Locuri de vizitat in Sibiu

Locuri de vizitat in Sibiu

Sibiul este un oras din Transilvania care emana un aer boem si plin de eleganta. Numai daca vei explora fermecatoarele locuri de vizitat in Sibiu vei intelege de ce se numara printre cele mai frumoase atractii turistice din Romania si nu numai.

Bogat in istorie si cultura, Sibiul se poate lauda cu multe recorduri nationale. Aici s-a infiintat prima fabrica de bere din tara, primul muzeu de arte, prima farmacie, prima gradina zoologica, primul parc si prima linie electrica.

Sibiul a primit in anul 2007 titlul de Capitala Europeana a Culturii si este singurul oras din tara cotat de celebrul Ghid Michelin cu trei stele.

Gazda a numeroase festivaluri de film, teatru, targuri gastronomice, concerte si multe altele, Sibiul se claseaza in fruntea scenei culturale din tara.

Orasul istoric inca mai pastreaza zidurile din caramida a vechilor fortarete, strazi pavate si inguste, pasaje medievale, turnuri de aparare si cladiri vechi.

Toate aceste atractii turistice din Sibiu sunt incadrate cu mult rafinament si creativitate intr-o ambianta moderna. Haide sa descoperim impreuna cele mai importante obiective turistice din Sibiu.

1. Piata Mare

Piata Mare

Situata in centrul vechi al orasului, Piata Mare se numara printre cele mai populare locuri de vizitat in Sibiu. Este o zona pietonala intinsa pe o suprafata destul de mare care dateaza din a doua jumatate a secolului al XIV-lea.

In acele vremuri, Piata Mare era locul unde se organizau targuri si unde se adunau frecvent cetatenii orasului.

Astazi, locul isi pastreaza oarecum aceeasi functionalitate. Atmosfera in Piata Mare este mereu vibranta, fiind intretinuta de localnicii si turistii care o frecventeaza.

Zona este presarata cu restaurante, terase si magazine. Piata Mare gazduieste frecvent targuri, festivaluri, concerte, evenimente sportive si culturale.

Tot aici, in decembrie, se organizeaza unul dintre cele mai frumoase Targuri de Craciun din tara. In aceasta perioada, piata straluceste la propriu, devenind un loc de poveste.

O plimbare prin Piata Mare din Sibiu este o experienta frumoasa in orice moment al anului. Zona este marginita de cladiri istorice, cu o arhitectura inedita.

Printre principalele cladiri pe care poti sa le admiri aici se numara Turnul Sfatului, Biserica Romano-Catolica Sfanta Treime, Primaria Sibiului, Palatul Brukenthal, Casa Albastra, Casa Hecht, Casa Haller si Casa Lutsch.  Despre cateva dintre acestea vei afla mai multe detalii mai jos.

2. Muzeul National Brukenthal

Muzeul National Brukenthal

Sediul Muzeului National Brukenthal este gazduit de o frumoasa cladire, in stil baroc, situata pe una dintre laturile Pietei Mari.

Cladirea dateaza din anul 1779, fiind construita pentru a servi drept resedinta baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Principatului Transilvaniei, intre anii 1777-1787.

Baronul Brukenthal era un mare iubitor si colectionar de opere de arta. Acesta si-a exprimat dorinta prin testament ca, dupa moartea sa, Palatul Brukenthal sa devina un muzeu public.

Astfel, in anul 1817, s-a deschis Muzeul Brukenthal, primul de acest gen din Romania si printre primele din Europa.

Initial, muzeul expunea operele de arta adunate de baronul Brukenthal de-a lungul vietii sale. Ulterior, Muzeul Brukenthal si-a extins patrimoniul, cuprinzand astazi mai multe muzee.

Astfel, Palatul Brukenthal adaposteste Galeria de Arta Europeana si Biblioteca Brukenthal. Casa Albastra, cladirea adiacenta palatului, gazduieste Galeria de Arta Romaneasca.

Tot de Muzeul National Brukenthal apartin Muzeul de Arta Contemporana, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie al Farmaciei, Muzeul Cinegetic „August von Spiess”. Fiecare dintre acestea este situat in diferite locatii din Sibiu.

Muzeul National Brukenthal este un loc interesant de vizitat la Sibiu, iar daca vrei sa afli mai multe poti sa accesezi site-ul muzeului.

3. Biserica Romano – Catolica Sfanta Treime

Biserica Romano - Catolica Sfanta Treime

Tot in Piata Mare, in apropierea Palatului Brukenthal, se afla Biserica Romano – Catolica Sfanta Treime. Mai este cunoscuta cu numele de Biserica Iezuitilor si poarta hramul Sfintei Treimi.

Cladirea a fost construita in prima jumatatea a secolului al XVIII-lea, in stil arhitectural baroc si este declarata monument istoric. 

Pe cat de simpla este fatada Bisericii Romano-Catolice Sfanta Treime din Sibiu, pe atat de spectaculos si bogat ornamentat este interiorul acesteia.

Impresioneaza prin vitraliile ferestrelor, un frumos altar principal decorat de o fresca valoroasa. De altfel, lacasul de cult detine o orga construita la Viena in anul 1860.

4. Turnul Sfatului

Turnul Sfatului

Turnul Sfatului este probabil unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Sibiu. Se ridica semet printre celelalte cladiri din jur, remarcandu-se prin inaltimea si fatada caracteristica unui turn.

Tunul Sfatului are sapte etaje, iar la parter se afla un pasaj prin care poti sa treci dinspre Piata Mare inspre Piata Mica.

Se pare ca ar fi fost ridicat in secolul al XIII-lea, permitand accesul in interiorul celei  de-a doua centuri de aparare a Sibiului, actuala Piata Mica.

Aspectul de astazi l-a dobandit mult mai tarziu, avand parte de mai multe restaurari de-a lungul vremii.

In zilele noastre, Turnul Sfatului este declarat monument istoric si reprezinta una dintre cele mai emblematice atractii turistice din Sibiu.

Daca nu te multumesti sa il admiri din exterior, poti chiar sa urci in Turnul Sfatului unde vei gasi un punct de observatie asupra orasului si imprejurimilor sibiene.

5. Piata Mica

Piata Mica

Strabatand pasajul de sub Turnul Sfatului ajungi in Piata Mica. Vei gasi aici o alta zona pitoreasca a Sibiului, cu strazi pavate si inconjurata de cladiri istorice. In Piata Mica domina inca o atmosfera medievala.  

Majoritatea cladirilor din jurul acestei zone dateaza din secolele XIV-XVI si sunt declarate monumente istorice. Arhitectura lor se remarca prin parterul inalt, semi deschis, format din mai multe arcade.

Pe acoperis se pot zari mici ferestre (lucarne) in forma de pleoape, devenite un simbol al orasului si numite metaforic „ochii Sibiului”.

In epoca medievala, acestea cladiri adaposteau ateliere mestesugaresti si pravalii. In zilele noastre, Piata Mica este unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Sibiu.

Poti sa te plimbi, sa admiri cladirile din jur sau sa servesti masa la unul dintre restaurantele din zona. De altfel, Piata Mica gazduieste frecvent numeroase evenimente culturale.   

6. Muzeul de Istorie a Farmaciei

Muzeul de Istorie a Farmaciei

Muzeul de Istorie a Farmaciei se afla intr-una dintre cladirile din jurul Pietei Mici, la numarul 26. S-a deschis in anul 1972 si face parte din cadrul Muzeului National Brukenthal.

Cladirea care gazduieste Muzeul de Istorie a Farmaciei dateaza din anul 1568. Aici a functionat, inca de la inceputul secolului al XVII-lea, una dintre cele mai vechi farmacii din Sibiu.

Muzeul de Istorie a Farmaciei expune, intr-un cadru specific unei farmacii de epoca, peste 6.500 de exponate farmaceutice si instrumente medicale vechi de secole.

Aici ai ocazia sa afli mai multe detalii despre cum a evoluat industria farmaceutica de-a lungul vremii.

De altfel, Muzeul de Istorie a Farmaciei detine un sector de homeopatie, un tribut adus lui Samuel Hahnemann, inventatorul aceste practici terapeutice.

Acesta a locuit timp de doi ani in Sibiu, intre anii 1777 si 1779, activand ca medic personal al baronului Samuel von Brukenthal.

7. Pasajul Aurarilor

Pasajul Aurarilor

Pe aceeasi latura a Pietei Mici cu cladirea Muzeului de Istorie a Farmaciei, la numarul 24, se afla Turnul Scarilor Aurarilor.

Acesta dateaza din secolul al XIII-lea si la fel ca Turnul Sfatului reprezenta poarta de intrare in incinta celei de-a doua fortificatii a orasului.

Pe sub arcada boltita de la parterul Turnului Scarilor Aurarilor se afla un pasaj pitoresc. Este vorba despre Pasajul Aurarilor, considerat unul dintre cele mai romantice locuri de vizitat in Sibiu. Venind dinspre Piata Mica, cobora treptele pavate ale acestui pasaj cu aer medieval.

Pasajul Aurarilor este un prilej numai bun pentru a face cateva poze instagramabile, mai ales seara cand este frumos iluminat.

De altfel, acesta face legatura dintre Piata Mica, aflata in Orasul de Sus si Piata Aurarilor, situata in Orasul de Jos.

Aceasta din urma, era odinioara o zona locuita de oameni mai putin instariti fata de cei care locuiau in Orasul de Sus.

Astazi, tocmai aceste case rustice care marginesc stradutele pietruite si inguste fac ca zona sa fie unica si spectaculoasa.

8. Podul Minciunilor

Podul Minciunilor

Revenind in Piata Mica, la cativa metri distanta de Turnul Scarilor Aurarilor se afla Podul Minciunilor. A fost declarat monument istoric si este una dintre cele mai faimoase atractii turistice din Sibiu.

Podul Minciunilor a fost realizat din fonta, in anul 1859 si asamblat peste Strada Ocnei din Sibiu in anul 1860.

Este un pod pietonal care are 10 metri lungime si care face legatura dinspre Piata Mica inspre Piata Huet.

Numele de Podul Minciunilor este unul popular si deriva dintr-o confuzie fonetica a doua cuvinte din limba germana. De fapt, acesta ar fi fost numit „Liegenbrücke”, adica „Podul Culcat”, pentru ca nu avea stalpi de sustinere.

Totusi, cuvantul se pronunta aproape identic ca „Lügenbrücke” care inseamna „Podul Minciunilor”. Chiar si asa, de-a lungul timpului, s-au vehiculat tot felul de legende despre acest pod al mincinosilor. 

9. Catedrala Evanghelica

Catedrala Evanghelica

Imediat cum traversezi Podul Minciunilor ajungi in Piata Huet. Este una dintre cele mai vechi, dar si frumoase zone din oras.

Printre cladirile istorice care o inconjoara, vei gasi aici cateva obiective turistice din Sibiu de neratat.

Dintre acestea, cea mai remarcabila este Catedrala Evanghelica care domina centrul Pietei Huet.

A fost construita intre anii 1371-1520, fiind o bijuterie a stilului arhitectural gotic. Frumosul edificiu este de-a dreptul impresionant, atat din exterior, cat si din interior.

Turnul Catedralei Evanghelice din Sibiu, inalt de vreo 74 de metri, este al doilea ca inaltime din Romania. Cu doar 1 metru mai inalt este Turnul Bisericii Evanghelice, unul dintre cele mai cunoscute locuri de vizitat in Bistrita.

In interiorul bisericii se afla o impresionanta orga, amplasata aici in anul 1914.

10. Pasajul Scarilor

Pasajul Scarilor

Dupa ce ai vizitat Catedrala Evanghelica, iti recomand sa faci o plimbare prin Pasajul Scarilor care se afla la vreo 200 de metri distanta.

Se pare ca ar fost construit in jurul secolului XIII- XIV, cu scopul de a lega Orasul de Sus cu Orasul de Jos.

Astazi, Pasajul Scarilor se numara printre cele mai incantatoare si vizitate atractii turistice din Sibiu. Marginit de ziduri inalte din caramida rosie, acest pasaj iti da impresia ca te-ai fi teleportat in perioada medievala.

11. Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie

Daca tot te afli in zona poate vrei sa vizitezi si Muzeul de Istorie care se afla in apropiere, pe Strada Mitropoliei, la numarul 2. Face parte din cadrul Muzeului National Brukenthal si este gazduit de Casa Altemberger.

Cladirea in sine surprinde prin stilul sau arhitectural gotic. A fost resedinta lui Thomas Altemberger, primar al Sibiului prin a doua jumatate a secolului al XV-lea.

Incepand cu anul 1545, Casa Altemberger a apartinut administratiei locale, servind ca sediul Primariei Sibiului de atunci si pana in anul 1948.

Muzeul de Istorie – Casa Altemberger s-a deschis in jurul anului 1970 si prezinta aspecte din istoria locala.

Vei gasi aici exponate inca din epoca Paleolitica si pana in perioada moderna, inclusiv piese de tezaur, medalii si monede. 

12. Catedrala Sfanta Treime

Catedrala Sfanta Treime

Tot pe Strada Mitropoliei, la nici 400 de metri distanta de Muzeul de Istorie – Casa Altemberger, se afla Catedrala Sfanta Treime.

Acest lacas de cult ortodox este de-a dreptul impresionant si merita inclus pe lista ta cu locuri de vizitat in Sibiu. A fost ridicat la inceputul anilor 1900, iar lucrarile de constructie au durat numai doi ani.

Catedrala Sfanta Treime se remarca prin dimensiunile sale colosale si stilul arhitectural bizantin. Cele doua turnuri care incadreaza intrarea principala in biserica au o inaltime de aproximativ 45 de metri.

Exteriorul Catedralei Sfanta Treime este construit din mai multe straturi de caramida rosie si galbena, dispuse alternativ.

Interiorul uimeste si el prin decorul bogat ornamentat cu fresce colorate, un frumos altar si un imens candelabru aurit.

 Se poate remarca frumoasa pictura din interiorul cupolei care intruchipeaza pe Hristos Pantocrator si Liturghia Ingereasca.

13. Strada Cetatii

Strada Cetatii

Situata in centrul istoric al orasului, Strada Cetatii este un alt loc de vizitat la Sibiu.

Odata ajuns aici, indicatoarele amplasate pe ziduri te informeaza ca esti pe „cea mai frumoasa strada din Sibiu”. Lucru deloc surpinzator, avand in vedere ca aceasta artera emana un farmec medieval si boem. 

Strada Cetatii este marginita de zidurile de caramida ale vechii fortificatii a orasului care s-au pastrat destul de bine de-a lungul vremii.

Tot aici se pot vedea trei turnuri de aparare ale cetatii care stau inca in picioare. Este vorba despre Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor si Turnul Dulgherilor.

Primul este independent, in timp ce ultimele doua sunt conectate intre ele printr-un zid cu un balcon de lemn deasupra. Turnul Dulgherilor si Turnul Olarilor pot fi vizitate in interior.

Dincolo de aceste repere istorice, Strada Cetatii este un loc animat, cu multe terase si evenimente culturale. 

14. Muzeul de Istorie Naturala

Strada Cetatii

Tot pe Strada Cetatii mai poti sa vizitezi Muzeul de Istorie Naturala. Face parte din cadrul Muzeului National Brukenthal si este o incantarem in special pentru copii.

Muzeul de Istorie Naturala prezinta detalii despre evolutia vietuitoarelor, precum si aspecte din mai multe ecosisteme. Diverse diorame ilustreaza flora si fauna specifica zonelor temperata, tropicala, arctica si australiana.

In plus, muzeul mai detine exponate paleontologice si mineralogice. De altfel, in Gradina Muzeului National de Istorie Naturala pot fi vazute exponate care ilustreaza diverse specii de dinozauri.

15. Gradina Zoologica

Gradina Zoologica din Sibiu

Gradina Zoologica se numara printre cele mai incantatoare locuri de vizitat in Sibiu. Este situata in Padurea Dumbrava, la aproximativ 4 kilometri de oras.

A fost infiintata in anul 1929, fiind cea mai veche gradina zoologica din Romania. Zoo Sibiu este o zona plina de verdeata care se intinde pe o suprafata destul de mare.

Adaposteste numeroase specii de animale, intr-un cadru frumos amenajat si modernizat. Poti sa vezi aici tigri, jaguari, ursi, lei, maimute, lame, camile, caprioare, cerbi, canguri, zebre, ponei, crocodili si multe altele.  

De altfel, Gradina Zoologica din Sibiu iti ofera si alte posibilitati de agrement. Poti sa te plimbi cu hidrobicicleta pe lac, iar copiii au la dispozitie un loc de joaca special amenajat pentru ei. Gasesti mai multe detalii aici.

16. Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA

Dupa ce ai vizitat Gradina Zoologica continua plimbarea spre Muzeul ASTRA, situat in imediata apropiere si legat de aceasta.

Vei gasi aici un impresionant muzeu etnografic in aer liber, amenajat in Padurea Dumbrava.

Muzeul ASTRA este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Sibiu. Expune, pe o suprafata de 96 de hectare, peste 400 de case traditionale romanesti din mai multe zone ale tarii.

Toate sunt raspandite intr-un cadru natural pitoresc, redand autenticitatea vietii satului de odinioara.

Sunt multe de vazut si facut in incinta Muzeului ASTRA! Este un loc minunat unde poti sa petreci timp de calitate alaturi de cei dragi.

Atat Muzeul ASTRA, cat si Gradina Zoologica, sunt locuri de vizitat la Sibiu pe care te sfatuiesc sa nu le ratezi.

17. Parcul Sub Arini

Parcul Sub Arini

Parcul Sub Arini este o oaza de verdeata aflata la doar 2 kilometri distanta de centru orasului. A fost amenajat pe un teren viran in anul 1856, fiind primul parc din tara.

De-a lungul timpului a fost de mai multe ori amenajat si i s-au adus mai multe imbunatatiri. Astazi, Parcul Sub Arini se intinde pe o suprafata de aproximativ 22 de hectare.

Adaposteste numeroase specii de arbori exotici si autohtoni. Vei putea sa vezi aici magnolii, arborele lalea, molid intepator, nuc negru, artar, roscov de Canada, etc.

Printre acestia vei putea zari diverse pasari si veverite. Parcul dispune de locuri de joaca si chiar o terasa unde poti sa savurezi ceva.

Alte atractii turistice din parc sunt fantana arteziana, bustul lui Mihai Eminescu, Pavilionul de Muzica si  Monumentul „Szweteney Weg”.

Poti sa te plimbi prin Parcul Sub Arini pe jos sau cu bicicleta, deoarece iti pune la dispozitie o pisa amenajata de 6 kilometri lungime. Aceasta se intinde pana in Padurea Dumbrava, aproape de Zoo.

18. Ocna Sibiului

Ocna Sibiului

Ocna Sibiului este situata la aproximativ 16 kilometri distanta de nordul municipiului Sibiu. Daca timpul iti permite, poti sa vizitezi aceasta statiune balneo climaterica supranumita „Litoralul Ardealului”.

Ocna Sibiului este renumita pentru numeroasele lacuri saline formate natural pe locul unor foste ocne de sare.

Acestea atrag turistii datorita proprietatilor lor terapeutice. Cele mai cunoscute sunt Lacurile Horea, Closca si Crisan, in timp ce Lacul Avram Iancu este cel mai adanc.

In plus, Ocna Sibiului este inconjurata de dealuri care creaza cadrul perfect pentru relaxare.

19. Paltinis

Paltinis

Paltinis este o statiune situata in partea de sud-vest a Municipiului Sibiu, la aproximativ 35 de kilometri distanta.

Localitatea se afla pe versantii Muntilor Cindrel, la o altitudine de 1442 de metri.  A fost infiintata la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind cea mai veche statiune montana din tara.

Drumul pana la Paltinis este usor accesibil si inconjurat de peisaje superbe. Statiunea se numara printre cele mai renumite locuri de vizitat in Sibiu, in special, pentru sporturile de iarna. Zona este la fel de spectaculoasa in orice alta perioada a anului.

20. Castelul de Lut, Valea Zanelor

Castelul de Lut

Castelul de Lut, Valea Zanelor este situat la aproximativ 50 de kilometri de Municipiul Sibiu, in Porumbacul de Sus.

Acest loc de basm a luat nastere in anul 2014 si a devenit rapid unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Sibiu.

Inconjurat de un peisaj montan pitoresc, Castelul de Lut din Valea Zanelor pare desprins din povesti.

Capteaza cu siguranta atentia adultilor, dar mai ales pe cea a copiilor. Merita o vizita, mai ales daca tot esti prin zona!


Sibiul este un oras cochet si plin de farmec de care nu ai cum sa te plictisesti!

Chiar si dupa ce ai vizitat toate aceste obiective turistice din Sibiu, te vei intoarce de fiecare data aici cu aceeasi placere. Nu doar orasul in sine este captivant, ci si imprejurimile. 

Daca ai timp, viziteaza Marginimea Sibiului. Aceasta zona rurala extrem de frumoasa este una dintre cele mai autentice atractii turistice din Sibiu.

Aici traiesc oameni simpli, cu datini si obiceiuri bine impamantenite pe care inca le mai pastreaza si astazi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *