Te pregatesti sa vizitezi Linz si vrei sa stii ce poti sa faci aici? Pentru a-ti planifica sederea in acest oras, ti-am pregatit un itinerar complet cu obiective turistice din Linz.
Situat pe malul Dunarii, Linz este al treilea cel mai mare oras din Austria. Desi nu se numara printre cele mai faimoase locuri de vizitat in Austria, este totusi un oras grozav de explorat.
De la muzee si galerii moderne, pana la cladiri istorice, o arhitectura frumoasa, parcuri vaste si privelisti impresionante, Linz ascunde atractii turistice interesante.
Deci, ce sa faci in Linz si care sunt cele mai bune locuri de vizitat? Acest ghid de calatorie iti prezinta reperele emblematice si atractiile de neratat.
1. Piata principala (Hauptplatz)
Cred ca orice turist ar trebui sa inceapa explorarea orasului Linz din Hauptplatz, adica Piata Principala.
Situata in centrul istoric din Linz, aproape de malul Dunarii, aceasta este cea mai intinsa piata publica din Europa Centrala.
In Hauptplatz te vei plimba printre cladiri cu arhitectura baroca si renascentista. Una dintre ele gazduieste Vechea Primariei din Linz.
La mijlocul pietei vei gasi Coloana Trinitatii (Dreifaltigkeitssäule), un monument de marmura ridicat in 1723, simbolizand protectia orasului impotriva molimelor, incendiilor si razboaielor.
In jurul Hauptplatz vei descoperi cafenele primitoare si restaurante unde te poti relaxa si bucura de preparate traditionale.
Din Hauptplatz ai acces rapid la multe dintre obiectivele turistice importante din Linz.
In apropierea pietei poti sa vizitezi Catedrala Veche si Casa lui Mozart, unde celebrul compozitor a fost cazat in timpul unei vizite de cateva zile, timp in care a compus cea de-a 36 simfonie a sa „Linzer Sinfonie”.
2. Catedrala Veche (Alter Dom – Ignatiuskirche)
In capatul Hauptplatz se inalta cu mandrie turnurile Catedralei Vechi (Alter Dom) din Linz, cunoscuta si ca Biserica Sf. Ignatiu (Ignatiuskirche).
Aceasta biserica iezuita a fost construita intre anii 1669 si 1678 in stil baroc, devenind ulterior catedrala episcopala pana la construirea Catedralei Noi (Mariendom) din Linz.
Desi exteriorul poate parea simplu la prima vedere, interiorul bisericii merita o vizita. Are un amvon sculptat cu detalii complexe din lemn, coloane si ornamente elegante din marmura roz.
Altarul principal, realizat de sculptorul Giovanni Battista Colombo, este o adevarata opera de arta.
Orga bisericii a fost utilizata de celebrul compozitor Anton Bruckner, care a fost organist aici intre anii 1856 si 1868.
3. Catedrala Noua (Mariendom)
Continua turul principalelor atractii turistice din Linz cu vizitarea Catedralei Noi, aflata la scurta distanta de mers pe jos din Hauptplatz.
Denumita oficial Mariendom (Catedrala Maicii Domnului), aceasta este cea mai mare biserica din Austria, ca suprafata.
Constructia catedralei a inceput in 1862, sub indrumarea arhitectului Vincenz Statz, si a fost finalizata abia in 1924.
Interiorul catedralei este vast si impresionant, capabil sa gazduiasca peste 20.000 de persoane.
Desi este cel mai mare edificiu religios din tara, Mariendom nu este si cea mai inalta biserica.
Turnul sau este mai scurt fata de cel al Catedralei Sf. Stefan, pe care o poti admira cand vizitezi Viena.
A fost construit astfel pentru a respecta o regula care interzicea construirea unei biserici mai inalte decat cea a capitalei.
Catedrala Noua din Linz este foarte frumoasa. Impresioneaza cu dimensiunile sale grandioase si arhitectura neogotica, dar si cu vitraliile magnifice din interior.
Dintre acestea, cea mai faimoasa este Fereastra Linz (Linzer Fenster), care ilustreaza scene din evolutia istorica a orasului.
4. Castelul Linz
Asezat pe un deal, chiar pe malul Dunarii, foarte aproape de Hauptplatz, Castelul Linz domina panorama centrului istoric.
Este unul dintre obiectivele turistice din Linz pe care ar trebui sa le vezi in timpul sederii tale aici.
Cu o istorie care dateaza din secolul al IX-lea, acest castel a avut de-a lungul timpului mai multe functii, de la resedinta imperiala la inchisoare si garnizoana militara.
Astazi, gazduieste Muzeul Castelului Linz (Schlossmuseum Linz). Aici vei descoperi colectii diverse ce acopera istoria, arta si cultura regiunii din cele mai vechi timpuri si pana in secolul XXI.
Printre exponatele sale se numara artefacte arheologice, obiecte de arta medievala si moderna, mestesuguri, folclor, istorie naturala, masini, utilaje si multe altele.
Muzeul Castelului Linz este foarte mare si poti petrece cateva ore bune vizitandu-l. Gasesti detalii despre preturi aici.
In plus, zona din jurul castelului ofera panorame superbe asupra Dunarii si orasului. Exista si un restaurant amenajat pe o terasa a castelului cu vedere spre centrul istoric.
5. Muzeul de Arta Lentos (Lentos Kunstmuseum)
Muzeul de Arta Lentos (Lentos Kunstmuseum) este un alt loc interesant de vizitat in Linz.
Situata pe malul Dunarii, cladirea muzeului impresioneaza atat prin arhitectura sa moderna, cat si prin colectiile pe care le gazduieste.
Lentos este unul dintre cele mai importante muzee de arta moderna si contemporana din Austria.
Expozitia permanenta prezinta peste 1.500 de lucrari de arta, incluzand picturi, sculpturi si fotografii din secolul al XX-lea pana in prezent.
Daca te intrebi ce sa faci in Linz seara, vino sa admiri cladirea Muzeului Lentos!
Constructia eleganta din sticla si otel de pe timpul zilei se transforma intr-un joc de culori vibrante odata cu lasarea noptii, stralucind spectaculos pe malul Dunarii.
6. Centrul ARS Electronica
Asezat pe celalalt mal al Dunarii, vizavi de Muzeul de Arta Lentos, Centrul ARS Electronica te asteapta cu expozitii captivante si ateliere interactive despre tehnologie si arta digitala.
Cunoscut si ca Muzeul Viitorului, in interior, vei descoperi o lume a tehnologiei avansate, de la robotica si realitate virtuala, pana la bioinginerie si inteligenta artificiala.
Expozitiile sunt impartite in mai multe sectiuni si sunt gandite pentru a fi accesibile publicului larg, indiferent de varsta sau nivelul de cunostinte tehnice.
Centrul ARS Electronica este amenajat intr-o cladire moderna, care, similar cu Lentos, este iluminata foarte frumos pe timpul noptii.
7. Urca pe Dealul Pöstlingberg
Sa urci pe Dealul Pöstlingberg este unul dintre cele mai bune lucruri pe care poti sa le faci in Linz. Acest deal se afla la 4 kilometri de centrul orasului, pe malul stang al Dunarii.
Pe Dealul Pöstlingberg poti sa ajungi foarte usor cu tramvaiul istoric Pöstlingbergbahn care pleaca din Hauptplatz.
Tramvaiul circula la fiecare jumatate de ora si urca panta abrupta a dealului, purtandu-te prin peisaje foarte frumoase.
Odata ajuns in varful dealului, te asteapta vederi panoramice spectaculoase asupra orasului Linz si imprejurimilor.
Aici, poti vizita Bazilica Pelerinaj a celor Sapte Dureri ale Mariei (Wallfahrtsbasilika Sieben Schmerzen Mariae), a caror turnuri gemene cu siguranta le-ai zarit din centrul orasului.
De asemenea, vei gasi multe restaurante si cafenele, iar cei mici vor fi incantati de Grottenbahn.
De fapt, plimbarea cu acest trenulet este o experienta distractiva pentru intreaga familie, pentru ca te poarta prin scene inspirate din basmele copilariei.
8. Fa o croaziera pe Dunare
Cand ajungi in Linz, nu poti rata o croaziera pe Dunare. Este una dintre cele mai incantatoare atractii turistice, oferindu-ti ocazia de a vedea orasul dintr-o perspectiva diferita.
Ce poate fi mai placut decat sa te urci la bordul unui vas de croaziera si sa te bucuri de o plimbare linistita pe apa.
Vei admira relaxat arhitectura orasului si vei observa unele dintre cele mai importante obiective turistice din Linz.
Ai la dispozitie diverse optiuni de croaziera, de la cele scurte, care iti ofera un tur al orasului, pana la croaziere mai lungi, care te duc pana la Viena.
Exista si croaziere care includ cina la bord si privelisti spectaculoase la apus.
9. Galeria Mural Harbour
Daca esti pasionat de arta moderna si cauti o experienta diferita in Linz, Galeria Mural Harbour este destinatia ideala.
Aici poti simti energia creativa a orasului si te vei bucura de o atmosfera unica, plina de culoare si expresivitate.
Mural Harbour din Linz este una dintre cele mai mari galerii de arta stradala din Europa.
Numeroase picturi murale si graffiti-uri impresionante transforma zidurile vechilor depozite si hale industriale ale portului din Linz intr-un muzeu in aer liber fascinant.
Poti sa explorezi aceasta galerie unica intr-un tur ghidat.
Daca nu esti dispus sa platesti pentru un tur, poti admira Mural Harbour de pe platforma parcului portuar (Hafen Park) sau daca alegi sa faci o croziera pe Dunare.
10. Gradina Botanica Linz
Gradina Botanica din Linz este un adevarat paradis verde, perfecta pentru o zi relaxanta in mijlocul naturii.
Adaposteste peste 10.000 de specii de plante, fiind una dintre cele mai frumoase si diversificate gradini botanice din Europa.
Aici te vei plimba prin gradina de trandafiri, gradina japoneza si sere tropicale. Vei vedea o colectie impresionanta de cactusi si plante suculente rare, orhidee si o sectiune dedicata plantelor alpine.
11. Lumea Otelului Voestalpine (Voestalpine Stahlwelt)
Lumea Otelului Voestalpine (Voestalpine Stahlwelt) din Linz este un muzeu modern si interactiv dedicat industriei fierului si otelului.
Muzeul ofera o perspectiva fascinanta asupra unuia dintre cele mai importante domenii industriale din Austria.
Situat in cadrul grupului industrial Voestalpine, acest muzeu iti permite sa explorezi procesele de productie a otelului.
De asemenea, poti intelege impactul acestuia asupra economiei si vietii de zi cu zi.
In interiorul Voestalpine Stahlwelt vei descoperi expozitii interactive. Instalatiile multimedia si exponatele impresionante te vor ghida prin fiecare etapa a fabricarii otelului.
Poti invata despre aplicatiile otelului in diverse domenii, de la constructii si vehicule, pana la tehnologie de varf si design modern.
Unul dintre punctele forte ale vizitei la muzeu este turul ghidat al fabricii.
Acest ghid de calatorie ti-a prezentat principalele locuri de vizitat in Linz. In principiu, iti este suficienta o zi pentru a face un tur al orasului.
Centrul istoric poate fi explorat cu usurinta pe jos, iar obiectivele turistice din Linz mai indepartate de centru sunt accesibile in cateva minute cu masina sau cu transportul public.
Pentru o vizita mai amanuntita a reperelor emblematice din Linz, poti opta pentru un tur privat cu un ghid. Poti sa rezervi un tur privat al orasului aici!
Ultimul lucru pe care ti-l recomand sa il faci in Linz este sa savurezi o felie de Linzertorte.
Aceasta tarta cu crusta crocanta si umplutura de gem de coacaze rosii sau de zmeura este o mandrie locala, preparata dupa o reteta foarte veche.
Sa ajungi la Linz fara sa incerci Linzertorte, este ca si cum ai vizita Sicilia fara sa mananci cannoli. Pur si simplu, vizita nu ar fi completa!
Linz este adesea o destinatie de tranzit in drum spre Salzburg sau Germania, dar merita sa petreci macar o zi aici.
Daca intentionezi sa vizitezi Salzburg, consulta ghidul meu de calatorie cu obiective turistice in Salzburg!
Lasa un comentariu