Locuri de vizitat langa Cluj

Locuri de vizitat langa Cluj

Daca planuiesti sa vizitezi cel mai mare si frumos oras din Transilvania, ai face bine sa explorezi si imprejurimile sale. Vei gasi multe locuri de vizitat langa Cluj extrem de interesante.

Cluj-Napoca este un oras cultural care ofera multe atractii si numeroase activitati de recreere. Dincolo de minunatele obiective turistice din Cluj, intreaga zona care il inconjoara are potential turistic.

O calatorie prin judet iti va oferi experiente incantatoare. Vei descoperi locatii inedite si linistite, peisaje spectaculoase, sate incarcate de traditii si istorie, castele si fortarete care dainuie de veacuri, lacuri si cascade frumoase.

Iata un ghid cu cele mai interesante locuri de vizitat pe langa Cluj. Am incercat sa le prezint in functie de zona in care se afla si distanta fata de Cluj-Napoca, astfel incat sa iti fie usor sa iti planifici calatoria. 

1. Padurea Hoia-Baciu

Padurea Hoia-Baciu

Padurea Hoia-Baciu se numara printre cele mai populare locuri de vizitat langa Cluj. Este situata in apropierea orasului, pe unul dintre dealurile care marginesc partea de vest a acestuia.

Numeroasele zvonuri bizare legate de aceasta padure au facut-o cunoscuta chiar si peste hotare. Spun asta deoarece Padurea Hoia-Baciu pare sa fie un loc unde se petrec fenomene paranormale.

De-a lungul vremii s-au conturat tot felul de mituri ciudate. Se spune ca aici ar fi fost vazute OZN-uri si ca ar fi un loc bantuit de strigoi.

Exista relatari despre siluete stranii vizibile doar in poze, stari psihologice ciudate si distorsionarea electromagnetica a aparatelor.

Dincolo de aceste povesti ciudate, Padurea Hoia-Baciu este o oaza de liniste care iti va oferi o evadare din agitatia orasului.

Tot aici se afla si frumoasele Cheile Baciului, iar in apropiere vei putea sa vizitezi Parcul National Etnografic „Romulus Vuia”. Acest muzeu in aer liber se intinde pe o suprafata vasta si reda viata satului transilvanean de odinioara.

2. Castelul Bánffy din Bontida

Castelul Bánffy din Bontida

Cu siguranta ai auzit de Castelul Bánffy din Bontida prin prisma Festivalului Electric Castle.

Acest eveniment muzical pe care il gazduieste in fiecare vara il claseaza printre cele mai cunoscute locuri de vizitat pe langa Cluj.

Dincolo de acest renumit festival, Castelul Bánffy gazduieste frecvent si alte evenimente culturale, sociale, picnicuri, ceremonii si petreceri private.

In plus, domeniul din Bontida are propria lui poveste interesanta, veche de sute de ani. Apartine familie Bánffy inca de la sfarsitul secolului al XIV-lea, iar castelul a fost atestat documentar dupa a doua jumatate a secolului al XVII-lea.

Pe vremuri, Castelul Bánffy era o capodopera a stilului arhitectural baroc, avand renumele de micul Versailles al Transilvaniei.

In prezent se afla in proces de reabilitare, dupa ce a fost o vreme intr-o stare precara de degradare.

Chiar si asa, Castelul Bánffy isi asteapta vizitatorii dornici de relaxare in imensul parc care il inconjoara si in cafeneaua din incinta. Il gasesti la doar 30 de kilometri distanta de Cluj-Napoca.

3. Stufarisurile de la Sic

Stufarisurile de la Sic

Dupa ce ai vizitat Castelul Bánffy din Bontida, poti sa te deplasezi aproximativ 26 de kilometri pentru a vedea Stufarisurile de la Sic.

Asa cum probabil ca iti sugereaza deja numele, vei gasi aici o intindere vasta acoperita cu stuf.

Zona de stufaris din comuna Sic este o arie protejata la nivel national si locul care adaposteste numeroase specii de pasari. O poti strabate pe un ponton din lemn care se intinde pe un kilometru lungime.

Cand obosesti poti sa te relaxezi intr-unul din foisoarele pe care le vei intalni pe parcurs si poti sa admiri intreaga zona din turnul de observatie.

Tot in comuna Sic mai poti sa vizitezi Biserica de lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil care dateaza aici de aproape 300 de ani.

Daca tot esti in zona, merita sa faci o plimbare pana la Lacul Stiucilor, o alta rezervatie naturala aflata in apropiere de Stufarisurile de la Sic.

4. Satul Chidea

Satul Chidea

Pornind din Cluj-Napoca pe drumul ce duce la Rascruci, apoi inspre Borsa, trecand de Ciumafaia, ajungi in satul Chidea.

Dupa ce ai parcurs o distanta de 41 de kilometri, odata ajuns aici vei descoperi un loc cu un farmec aparte.  

O plimbare pe ulitele prafuite ale acestui sat care dateaza din secolul al XIV-lea ti se va parea ca o vizita la un muzeu in aer liber.

Cunoscut si ca „satul de piatra”, in Chidea pare ca timpul a ramas pe loc. Te va uimi arhitectura caselor traditionale si gardurile acestora, construite din piatra.

Farmecul satului Chidea este completat de dealurile impadurite din jurul lui, de simplitatea oamenilor si de linistea care domneste peste tot aici.

5. Laguna Albastra

Laguna Albastra

Laguna Albastra este un lac care a lua nastere pe locul exploatat in trecut pentru extragerea caolinului (argila alba).

Gasesti acest lac in comuna Aghiresu, la doar 30 de kilometri distanta de municipiul Cluj-Napoca.

Daca ai norocul sa ajungi aici intr-o zi senina, te va surprinde culoarea turcoaz a apei acestui lac. In plus, Laguna Albastra te va uimi cu peisajul de poveste din imprejurimi.

Inconjurat de stufaris, paduri si dune de nisipi, vei descoperi aici unul dintre cele mai captivante locuri de vizitat langa Cluj.

Cu toate acestea, potentialul turistic al zonei nu este inca valorificat, iar accesul pana la Laguna Albastra este destul de anevoios.

6. Lacul Tarnita

Lacul Tarnita

Lacul Tarnita este un lac de acumulare de o frumusete aparte, care ofera cadrul ideal pentru a petrece cateva zile linistite in mijlocul naturii. Poti sa ajungi aici in vreo ora de mers cu masina din Cluj-Napoca.

Lacul Tarnita este unul dintre cele mai relaxante locuri de vizitat de langa Cluj. Pe langa peisajul spectaculos, ai la dispozitie multe activitati de recreere in aer liber. Poti sa te plimbi cu barca pe lac, sa pescuiesti, sa inoti sau sa practici sporturi nautice.

Daca iti plac drumetiile poti sa explorezi dealurile impadurite care inconjoara Lacul Tarnita. Un traseu de interes maxim printre turisti este cel care duce la Piatra lui Lucaci.

Acest loc este popular pentru privelistea panoramica pe care o ofera asupra Lacului Tarnita si imprejurimilor. 

7. Satul Sancraiu

Satul Sancraiu

Satul Sancraiu este situat la o distanta de doar 6 kilometri de orasul Huedin si la aproximativ 60 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca.

Spre deosebire de multe sate din Romania, vei gasi aici o localitate cocheta si ingrijita, care pare parca desprinsa din alta tara.

Sancraiu este renumit ca un sat modern si frumos, atragand anual numerosi turisti, chiar si de peste hotare. Acestia sunt atrasi de frumusetea locului, de traditiile, de gastronomia si de ospitalitatea oamenilor.

In sat se organizeaza frecvent diverse evenimente culturale. Pe langa zilele comunei, vizitatorii pot participa la Festivalul Maceselor, Balul Strungarilor, Tabara de Dansuri Populare si altele.

Sancraiu este un sat agroturistic pe care chiar merita sa il treci pe lista ta cu locuri de vizitat pe langa Cluj.

Daca vrei sa petreci cateva zile relaxante aici, gasesti multe pensiuni frumoase care ofera cazare. Daca nu, fa macar un popas in trecere spre alte locatii de vizitat langa Cluj.

8. Lacul Belis-Fantanele

Lacul Belis-Fantanele

Lacul Belis-Fantanele este un lac de acumulare, situat la o distanta de aproximativ 65 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca.

A fost amenajat artificial in prima parte a anilor ’70, atunci cand s-a construit barajul hidroenergetic de pe cursul raului Somesul Cald.

Lacul Belis-Fantanele se afla la o altitudine de aproximativ 1000 de metri, in Muntii Gilaului, facand parte din Parcul Natural Apuseni.

Se intinde pe o suprafata vasta si face parte din topul celor mai relaxante locuri de vizitat langa Cluj.

Frumusetea lacului si a peisajului din jur fac ca zona sa fie locul ideal daca vrei sa petreci cateva zile linistite inconjurat de natura.

Activitati de recreere, precum pescuitul, drumetiile si plimbarile cu barca pe lac, vor intretine atmosfera relaxanta.

In apropiere se afla si Partia Marisel, un loc frumos de vizitat atat vara, dar mai ales iarna pentru iubitorii de ski.

De altfel, de la Lacul Belis-Fantanele poti sa dai o fuga pana in satul Sancraiu, aflat la vreo 28 de kilometri distanta.

9. Cascada Valul Miresei

Cascada Valul Miresei

Cascada Valul Miresei se numara printre cele mai impresionante locatii de vizitat langa Cluj. Mai este denumita si Cascada Rachitele, dupa numele localitatii de care apartine.

Rachitele este un frumos sat de munte unde s-au filmat cele doua parti ale comediei „Pup-o, ma!”.

Cascada Valul Miresei este situata in Masivul Vladeasa, la o altitudine de 1000 de metri si face parte din cadrul Parcului Natural Apuseni. Parcurgand Cheile Valea Stanciului pana la cascada, drumul este o splendoare.

Odata ajuns la Cascada Valul Miresei vei fi si mai uimit de frumusetea acesteia. Apa se revarsa in doua trepte pe o stanca masiva, de la o inaltime de 30 de metri, dand nastere uneia dintre cele mai frumoase cascade din tara.     

Trecand pe podetul de lemn, poti sa ajungi mai aproape de cascada, unde stropii racorosi ai acesteia sunt o incantare intr-o zi torida de vara. Pe timpul iernii, cei mai aventurosi pot sa escaladeze peretele inghetat al cascadei.

Pe langa Cascada Valul Miresei, o alta atractie turistica renumita din zona este traseul pana la Varful Lespezi.

Daca te indrepti spre Cascada Valul Miresei dinspre Lacul Belis-Fantanele, nu ai cum sa nu remarci peisajele pitoresti care marginesc drumul din satul Balcesti pana in Rachitele.

10. Arborele Sequoia din Rogojel-Sacuieu

Arborele Sequoia din Rogojel - Sacuieu

La doar 16 kilometri de Rachitele, intre localitatile Rogojel si Sacuieu, vei gasi unul dintre cele mai inedite locuri de vizitat in Cluj.

Este vorba despre un gigant arbore Sequoia care se inalta semet pe Dealul Domnului, pana la o inaltime de 40 de metri.

Aceasta specie de arbori giganti creste in mod natural in California, in Muntii Sierra Nevada si sunt o raritate la noi in tara.

Arborele Sequoia din judetul Cluj dainuie aici de peste un secol, fiind adus tocmai din SUA de baronul maghiar Silvestru Gal.

Considerat un monument al naturii, arborele Sequoia din Cluj incanta privirile turistilor datorita raritatii si dimensiunilor sale impresionante. Treci si tu sa il vezi daca esti prin zona!

11. Satul Bologa

Satul Bologa

Pe langa peisaje pitoresti, lacuri si cascade frumoase, vei descoperi locuri de vizitat in apropiere de Cluj incarcate de istorie.

O astfel de locatie este satul Bologa, situat la aproximativ 65 de kilometri distanta de Cluj-Napoca si doar 14 kilometri de Huedin.

Descoperirile arheologice efectuate pe raza acestei asezari, de la poalele Masivului Vladeasa, au scos la iveala artefacte vechi de mii de ani. In satul Bologa pot fi vazute ruinele Castrului Roman Resculum care dateaza din anul 106 d. Hr.

