• Meniu
  • Meniu
Obiective turistice Sofia

Obiective turistice Sofia

Sofia are un trecut istoric care se imbina cu traditiile otomane si influentele socialiste. Patrimoniul cultural puternic influentat de acestea a dat nastere multor obiective turistice in Sofia.

Aflata la poalele muntelui Vitosha, Sofia este capitala Bulgariei. Odata ajuns in oras, poti sa admiri bisericile (candva moschei), muzeele, galeriile de arta sau frumoasele parcuri.

Bineinteles ca orice vizita intr-o tara straina implica si degustarea unor specialitati traditionale, iar Sofia nu duce lipsa de acestea. Capitala vecinilor nostri bulgari este un oras ofertant din punct de vedere turistic.

Iata care sunt cele mai interesante obiective turistice din Sofia pe care trebuie neaparat sa le vizitezi.

TOP 20 obiective turistice Sofia

1. Catedrala Alexander Nevski

Catedrala Alexander Nevski

Cand ajunge in Sofia, orice turist stie ca trebuie sa viziteze Catedrala Alexander Nevski. Reprezinta emblema orasului si este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sofia.

A doua catedrala ca marime din intreaga regiune balcanica, Catedrala Alexander Nevski te va uimi cu maretia sa.

Are o capacitate de 10.000 de oameni si in acest sens este intrecuta doar de Catedrala Sfantul Sava, principalul obiectiv turistic din Belgrad.

Catedrala Alexander Nevski a fost construita in secolul XX, ca omagiu adus soldatilor bulgari, ucrainieni, rusi si bielorusi care au murit in razboiul Ruso-Turc din anul 1877.

Coroanele, pardoseaua si jiltul partiarhului au fost constuite din marmura italiana, iar pe pereti pot fi admirate picturi murale vechi. Ceea ce o face atat de atragatoare este cu siguranta cupola, inalta de peste 50 de metri.

2. Biserica Sfanta Sofia

Biserica Sfanta Sofia

Biserica Sfanta Sofia este una din cele mai interesante obiective turistice din Sofia. De numele ei se leaga si numele orasului, nume pe care orasul l-a primit in jurul anilor 1300, in timpul celui de-al Doilea Imperiu Bulgar.

Biserica dateaza din secolul al VI-lea, din timpul imparatului Iustinian, cel care a supervizat si lucrarile Catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol, azi Istanbul.

Dupa invazia otomana, timp de doua secole, biserica a fost transformata in moschee. Turcii au preluat controlul asupra zonei si au adaugat minarete. Ca urmare a mai multor cutremure, dintre care unul l-a ucis pe fiul imamului, biserica a fost abandonata.

Reconstructia bisericii s-a facut abia la inceputul secolului XX, insa, in mod misterios, minaretele nu s-au distrus in urma lucrarilor.

3. Palatul Regal din Sofia

Palatul Regal din Sofia

Fara indoiala, Palatul Regal se Numara si el printre cele mai importante locuri de vizitat in Sofia.

Iti spuneam la inceputul articolului ca istoria orasului Sofia este strans legata de otomani. Initial, Palatul Regal a fost construit in totalitate de turci, in perioada in care au pus stapanire pe acest oras bulgar.

Ulterior, in 1887, dupa ce fortele otomane au fost doborate, Palatul Regal a fost reconstruit in stil vienez.

Palatul Regal a devenit resedinta oficiala a printului Alexandru Battenberg si a familiei sale, pana cand comunismul si-a pus amprenta asupra acestui teritoriu.

In prezent, Palatul Regal gazduieste Muzeul Etnografic si Galeria Nationala de Arta.

4. Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic din Sofia

Unul dintre principalele obiective turistice din Sofia este Muzeul Etnografic, situate intr-o aripa a Palatului Regal.

Despre Muzeul Etnografic din Sofia este interesant de stiut ca a fost construit in stil Paladin, insa interiorul sau este Art Nouveau.

Obiectele de artizanat cu specific bulgaresc care se gasesc in incinta muzeului dateaza din secolul XVIII si pana in prezent.

De un real interes pentru turisti si avand o frumusete aparte, costumele populare bulgaresti sunt vedetele Muzeului Etnografic. Acestea sunt expune in muzeu, insa pot fi vazute imbracate, mai ales in zilele de sarbatoare, deoarece in multe parti ale Bulgariei inca se mai poarta.

Apropo de sarbatori, pe langa expunerea vietii de la tara, Muzeul Etnografic ilustreaza si principalele sarbatori religioase.

5. Galeria Nationala de Arta

Galeria Nationala de Arta din Sofia

Un alt loc de pe lista cu obiective turistice din Sofia este Galeria Nationala de Arta. Iubitorii de istoria artei pot descoperi in Sofia multe lucruri despre identitatea nationala a Bulgariei, prin intermediul artei.

Galeria Nationala de Arta gazduieste doar opere de arta ale unor artisti bulgari, din secolele XIX si XX. Contine o colectie impresionanta de 12.000 de lucrari, inclusiv unele ce apartineau dinastiei Motev.

La fel ca Muzeul Etnografic, Galeria Nationala de Arta este situata in interiorul Palatului Regal.

6. Bulevardul Vitosha

Bulevardul Vitosha

Cea mai aglomerata strada pietonala din Sofia este Bulevardul Vitosha. Aceasta a devenit una dintre cele mai faimoase atractii turistice din Sofia, mai ales pentru iubitorii de shopping. Aici vei gasi cele mai elegante buticuri si case de moda din Bulgaria.

Daca nu faci parte din categoria celor care alearga dupa diverse cumparaturi in timpul vacantelor, atunci te poti relaxa plimbandu-te pe incantatorul bulevard.

Sigur te va fermeca privelistea inspre Muntele Vitosha, aflat in apropierea bulevardului cu acelasi nume. In cea mai mare parte a anului acesta este acoperit cu zapada si este locul ideal pentru schi si drumetii.

De-a lungul Bulevardului Vitosha, din loc in loc, vei gasi cafenele cochete, care te imbie sa le calci pragul teraselor, pentru a respira indelung aerul curat de munte.

Pe Bulevardul Vitosha te vor surprinde bancile, chioscurile si chiar si stalpii de iluminat. Toate au fost regandite in stil elegant, Art Nouveau, pentru a aminti de primii ani ai Renasterii bulgare.

7. Piata Centrala

Piata Centrala din Sofia

De pe lista cu atractii turistice Sofia nu poate lipsi Piata Centrala. Asa cum ii spune si numele, aceasta este pozitionata in centrul orasului, in punctul zero al acestuia.

De aici poate incepe explorarea capitalei bulgare, dar poate fi considerata si locul ideal pentru intalniri de afaceri sau cu prietenii. Cafenelele si restaurantele care inconjoara Piata Centrala sunt ideale pentru asemenea activitati.

In trecut, Piata Centrala era locul in care comerciantii isi vindeau produsele, de aici provenind si denumirea de „piata”. Totusi, in prezent, se mai pastreaza doar amintirea acelor vremuri.

Seara de seara, Piata Centrala din Sofia prinde viata. Este frumos luminata si mai ales aglomerata, cu turisti si localnici care isi cauta un loc de repaos la terasele cafenelelor si restaurantelor.

8. Teatrul Ivan Vazov

Teatrul Ivan Vazov

Teatrul Ivan Vazov este cel mai vechi din tara si una dintre cele mai importante atractii turistice din Sofia.

A fost infiintat in anul 1904 de catre mai multi artisti si l-au numit simplu, Teatrul National. Cativa ani mai tarziu, in 1923, un puternic incendiu a adus mari daune cladirii.

Aceasta a fost restaurata pana in anul 1929. Fiindca interesul pentru teatru era in continua crestere, s-au pus bazele unei scoli de actorie.

Actuala sala a Teatrului Ivan Vazov are o capacitate de aproape 800 de persoane, iar scena pe care au loc reprezentatii este de-a dreptul impresionanta.

9. Gradina Zoologica

Gradina Zoologica din Sofia

Unul dintre cele mai placute locuri de vizitat din Sofia, atat de cei mari, cat mai ales de cei mici, este Gradina Zoologica.

Fondata printr-un decret in 1 mai 1888, Gradina Zoologica din Sofia este cea mai mare, dar si cea mai veche din Bulgaria. Intinsa pe aproape 40 de hectare, aceasta gradina zoologica gazduieste aproximativ 233 de specii de animale si pasari.

Initial, Gradina Zoologica era situata in incinta fostului Palat Regal. Pentru ca de-a lungul timpului numarul de animale a fost intr-o continua crestere, s-a decis mutarea ei intr-un loc mult mai spatios, in cel in care se gaseste si astazi.

10. Muzeul de Arheologie

Muzeul de Arheologie din Sofia

Cunoscut ca fiind cel mai vechi muzeu din Bulgaria, Muzeul de Arheologie se bucura de o popularitate destul de mare printre obiectivele turistice din Sofia.

Muzeului de Arheologie din Sofia este gazduit sub domurile Buyuk Djami, construite in secolul XV. Deschiderea oficiala a muzeului a avut loc in anul 1879, iar de atunci primeste anual un numar impresionant de vizitatori.

Toate obiectele care se gasesc in muzeu sunt expuse in ordine cronologica. Vei putea intalni aici mozaicuri antice unice, statui romane si descoperiri tracice gasite in siturile din toata tara.

Pe langa toate acestea, Muzeul de Arheologie este vizitat in special pentru impresionanta colectie de monede, care este una dintre cele mai valoroase din lume. Aceasta insumeaza un numar de peste 150 000 de piese.

11. Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Istorie din Sofia

Istoria Bulgariei poate fi cunoscuta si inteleasa doar printr-o vizita la Muzeul National de Istorie. Tocmai din acest motiv, acesta este unul dintre cele mai cautate obiective turistice din Sofia.

Muzeul National de Istorie din Sofia poate fi gasit in fostul palat prezidential Jivkov. In cadrul muzeului poti descoperi cele mai importante momente ale trecutulul istoric al Bulgariei. Desigur, mai au loc si expozitii in care vei gasi diverse comori tracice sau artefacte romane.

Totusi, cele mai apreciate sunt expozitiile care prezinta stapanirea Bulgariei de catre turci si rolul pe care l-au avut rusii in castigarea independentei bulgare la sfarsitul secolulul XIX.

Tot din acea perioada fac parte si exponatele de arta mestesugareasca, care amintesc de perioada Renasterii Nationale Bulgare.

12. Moscheea Banya Bashi

Moscheea Banya Bashi

In prezent, in Sofia mai exista o singura moschee functionala, Moscheea Banya Bashi. Aceasta a fost construita in jurul anilor 1550 de catre renumitul arhitect turc, Sinan. Despre el se stie ca a fost fondatorul arhitecturii islamice clasice.

Cum Sofia este un oras in care religia locuitorilor este predominant ortodoxa, are biserici frumos pictate. Moscheea Banya Bashi insa contrasteaza cu acestea, prin lipsa picturilor.

Acesta este si unul din motivele care plaseaza Moscheea Banya Baschi pe lista cu obiective turistice din Sofia.

13. Amfiteatrul Serdica

Amfiteatrul Serdica

In Sofia ai posibilitatea de a te intoarce in timp si sa descoperi o mica parte din cultura romana.  Poti sa faci asta printr-o vizita la una dintre cele mai interesante atractii turistice din Sofia.

Este vorba despre Amfiteatrul Serdica, construit de romani in orasul Ulpia Serdica, care in prezent se numeste Sofia.

Nu exista date concrete cu privire la momentul constructiei amfiteatrului, dar se pare ca ar fi fost construit in secolele III-IV i. Hr.

Pe vremea aceea Amfiteatrul Serdica era unul dintre cele mai mari amfiteatre din Imperiul Roman, fiind cu numai 10 metri mai mic decat Colosseumul din Roma. Chiar si asa, se crede ca a fost utilizat doar pana in secolul V, ulterior fiind abandonat.

In ciuda marimii sale, in mod inexplicabil a fost descoperit abia in anul 2004. In amfiteatru au fost gasite numeroase piese din ceramica si multe monede.

14. Monumentul Tarului Eliberator

Monumentul Tarului Eliberator

Capital Bulgariei poate fi usor recunoscuta de turisti, prin intermediul Monumentului Tarului Eliberator din Sofia. Acesta este un simbol important al orasului, motiv pentru care este unul dintre cele mai attractive locuri de vizitat din Sofia.

Despre Monumentul Tarului Eliberator din Sofia trebuie sa stii ca a fost ridicat in onoarea imparatului rus Alexander al II-lea.

El este un personaj deosebit de important pentru istoria Bulgariei, fiindca a eliberat tara de sub stapanire otomana, in urma Razboiului Ruso-Turc, din anii 1877-1878.

Mai trebuie precizat faptul ca ridicarea acestui monument a starnit multa agitatie in randul sculptorilor. Au fost nu mai putin de 31 de artisti care si-au exprimat interesul de a realiza lucrarea.

A fost o competitie stransa, dar cel care a castigat dreptul de a realiza monumentul a fost sculptorul Italian Arnoldo Zocchi. El a fost ajutat de un arhitect bulgar, iar lucrarea finala a fost prezentata pe 15 septembrie 1903.

Monumentul Tarului Eliberator din Sofia este realizat din granit slefuit. O parte din materialul folosit la ridicarea lui a fost donat de Romania.

15. Palatul National de Cultura

Palatul National de Cultura din Sofia

Exista numeroase atractii turistice in Sofia, reprezentate de diverse monumente, care de care mai frumoase. Printre acestea se afla, fara nicio indoiala, Palatul National de Cultura.

Acesta a fost deschis in anul 1981 si de atunci gazduieste periodic o serie de evenimente de tipul conferintelor, congreselor sau expozitiilor de interes public.

In ultimul timp, Palatului National de Cultura se pare ca are roluri multiple, dintre care cel mai important este acela de a gazdui un festival de film renumit in Bulgaria.

In anul 2005 Palatul National de Cultura din Sofia a fost desemnat cel mai bun centru de congrese din lume.

16. Biblioteca Nationala Sfintii Chiril si Metodiu

Biblioteca Nationala Sfintii Chiril si Metodiu

Multi vizitatori considera ca Biblioteca Nationala Sfintii Chiril si Metodiu trebuie sa se regaseasca pe lista cu locuri de vizitat in Sofia. Asta pentru ca este gazduita de un adevarat palat.

Coloanele in stil grecesc care te intampina la intrare sunt atat de inalte si de bine conturate, incat iti vor da impresia ca urmeaza sa pasesti intr-un templu. Chiar este un templu, dar al cunoasterii si al cartilor.

Te va surprinde ca in interiorul bibliotecii nu vei gasi doar carti, ci si numeroase opere de arta, cum ar fi sculpturi sau tablouri.

Trebuie sa stii, totusi, ca in ceea ce priveste cartile, poti gasi absolut orice iti doresti, fiindca biblioteca detine un numar impresionant de volume.

17. Galeria Nationala de Arta Straina

Galeria Nationala de Arta Straina din Sofia

In capitala Bulgariei iubitorii de arta nu se vor plictisi. Au la dispozitie cateva locuri de vizitat in Sofia care sa le imbogateasca cunostintele in materie de arta. Printre acestea se numara si Galeria Nationala de Arta Straina.

Dupa cum ii spune si numele, in cadrul acestei galerii vei intalni doar colectii ale unor artisti internationali.

Multi dintre ei nici nu sunt prea cunoscuti, dar printre lucrarile lor se afla si cateva care ii apartin celebrului Rembrandt.

Totusi, cele mai apreciate exponate fac parte dintr-o colectie de arta tribala africana si asiatica.

18. Parcul Yuzhen

Parcul Yuzhen

Uneori calatoriile pot sa devina obositoare. In Sofia poti sa ai parte de putina relaxare in aer liber, vizitand Parcul Yuzhen.

Acesta este unul dintre cele mai cautate atractii turistice din Sofia, mai ales de cei care vor sa se bucure de o plimbare linistita.

Parcul Yuzhen este unul dintre cele mai mari parcuri din Sofia. Frumusetile naturale intalnite aici impresioneaza turistii si localnicii deopotriva.

Pentru ca este un parc in care linistea isi spune cuvantul, vei auzi doar cantecul pasarilor si rasetele celor mai mici vizitatori, copiii.

19. Muzeul Icoanelor

Muzeul Icoanelor din Sofia

Iubitorii de arta religioasa nu pot rata Muzeul Icoanelor din Sofia. Un loc sacru si incarcat de spiritualitate, Muzeul Icoanelor este unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat in Sofia.

Icoanele din acest muzeu dateaza din secolul XIII, pana in secolul XIX. Acestea sunt adapostite in cripta bisericii Alexander Nevski.

Multe dintre ele au fost gasite si salvate din bisericile aflate in stari avansate de degradare din Nessebar si Sozopol.

20. Baile Minerale

Baile Minerale din Sofia

In Sofia mai poti sa te relaxezi si daca adaugi pe lista cu obiective turistice Baile Minerale. Ele reprezinta un real interes, atat din punct de vedere istoric si cultural, cat si turistic.

Mai mult decat atat, apele minerale din Sofia au efecte curative, fiind cautate de persoanele cu boli cardiovasculare sau reumatism.

Realizate in secolul XX, in stil vienez, cu elemente bizantine, Baile Minerale din Sofia au fost bai publice pana in 1986.


O vizita in Sofia nu poate decat sa iti dovedeasca ce locuri uimitoare poti sa descoperi intr-un oras in care cel putin istoria este plina de culoare.

Cu atat de multe obiective turistice in Sofia, ar trebui sa petreci macar un weekend in acest oras superb si foarte primitor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *