Datorita patrimoniului sau cultural si bogatiei de obiective turistice, Clujul este in topul celor mai atractive locuri de vizitat in Romania. Se remarca prin pozitionarea sa geografica, istoria bogata si frumusetea locului.
Municipiul Cluj-Napoca este un centru universitar prestigios si un oras infloritor. S-a facut cunoscut pe plan national si chiar international, fiind in permanenta gazda unor festivaluri muzicale, sportive, concerte, expozitii si numeroase alte evenimente culturale importante.
Exista multe atractii turistice in Cluj-Napoca si in apropiere, facandu-l o destinatie de vacanta potrivita.
Cu muzee, cladiri istorice, zone pietonale, parcuri pline de verdeata, gradina botanica, stadioane, centre comerciale, restaurante, fiecare vizitator gaseste ceva interesant de facut aici.
Pentru a fi sigur ca bifezi cele mai importante si populare obiective turistice din Cluj, gasesti mai jos un itinerar de calatorie.
1. Piata Unirii
Probabil ca orice incursiune prin cele mai importante locuri de vizitat in Cluj-Napoca ar trebui sa inceapa din Piata Unirii.
Este a doua cea mai veche piata din Cluj, denumita pe la jumatatea secolului al XIX-lea, Piata Mare.
Astazi, reprezinta centrul orasului, fiind un loc emblematic atat pentru clujeni, cat si pentru vizitatori. Piata Unirii aduna la un loc mai multe obiective turistice din Cluj-Napoca.
Centrul pietei este dominat de grandioasa Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail. Langa aceasta se afla Monumentul Matia Corvin, ce dateaza de la inceputul anilor 1900 si a fost ridicat in cinsetea Regelui Matei Corvin.
In jurul perimetrului Pietei Unirii se afla si alte cladiri reprezentative. Dintre acestea se remarca Palatul Bánffy care gazduieste Muzeul de Arta.
De remarcat sunt si Cladirile in Oglinda, situate la intrarea pe Strada Iuliu Maniu, o alta artera importanta ce face legatura dintre Piata Unirii cu Piata Avram Iancu.
Cele doua cladiri ce dateaza de la sfarsitul secolul al XIX-lea sunt asezate simetric una in fata celeilalte, creand impresia efectului de oglinda.
Spectaculoasa este si cladirea veche ce gazduieste astazi Hotelul Continental, la fel ca multe alte repere arhitecturale din jurul Pietei Unirii.
2. Muzeul de Arta
Muzeul de Arta din Cluj-Napoca se afla situat in partea estica a Pietei Unirii. Dupa cum am specificat deja mai sus, este gazduit de Palatul Bánffy, o frumoasa cladire construita in stil baroc.
Daca tot te afli aici, nu ar fi rau sa vizitezi acest interesant muzeu din Cluj. Muzeul de Arta detine o colectie valoroasa de arta nationala si universala, ceea ce il claseaza in topul celor mai prestigioase locuri de vizitat in Cluj.
Vei putea sa admiri peste 10.000 de opere de arta veche si contemporana. Exista aici numeroase exponate de picturi, sculpturi, arta decorativa, arte plastice, fotografie si multe altele.
3. Piata Muzeului
La doar 5 minute de mers pe jos din Piata Unirii vei ajunge in Piata Muzeului. Situata in vechea cetate medievala, este cea mai veche piata din Cluj, numita pe vremuri Piata Mica.
Localnicii o mai numesc si Piata Carolina, dupa Imparateasa Imperiului Austriac, Carolina Augusta.
Pe la inceputul anilor 1800, aceasta a vizitat Clujul in scopuri caritabile, impreuna cu sotul sau Francisc I al Austriei. Drept multumire pentru actele sale generoase, a fost ridicat Obeliscul Carolina pe care il poti vedea in centrul Pietei Muzeului.
Denumirea pietei de astazi deriva de la faptul ca in apropiere se afla Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. Pe langa acesta, in Piata Muzeului vei mai putea vedea si alte obiective turistice din Cluj.
Printre cele mai reprezentative sunt Biserica Franciscana, Palatul Miches, Casa Matia, Muzeon – Muzeul de Istorie al Evreilor si multe altele.
In plus, Piata Muzeului este o zona destul de frecventata atat de localnici, cat si de turisti, fiind impanzita de multe terase, restaurante si pub-uri.
4. Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Daca tot te afli in Piata Muzeului, nu rata o vizita la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. Este gazduit inca din anul 1937 de o cladire monument istoric, situata pe strada Constantin Daicoviciu, la numarul 2.
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante muzee de istorie din Romania. Detine o colectie impresionanta de exponate provenite din descoperirile arheologice de pe teritoriul Transilvaniei.
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei expune numeroase piese care dateaza inca din perioada preistorica pana in cea contemporana.
Vizitatorii pot sa vada numeroase artefacte, podoabe, arme, vase de lut, ceramica, documente, sculpturi, picturi, carti si multe altele.
Printre atractiile muzeului se numara o bogata colectie de numismatica, precum si colectia de artefacte antice egiptene.
5. Casa Matia
Casa Matia se numara printre cele mai importante obiective turistice din Cluj-Napoca. In aceasta cladire veche s-a nascut la data de 23 februarie 1443, viitorul rege Matia Corvin.
Cunoscut si ca Matei Corvin, acesta a fost fiul lui Iancu de Hunedoara, marele voievod al Transilvaniei. Intre anii 1458 si 1490, Matei Corvin a fost regele Regatului Ungaria. Dincolo de importanta sa istorica, Casa Matia se remarca prin stilul sau arhitectural gotic.
Asa ca, intr-o plimbare pe strazile pietruite din Piata Muzeului, trebuie sa vizitezi si aceasta cladire emblematica din Cluj.
6. Parcul Central Simion Barnutiu
Mergand pe jos aproximativ 5 minute din Piata Muzeului, te poti plimba pe aleile ingrijite din Parcul Central Simion Barnutiu. I se mai spune Parcul Mare, avand in vedere ca se intinde pe o suprafata de peste 10 hectare.
Parcul Central Simion Barnutiu a fost deschis publicului in anul 1830, fiind numit la acea vreme Parcul Poporului. Astazi, este considerat un monument istoric si unul dintre cele mai relaxante locuri de vizitat in Cluj-Napoca.
Acest parc este o oaza de liniste si de verdeata chiar in centrul orasului care ofera vizitatorilor numeroase oportunitati de agrement.
Poti sa faci o plimbare relaxanta cu barca pe Lacul Chios care se afla situat in Parcul Central Simion Barnutiu. De asemenea, poti sa participi la unul dintre numeroasele evenimente culturale care se organizeaza frecvent in zona.
De altfel, in partea de vest a Parcului Central se afla stadionul Cluj Arena, gazda anuala a vestitului festival UNTOLD. Tot aici au loc numeroase evenimente sportive si concerte ale unor artisti de renume mondial.
7. Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei trebuie neaparat sa faca parte din lista ta de obiective turistice din Cluj-Napoca.
Il gasesti pe strada Memorandumului la numarul 21, destul de aproape de Piata Unirii. Dateaza din anul 1922 si este primul muzeu de acest gen din tara.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei iti va face o incursiune prin viata satului transilvanean si nu numai. Detine o colectie impresionanta de exponate etnografice, organizate tematic, care evidentiaza diferite aspecte din mediul rural.
In muzeu vei avea ocazia sa vezi porturi populare, podoabe, mestesuguri, obiecte de olarit, ustensile pentru gatit, instrumente muzicale, obiceiuri traditionale si multe altele obiecte din folclor.
Din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei face parte si Parcul Etnografic National Romulus Vuia. Pe acesta din urma il vei gasi la marginea orasului Cluj-Napoca, in Padurea Hoia.
A fost constituit in anul 1929, de cel caruia ii poarta numele, fiind primul muzeu deschis in aer liber de la noi din tara.
Aici vei putea sa vezi numeroase case, gospodarii si institutii reprezentative pentru viata satului transilvanean de odinioara.
8. Gradina Botanica Alexandru Borza
Printre cele mai frumoase si interesante atractii turistice din Cluj se numara si Gradina Botanica Alexandru Borza.
O plimbare prin aceasta oaza de verdeata luxurianta ce dateaza din anul 1920 iti va oferi un moment de liniste si contemplare chiar in mijlocul orasului.
Gradina Botanica Alexandru Borza se intinde pe o suprafata de aproximativ 14 hectare. Detine numeroase specii de plante din flora autohtona si din intreaga lume.
Acestea sunt organizate tematic, astfel ca vei putea sa vizitezi gradina cu plante ornamentale, medicinale, alimentare si gradina japoneza.
Sere cu plante tropicale, palmieri, plante suculente, orhidee, plante mediteraneene, acvatice, ferigi si multe altele, sunt prezente in Gradina Botanica Alexandru Borza.
Este o incantare sa o vizitezi primavara cand infloresc narcisele, zambilele si lalelele. De asemenea, numeroasele specii de trandafiri sunt o splendoare pe timpul verii.
Pentru o experienta completa, viziteaza si Muzeul Gradinii Botanice din incinta acesteia.
9. Turnul Croitorilor
Cu o vechime de mai bine de jumatate de mileniu, Turnul Croitorilor este un reper istoric important. A fost unul dintre bastioanele de aparare ale vechii cetati a Clujului si unicul care a rezistat de-a lungul timpului.
In urma unor ample lucrari de restaurare efectuate acum mai bine de un deceniu, Turnul Croitorilor a devenit sediul Centrului de Cultura Urbana.
Vizitatorii pot sa asiste la diverse evenimente, expozitii sau sa se relaxeze la cafeneaua din incinta Turnului Croitorilor.
Langa, dateaza din anul 1975 statuia lui Baba Novac, capitanul ostii de haiduci a lui Mihai Viteazu.
La inceputul secolului al XVII-lea, acesta a fost arestat si ars pe rug in Cetatea Clujului. Trupul sau neinsufletit a fost tras in teapa si expus in fata fortaretei, langa Turnul Croitorilor.
10. Biserica Reformata
Biserica Reformata este o alta constructie din Cluj cu o vechime ce dateaza de peste jumatate de mileniu. A fost construita intre anii 1486 si 1516, suferind mai multe restructurari de-a lungul timpului.
Biserica Reformata este un edificiu grandios, considerat o capodopera a stilului arhitectural. Datorita maretiei si istoriei sale indelungate, se numara printre cele mai frumoase si atractive obiective turistice din Cluj.
O gasesti la doar 3 minute de mers pe jos de Turnul Croitorilor, pe strada Mihail Kogalniceanu. Merita sa treci pe aici pentru a vizita Biserica Reformata, considerata cea mai mare de acest gen din Transilvania.
In interior vei puta remarca mobilierul vechi de secole si o impresionanta orga care dateaza din anul 1766.
11. Teatrul National si Opera Nationala Romana
Teatrul National si Opera Nationala Romana din Cluj au fost infiintate in anul 1919 si sunt gazduite inca de la acea vreme in aceeasi cladire. Frumosul edificiu a fost construit in stil neobaroc intre anii 1904-1906.
Primul spectacol in limba romana pe scena Teatrului National din Cluj a avut loc in anul 1919. De-a lungul timpului, acesta a reprezentat un important centru cultural al Transilvaniei.
In timp ce, Opera Nationala Romana a gazduit primul concert in anul 1920, fiind cea mai veche opera de stat din tara.
De atunci si pana astazi, aici au avut loc numeroase prestatii ale unor personalitati de renume.
12. Catedrala Mitropolitana Adormirea Maicii Domnului
La doar 3 minute de mers pe jos de la Teatrul si Opera Nationala vei ajunge in Piata Avram Iancu, dominata de Catedrala Mitropolitana Adormirea Maicii Domnului.
Cunoscuta si cu numele de Catedrala Ortodoxa, este un edificiu religios impunator a carui constructie a inceput in anul 1923 si s-a finalizat in anul 1930.
Catedrala Mitropolitana Adormirea Maicii Domnului este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Cluj-Napoca. Reprezinta un important lacas de cult al orasului si se numara printre cele mai inalte catedrale din Romania.
De remarcat in centrul pietei este si Statuia lui Avram Iancu, inconjurata de o incantatoare fantana arteziana.
13. Parcul Cetatuia
Parcul Cetatuia este o zona de verdeata si de relaxare situata pe un deal in apropiere de Parcul Central Simion Barnutiu, pe malul celalalt al Somesului Mic.
Pe dealul Cetatuia se afla ruinele unei vechi fortarete de aparare construita in prima jumatate a secolului al XVIII-lea.
Zona este renumita in special pentru privelistea panoramica asupra orasului pe care o ofera atat pe timpul zilei, dar mai ales noaptea.
Este frecventat atat de localnici, cat si de turisti care vin aici sa exploreze zona sau sa se relaxeze, in timpul sezonului cald, la terasele din apropiere. Tot aici se afla Turnul Parasutistilor, Hotelul Belvedere si Crucea Eroilor Cetatuie.
14. Padurea Hoia-Baciu
Padurea Hoia-Baciu este unul dintre cele mai inedite locuri de vizitat in Cluj. Pe de o parte, se remarca prin copacii a caror trunchiuri au forme ciudate, iar pe de alta parte datorita fenomenelor bizare care s-ar intampla aici.
Padurea se afla situata pe un deal din jurul orasului Cluj-Napoca, devenind populara la nivel mondial. Atrage atentia datorita copacilor care au trunchiurile inconvoiate, incolacite si alte forme neobisnuite.
Totusi, ceea ce o face si mai interesanta sunt intamplarile stranii si miturile legate de aceasta padure.
Foarte multi turisti straini interesati de paranormal au venit sa exploreze Padurea Hoia-Baciu, filmandu-se aici documentare celebre in intreaga lume.
Exista foarte multe relatari ciudate de aici. Dincolo de aceste aspecte, padurea este un loc pitoresc si linistit pe care merita sa il descoperi daca esti in vizita in Cluj. Pana la urma, este decizia ta daca te lasi ghidat de scepticismul acestui loc sau nu.
15. Dealul Feleac
Dealul Feleac are o inaltime de aproximativ 750 de metri si se afla la o distanta de vreo 10 kilometri de Cluj-Napoca.
Este renumit pentru privelistea panoramica asupra orasului, pe care o poti surprind de pe drumul european E81.
Pe deal se afla satul Feleacu, considerat cea mai veche asezare rurala romaneasca din judetul Cluj. Alte atractii turistice in zona sunt Manastirea Feleacu Sfanta Troita, Valea Caprioarei si Valea Morilor.
De asemenea, partia de schi Feleacu se numara printre cele mai frecventate obiective turistice din Cluj, pe timpul iernii.
Cu o lungime de aproximativ 800 de metri, Partia de schi Feleacu atrage localnicii si turistii dornici sa se practice sporturile de iarna. Este dotata cu turnuri de zapada artificiala, teleschiuri, nocturna, fiind cadrul ideal pentru ski si snowboarding.
16. Cheile Turzii
Daca iti permite timpul, te poti indeparta vreo 36 de kilometri de centrul orasului Cluj-Napoca pentru a admira Cheile Turzii.
Aceasta rezervatie naturala se remarca prin peisajele absolut spectaculoase care o claseaza in topul celor mai frumoase locuri de vizitat in Cluj.
Cheile Turzii se intind pe o lungime de 1,3 kilometri de-a lungul vaii Hasdate. O excursie pana aici iti va oferi posibilitatea sa evadezi in natura si sa petreci mai mult timp in aer liber. Poti sa faci drumetii pe traseele pana pe puntine Cheilor Turzii.
Pe parcursul traseelor vei intalni pesteri si puncte panoramice uimitoare. Daca esti dornic de senzatii tari, poti sa incerci tiroliana din Cheile Turzii.
Pasionatii de drumetii ar trebui sa stie ca in apropiere pot sa exploreze Cheile Turenilor. Aceasta rezervatie naturala este mai salbatica, cu stanci abrupte si trasee care necesita ceva conditie fizica si un echipamente adecvat pentru a fi parcurse.
17. Salina Turda
Salina Turda se numara printre cele mai populare atractii turistice din Cluj. Considerata una dintre cele mai frumoase si moderne saline din lume, trebuie neaparat sa vii aici pentru a patrunde in magia acestui subteran.
Salina Turda se afla la aproximativ 35 de kilometri distanta de Cluj-Napoca, in orasul Turda. A fost amenajata, in scopuri turistice si curative, intr-o fosta mina de sare ce dateaza din vremuri stravechi. O vizita la Salina Turda este o incantare atat pentru adulti, cat si pentru copii.
In subteran, salina este dotata cu foarte multe activitati de agrement, oferind vizitatorilor o experienta unica. Pe langa faptul ca locul in sine este spectaculos, salina dispune de un amfiteatru destul de generos.
Vizitatori pot sa asiste la spectacole, sa practice diferite activitati sportive, sa admire salina din Roata Panoramica sau sa se plimbe cu barca pe lacul din subteran.
Gasesti mai multe detalii despre Salina Turda si tot ce ofera ea pe site-ul oficial.
18. Castelul Bánffy de la Bontida
Castelul Bánffy din comuna Bontida se afla la vreo 30 de kilometri distanta de Cluj-Napoca. Acest castel a devenit unul dintre cele mai populare obiective turistice din Cluj, deoarece gazduieste anual celebrul festival de muzica electronica Electric Castle.
Totusi, Castelul Bánffy merita o vizita scurta in orice perioada a anului, mai ales daca te afli in zona. Dateaza de secole, fiind considerat o capodopera arhitecturala care imbina mai multe stiluri.
Fosta resedinta a familiei Bánffy din Bontida era candva supranumita Versailles-ul Transilvaniei, dupa unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Paris. Dispune de un parc imens si de un frumos lac.
De-a lungul timpului, Castelul Bánffy a fost lasat in paragina, iar in prezent se afla in proces de reconditionare.
19. Lacul Tarnita
Inconjurat de dealuri impadurite si de un peisaj de poveste, Lacul Tarnita se numara printre cele mai atractive locuri de vizitat in Cluj. Are o lungime de aproximativ 10 kilometri si o suprafata de vreo 220 de hectare.
Lacul Tarnita se afla la aproximativ 31 de kilometri distanta de partea de vest a orasului Cluj-Napoca. Il poti vizita intr-o excursie de o zi din Cluj sau poti chiar sa petreci cateva zile aici.
Zona este spectaculoasa si linistita, oferindu-ti momente de relaxare in natura. Poti sa faci drumetii, sa te plimbi cu barca pe lac sau sa pescuiesti.
20. Baile Cojocna
Baile Cojocna se afla in comuna cu acelasi nume, la o distanta de aproximativ 24 de kilometri de orasul Cluj-Napoca. Staiunea este renumita pentru lacurile cu apa sarata despre care se crede ca au proprietati curative.
Baile Cojocna atrag turistii dornici de relaxare, dar si de un tratament pentru diverse afectiuni ginecologice, reumatice sau endocrine.
Statiunea dispune de doua lacuri cu apa sarata, un bazin pentru copii, un bazin interior cu apa calda si o sauna. Daca ai timp, incearca sa incluzi Baile Cojocna pe lista ta cu atractii turistice din Cluj.
Sunt multe obiective turistice in Cluj-Napoca, asa ca rezervat-ti un weekend sau chiar mai multe zile pentru a-l vizita.
Cu un asa potential si atat de multe atractii turistice in Cluj, cu siguranta nu te vei plictisi. Pe langa multele locuri de vizitat din Cluj si din apropiere, se mai adauga ospitalitatea oamenilor si gastronomia locala.
Fie ca vii aici sa participi la unul din multe evenimente pe care le gazduieste sau intr-o alta perioada a anului, Clujul te va intampina cu bratele deschise! De asemenea, vei gasi si multe locuri de vizitat langa Cluj foarte frumoase!
Frumos la Cluj si merita sa va deplasati in apropoere la Tarnita. Este superb lacul si exista 2-3 localuri chiar pe lac.