Obiective turistice Satu Mare

Obiective turistice Satu Mare

Pentru majoritatea romanilor, judetul Satu Mare si resedinta de judet cu acelasi nume, nu prezinta un mare interes. Totusi, zona merita sa fie vizitata deoarece exista numeroase obiective turistice in Satu Mare.

Situat in nord-vestul tarii, la granita cu Ucraina si Ungaria, judetul Satu Mare se mandreste cu cateva locuri de vizitat. Gasesti aici rezervatii naturale deosebite, atractii turistice istorice si arhitecturale.

In plus, Satu Mare este un loc incarcat de traditii si obiceiuri ce dateaza din vremuri strabune. Trebuie sa mai stii ca judetul este in plin proces de dezvoltare si merita inclus pe lista de locuri de vizitat din Romania.

Asa ca, daca ajungi in zona, este absolut necesar sa vizitezi urmatoarele obiective turistice din Satu Mare.

TOP 15 obiective turistice Satu Mare

1. Tara Oasului

Tara Oasului

Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din judetul Satu Mare este asa-numita Tara Oasului. Ti-ai dat seama deja ca denumirea este metaforica, insa se potriveste de minune in context.

Spun asta pentru ca in adevaratul sens al cuvantului zona pare o „tara” rupta din povestile pitoresti de odinioara.

Mai mult decat atat, Tara Oasului are si o „capitala”. Este vorba despre orasul Negresti-Oas, in care traditiile si stilul specifice zonei sunt pastrate inca vii.

Acest lucru este justificat prin cele doua muzee, Muzeul Tarii Oasului si Muzeul Satului. Acesta din urma se gaseste in aer liber, oferind mai multa autenticitate.

Daca vrei sa petreci mai mult timp in aer liber, tot in Negresti-Oas poti vizita Muzeul Etnografic. De asemenea, poti face o plimbare prin Parcul Central.

In zona rurala a Tarii Oasului poti admira arhitectura caselor specifica zonei. In satele rasfirate de aici obiceiurile au inca loc de cinste, organizandu-se frecvent festivaluri de muzica si dansuri populare.

2. Statiunea Tasnad

Statiunea Tasnad

Printre atractiile turistice din Satu Mare se numara si Statiunea Tasnad. Aceasta este descoperita anual de tot mai multi turisti, mai ales de cei care vor sa trateze anumite afectiuni.

Se pare ca apa termala a acestei statiuni este benefica pentru afectiuni precum cele reumatice, dermatologice, ginecologice, neurologice sau posttraumatice.

Dupa o baie fierbinte la statiune, poti vizita imprejurimile. Gasesti multe de facut in localitate, dar poti incepe cu o vizita la Muzeul Orasenesc, gazduit de castelul Cserey-Fischer. Aici vei gasi exponate care prezinta istoria, etnografia si arhitectura locala.

Mai poti admira Biserica Reformata, un adevarat monument istoric, construit in 1476 in stil gotic.

3. Cetatea Ardudului

Cetatea Ardudului

Cetatea Ardudului se gaseste in orasul Ardud. A fost constuita in secolul XV de catre voievodul Transilvaniei din acea vreme, Vartolomeu Dragffy.

Se pare ca aceasta era una dintre cele mai puternice cetati din Transilvania. Initial era imprejmuita de patru turnuri, dar unul singur a rezistat vremurilor pana in prezent.

In 1640 pe ruinele cetatii a fost contruit un castel, la ordinele nobilului Alexandru Karoly.

Tot in orasul Ardud se mai poate vizita Biserica Romano-Catolica, a carei existenta dateaza din 1482.

4. Muzeul Motilor

Muzeul Motilor

Pe lista obiectivelor turistice din Satu Mare ar trebui sa se regaseasca si Muzeul Motilor. Acesta se afla in localitatea Scarisoara Noua si prezinta viata obisnuita a motilor din Apuseni.

Daca te intrebi ce cauta in Satu Mare motii din Apuseni, intalniti in special in judetul Alba, lasa-ma sa iti explic. Cu mult timp in urma, motii din Apuseni au fost colonizati in Satu Mare.

Pentru a nu-si uita traditiile, istoria si trecutul, au decis sa organizeze un loc in care toate acestea sa se regaseasca. Totusi, au mai introdus si elemente specifice traiului lor de zi cu zi din Scarisoara Noua.

Cand vizitezi Muzeul Motilor este absolut necesar sa intri in cele doua cladiri care il compun. In prima dintre ele vei gasi o expozitie etnografica cu peste 300 de obiecte apartinand motilor din Apuseni.

A doua prezinta fotografii si documente prin intermediul carora este prezentata istoria locului si a motilor, incepand cu perioada daco-romana si pana in vremea lui Avram Iancu.

Legatura dintre cele doua cladiri este facuta de statuia unei personalitati emblematice, motul Horea, intalnit in cartile de istorie.

5. Carei

Carei

Daca ajungi in judetul Satu Mare, trebuie neaparat sa vezi si orasul Carei. Vei gasi aici un complex cu apa termala, vizitat atat pentru relaxare, cat si pentru a trata unele afectiuni reumatice.

Un alt loc care merita vizitat este Castelul Karolyi, in interiorul caruia functioneaza Muzeul Orasenesc. In superba gradina a castelului a fost amenajat un parc dendrologic in care vei putea gasi multe specii de plante rare.

Tot in Carei mai poti vizita Monumentul Oastasului Roman si Biserica Romano-Catolica.

6. Mediesu Aurit

Mediesu Aurit

Situata la aproximativ 20 de kilometri de Satu Mare, localitatea Mediesu Aurit are cateva atractii turistice pentru vizitatori.

Cel mai important dintre acestea este Castelul Lonyai. Acesta a fost construit in doua etape. Temelia sa a fost pusa in secolul XIII, insa a fost finalizat abia in secolul XVIII, in stil renascentist.

Se pare ca de acest castel se leaga inclusiv denumirea localitatii, datorita unei legende care spune ca una dintre camerele castelului a fost aurita.

De cand a fost construit, castelul a apartinut mai multor persoane. Unul dintre proprietari a fost insusi Carol al II-lea. El a cumparat castelul in 1940, l-a restaurant si l-a transformat in spital militar.

A functionat ca spital militar doar pana in anul 1945, cand a fost incendiat. De atunci castelul este in paragina, desi este considerat un important monument istoric al zonei.

In localitatea Mediesu Aurit mai poti vizita Conacul Boross si Conacul Grosz. Acesta din urma este sediul actualei primarii.

7. Rezervatiile naturale din Satu Mare

Rezervatiile naturale din Satu Mare

Judetul Satu Mare se poate mandri cu diversitatea de rezervatii naturale care se gasesc aici.

In tot judetul exista opt arii naturale protejate de lege, reprezentand cele mai atractive obiective turistice din Satu Mare. Este vorba de:

  • Cursul Inferior al Raului Tur (Calinesti-Oas, Turulung si Micula)
  • Dunele de nisip din localitatea Foieni
  • Helesteiele de la Moftinu Mic
  • Mlastina Vermus din localitatea Sanislau
  • Padurea de frasini din Urziceni
  • Padurea cu pini din Rasca
  • Padurea Runc din localitatea Borlesti
  • Tinoavele din Muntii Oas

8. Manastirea Teghea

Manastirea Teghea

Manastirea Teghea este situata in comuna Craidorolt. Cladirile din curtea manastirii sunt construite in stil maramuresean, debordand de frumusete.

Pe langa viata monahala pe care o au, maicutele desfasoara aici cateva ateliere de croitorie si pictura. In cadrul acestora ele realizeaza adevarate opere de arta, adica picturi bisericesti si haine monahale.

Desi a fost construita abia in 1995, manastirea adaposteste moastele a celor 40 de mucenici care au indurat in Iezerul Sevastiei.

9. Palatul Administrativ (Satu Mare)

Palatul Administrativ din orasul Satu Mare

Pe lista de obiective turistice din Satu Mare face parte si Palatul Administrativ. Cand a fost construit, mai exact in Epoca Ceausista, Palatul Administrativ din Satu Mare s-a dorit a fi primul „zgarie nori” din Romania.

A si fost ani la rand cea mai inalta cladire din tara, iar in prezent, in Transilvania nu are rivali.

Totusi, se pare ca este depasit de Tower Center International si de Casa Presei Libere din Bucuresti.

Desi din punct de vedere arhitectural cladirea prezinta influente comuniste accentuate, din varful ei se poate admira intregul judet. Mai mult decat atat, localnicii sustin ca de sus putem sa vedem inclusiv in curtea vecinilor unguri.

Ceea ce face ca Palatul Administrativ din Satu Mare sa fie si mai spectaculos, este faptul ca deasupra celor 15 etaje ale sale, se afla amenajat un amfiteatru in aer liber.

10. Muzeul Memorial Ady Endre

Ady Endre

Fiindca se afla la granita cu Ungaria si Ucraina, Satu Mare este un judet in care etniile si nationalitatile se imbina armonios.

In Satu Mare au trait din mosi stramosi romani, maghiari, romi, ucrainieni si svabi germani. Asa se face ca aici a trait unul dintre cei mai cunoscuti poeti maghiari, Ady Endre.

Astazi satul natal al poetului ii poarta numele, iar casa parinteasca a devenit muzeu. In interior se gasesc obiecte, documente si fotografii care arata viata profesionala, dar si personala a poetului.

In curtea muzeului inca se mai gaseste vechea fantana cu cumpana a familiei. Tot aici se mai poate observa o statuie care reprezinta bustul sculptat in bronz al poetului Ady Endre.

11. Biserica Reformata cu Lanturi (Satu Mare)

Biserica Reformata cu Lanturi

Biserica Reformata cu Lanturi din Satu Mare este una dintre cele mai vechi lacasuri de cult din oras.

Dateaza din secolul XVIII si denumirea provine de la lanturile de la gard, care o inconjoara. In turnul bisericii se afla cel mai vechi clopot din Satu Mare.

Un lucru interesant care trebuie stiut despre aceasta biserica este faptul ca orga din interior a fost realizata de Galli in 1814.

12. Teatrul de Nord (Satu Mare)

Teatrul de Nord

Printre locurile de vizitat in Satu Mare se numara si Teatrul de Nord. Cladirea acestuia dateaza din anul 1892 si a fost construita in stil neoclasic.

Sala cea mare de spectacole are 450 de locuri si are un design specific sfarsitului secolului XIX.

Pe langa sala de spectacole, Teatrul de Nord mai are doua sali, sala „Curcubeu” si sala „Studio”. Aici au loc spectacole experimentale sau spectacole-recital.

13. Templul Mare (Satu Mare)

Templul Mare (Satu Mare)

Daca tot suntem in Satu Mare, mentionam ca aici exista si un Templu Mare. Acesta este un lacas de cult evreiesc, construit in stil maur, de catre arhitectul maghiar Nandor Bach.

Templul Mare are 846 de locuri si detine in interior o orga. Localnicii mai numesc Templul Mare si Sinagoga de pe strada Decebal.

Poate ti se va parea interesant sa afli ca Templul Mare are o sora geamana in Romania. Este vorba despre Sinagoga Ortodoxa, unul dintre principalele obiective turistice din Oradea.

14. Statuia Lupoaicei (Satu Mare)

Statuia Lupoaicei (Satu Mare)

Una dintre cele mai insemnate atractii turistice din Satu Mare a fost mereu copia celebrei statui din Roma, „Lupa Capitolina”. In Satu Mare insa aceasta este cunoscuta cu denumirea de Statuia Lupoaicei.

Statuia ii evidentiaza pe Romulus si Remus, intemeietorii Romei, care in copilarie erau hraniti si protejati de o lupoaica.

Pe stalpul sustinator al statuii se pot observa trei medalioane cu chipurile lui Traian, Decebal si Ferdinand I.

15. Castelele din Hodod

Castelele din Hodod

In localitatea Hodod se pot vizita doua castele construite in secolul XVIII. Ambele se leaga de istoria familiei Wesselenyi, cea care le-a construit.

Constructia primului castel, Castelul Wesselenyi, a inceput in anul 1761, de catre baronul de Hodod, Ferenc Wesselenyi.

Lucrarile au fost finalizate de fiul baronului, Farkas Wesselenyi si sotia acestuia. Mostenitorii familiei au vandut castelul unui antreprenor maghiar, in a carui posesie se afla chiar si in prezent.

Al doilea castel din Hodod, Castelul Degenfeld (cel din imaginea de mai sus), a apartinut fiului cel mare al baronului Farkas Wesselenyi.

In prezent in castel se organizeaza periodic o tabara de creatie si una de dansuri populare, in cadrul unui centru cultural reformat.


Pe langa toate aceste superbe locuri de vizitat din Satu Mare, vei fi impresionat de peisaje pitoresti, ospitalitatea oamenilor, gastronomia locala, precum si datinile stravechi care inca se pastreaza in aceasta zona  a tarii.

Acum cand stii cate obiective turistice din Satu Mare poti vizita, ofera-i macar un weekend in care sa ii descoperi frumusetile. Te asigur ca nu vei regreta!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 comentariu