Un reper istoric important si o atractie turistica interesanta este Cetatea Bologa. Ridicata pe la inceputul secolului al XIV-lea, ruinele acestei fortareate medievale strajuiesc si astazi de pe un deal. Cetatea Bologa a fost recent resaturata si este un loc interesant de vizitat.

Atunci cand esti in trecere prin sat, trebuie neaparat sa vizitezi si Moara de apa Bologa, Valtoarea si Muzeul morii!

Situat in curtea unor gospodari din localitate, acest loc deosebit iti face o incursiune in viata satului de alta data.

12. Barajul si Lacul Dragan

Barajul si Lacul Dragan

Renumite pentru peisajele superbe pe care le ofera, Barajul si Lacul Dragan sunt locuri de vizitat langa Cluj pe care nu ai voie sa le ratezi. Ajungi aici dupa ce parcurgi o distanta de aproximativ 95 de kilometri din Cluj-Napoca.

Drumul merita toata osteneala, deoarece Valea Draganului te va rasplati din plin. Odata ajuns sus, la Barajul Dragan, cunoscut si ca Barajul Floroiu, ti se vor dezvalui in fata ochilor privelisti uluitoare.

Zona este extrem de frumoasa si pitoreasca, fiind locul ideal pentru o escapada relaxanta de weekend.

13. Cheile Turenilor

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor se afla la doar 25 de kilometri distanta de Cluj-Napoca, inspre Turda, intre localitatile Tureni si Copaceni.

Denumite popular si Cheile Turului, acestea au o lungime de aproximativ 2 kilometri si ofera pasionatilor de drumetii o experienta interesanta.

Zona este o rezervatie nationala care s-a format prin eroziunea in stancile calcaroase a paraului Valea Racilor, un afluent al raului Aries. Poti sa strabati Cheile Turenilor urmand cursul apei sau urcand pe traseul de creasta.

Pe parcursul traseului vei avea parte de peisaje frumoase, cascade si pesteri. Spre deosebire de Cheile Turzii, aceasta zona este mai putin explorata si mai salbatica.

Traseul nu este dificil, dar presupune ceva conditie fizica si un echipament adecvat. 

14. Salina Turda

Salina Turda

Dintre numeroasele locuri de vizitat pe langa Cluj, Salina Turda este cu siguranta cea mai populara.

Vestea frumusetii acestui subteran s-a raspandit in toata tara si chiar peste hotare. Astfel, Salina Turda se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Romania.

Salina Turda a fost amenajata in subteranul unei mine de unde se exploata sarea pe vremuri. Dotarile moderne din subteranul acestei saline atrag curiozitatea turistilor din tara si din strainatate, deopotriva.

Dincolo de experienta inedita de a cobora in subteran, aceasta salina pune la dispozitia vizitatorilor numeroase oportunitati de recreere.

Printre cele mai interesante sunt roata panoramica, locul de joaca pentru copii si plimbarea cu barca pe lacul din subteran.

Daca nu ai facut-o deja, trebuie neaparat sa vii sa vizitezi acest frumos loc situat la aproximativ 35 de kilometri de Cluj-Napoca.

15. Baile Cojocna

Baile Cojocna

Baile Cojocna se afla la aproximativ 25 de kilometri de Cluj-Napoca. Statiunea este cunoscuta si frecventata pentru lacurile cu apa sarata care s-au format pe locul unor foste ocne de sare.

Pe timpul verii, Baile Cojocna sunt locuri de vizitat langa Cluj preferate de localnici.

In special in weekend, clujenii vin aici pentru recreere si pentru potentialele proprietati terapeutice ale lacurilor saline. Se crede ca acestea ar fi eficiente in caz de reumatism, probleme ginecologice si endocrine.

Dupa ce a fost amenajata, statiunea poate fi frecventata chiar si pe timpul iernii, deoarece dispune de un bazin interior.


Clujul este un oras minunat, dar imprejurimile sale sunt la fel de spectaculoase, iar de aceea ai foarte multe locatii de vizitat langa Cluj. Nici nu te poti astepta la altceva de la aceasta zona atat de frumoasa si pitoreasca. 

Iti recomand sa vii aici si sa explorezi toate aceste locuri de vizitat in apropiere de Cluj! Doar asa le vei descoperi frumusetea, ospitalitatea oamenilor, traditiile si obiceiurile.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *