Obiective turistice Arad

Obiective turistice Arad

Supranumit „Mica Viena de pe Mures”, Aradul este un oras cochet cu o arhitectura aparte. Fie ca te afli in trecere sau planuiesti sa petreci cateva zile in oras, exista cateva obiective turistice in Arad (si imprejurimi) pe care merita sa le vizitezi.

Este unul dintre cele mai vechi orase din tara si un loc incarcat de istorie. Desi poate putini stiu, la Arad s-au purtat toate negocierile cu privire la decizia de separare a Transilvaniei de Ungaria si infaptuirea unirii cu Romania in 1918.

Aradul este un oras de tranzit care face legatura cu restul oraselor din Europa. Este un oras simplu, in care nu ai cum sa te ratacesti.

Daca te plimbi pe Bulevardul Revolutiei, principalul bulevard din oras, vei remarca cladiri vechi si impunatoare care imbina mai multe stiluri arhitecurale.

Orasul este strabatut de Raul Mures care ofera o frumoasa faleza si numeroase atractii. Iata mai jos cele mai importante obiective turistice din Arad si din imprejurimi.

1. Palatul Administrativ (Primaria)

Palatul Administrativ (Primaria)

Palatul Administrativ din Arad este o cladire impresionanta ce dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si este unul dintre obiectivele turistice din Arad de neratat.

De mai bine de 150 de ani deserveste ca sediul Primariei, adaposind si astazi Primaria din Arad, Prefectura si Consiliul Judetean.

La exterior, Palatul Administrativ se remarca prin arhitectura renascentista si un turn inalt de 54 de metri pe care este amplasat un orologiu elvetian, aproape de varf. In interior, chiar sub turn, se afla Sala Ferdinand, o incapere spectaculoasa.

De altfel, Palatul adaposteste coridoare impresionante pe care sunt expuse figuri ale primarilor care au condus Aradul de-a lungul timpului. Intrarea din holul principal este decorata cu vitralii care simbolizeaza figurativ anotimpurile.

Daca vizitezi Aradul, trebuie sa stii ca poti admira Palatul Administrativ din exterior, dar ai posibilitate sa faci si un tur in interior. Palatul poate fi vizitat de catre turisti in baza unei programari pe site-ul oficial al Primariei Arad.

2. Teatrul Clasic Ioan Slavici

Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

Unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Arad este Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Amplasat la capatul Bulevardului Revolutiei, se remarca printr-o cladire impresionanta pe care nu ai cum sa o ratezi daca esti in vizita prin Arad.

Construit in stil neoclasic, a fost inaugurat in 1874 printr-o reprezentatie la care a participat insusi imparatul Franz Iosef.

In continuare, Teatrul „Ioan Slavici” gazduieste aproape zilnic numeroase evenimente. Turistii pot admira maiestoasa cladire din afara sau isi pot cumpara bilete la unul dintre spectacole.

3. Piata Avram Iancu

Piata Avram Iancu

Chiar in spatele Teatrului Clasic „Ioan Slavici” te poti plimba prin Piata Avram Iancu. Un alt obiectiv turistic din Arad unde poti admira de jur imprejur cladiri vechi cu o arhitectura interesanta, la parterul carora se afla deschise diverse magazine si restaurante.

Piata Avram Iancu reprezinta centrul istoric al orasului. In mijlocul acesteia se afla situat un parc pe ale carui alei te poti plimba si poti admira „Monumentul ostasului necunoscut”. Tot aici, vara au loc diverse evenimente in aer liber.

4. Catedrala Sfanta Treime

Catedrala „Sfanta Treime”

In celalalt capat al Bulevardului Revolutiei, amplasata in mijlocul celei mai importante intersectii din Arad, se afla Catedrala „Sfanta Treime”. Un alt obiectiv turistic din Arad de neratat, deorece se remarca printr-un edificiu impunator, inalt de 58 de metri.

Constructia catedralei a fost inceputa in anul 1992 si a fost finalizata la sfarsitul anului 2018. Catedrala „Sfanta Treime” adaposteste moastele Sfantului Ioan Gura de Aur care au fost aduse de la Vatican.

5. Biserica Rosie

Biserica Rosie atractie turistica in Arad

O alta atractie turistica din Arad, care cu siguranta te va impresiona daca esti in vizita prin oras, este si Biserica Rosie, cunoscuta si ca Biserica Evanghelica.

Cu o inaltime de 48 de metri, denumirea deriva de la culoarea peretilor care sunt construiti din caramida slefuita, evident, de culoare rosie.

Exteriorul sau se remarca atat prin culoarea peretilor, cat si prin stilul neogotic. Turistii pot admira vitraliile si turnurile inalte ale bisercii.

Insa, iti recomand sa vizitezi si interiorul care este la fel de grandios. Daca vrei, poti sa participi la unul dintre concertele la orga pe care Biserica Rosie le organizeaza frecvent.

6. Biserica catolica Sfantul Anton de Padova

Biserica catolica Sfantul Anton de Padova

Pe Bulevardul Revolutiei, nu foarte departe de Teatrul „Ioan Slavici”, se afla Biserica catolica Sfatul Anton de Padova, unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Arad. Construita la inceputul anilor 1900, Biserica este o capodopera de arta care merita vizitata.

Biserica catolica Sfantul Anton de Padova se remarca prin maretia si frumusetea ei care, cu siguranta, te va impresiona atat din exterior, cat si din interior.

7. Palatul Cultural

Palatul Cultural

Palatul Cultural din Arad dateaza de mai bine de un secol si gazduieste, in prezent, sediul Muzeului de Istorie, Filarmonica de Stat si Muzeul de Stiinte ale Naturii.

Situat aproape de malul Muresului, in Parcul Copiilor, cladirea este spectaculoasa din punct de vedere arhitectural.

Din acest punct de vedere, Palatul Culturii este un alt obiectiv turistic din Arad care merita vizitat. Fatada imbina mai multe stiluri arhitecturale, iar interiorul este conceput din marmura si fresca suflata cu aur.

Turistii pot vizita Muzeul de Istorie din cadrul Palatului de Cultura prin achizitionarea unui bilet de intrare care costa doar 2 lei pentru adulti si 1 leu pentru elevi.

8. Strandul Neptun

Strandul Neptun din Arad

De-a lungul timpului, Stradul Neptun a reprezentat un obiectiv turistic din Arad care a atras numerosi turisti.

Situat pe malul Muresului, reprezinta o oaza de verdeata in mijlocul orasului. Turistii si localnicii deopotriva vin aici sa se relaxeze in timpul liber.

Stradul Neptun dispune de un parc acvatic, cu piscine, tobogan, teren de fotbal, tenis si locuri de joaca pentru copii.

Daca nu vrei sa faci plaja, te poti plimba pe aleile pline de verdeata din interiorul stradului sau poti servi ceva la unul dintre restaurantele care se afla in interior.

De altfel, turistii se pot caza la una dintre casutele din camping situate in incinta strandului.

9. Cetatea Aradului

Cetatea Aradului

Din topul celor mai vizitate obiective turistice din Arad nu putea sa lipseasca Cetatea Aradului. Situata in mijlocul orasului pe o peninsula delimitata de malul stang al Muresului , Cetatea Aradului a fost construita in a doua jumatate a anilor 1700.

A fost proiectata in forma stelata cu sase colturi, iar la acea vreme era considerata o fortificatie moderna.

De-a lungul timpului, Cetatea Aradului nu a fost nevoita sa isi indeplineasca rolul de fortareata, insa a deservit inca de la inceput ca si garnizoana militara. 

Din pacate, Cetatea Aradului nu este valorificata in scopuri turistice, insa poate fi vizitata o data pe an de zilele orasului.

10. Lacul Ghioroc

Lacul Ghioroc

Nu foarte departe de orasul Arad, la doar 22 de kilometri se afla Lacul Ghioroc, a carui plaja a fost amenajata recent si care atrage foarte muti turisti.

Lacul Ghioroc este pus la dispozitia localnicilor si turistilor, oferindu-le posibilitatea de a se racori intr-o zi torida de vara.

Cunsocut si ca „Litoralul Vestului”, Lacul Ghioroc reda atmosfera de la malul marii. Intinsa pe o suprafata de 10 hectare, plaja dispune de nisip fin, sezlonguri, baldachine, palmieri, umbrele din stuf, hidrobiciclete care te fac sa te simti ca intr-o vacanta.

Pe timpul verii, pe plaja Ghiroc se organizeaza petreceri in aer liber si festivaluri, precum Ghioroc Summer Fest. Un eveniment in cadrul caruia DJ si artisti cunsoscuti din tara sau strainatate vin sa intretina atmosfera de pe plaja.

Fie ca vii aici sa faci plaja sau doar sa mananci ceva la una dintre multele terase de pe plaja, Lacul Ghioroc trebuie trecut pe lista ta locuri de vizitat in Arad si imprejurimi.

Dispune de o parcare auto cu peste 600 de locuri, iar accesul pe plaja se face in baza taxei de parcare care costa 10 lei de masina. De altfel, turistii se pot caza la una dintre casutele din campingul de pe plaja construite recent.

11. Ruinele Cetatii Siria

Ruinele Cetatii Sira

Ruinele Cetatii Siria se afla la 30 de kilometri distanta de Municipiul Arad, in localitatea Siria. Construita in secolul al al XIII-lea la 500 de m altitudine si distrusa de trupele Imperiului Habsburgic in 1784, ruinele Cetatii din Siria dainuesc si astazi in varful Dealului Cetatii.

Dincolo de incarcatura istorica, este un loc care ofera o priveliste panoramica spectaculoasa, fapt pentru care atrage numerosi turisti.

Este locul preferat pentru practicantii de parapantism sau mountain bike, dar si pentru cei carora le place sa se plimbe in aer liber.

Accesul la Runinele Cetatii este gratis si se poate face cu masina pe un drum asfaltat recent, iar pentru cei care iubesc drumetiile pot parcurge acest traseu pe jos.

Daca tot te afli in Siria, iti recomand sa ai in vedere si obiectivele turistice Muzeul Memorial Ioan Slavici si Emil Montia din Siria.

12. Gradina Botanica din Macea

Gradina Botanica din Macea

Tot pe lista de locuri de vizitat in Arad si imprejurimi, la doar 23 de kilometri distanta de orasul Arad, se situeaza localitatea Macea unde se afla una dintre cele mai frumoase gradini botanice din zona.

Intinsa pe o suprafata de 21,5 hectare, Gradina Botanica ofera ocazia vizitatorilor de a se plimba printre specii rare de arbusti si plante.

Amenajata pe mai multe sectoare, vei gasi aici plante alpine oroctite de lege, specii de cires japonez, o impresionanta colectie de bujori, plante ornamentale, numeroase soiuri de trandafiri si multe alte specii rare de plante.

Plimbandu-te pe alei poti admira diverse sculpturi monumentale din piatra si busturile unor personalitati locale.

Daca tot te afli in zona, poti sa vizitezi si Castelul Cernovics din Macea. Situat in centrul localitatii, este un moneument istoric construit in stil neoclasic intre anii 1800-1850.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *