• Meniu
  • Meniu
Obiective turistice Catania

Obiective turistice Catania

In acest ghid te invit intr-un tur virtual al principalelor obiective turistice din Catania. Desi zgomotos, haotic si mizerabil, pe alocuri, al doilea cel mai mare oras din Sicilia este ca un magnet pentru vizitatori.

Centrul istoric din Catania, pe care UNESCO l-a declarat Patrimoniu Mondial, cucereste cu arhitectura exuberanta baroca.

Pietele, restaurantele, pub-urile si cluburile de noapte completeaza atmosfera vibranta a orasului.

Pozitionarea pe tarmul Marii Ionice si Vulcanul Etna pe fundal, fac din Catania o destinatie cu peisaje uimitoare.

In apropiere, orase fermecatoare precum Taormina si Siracuza, sunt perfecte pentru excursii de o zi, fiecare avand propriile atractii unice.

Eu cred ca nu poti sa spui ca ai vizitat principalele obiective turistice din Sicilia fara sa ajungi in Catania, chiar si pentru cateva ore.

Asa ca ti-am pregatit mai jos cele mai bune locuri de vizitat in Catania!

1. Piata Domului (Piazza del Duomo)

Piazza del Duomo

Iti propun sa incepi sa vizitezi Catania din Piata Domului (Piazza del Duomo). Aceasta este principala piata a orasului, un loc ce reflecta arhitectura locala si cultura vibranta a sicilienilor.

Chiar in centrul Pietei Domului vei putea admira emblema orasului Catania si anume Fantana Elefantului (Fontana dell’ Elefante), cunoscuta local ca u Liotru.

Aceasta fantana inedita ilustreaza un elefant sculptat in roca vulcanica neagra, care sustine un obelisc egiptean din granit, inalt de vreo 3,6 metri.

Fontana dell’ Elefante a fost ridicata in centrul Pietei Domului din Catania in anul 1737. Dincolo de unicitatea sa, legenda locala adauga un farmec aparte acestei fantani.

Se spune ca elefantul ar proteja orasul de dezastrele naturale, in special de eruptiile vulcanului Etna, aflat in apropiere. Motiv pentru care acesta a devenit simbolul orasului Catania.

Piazza del Duomo gazduieste si Palatul Elefantilor (Palazzo degli Elefanti), o cladire cu o arhitectura interesanta. Aici se afla sediul Primariei din Catania.

Tot in Piazza del Duomo poti sa vizitezi Catedrala Sfanta Agata si Museo Diocesano Catania.

2. Catedrala Sfanta Agata (Basilica Cattedrale di Sant’Agata)

Catedrala Sfanta Agata

Situata in Piata Domului, Catedrala Sfanta Agata este cel mai important obiectiv turistic din Catania. Fatada sa spectaculoasa, din marmura alba si arhitectura impunatoare iti vor atrage imediat atentia.

Catedrala din Catania este foarte frumoasa, ca toate domurile din Italia. Este dedicata Sfintei Agata, a carei moaste se afla in interiorul catedralei.

Nascuta in Catania, Agata din Sicilia a trait intre anii 231-251.

Ea a fost o tanara martira catolica, dedicata credintei si torturata in timpul persecutiei deciana a crestinilor, dupa ce refuzase sa se casatoreasca cu prefectul roman Quintianus.

Sfanta Agata este protectoarea orasului, sarbatorita in primele zile din februarie.

Sarbatoarea Sfintei Agata din Catania este un eveniment religios important pentru sicilieni si pentru catolicii din lumea intreaga.

Tot in interiorul Catedralei Sfanta Agata, mai poti vedea si mormantul lui Vincenzo Bellini, renumitul compozitor de muzica clasic, nascut in Catania in 1801.

Dupa ce ai vizitat Catedrala Sfanta Agata, mergi cativa pasi pana la biserica Badia di Sant’Agata.

Aici, contra cost, poti sa urci pe acoperis, de unde vei avea o panorama superba asupra Cataniei, Muntelui Etna si marii.

3. Piata de peste (Pescheria di Catania)

Piata de peste din Catania

Cand vizitezi Catania, nu poti rata faimoasa piata de peste, Pescheria. O gasesti intinsa pe stradutele adiacente Pietei Domului.

Pescheria este o piata autentica siciliana, vibranta, unde vei simti pe deplin pulsul vietii cotidiene din Catania.

Aici, vei gasi de toate: de la pesti spada decapitati la homari vii, sardine, hamsii, stridii, caracatita si multe altele.

Experienta este cu adevarat captivanta cu comerciantii care curata pestii chiar in fata ta.

Mai poti vedea carcase de animale si capete de oaie; o imagine poate mai putin atragatoare, dar care reflecta autenticitatea acestei piete.

Separat de piata de peste se afla o piata mai clasica, cu legume, fructe, diverse sortimente de branzeturi, produse locale si tot felul de mancaruri siciliene.

Pescheria este deschisa dimineata, de luni pana sambata. Iti recomand sa vii aici; se mananca bine!

4. Piata Universitatii (Piazza dell’Universita)

Piata Universitatii (Piazza dell'Universita)

Din Piazza del Duomo, intr-o plimbare scurta pe Via Etnea, ajungi imediat in Piata Universitatii (Piazza dell’Universita).

Aceasta piata este flancata de doua cladiri istorice impresionante: Palazzo San Giuliano si Universitatea din Catania.

Opreste-te pentru cateva momente ca sa le admiri arhitectura deosebita, iar daca ai ocazia, nu ezita sa le vizitezi curtile interioare. Sunt interesante de vazut!

5. Via Etnea

Via Etnea

Din Piata Universitatii continua plimbarea pe Via Etnea, principala strada comerciala a orasului.

Pe parcurs gasesti o multime de magazine, cafenele, patiserii si multe alte atractii turistice din Catania.

Daca ai norocul sa fie senin afara, vei avea si o priveliste uimitoare, cu silueta impunatorului Vulcan Etna pe fundal.

6. Gradina Villa Bellini

Gradina Villa Bellini

De pe Via Etnea, intri in Gradina Villa Bellini, o oprire obligatorie in itinerariul tau cu locuri de vizitat in Catania.

Situat la inaltime, acest parc iti ofera o oaza de liniste in inima orasului.

Plimbandu-te printre copacii seculari, vegetatie si fantani racoroase, vei descoperi un loc ideal pentru odihna sau chiar pentru un picnic.

Bancile umbroase te invita sa te asezi si sa te bucuri de atmosfera placuta. Daca ai copii, locul de joaca special amenajat le va oferi momente de distractie.

In Gradina Villa Bellini vei gasi multe terase unde te poti opri sa bei ceva. Sus, este amenajata o terasa cu vedere spre Etna. Tot aici, au loc frecvent concerte si alte festivitati.

7. Via Crociferi

Via Crociferi

Via Crociferi este o alta strada pe care iti recomand sa te plimbi in timpul vizitei in Catania. Aceasta strada istorica este renumita pentru cladirile sale magnifice in stil baroc.

Pe masura ce te plimbi pe Via Crociferi, vei dori sa te opresti la fiecare pas pentru a admira detaliile arhitecturale ale fiecarei cladiri.

Fiecare colt al strazii are ceva special de oferit, incat este dificil sa-ti mentii atentia asupra unui singur loc.

De-a lungul Via Crociferi, sunt cateva biserici baroc impresionante de admirat si chiar de vizitat:

  • Biserica San Camillo de’ Lellis
  • Biserica San Giuliano – se viziteaza contra cost si poti urca pe terasa de pe acoperis pentru a admira Catania
  • Biserica San Francesco Borgia
  • Biserica San Benedetto – se poate vizita contra cost, dar frescele interioare merita pretul, care include si un ghid audio digital

In capatul Via Corciferi, la intersectia cu Via Vittorio Emanuele II, poti vizita Muzeul Vincenzo Bellini, amenajat in casa natala a compozitorului. Gasesti mai multe detalii despre muzeu aici.

8. Teatrul Antic greco-roman (Teatro Antico greco-romano)

Teatrul Antic greco-roman (Teatro Antico greco-romano)

Pe Via Vittorio Emanuele II, in spatele Muzeului Vincenzo Bellini, vei gasi Teatro Antico greco-romano. Acesta este un alt obiectiv turistic fascinant din Catania.

Situat in centrul orasului, Teatrul Antic greco-roman ofera un contrast inedit intre vechi si nou.

Desi nu a mai ramas mult din structura sa originala, merita sa te opresti ca sa ii faci o vizita si sa ii admiri arhitectura impresionanta.

Scarile, zidurile si arcadele sunt inca vizibile. Este surprinzator si captivant sa vezi aceste ruine istorice stand printre caselor catanezilor.

9. Biserica si Manastirea Benedictina San Nicolò l’Arena

Manastirea Benedictina San Nicolò l'Arena

La doar cativa pasi de ruinele Teatro Antico greco-romano, in Piazza Dante, poti vizita Biserica San Nicolo all’Arena.

Desi nu are cea mai frumoasa fatada, datorita faptului ca nu a fost niciodata finalizata, interiorul sau spatios ascunde fresce frumoase si opere de arta valoroase.

La Biserica San Nicolo all’Arena poti admira expozitia de candelabre baroc, purtate pe strazi in timpul procesiunii Sarbatorii Sf. Agata.

Contra cost, poti sa urci pe acoperisul bisericii pentru a admira Catania din cel mai inalt punct al sau.

Adiacent bisericii, se afla fosta Manastire Benedicta San Nicolò l’Arena, care in prezent gazduieste sediul Universitatii din Catania.

Aceasta manastire benedicta, a doua ca marime din Europa, este o bijuterie arhitecturala, o locatie frumoasa, care cu siguranta trebuie vazuta cand vii in Catania.

O poti vizita pe cont propriu, dar iti recomand mai degraba un tur ghidat pentru a descoperi in detaliu istoria bogata si grandoarea sa.

Gasesti detalii despre programul de vizitare si pret aici.

10. Castelul Ursino

Castelul Ursino

Castelul Ursino se numara printre cele mai populare obiective turistice din Catania.

Dateaza din secolul al XIII-le si se remarca prin arhitectura sa medievala, care s-a pastrat foarte bine pana in zilele noastre.

Desi astazi castelul se afla la aproximativ 1 kilometru de tarmul marii, este fascinant sa te gandesti ca, in trecut, acesta se inalta semet pe un deal, strajuind apele marii.

Imensa eruptie vulcanica a Etnei din 1669, a transformat complet peisajul, mutand tarmul marii si inconjurand castelul cu fluxuri de lava, din fericire fara a-l deteriora.

In interiorul Castelului Ursino este amenajat un muzeu, care expune o colectie arheologica de vaze ceramice, sculpturi si picturi.

11. Vulcanul Etna

Vulcanul Etna

Vizitarea Vulcanului Etna este una dintre cele mai mari atractii ale Siciliei. Situat la vreo 15 kilometri distanta, cu siguranta vei vrea sa il incluzi pe lista ta cu ce sa vizitezi in Catania.

Plimbandu-te prin Catania, vei admira vulcanul de la distanta, dar nimic nu se compara cu senzatia unica de a urca pe Etna. Este o aventura memorabila!

Din Catania, vei avea mai multe optiuni pentru a ajunge pe Etna. Poti alege sa mergi cu masina sau sa iei un autobuz catre Rifugio Sapienza, situat in Nicolosi.

Drumul te va conduce pana la aproximativ 1.900 de metri altitudine, oferindu-ti pe parcurs privelisti spectaculoase.

Ajuns la Rifugio Sapienza, cea mai comoda metoda de a urca pe Etna este cu telecabina, care te va duce pana la 2.500 de metri altitudine.

De aici, poti continua pe cont propriu doar pana la primul nivel dupa telecabina. Daca vrei sa explorezi vulcanul mai sus, pana la craterele de varf, vei avea nevoie de ghid si o masina de teren (le gasesti la fata locului).

Pentru a avea o experienta completa si fara griji, iti recomand sa rezervi o excursie ghidata direct din Catania.

Aceste excursii includ de obicei transportul de la hotel, ghidul experimentat si echipamentul necesar pentru urcarea pe Vulcanul Etna.

12. Taormina

Taormina

La doar o ora de mers cu masina de Catania, Taormina te asteapta cu peisaje de vis si o atmosfera fermecatoare.

Amplasat pe o stanca si cunoscut drept Perla Siciliei, acest orasel pitoresc de coasta este una dintre cele mai cautate destinatii turistice din regiune.

Incepe explorarea orasului cu o plimbare pe Corso Umberto, strada principala a centrului vechi. Aici vei descoperi Domul din Taormina, o adevarata bijuterie arhitecturala.

Ajungand in Piazza IX Aprile, vei fi intampinat de o terasa panoramica ce ofera privelisti spectaculoase asupra marii si spre impunatorul Vulcan Etna.

Este locul ideal pentru a face cele mai frumoase fotografii si a te bucura de peisaj.

Nu rata Teatrul Antic din Taormina, un amfiteatru greco-roman excelent conservat.

Apoi, urca deasupra orasului pana la Biserica Madonna della Rocca pentru o priveliste panoramica incredibila asupra orasului, marii si imprejurimilor.

Stiai ca una dintre cele mai frumoase plaje din Italia se afla in Taormina? Isola Bella este o plaja cu pietris, apa limpede, cristalina si o atmosfera extrem de relaxanta.

Daca timpul iti permite, fa o plimbare pe insulita cu acelasi nume, accesibila pe o fasie ingusta de pamant de pe plaja.

13. Siracuza

Siracuza si Ortigia Island

Aproape de Catania, la sud, poti vizita orasul Siracuza, un oras de coasta, incarcat de istorie si farmec.

Centrul sau istoric, de pe Insula Ortigia, este un adevarat labirint de alei inguste, unde te poti pierde descoperind magazine artizanale, cafenele si restaurante traditionale siciliene.

Siracuza mai este renumit si pentru Parcul Arheologic Neapolis, cu Teatrul Grec, Amfiteatrul Roman, grota Urechea lui Dionisos si mormantul lui Arhimede, nascut in Siracuza.

Alte locuri de vizitat aproape de Catania ar mai fi orasele baroce Noto, Modica si Ragusa, incluse si ele in Patrimoniul Mondial UNESCO.


Sper ca acest ghid cu principalele obiective turistice din Catania si imprejurimi te va ajuta sa iti planifici vacanta pe coasta de est a Siciliei.

Cu putina atentie si planificare, poti sa te bucuri pe deplin de tot ce are de oferit acest oras.Strazile pitoresti, cladirile baroce si peisajele impresionante te vor fermeca la fiecare pas.

Atmosfera unica, gastronomia siciliana, ospitalitatea catanezilor si numeroasele atractii turistice fac din Catania o destinatie care merita vizitata.

Daca vrei sa descoperi mai mult din frumoasa Sicilia, consulta si ghidul nostru cu obiective turistice din Palermo!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *