• Meniu
  • Meniu
Obiective turistice Oradea

Obiective turistice Oradea

Cu un peisaj arhitectural unic in tara, nu cred ca mai surprinde pe nimeni multitudinea de obiective turistice din Oradea. Este un oras frumos, renumit pentru impresionanta sa arhitectura Art Nouveau, intalnita la orice pas.

Pana nu demult, Oradea nu prezenta interes turistic. Dupa un amplu program de reabilitare, orasul a inflorit, devenind unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Romania

Astazi, este o destinatie care ofera o multime de atractii turistice.

Oradea detine o frumoasa promenada pe malul raului Crisul Repede, cladiri istorice cu arhitectura spectaculoasa, muzee, parcuri, bazine cu apa termala, restaurante, cafenele, pub-uri si evenimente culturale.

Cele mai populare locuri de vizitat in Oradea sunt situate in jurul centrului. Astfel, vei putea ajunge usor de la unul la altul pe jos.

Ti-am pregatit un itinerar de calatorie care te va ajuta sa descoperi la pas acest oras multicultural si sa nu ratezi nimic important.

Ca sa iti fie mai usor, foloseste harta cu obiective turistice din Oradea pe care o gasesti la sfarsitul acestui ghid.

1. Piata Unirii

Piata Unirii Oradea

Dintre toate celelalte atractii turistice din Oradea, Piata Unirii s-ar putea sa devina preferata ta. Asezata aproape de Crisul Repede, aceasta piata este incantatoare.

Piata Unirii, denumita candva Piata Mica, a fost construita in prima jumatate a anilor 1700. De-a lungul timpului, a fost indelung reamenajata si transformata intr-o zona de promenada.

Dupa o reabilitare de mare calibru in 2015, Piata Unirii a capatat un aspect modern, dar si-a pastrat si autenticitatea. Astazi, este un loc captivant care poate concura cu multe piete centrale ale marilor destinatii turistice din Europa.

Piata Unirii imbina foarte frumos trecutul cu prezentul. Este inconjurata de cladiri istorice cu o arhitectura impresionanta. De asemenea, este animata de o multime de terase, cafenele, pub-uri si restaurante.

Cand ajungi in Piata Unirii trebuie sa iti faci timp ca sa ii descoperi fiecare coltisor.

Vei zari cateva bijuterii arhitecturale pe care nu o sa le mai vezi niciunde in tara, cu atat mai putin adunate toate intr-un singur loc.

Admira Palatul Episcopal Greco-Catolic, Palatul Vulturul Negru si Palatul Moskovits Adolf si Fii. Viziteaza Biserica cu Luna (Catedrala Adormirii Maicii Domnului) si Catedrala Greco-Catolica Sfantul Ierarh Nicolae.

O alta cladire spectaculoasa din Piata Unirii este cea care gazduieste sediul Primariei Oradea. Urca in Turnul Primariei, apoi intra in Biserica Romano-Catolica Sfantul Ladislau.

Dincolo de aceste cladiri frumoase, Piata Unirii este un loc unde se organizeaza diverse evenimente culturale, festivaluri si concerte.

Iarna, piata gazduieste Targul de Craciun si un frumos patinoar in aer liber.

2. Turnul Primariei

Turnul Primariei

Situat in Piata Unirii, sediul Primariei Oradea este gazduit de o cladire impresionanta. Aceasta a fost construita la inceputul anilor 1900 in stil renascentist si eclectic.

Cu o inaltime de aproximativ  50 de metri, cel mai inalt punct al cladirii este Turnul Primariei. Poate fi accesat in interior si reprezinta unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Oradea. 

Turnul Primariei este prevazut cu 4 nivele. La primul nivel se afla mecanismul orologiului din turn. 

Numit si „ceasul mama”, acesta canta „Marsul lui Iancu”, la ore fixe. Urmatoarele trei nivele ale turnului sunt puncte panoramice.

Odata ajuns la ultimul nivel al turnului, vei fi rasplatit cu o priveliste superba asupra intregului oras. De asemenea, vei putea admira Oradea printr-un telescop.

3. Palatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru

Printre principalele atractii din Oradea se numara si Palatul Vulturul Negru.

Situat in Piata Unirii, aceasta cladire monumentala este reprezentativa pentru stilul arhitectural secession (o varianta a curentului Art Nouveau).

Palatul Vulturul Negru a fost construit pe la inceputul secolului al XX-lea. Arhitectura sa unica a fost creatia a doi arhitecti importanti ai miscarii secesionismului maghiar, Marcell Komor si Dezső Jakab.

Daca esti in Piata Unirii, trebuie neaparat sa te opresti in fata Palatului Vulturul Negru si sa ii admiri fatada.

Cu siguranta vei fi de acord ca este una dintre cele mai frumoase cladiri din Oradea si chiar din intreaga tara.

4. Pasajul Vulturul Negru

Pasajul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru este prevazut cu un pasaj interesant. Acesta a fost inspirat de Galeria Vittorio Emanuele II, din Piata Domului, unul dintre principalele locuri de vizitat in Milano, Italia.

Dupa ce ai admirat exteriorul palatului, iti recomand sa faci o plimbare prin Pasajul Vulturul Negru.

Acesta face legatura dintre Piata Unirii si alte doua strazi, strada Independentei, respectiv strada Vasile Alecsandri.

Pasajul Vulturul Negru are acoperisul din sticla si gazduieste cateva spatii comerciale, precum magazine, restaurante si cafenele.

De remarcat este faimosul vitraliu colorat pe care este reprezentat un vultur negru.

5. Palatul Moskovits Adolf si Fii

Palatul Moskovits Adolf si Fii

O alta cladire monumentala din Piata Unirii este Palatul Moskovits Adolf si Fii.

Dateaza din jurul anilor 1910, fiind proiectata de renumitii frati arhitecti, László si József Vágó, in stil secession.

Palatul Moskovits Adolf si Fii este o cladire rafinata cu trei etaje si un acoperis inalt. Se remarca prin fatada sa alba, decorata subtil, dar modern.

Pe pereti se pot observa ornamente din placi de ceramica bicolore si figuratii sgraffito (o tehnica folosita pentru decorarea fatadelor).

Ferestrele inalte si dreptunghiulare completeaza armonia fatadei acestei cladiri.

6. Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Biserica cu Luna)

Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Biserica cu Luna)

Tot in Piata Unirii se afla si Catedrala Adormirea Maicii Domnului sau Biserica cu Luna, asa cum i se mai spune. Este un lacas de cult ortodox care dateaza de pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului este un monument istoric.

A fost creatia arhitectului Jakab Éder si se remarca prin stilul arhitectural baroc tarziu cu un timbru provincial si cu influente neoclasice.

I se spune Biserica cu Luna datorita unui mecanism unic care indica fazele lunii, instalat in peretele turlei in anul 1793.

Acesta a fost realizat de mesterul inovator vienez, Georg Rueppe, iar la acea vreme era un mecanism ingineresc inovator.

Daca esti in fata Bisericii cu Luna si ridici privirea, vei vedea acest mecanism ingenios. Este colorat in galben cu negru si este inca functional.

Apoi, intra in catedrala, deoarece interiorul este spectaculos.

7. Palatul Episcopal Greco-Catolic

Palatul Episcopal Greco-Catolic

Printre numeroasele obiective de interes din Oradea, in perimetrul Pietei Unirii, se afla si Palatul Episcopal Greco-Catolic.

Este o adevarata capodopera arhitecturala, o cladire impozanta si fermecatoare.

Actuala cladire a Episcopiei Greco-Catolice dateaza din primii ani ai secolului XX. A fost construita dupa planurile celebrului arhitect oradean Rimanóczy Kálmán Junior.

Arhitectura Palatului Episcopal Greco-Catolic combina armonios stilul eclectic cu elemente neoromantice si neobizantine.

In anul 1919, Palatul Episcopal Greco-Catolic i-a gazduit pe Regele Ferdinand I si pe Regina Maria cu prilejul unei vizite in oras.

In anul 2018, acoperisul palatului a fost devastat de un incendiu puternic, fiind refacut in anul 2020.

8. Casa Deutsch K. Ignác

Casa Deutsch K. Ignác

Cum intri pe strada pietonala Vasile Alecsandri, dinspre Piata Unirii, la cativa pasi mai incolo se afla Casa Deutsch K. Ignác.

O vei remarca imediat datorita frumoasei sale fatadei care prezinta elemente decorative in culoarea albastru.

Casa Deutsch K. Ignác este o alta cladire incantatoare a stilului arhitectural secession, cu motive populare.

A fost ridicata in primii ani ai secolului XX si a apartinut familiei lui Deutsch K. Ignác, un negustor de articole de sticlarie.

Astfel, Casa Deutsch K. Ignác gazduia un magazin de produse din sticla si portelan. Astazi, are alte intrebuintari comerciale.

Casa Deutsch K. Ignác este un reper interesant din peisajul arhitectural al Oradei. Asa ca, opreste-te sa o admiri, in timp ce te plimbi pe strada pietonala Vasile Alecsandri.

9. Calea Republicii

Calea Republicii

Calea Republicii este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat in Oradea.

Asa ca, din Piata Unirii traverseaza Podul Sfantul Ladislau sau pe unde vrei tu, ca sa treci pe celalalt mal al raului Crisul Repede.

O buna bucata din Calea Republicii este pietonala. Este o zona animata de localnici si turisti, plina cu restaurante, terase, cafenele si magazine.

Calea Republicii este locul perfect unde poti sa servesti masa, sa mananci o inghetata sau sa bei ceva.

Aici se afla si grupul statutar Holnaposok, care iti ofera sansa sa stai la masa si sa faci o poza cu patru dintre cei mai ilustri poeti maghiari.

In timp ce te relaxezi si te plimbi pe aceasta frumoasa artera, fa-ti timp sa admiri cladirile care o marginesc.

La fel ca in Piata Unirii, pe Calea Republicii se afla cateva capodopere arhitecturale emblematice pentru Oradea.

Cele mai reprezentative sunt Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Palatul Stern, Palatul Rimanóczy (Kálmán Senior) si multe altele.

Toate sunt atractii turistice in Oradea, demne de remarcat si pozat, mai ales noapte cand sunt luminate superb.

10. Palatul Moskovits-Miksa

Palatul Moskovits-Miksa

Dintre toate celelalte locuri de vizitat din Oradea, Palatul Moskovits-Miksa este cel mai emblematic.

Este acea cladire albastra si decorata elegant, pe care cu siguranta ai vazut-o in multe poze de prezentare a orasului.

Palatul Moskovits-Miksa dateaza din anul 1905. A fost construit la initiativa inginerului Moskovits Miksa, caruia i-a apartinut si i-a servit drept resedinta.

Palatul Moskovits-Miksa este o incantare pentru turisti.

Starneste interesul datorita fatadei sale colorate, in stil secession munchenez, realizata de celebrul arhitect oradean Rimanóczy Kálmán Junior.

Daca treci prin zona vei vedea ca nu te poti abtine sa nu te opresti ca sa faci o poza. O gasesti la intersectia dintre Calea Republicii cu strada Parcul Traian, pe colt.

Din pacate, poti sa admiri Palatul Moskovits-Miksa doar din exterior. Vizitarea cladirii in interior nu este posibila, deoarece adaposteste cateva apartamente rezidentiale.

11. Palatul Apollo

Palatul Apollo

Din fata Palatului Moskovits-Miksa, daca intorci capul spre cealalta parte a Caii Republicii, vei vedea Palatul Apollo. Situata tot pe colt, este o alta cladire impozanta si rafinata de pe aceasta artera pietonala.

Constructia Palatului Apollo a inceput in anul 1912 si a fost finalizata in anul 1914. Cladirea este ultima creatie a arhitectului Rimanóczy Kálmán Junior.

Acesta, desi castigase proiectul, nu a mai putut sa il vada finalizat, deoarece a decedat in anul inceperii constructiei cladirii.

Lucrarile au fost continuate de arhitectul Tivadar Krausze, dupa schitele lui Rimanóczy.

Palatul Apollo se remarca prin arhitectura secession berlinez, cu elemente Empire. Fatada sa este decorata minutios in culori pastel care ii confera o nota de eleganta.

12. Palatul Stern

Palatul Stern

Palatul Stern este situat pe colt, in aceeasi intersectie cu Palatul Moskovits-Miksa si Palatul Apollo, pe partea opusa.

Zona este marcata de prezenta acestor cladiri monumentale care sunt atractii turistice in Oradea.

Palatul Stern a fost construit in anul 1909, dupa planurilor arhitectilor Marcell Komor si Dezső Jakab. Sunt aceeasi arhitecti care au conceput si proiectul pentru Palatul Vulturul Negru.

Din acest motiv, arhitectura Palatului Stern este putin diferita fata de a celorlalte doua palate din zona. Cladirea este construita in stilul secesionismului maghiar (secession), un curent fondat de arhitectul Ödön Lechner.

Acesta a creat in stil sau arhitectural cateva cladiri maghiare notabile care sunt astazi obiective turistice in Budapesta.

Marcell Komor si Dezső Jakab au fost discipolii lui Ödön Lechner, fapt pentru care i-au preluat si promovat stilul.

Fatada Palatului Stern se remarca prin fundalul portocaliu, pe care prezinta elemente decorative de culoare verde, cu motive florale. Cladirea denota eleganta, dar si sobritate, in acelasi timp.

13. Palatul Rimanóczy (Kálmán Senior)

Palatul Rimanóczy

Continuand plimbarea pe Calea Republicii, la urmatoarea intersectie, pe colt, vei zari Palatul Rimanóczy (Kálmán Senior).

Ca si celelalte cladiri emblematice din Oradea, acesta dateaza de pe la inceputul secolului XX.

Palatul Rimanóczy (Kálmán Senior) a fost ridicat in anul 1905. Este o cladire foarte frumoasa, construita in stil eclectic si elemente gotice cu influente tipic venetiene.

Palatul mai este numit Casa Venetiana. Datorita elementelor decorative de pe fatada si acoperis, se pare ca se aseamana cu Palatul Ca’ d’Oro, o cladire venetiana superba.

Acest palat din Oradea a apartinut familiei celebrilor arhitecti oradeni, fiind resedinta arhitectului Rimanóczy Kálmán Senior.

La nici 200 de metri distanta de acesta, se afla cladirea unde a locuit fiul sau, renumitul arhitect care a proiectat multe cladiri din Oradea.

Situat pe strada Episcop Roman Ciorogariu, Palatul Rimanóczy Kálmán Junior este construit tot in stil eclectic, cu elemente decorative admirabile.

In prezent, gazduieste sediul Episcopiei Romane Ortodoxe a Oradei.

14. Teatrul de Stat Regina Maria

Teatrul de Stat Regina Maria din Oradea

Teatrul de Stat Regina Maria se afla in Piata Regele Ferdinand. Este gazduit de o cladire frumoasa, care are o importanta semnificativa pentru patrimoniul cultural si arhitectural oradean.

Teatrul Regina Maria dateaza din anul 1900. A fost construit in doar un an si trei luni si inca de la inceput a servit ca sediul Teatrului Orasenesc (cum se numea pe atunci).

Daca ai avut pana acum ocazia sa vizitezi obiectivele turistice din Iasi, probabil ca sesizezi asemanarea dintre Teatrul Regina Maria din Oradea si Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi.

Ambele au fost concepute dupa schitele firmei de arhitecti vienezi Fellner si Helmer.

Fatada Teatrului Regina Maria se remarca printr-o combinatie de mai multe stiluri arhitecturale. Dintre acestea predomina cel neoclasic, reprezentat de colonada care formeaza porticul de la intrare.

In designul interior al Teatrului Regina Maria domina elementele stilului rococo, avand finisaje si decoruri rafinate. Cladirea este structurata pe trei niveluri si dispune de aproximativ 570 de locuri.

De-a lungul timpului, pe scena Teatrului de Stat Regina Maria s-au montat numeroase spectacole, atragand tot mai mult interesul localnicilor.

A fost gazda multor spectacole si nume mari de pe scena teatrului au tinut reprezentatii aici.

Daca vrei sa vii la un spectacol, gasesti mai multe detalii pe site-ul Teatrului de Stat Regina Maria.

Daca nu, ar fi bine totusi sa il ai in vedere cand faci itinerariul de calatorie cu locuri de vizitat in Oradea. Ar fi interesant sa vezi aceasta cladire, chiar si din exterior.

In Piata Regele Ferdinand se afla amplasata statuia indragitei Regina Maria.

15. Astoria Grand Hotel (Palatul Sztarill)

Astoria Grand Hotel (Palatul Sztarill)

Astoria Grand Hotel se afla langa Teatrul Regina Maria, peste strada. Nu trebuie neaparat sa te cazezi aici, ca sa poti sa vezi aceasta cladire emblematica din Oradea.

Astoria Grand Hotel este gazduit de fostul Palat Sztarill.

Cladirea a fost construita in primii ani ai secolului XX, in stil eclectic cu puternice influente secession, dupa proiectul arhitectului Ferenc Sztarill.

Incepand din anul 1930 si pana dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in Palat Sztarill a functionat Hotel Astoria. Acesta a fost redeschis in anul 1975 si functioneaza pana in prezent.

In vremurile de demult, la parterul Hotelului Astoria era deschisa o cafenea. Se numea EMKE si era frecventata de elita societatii oradene.

Cladirea care adaposteste Astoria Grand Hotel este foarte frumoasa si merita admirata. Daca vrei, poti sa servesti masa la restaurant sau sa bei o cafea pe terasa hotelului.

16. Casa Poynár

Casa Poynár

O alta cladire emblematica de remarcat in zona este Casa Poynár. Este amplasata pe colt, tot in Piata Regele Ferdinand, peste strada de Teatrul de Stat Regina Maria.

Construita in stil secesiune, Casa Poynár dateaza din anul 1907. A apartinut familiei negustorului oradean János Poynár, servind drept locuinta si spatiu comercial.

Actuala Casa Poynár a inlocuit un vechi imobil, aflat tot in proprietatea familiei Poynár.

imobilul anterior era considerat invechit pentru aceasta zona frumoasa a orasului, in care au inceput sa se ridice cladiri spectaculoase.

Casa Poynár are o arhitectura interesanta si putin diferita fata de a celorlalte cladiri istorice oradene. Daca esti prin zona, opreste-te sa o admiri!

17. Casa Darvas – La Roche (Muzeul Art Nouveau)

Casa Darvas - La Roche (Muzeul Art Nouveau)

O alta cladire emblematica cu care se mandresc oradenii este si Casa Darvas-La Roche. Construita la inceputul anilor 1900, cladirea a fost proiectata de fratii Vágó, in stil secession vienez.

Casa Darvas-La Roche a fost declarata monument istoric. Datorita arhitecturii sale, cladirea are o mare insemnatate pentru istoria stilului Art Nouveau in Romania.

Dincolo de fatada remarcabila, interiorul este la fel de spectaculos. Casa Darvas-La Roche este un exemplu de stil, eleganta si rafinament.

In prezent, gazduieste Muzeul Art Nouveau, cu exponate care te transporta in viata aristocratilor de la inceputul secolului al XX-lea.

Inca de la intrare vei fi impresionat de superbe vitralii, tavanele frumos decorate si mobilierul din lemn in stil neo-rococo.

De asemenea, Casa Darvas-La Roche organizeaza frecvent diverse evenimente la care poti sa participi in baza unei rezervari.

Daca te intereseaza, gasesti pe site-ul Oradea Heritage mai multe detalii.

18. Parcul Libertatii si Podul Intelectualilor

Parcul Libertatii si Podul Intelectualilor

Dupa ce ai explorat atatea locuri prin Oradea, meriti sa te relaxezi la umbra unui copac. O poti face in Parcul Libertatii, un loc ideal pentru asta.

Amplasat de-a lungul raului Crisul Repede, acest parculet este o oaza de liniste si de verdeata.

Este un loc ingrijit, cu ronduri de flori frumoase, unde poti sa te plimbi, sa te relaxezi pe o banca, sa asculti ciripitul pasarilor si susurul apei.

In Parcul Libertatii este amenajata o cafenea cu terasa, unde poti sa savurezi ceva de mancare, o bautura racoritoare sau o cafea.  

Dupa ce te-ai odihnit in Parcul Libertatii, traverseaza Podul Intelectualilor.

Este o pasarela pietonala, care se intinde deasupra Crisului Repede si care iti va oferi o priveliste superba asupra raului si a altor zone turistice din Oradea.

19. Sinagoga Neologa Sion

Sinagoga Neologa Sion

Sinagoga Neologa Sion face si ea parte dintre multele atractii turistice din Oradea. Este un lacas de cult impresionant, gazduit de o cladire istorica.

Sinagoga Neologa Sion a fost construita in anul 1878, de comunitatea evreiasca din Oradea. Vei fi surprins de maestria acestui edificiu, atat la exterior, cat si la interior.

In urma restaurarilor recente, Sinagoga Neologa Sion a devenit un important centru pentru artele contemporane.

Publicul larg poate participa aici la concerte, lansari de carte, expozitii si numeroase alte evenimente culturale.

20. Palatul Ullmann

Palatul Ullmann din Oradea

Palatul Ullmann este o emblema a comunitatii evreiesti din Oradea. Se numara printre putinele cladiri din oras care prezinta elemente decorative specifice evreilor.

Palatul Ullmann a fost construit in anul 1913, in stil secession vienez. Aceasta cladire opulenta a apartinut si a servit ca resedinta pentru familia de evrei Ullmann, printre primii care au ajuns in Oradea.

Inca din momentul constructiei si pana astazi, Palatul Ullmann a gazduit apartamente, sedii de firme, ateliere.

Acesta cladire starneste amintiri dureroase comunitatii evreiesti din Oradea.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in Palatul Ullmann erau detinuti evreii oradeni pentru a fi deportati in lagarele de concentrare.

In momentul in care am scris acest articol cu locuri de vizitat in Oradea, Palatul Ullmann se afla inchis temporar pentru renovare.

21. Sinagoga Ortodoxa

Sinagoga Ortodoxa

In imediata apropiere a Palatului Ullmann, se afla impresionanta Sinagoga Ortodoxa.

Dupa o ampla renovare, in 2018 a fost redeschisa, devenind una dintre principalele atractii turistice din Oradea.

Sinagoga Ortodoxa este o cladire istorica, care dateaza de pe la sfarsitul secolului al XIX-lea. A fost principalul lacas religios pentru majoritatea comunitatii evreiesi ortodocse din Oradea.

La exterior, Sinagoga Ortodoxa se remarca prin stilul arhitectural eclectic, cu elemente de influenta maura.

Interiorul are un aspect oriental, cu vitralii colorate, candelabre si peretii bogat decorati cu motive albastru si auriu.

Atat din exterior, cat si din interior, Sinagoga Ortodoxa este intr-adevar foarte frumoasa. Vino sa o vezi si daca ai ocazia, viziteaz-o in interior, pentru ca te va intampina cu multa culoare si lumina.

Daca ai cumva de gand sa vizitezi obiective turistice din Satu Mare, treci si pe la Templul Mare.

Este o sinagoga evreiasca asemanatoare cu Sinagoga Ortodoxa din Oradea, ambele fiind creatiile arhitectului maghiar Nándor Bach.

22. Parcul 1 Decembrie

Parcul 1 Decembrie

Vis-a-vis de Palatul Ullmann gasesti Parcul 1 Decembrie. Este un parc mare, o zona cu multa verdeata, alei largi si fantani arteziene, care ofera posibilitati de relaxare in centrul orasului.

Parcul 1 Decembrie a fost amenajat la mijlocul secolului XX si pana in anul 1989 purta numele de Parcul 23 August. La inceputul aceluiasi secol, pe acest loc exista Piata Mare a orasului.

Parcul 1 Decembrie se afla destul de aproape de Piata Unirii, in capatul strazii pietonale Vasile Alecsandri.

Din parc poti sa ajungi foarte usor la Cetatea Oradea, dar si spre alte atractii din oras. Consulta harta cu zonele turistice din Oradea de la finalul articolului.

Din cate am inteles, in martie 2023, autoritatile locale au aprobat demararea lucrarilor de reabilitare a Parcului 1 Decembrie.

Daca intentionezi sa vii special pana aici, ar fi bine ca inainte sa te asiguri ca nu vei gasi un santier in lucru. 

Proiectul de reabilitare a Parcului 1 Decembrie este maret.

La fel ca alte zone turistice din Oradea care au fost reabilitate, dupa finalizarea lucrarilor, cu siguranta, parcul va arata spectaculos. 

23. Cetatea Oradea

Cetatea Oradea

Fiind o emblema a orasului, Cetatea Oradea este unul dintre cele mai cunoscute si vizitate locuri turistice din oras.

Construita cu multe secole in urma, fortareata s-a conservat foarte bine. Are forma de pentagon, in fiecare colt aflandu-se cate un bastion.

De-a lungul vremii, Cetatea Oradea a avut un rol important atat militar, cat si cultural.

Dupa ce a fost mult timp o ruina, lucrarile de reabilitare din 2015 au plasat-o printre principalele zone de vizitat din Oradea. 

O vizita la cetate te va face sa cunosti mai bine istoria acestui oras. In plus, Cetatea Oradea reprezinta un important centru cultural al orasului.

In incinta poti sa vizitezi Muzeul Orasului Oradea, galerii de arta si frumoasa Biserica catolica Oradea-Cetate.

Aici sunt organizate frecvent diverse demonstratii medievale, festivaluri, expozitii, seri de film si alte evenimente.

De altfel, te poti plimba sau relaxa pe iarba in parcul dendrologic de la baza zidurilor cetatii.

24. Muzeul Orasului Oradea

Muzeul Orasului Oradea

Muzeul Orasului Oradea este amplasat in incinta Cetatii Oradea, in corpurile A si B ale fostului Palat Princiar.

Este o sectie a Muzeului Tarii Crisurilor, pe care il gasesti pe strada Armatei Romane, in caz ca vrei sa il vizitezi.

Muzeul Orasului Oradea prezinta diverse expozitii permanente si temporare, amenajate in mai multe sali, dispuse pe patru nivele (demisol, parter si doua etaje).

Este un muzeu mare si bine organizat, care ofera o experienta placuta vizitatorilor, inclusiv celor mici.

In cadrul vizitei la Muzeul Orasului Oradea vei afla, intr-un mod interactiv, o multime de informatii valoroase despre istoria, evolutia si cultura orasului.

Vei vedea cum era traiul zilnic la curtea regala a lui Matei Corvin si chiar poti sa incerci jocuri medievale. Sectia de istorie reda aspecte emotionante din perioada Primului Razboi Mondial si cea comunista.

De asemenea, exista o expozitie fotografica care prezinta evolutia istorica a orasului. Poti sa vezi un site arheologic in sectia lapidarium.

Probabil ca cea mai captivanta va fi incaperea care reda atmosfera specifica pentru Discoteca anilor ’70-’80.

Vor mai fi o multime de alte lucruri de vazut la Muzeul Orasului Oradea. Asa ca, rezerva-ti macar 1-2 ore ca sa il vizitezi.

25. Complexul Baroc

Complexul Baroc

Poate ca nu o sa reusesti sa vizitezi toate aceste zone turistice din Oradea, dar la Complexul Baroc iti recomand sa incerci sa ajungi.

Acest complex se numara printre cele mai frumoase si ample structuri arhitecturale ale orasului.

Dincolo de faptul ca este o perla a Oradei, este cel mai mare ansamblu in stil baroc din Romania si unul dintre cele mai emblematice din Europa.

Complexul Baroc a fost construit dupa cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Acesta este format din trei structuri monumentale.

Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Catedrala Romano-Catolica si Sirul Canonicilor, compun Complexul Baroc.

Dupa ce de-a lungul anilor au fost lasate in paragina, acestea au avut parte de ample restaurari, in urma carora si-au recapatat stralucirea de alta data.

De asemenea, in incinta Complexului Baroc se afla o gradina amenajata in stil englezesc.

Vei gasi aici un parc superb si bine ingrijit, plin de vegetatie, cu o mare diversitate de arbori si flori, precum magnolii, lalele, inclusiv plante biblice.

26. Palatul Episcopiei Romano-Catolice (Palatul Baroc)

Palatul Episcopiei Romano-Catolice (Palatul Baroc)

Palatul Episcopiei Romano-Catolice, din incinta Complexului Baroc, este cu adevarat spectaculos.

Este o cladire istorica, plina de arta si frumos restaurata, devenind unul dintre cele mai atractive zone turistice din Oradea.

Datorita arhitecturii sale, i se mai spune Palatul Baroc. Dateaza din anul 1777, fiind creatia unui arhitect vienez celebru, Franz Anton Hillebrandt.

Se spune ca Palatul Episcopiei Romano-Catolice ar fi primit vizita Imparatului Franz Joseph I al Austriei si al frumoasei sale sotii, Imparateasa Elisabeta, alintata Sisi.

In anul 1857, cu prilejul unei vizite in zona, cei doi oaspeti de seama au ramas la palat pentru doua nopti.

Palatul Episcopiei Romano-Catolice este o bijuterie a stilului baroc austriac tarziu.

Se remarca prin arhitectura sa, dar si prin dimensiunile impresionante. Pare sa aiba 100 de camere si 365 de ferestre, simbolizand zilele anului calendaristic.

De asemenea, designul interior al Palatului Episcopiei Romano-Catolice este spectaculos, plin de opere de arta si rafinament. Palatul gazduieste si un un muzeu, pe care poti sa il vizitezi, daca vrei.

27. Catedrala Romano-Catolica

Catedrala Romano-Catolica din Oradea

In vecinatatea Palatului Episcopiei Romano-Catolice, se inalta frumoasa Catedrala Romano-Catolica. Este un alt edificiu impresionant in stil baroc care face parte din acest complex monumental.

Catedrala Romano-Catolica a fost construita dupa Palatul Baroc, datand din anul 1779.

Lucrarile de constructie ale catedralei au fost realizate dupa schitele lui Giovanni Battista Ricca, un arhitect italian.

Arhitectura sa, in stil baroc austriac tarziu, ii apartine arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, cel care a proiectat si Palatul Episcopiei Romano-Catolice.

Acesta a preluat si continuat lucrarile de constructie dupa decesul arhitectului italian.

Catedrala Romano-Catolica este maiestuoasa. Dupa recentele renovari, este foarte frumoasa si ingrijita. Interiorul catedralei este la fel de spectaculos, precum este si exteriorul.

Catedrala Romano-Catolica gazduieste frecvent numeroase evenimente culturale. Poate ai sansa sa asisti la vreunul, atunci cand vii sa vizitezi Complexul Baroc.

28. Sirul Canonicilor

Sirul Canonicilor

Cea de-a treia structura care face parte din Complexul Baroc este Sirul Canonicilor. Acesta este situat peste strada de Catedrala Romano-Catolica.

Sirul Canonicilor este un ansamblu compus din zece cladiri construite in stil baroc si dispuse liniar de-a lungul strazii. Acestea sunt legate intre ele de un portic constituit din 57 de coloane arcuite.

Sirul Canonicilor se intinde de-a lungul strazii cu acelasi nume pe o lungime de 250 de metri.

Constructia lui a inceput la mijlocul secolului al XVIII-lea si a durat mai bine de un secol pana a fost finalizat.

Va fi interesant sa te plimbi pe acest coridor istoric si sa te lasi cuprins de atmosfera vremurilor de odinioara.

Daca ai vizitat obiectivele turistice din Bologna, sigur te-ai mai plimbat prin astfel de porticuri. Sunt reprezentative si raspandite peste tot in acest frumos oras italian.

29. Muzeul Istoriei Evreilor (Sinagoga Aachvas Rein)

Muzeul Istoriei Evreilor

Muzeul Istoriei Evreilor este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Oradea.

A fost deschis in anul 2018, in cinstea comunitatii de evrei care a trait in Oradea incepand cu anul 1722.

Muzeul Istoriei Evreilor este gazduit de Sinagoga Aachvas Rein. Edificiul dateaza din anul 1926, fiind construit pe locul unde fusese candva un mic lacas de rugaciuni al comunitatii evreiesti din Oradea.

Pe vremea Holocaustului, o mare parte dintre acestia au fost deportati in lagarele de concentrare.

In semn de recunostinta pentru amprenta pe care acestia si-au lasat-o asupra istoriei orasului, s-a deschis acest muzeu.

In cadrul Muzeului Istoriei Evreilor sunt prezentate informatii despre viata si istoria comunitatii evreiesti care a trait in Oradea, precum si diverse obiecte ce au apartinut acestora.

La etaj sunt expuse detalii despre ororile Holocaustului.

30. Promenada Crisul Repede

Promenada Crisul Repede

Dupa cum bine stii, centrul orasului Oradea este strabatut de cursul raului Crisul Repede. Acest lucru ofera un peisaj pitoresc si privelisti frumoase, dar si oportunitati de recreere in aer liber.

Unul dintre cele mai bune locuri de vizitat in Oradea este promenada de pe malul Crisului Repede. O plimbare de-a lungul raului este cel mai bun mod de relaxare.

Oradea detine o promenada pe malul Crisului Repede intinsa si amenajata.

O poti lua la pas, coborand pasajul subteran din dreptul Turnului Primariei sau de unde vrei, pentru ca sunt mai multe zone de unde o poti accesa.

31. Dealul Ciuperca

Dealul Ciuperca

Dupa ce o zi intreaga ai gonit prin oras sa vizitezi cat mai multe atractii din Oradea, spre seara iti recomand sa vii pe Dealul Ciuperca.

Este un loc fascinant care ofera o superba priveliste asupra orasului. Dealul Oradei, cum i se mai spune, este o zona de relaxare prevazuta cu spatiu verde.

In varful dealului se afla amplasat un restaurant unde poti sa servesti masa, in timp ce te bucuri de privelistea frumoasa.

Poti sa urci pe Dealul Ciuperca in orice moment al zilei, dar mai frumos ar fi sa vii seara. Este o splendoare sa surprinzi apusul de aici si sa admiri panorama orasului plin de luminite.

Poti sa ajungi pe Dealul Ciuperca foarte usor cu masina sau pe jos, daca mai ai energie.  

32. Aquapark Nymphaea

Aquapark Nymphaea

Daca vrei sa evadezi din agitatia urbana, complexul termal Aquapark Nymphaea este cel mai bun loc.

Inca de la inaugurarea din 2016 a devenit una dintre cele mai indragite atractii turistice din Oradea.

Intins pe o suprafata de 7 hectare, Aquapark Nymphaea este unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din aceasta parte a Europei.

Este un loc de relaxare si voie buna care ofera numeroase optiuni de agrement, atat pentru adulti, cat si pentru copii.

Aquapark Nymphaea este dotat cu numeroase bazine interioare si exterioare. Dispune de tobogane, saune, jacuzzi, baie turceasca, saloane de masaj, sezlonguri, restaurante, spatii de joaca si sportive.

In interior, Aquapark Nymphaea ofera bazine cu ape termale calde si o temperatura tropicala. Asa ca, poti sa vii aici in orice moment al anului.

33. Statiunea Baile Felix

Statiunea Baile Felix

Fiind la doar 9 kilometri distanta, Baile Felix este unul dintre cele mai cunoscute locuri de vizitat langa Oradea. Este o statiune balneoclimaterica renumita pentru izvoarele cu ape termale care atrag numerosi turisti.

Multi oameni vin la Baile Felix pentru proprietatile curative ale acestor ape. Statiunea dispune de numeroase facilitati de tratament, dar in acelasi timp este si destinatia ideala pentru relaxare.

Un loc de agrement reprezentativ pentru Baile Felix este Stradul Apollo care este deschis publicului larg pe tot parcursul anului.

Strandul dispune de 4 bazine cu apa termala, din care unul este acoperit, precum si de alte optiuni de relaxare.

O alta atractie turistica din Baile Felix este si lacul cu nuferi si lotusi. Este un adevarat spectacol sa observi cum plutesc deasupra apei aceste frumoase plante.

Lacul este populat si de unele specii exotice de pesti si broaste testoase.


Dupa cum poti observa, nu vei duce lipsa de obiective turistice in Oradea. Fie ca ii acorzi un city break sau mai multe zile, nu ai cum sa te plictisesti in acest oras cosmopolit.

Sunt o multime de locuri de vizitat in Oradea, pe gustul fiecaruia. Este un oras fermecator care poate fi vizitat oricand, indiferent de anotimp.

Daca este vreme buna poti sa cutreieri strazile, descoperind toate aceste atractii turistice din Oradea.

Vei admira arhitectura orasului, faci o plimbare relaxanta pe promenada de pe malul Crisului, prin parcuri sau te asezi la o terasa din Piata Unirii.

Iarna poti sa te balacesti in bazinele cu apa termala sau sa vizitezi Targul de Craciun. Daca te-am facut curios, poate faci o escapada la Oradea.

Harta Oradea Obiective Turistice

Daca vrei sa ti se deschida harta cu obiective turistice Oradea in Google Maps, da click pe imaginea de mai jos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *