• Meniu
  • Meniu
Obiective turistice Oradea

Obiective turistice Oradea

Poate te va surpinde sa afli ca exista numeroase obiective turistice in Oradea care asteapta sa fie descoperite. Acest oras multicultural este singurul din tara care detine un impresionant patrimoniu arhitectural Art Nouveau, la fel ca alte orase celebre.

Oradea este un municipiu situat in vestul tarii si pana nu demult nu prezenta interes turistic. Dupa un amplu program de reabilitare, orasul a inflorit, devenind unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat din Romania.  

Orasul strabatut de Crisul Repede are de oferit foarte multe atractii turistice. Vei gasi aici o superba promenada pe malul raului, cladiri istorice, o arhitectura spectaculoasa, muzee, parcuri, bazine cu apa termala, restaurante, cafenele, pub-uri si evenimente culturale.

Daca intentionezi sa vizitezi acest oras trebuie neaparat sa pui pe lista urmatoarele obiective turistice din Oradea.

TOP 16 obiective turistice Oradea

1. Piata Unirii

Piata Unirii

Piata Unirii, denumita candva Piata Mica, a fost construita in prima jumatate a anilor 1700, fiind indelung reamenajata si  transformata intr-o zona de promenada.

Dupa o reabilitare de mare calibru in 2015, Piata Unirii a devenit una dintre principalele atractii turistice din Oradea.

Astazi, Piata Unirii are un aspect modern incat poate concura cu multe centre din marile orase din Europa. Aceasta zona aduna la un loc mai multe obiective turistice din Oradea, fiind inconjurata de cladiri istorice care imbina mai multe stiluri arhitecturale.

Printre cele mai vechi cladiri care pot fi vazute in Piata Unirii se numara Biserica Romano-Catolica Sfantul Ladislau, Biserica cu Luna si Catedrala Greco-Catolica Sfantul Ierarh Nicolae.

Una dintre cele mai reprezentative cladiri ale orasului este Palatul Vulturul Negru. Impresionanta cladire este prevazuta cu un pasaj inspirat din Galeria Vittorio Emanuele, una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din Milano. In pasajul caldirii se afla un superb vitraliu colorat pe care este reprezentat un vultur negru. 

Piata Unirii este animata de numeroase terase, cafenele, pub-uri si restaurante care se gasesc in zona.

Tot aici se organizeaza multe evenimente culturale, festivaluri si concerte. Iarna, aceasta piata gazduieste Targul de Craciun  si un patinoar in aer liber.

2. Turnul Primariei

Turnul Primariei

Turnul Primariei reprezinta unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Oradea.  Situat in Piata Unirii, Palatul Primariei Oradea este o cladire impresionanta construita la inceputul anilor 1900 in stil renancentis si eclectic.

Cel mai inalt punct al cladirii este Turnul Primariei care ofera turistilor, care se incumeta sa urce pana sus, o priveliste panoramica asupra intregului oras.

Cu o inaltime de aproximativ  50 de metri, Turnul Primariei este prevazut cu 4 nivele.

La primul nivel se afla mecanismul orologiului din turn.  Numit si „ceasul mama”, acesta canta „Marsul lui Iancu”, la ore fixe. Urmatoarele trei nivele ale turnului sunt puncte panoramice.

Odata ajuns la ultimul nivel vei fi rasplatit cu o priveliste pe masura si vei putea admira Oradea printr-un telescop.

3. Palatul Moskovits Adolf si Fii

Palatul Moskovits Adolf si Fii

O alta cladire monumentala din Piata Unirii este si Palatul Moskovits Adolf si Fii. Proiectata de renumitii fratii arhitecti László si József Vágó in stil secession, Palatul Moskovits Adolf si Fii dateaza din jurul anilor 1910.

Este o cladire rafinata cu trei etaje si un acoperis inalt. Se remarca prin fatada sa alba decorata subtil, dar modern.

Pe pereti se pot observa oramente  din placi de ceramica bicolore si figuratii sgraffito. Ferestrele inalte si dreptunghiulare completeaza armonia fatadei aceste cladiri.

4. Palatul Episcopal Greco-Catolic

Palatul Episcopal Greco-Catolic

Palatul Episcopal Greco-Catolic se numara printre cele mai fermecatoare atractii turistice din Oradea. Actuala cladire care gazduieste sediul Episcopiei Greco-Catolice dateaza din anul 1905.

A fost construita dupa planurile celebrului arhitect oradean Rimanóczy Kálmán Jr. care a combinat armonios stilul eclectic cu elemente neoromantice si neobizantine.

In anul 1919, Palatul Episcopal Greco-Catolic i-a gazduit pe Regele Ferdinand I si pe Regina Maria cu prilejul unei vizite in oras.

In anul 2018, acoperisul palatului Episcopal Greco-Catolic a fost devastat de un incendiu puternic, fiind refacut in anul 2020.

5. Teatrul de Stat Regina Maria

Teatrul de Stat Regina Maria

Teatrul de Stat Regina Maria din Oradea are o importanta semnificativa pentru patrimoniul cultural si arhitectural al orasului.

Este gazduit de o frumoasa cladire ce dateaza din anul 1900 care a servit inca de la acea vreme ca sediul Teatrului Orasenesc (cum se numea pe atunci).

Fatada teatrului se remarca printr-o combinatie de mai multe stiluri arhitecturale, dintre care predomina cel neoclasic. In designul interior domina elementele stilului rococo.

Teatrul Regina Maria este structurat pe trei niveluri si dispune de aproximativ 570 de locuri.

De-a lungul timpului, pe scena teatrului s-au montat numeroase spectacole, atragand tot mai mult interesul spectatorilor. De altfel, a fost gazda celebrei multor spectacole

Daca vrei sa vii la un spectacol, gasesti mai multe detalii pe site-ul Teatrului de Stat Regina Maria.

6. Calea Republicii

Calea Republicii din Oradea

Calea Replublicii reprezinta unul dintre cele mai relaxante locuri de vizitat din Oradea. Merita sa faci o plimbare in aceasta zona pietonala a orasului unde poti sa admiri arhitectura unor cladiri vechi din oras.

Aici se afla Palatul Moskovits Miksa, o frumoasa cladire albastra emblematica pentru Oradea.

Calea Republicii este locul perfect unde poti sa servesti masa, sa mananci o inghetata sau sa bei ceva. Asa ca, daca ai obosit,  poti sa te asezi la una dintre multele cafenele si terase amplasate aici.

7. Casa Darvas – La Roche

Casa Darvas - La Roche

O alta cladire emblematica cu care se mandresc oradenii este si Casa Darvas – La Roche. Construita la inceputul anilor 1900, cladirea a fost proiectata de fratii Vágó in stil secession.

Datorita arhitecturii sale cu o insemnatate importanta pentru istoria stilului Art Nouveau in Romania, Casa Darvas – La Roche a fost declarata monument istoric.

Casa Darvas este un exemplu de stil, eleganta si rafinament.  Gazudieste in prezent un muzeu Art Nouveau, cu exponate care te transporta in viata aristocratilor de la inceputul secolului al XX-le.

Dincolo de fatada remarcabila, interiorul este la fel de spectaculos. Inca de la intrare vei fi impresionat de superbe vitralii, tavanele frumos decorate si mobilierul din lemn in stil neo-rococo.

8. Complexul Baroc

Complexul Baroc

Pe langa faptul ca reprezinta una dintre principalele atractii turistice din Oradea, Complexul Baroc este cel mai mare ansamblu in stil baroc din Romania si printre cele mai emblematice din Europa.

Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Catedrala Romano-Catolica si Sirul Canonicilor formeaza Complexul Baroc.

Palatul Baroc a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea cu intentia de a fi o replica mai mica a Palatului Belvedere, unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Viena.

Cu aproximativ 100 de camere si 365 de ferestre, se spune ca aici ar fi petrecut cateva zile Imparateasa Elisabeta, alintata Sisi.

Tot aici se afla frumoasa Catedrala Romano-Catolica, una dintre cele mai impresionante cladiri in stil baroc din oras, dar si din Romania. Interiorul catedralei este la fel de spectaculos si gazduieste frecvent numeroase evenimente culturale.

Vis-a-vis de catedrala se afla amplasat Sirul Canonicilor, un ansamblu de zece cladiri construite in stil baroc legate intre ele de un coridor cu o lungime de 250 de metri constituit din 57 de arcade.

Constructia acestui monument arhitectural a durat mai bine de 100 ani, iar in prezent se numara printre principalele locuri de vizitat din Oardea.

Complexul Baroc detine si o frumoasa gradina amenajata in stil englezesc unde te poti plimba si admira diverse specii de plante si arbori.

9. Cetatea Medievala

Cetatea Medievala din Oradea

Cetatea Medievala face parte dintre cele mai emblematice obiective turistice din Oradea. A fost construita acum mai bine de un mileniu in forma de pentagon, in fiecare colt afaldu-se cate un bastion. De-a lungul vremii, cetatea a avut un rol important atat militar, cat si cultural.

Dupa ce a fost mult timp o ruina, lucrarile de reabilitare din 2015 au transformat-o intr-una dintre atractiile turistice din Oradea de neratat.  O vizita la cetate te va face sa cunosti mai bine istoria acestui oras.

In plus, Cetatea Medievala reprezinta un important centru cultural al orasului.

Aici sunt organizate frecvent diverse demonstratii medievale, festivaluri, expozitii, seri de film si alte evenimente. De altfel, te poti plimba sau relaxa pe iarba in parcul dendrologic de la baza zidurilor cetatii.

10. Palatul Moskovits-Miksa

Palatul Moskovits-Miksa

Palatul Moskovits-Miksa se numara printre cele mai reprezentative obiective turistice din Oradea. Este superba cladire albastra pe care cu siguranta ai vazut-o in multe poze de prezentare a orasului.

Palatul Moskovits-Miksa dateaza din anul 1905 si a fost construit de inginerul Miksa, al carui nume i-l poarta si astazi.

Datorita arhitecturii sale in stil Art Nouveau (secession), palatul starneste curiozitatea oricarui turist care trece prin zona si care nu se abtine sa nu faca o poza.

O gasesti la intersectia dintre strazile Calea Republicii cu Piata Traian, pe colt. Din pacate, o poti admira doar din afara, deoarece nu este posibil sa o vizitezi.

11. Muzeul Istoriei Evreilor

Muzeul Istoriei Evreilor

Muzeul Istoriei Evreilor este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Oradea. A fost deschis in anul 2018, in cinstea comunitatii de evrei care a trait in Oradea incepand cu anul 1722.

Pe vremea Holocaustului, o mare parte dintre acestia au fost deportati in lagarele de concentrare.

Muzeul Istoriei Evreilor este gazduit de Sinagoga Aachvas Rein. Cladirea dateaza din anul 1926, fiind construita pe locul unde fusese candva un mic lacas de rugaciuni al comunitatii evreiesti din Oradea.

In semn de recunostinta pentru amprenta pe care acestia si-au lasat-o asupra istoriei orasului, s-a deschis acest muzeu.

In cadrul Muzeului Istoriei Evreilor sunt prezentate informatii despre viata si istoria comunitatii evreiesti care a trait in Oradea, precum si diverse obiecte ce au apartinut acestora. La etaj sunt expuse detalii despre ororile Holocaustului.

12. Dealul Ciuperca

Dealul Ciuperca

Dealul Ciuperca este unul dintre cele mai fascinante locuri de vizitat din Oradea pentru ca ofera o superba priveliste asupra orasului.

Poti sa vii aici pentru a admira Oradea pe timpul zilei, sa vezi apusul, dar si pe timpul noaptii, cand orasul este frumos luminat.

Dealul Oradei, cum i se mai spune, este o zona de relaxare prevazuta cu spatiu verde. In varful dealului se afla amplasat un restaurant cochet unde poti sa servesti masa in timp ce te bucuri de frumoasa priveliste.

13. Sinagoga Neologa Sion

Sinagoga Neologa Sion

Sinagoga Neologa Sion face parte si ea din ansamblul cladirilor istorice din Oradea. Construita de comunitatea evreiasca din Oradea in anul 1878, Sinagoga Neologa Sion este un lacas de cult impresionant care merita vizitat.

Vei fi suprins de maestria cestui edificiu atat la exterior, cat si la interior. In urma restaurarilor recente, Sinagoga Neologa Sion a devenit un important centru pentru artele contemporane si o atractie turistica in Oradea.

Publicul larg poate participa aici la concerte, lansari de carte, expozitii si diverse evenimente culturale.

14. Palatul Ullmann

Palatul Ullmann
*imagine inainte de reabilitare

Palatul Ullmann este o emblema a comunitatii evreiesti din Oradea si un loc cu o insemnatate dureroasa pentru acestia.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Palatul Ullmann a fost locul unde erau detinuti evreii  pentru a fi deportati in lagarele de concentrare. 

Opulenta cladire a fost construita in anul 1913 in stil secession vienez si a servit ca resedinta pentru familia de evrei Ullmann. De-a lungul timpului si pana astazi, ompozanta cladire a gazduit apartamente, sedii de firme, ateliere. 

15. Aquapark Nymphaea

Aquapark Nymphaea

Daca vrei sa evadezi din agitatia urbana, complexul termal Aquapark Nymphaea este cea mai buna solutie. Inca de la inaugurarea din 2016 a devenit una dintre cele mai indragite atractii turistice din Oradea.

Intins pe o suprafata de 7 hectare, Aquapark Nymphaea este unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din aceasta parte a Europei.

Este un loc de relaxare si voie buna care ofera numeroase optiuni de agrement, atat in interior, cat si in exterior.

Aquapark Nymphaea este dotat cu numeroase bazine, atat pentru adulti, cat si pentru copii, tobogane, saune, jacuzzi, baie turceasca, saloane de masaj, sezlonguri, restaurante, spatii de joaca si sportive.

16. Baile Felix

Baile Felix

La doar 9 kilometri distanta de Municipiul Oradea se afla statiunea balneoclimaterica Baile Felix.  Este renumita pentru izvoarele termale care atrag numerosi turisti. Pe langa relaxare, oamenii vin aici pentru proprietatile curative ale acestor ape.

Statiunea Baile Felix dispune de numeroase facilitati de tratament: bazine cu apa termala, masaje, impachetari cu namaol, saune, aerosoli, gimnastica medicala si diverse tearpii curative.

Un loc de agrement reprezentativ pentru Baile Felix este Stradul  Apollo care este deschis publicului larg pe tot parcursul anului. Strandul dispune de 4 bazine cu apa termala, din care unul este acoperit, precum si de alte optiuni de relaxare.

O alta atractie turistica din Baile Felix este si Lacul cu nuferi si lotusi. Este un adevarat spectacol sa observi cum plutesc deasupra apei aceste frumoase plante. Lacul este populat si de unele specii exotice de pesti si broaste  testoase.


Dupa cum ai putut observa, exista foarte multe obiective turistice in Oradea pe care trebuie sa le descoperi. Fie ca ii acorzi un city break sau mai multe zile, nu ai cum sa te plictisesti in Oradea.

Daca te-am facut curios, poate faci o escapada in acest oras cosmopolit. Oradea poate fi vizitata oricand, pentru ca ofera cate ceva pe gustul fiecaruia, indiferent de anotimp.

Daca este vreme buna poti sa cutreieri strazile din Oradea, sa faci o plimbare relaxanta pe promenada de pe malul Crisului, prin parcuri sau sa te asezi la o terasa din Piata Unirii. Iarna poti sa te balacesti in bazinele cu apa termala sau sa vizitezi Targul de Craciun.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *