picturi murale deosebite.
14. Muzeul Horta (Bruxelles)
La capitolul locuri de vizitat in Belgia ar trebui neaparat sa adaugi si Muzeul Horta. In cele ce urmeaza iti explic pe scurt de ce.
Victor Horta a fost unul dintre cei mai celebri arhitecti si designeri ai stilului Art Nouveau.
A devenit atat de consacrat, incat casa in care a locuit, dar si studioul sau, cu alte cuvinte muzeul in sine, constituie un sit al Patrimoniului UNESCO.
15. Campul de lupta de la Waterloo
Pentru pasionatii de istorie, Campul de lupta de la Waterloo reprezinta una dintre cele mai insemnate atractii turistice din Belgia. Acestia pot calca pe pajistea pe care Napoleon Bonaparte a suferit ultima sa infrangere.
Astazi locul este doar o intindere de teren agricol, insa insemnatatea istorica inca se pastreaza.
Mai mult decat atat, in mijlocul campului este ridicat un deal artificial, cu sculptura unui leu in varf. Acesta comemoreaza ziua in care armata si insusi Napoleon au fost invinsi.
16. Plaja De Panne
Daca iti doresti sa stai la plaja, dar fara sa te sufoci sau sa te arda razele soarelui, Plaja De Panne este locul ideal, deoarece aici apa Marii Nordului nu depaseste 20 de grade Celsius.
Plaja cu nisip alb atrage in special pasionatii de yachting si surfing, datorita vanturilor puternice.
Chiar si asa, atractii sau lucruri de facut poate gasi oricine, pentru ca pe mal exista terenuri de golf, de sport si un centru de karturi.
17. Muzeul Ciocolatei (Bruges)
Una dintre cele mai deosebite atractii turistice din Belgia este Muzeul Ciocolatei din Bruges. Nu cred ca este turist care sa ajunga in Bruges si sa nu viziteze Muzeul Ciocolatei.
Cladirea in care functioneaza muzeul dateaza din 1480. Initial aceasta a fost o taverna a vinului. Dupa ce locul a fost folosit de patiseri si de cei care faceau tarte, lucrurile s-au schimbat.
Acestia si-au aratat maiestria si au inceput sa fie din ce in ce mai apreciati. Mai ales ca nobilii si aristocratii secolelor XVII-XVIII erau niste impatimiti ai ciocolatei.
In prezent vizitatorii pot sa afle informatii interesante despre multitudinea de gusturi si arome ale ciocolatei. Si, poate chiar mai interesant decat atat, este faptul ca pot sa afle chiar si retetele unor fabricanti de ciocolata.
18. Muzeul Berii (Bruges)
Nu poti sa pleci din Bruges, fara sa vizitezi Muzeul Berii. Esti sau nu bautor de bere, o vizita la acest muzeu nu poate sa fie decat interesanta.
Istoria Muzeului Berii din Bruges a inceput in anul 1856, cand fabricantul Leon Mays a decis sa faca propria bere. A utilizat o retete proprie, autentica, care s-a transmis si urmasilor, din generatie in generatie.
Abia in 1997 pe teriroriul fabricii de bere s-a decis sa se deschida taverne unde sa se organizeze diverse evenimente.
19. Bruges si canalele lui
Frumusetea arhitecturala a orasului Bruges nu ar fi desavarsita fara canalele sale. Datorita acestora, orasul este numit „Venetia Nordului”.
Daca in Evul Mediu Raul Reie, care strabate orasul Bruges, era utilizat pentru a ajuta negustorii sa-si transporte marfurile, in prezent are un rol strict de relaxare.
Ceea ce poti face in acest sens este sa iei o barca cu care sa strabati toate canalele orasului, admirand frumusetea sa unica.
20. Gara din Antwerpen
Printre multele locuri de vizitat din Belgia se numara si orasul Antwerpen. Ceea ce are spectaculos acest oras este gara. Aceasta este una dintre cele mai impunatoare gari din lume.
Ceea ce o face sa fie deosebita de alte gari este inaltimea sa, de peste 40 de metri. Apoi, trebuie mentionate peroanele. Acestea sunt in numar de 14, dispuse pe patru niveluri.
21. Catedrala Notre Dame (Tournai)
Inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Catedrala Notre Dame din Tournai este unul dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din Belgia.
Denumita dupa unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Paris, constructia Catedralei Notre Dame din Tournai a inceput in anul 1100, insa a durat cateva secole.
De-a lungul timpului a suferit mai multe schimbari in ceea ce priveste stilurile arhitecturale. Se remarca prin turnurile sale, care au o inaltime de peste 80 de metri.
22. Grote Markt (Mechelen)
Grote Markt este principala piata din cochetul orasel belgian, Mechelen.
Reprezentative pentru aceasta piata sunt cladirea Primariei, iar in capatul opus, Catedrala Sfantul Rombold.
Aceste doua „capete ” ale pietei sunt unite de o multitudine de restaurante si magazine, care cu secole in urma erau doar simple case de locuit.
23. Castelul Contilor de Flandra (Gent)
Construit in 1180, Castelul Contilor de Flandra din Gent si-a pastrat sistemul defensiv aproape original.
In prezent castelul gazudieste un muzeul al justitiei si armelor. Exponatele sunt in mare parte arme antice si instrumente de tortura.
De-a lungul timpului castelul a avut mai multe intrebuintari, deservind ca fabrica de textile, monetarie, inchisoare sau sala de judecata.
24. Muzeul Instrumentelor Muzicale (Bruxelles)
Nu poti sa ajungi in Bruxelles fara sa vizitezi Muzeul Instrumentelor Muzicale. Acesta este unul dintre cele mai mari muzee de acest gen din intreaga lume.
Din 1877, cand a fost inaugurat, si pana in prezent, la muzeu s-au adunat peste 8.000 de instrumente muzicale de diferite tipuri.
Anual, muzeul este vizitat de peste 100.000 de oameni.
25. Tomorrowland (Boom)
In perioada in care organizeaza festivalul Tomorrowland, orasul Boom devine unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat din Belgia.
Organizat pentru prima data in 2005, festivalul de muzica electronica Tomorrowland a devenit unul dintre cele mai faimoase festivaluri din lume.
Cateva date statistice relativ recente indica faptul ca in 2017 au participat la festival peste 400.000 de oameni, din 75 de tari. Se pare ca de la festival nu au lipsit nici regele Philippe al Belgiei si sotia sa.
Anual incantatorul spectacol este completat de jocuri de lumini si decoruri spectaculoase.
In ciuda faptului ca este o tara de mici dimensiuni, Belgia poate reprezenta o continua provocare, chiar si in vacanta.
Oriunde ai merge iti incarci cunostintele cu informatii pretioase despre locurile pe care le vizitezi, iar spiritual te incarci de voie buna si imagini vizuale spectaculoase.
Lasa un comentariu