Principalele obiective turistice din Sovata sunt lacurile sarate cu proprietati curative. Dar Sovata nu se limiteaza doar la bai terapeutice.
Asezata la poalele Muntilor Gurghiu, intr-o depresiune, statiunea este inconjurata de paduri si peisaje frumoase.
Cele mai multe locuri de vizitat in Sovata te imbie la odihna si petrecerea timpului in aer liber.
De la salba de lacuri sarate, privelisti spectaculoase, alei turistice, partie de schi si pana la parcuri de aventura, natura da nastere unor atractii turistice in Sovata potrivite pentru intreaga familie.
Aceasta statiune este un balsam pentru corp, minte si suflet pentru toti cei care vin sa o descopere.
Te invit sa descoperi cele mai importante obiective turistice din Sovata si imprejurimi!
1. Tratament balnear si spa
Cu aer sarat rasinos, multa vegetatie si lacuri sarate, Sovata ofera cadrul ideal pentru tratament balnear si spa.
Este o statiune frecventata de cei care vor sa se relaxeze, sa isi mentina sau sa isi imbunatateasca starea de sanatate.
Cand vine vorba de bai curative, Sovata este unul dintre cele mai cautate locuri de vizitat in Romania.
Lacurile sarate sunt atractii turistice in Sovata. Apele lor si namolul provenit din albiile acestora sunt renumite pentru proprietatile terapeutice.
La Sovata poti sa gasesti alinare pentru probleme ginecologice, inclusiv infertilitate, boli reumatice, dermatologice, inflamatorii, endocrine, posttraumatice, ale sistemului nervos si degenerative.
In Sovata gasesti mai multe baze care ofera pachete de tratament atat preventiv, cat si curativ.
La indrumarea medicilor specialisti poti beneficia de bai in apa calda sarata provenita din lacuri, impachetari cu namol, masaj medical, electroterapie, sauna, kinetoterapie si chiar de regim alimentar.
Daca scopul tau este doar sa te relaxezi, o poti face la unul dintre Spa-urile amenajate in incinta hotelurilor din statiune.
Acestea ofera facilitati moderne pentru relaxare si agrement potrivite pentru toate varstele.
2. Baie terapeutica in Lacul Ursu
Dintre toate celelalte obiective turistice din Sovata, Lacul Ursu este cel mai frecventat. Atrage turistii cu apa sa sarata si calda, datorita fenomenului de heliotermie.
Lacul Ursu este cel mai important si cel mai mare dintre toate cele sase lacuri sarate existente in statiune.
Este inconjurat de padure, amplasat la 502 metri altitudine si se intinde pe o suprafata de 4,6 hectare.
Lacul Ursu detine cea mai mare concentratie de sare dintre toate lacurile din lume. Este singurul lac heliotermal de pe continentul european si cel mai mare de acest gen din lume.
Fenomenul de heliotermie permite ca apa Lacului Ursu sa se mentina calda. Temperatura apei variaza in functie de adancime si este influentata de conditiile meteorologice.
Pe timpul verii, temperatura apei la suprafata are in jur de 25-29 de grade Celsius, iar la adancimi de peste un metru depaseste 30 de grade Celsius.
O baie in apa sarata si calda din Lacul Ursu este ideala pentru relaxare, dar si in scopuri terapeutice. Are efecte benefice pentru o serie de afectiuni de sanatate.
La baza Lacului Ursu este amenajat un ponton cu toate facilitatile necesare pentru a face plaja si a te bucura de o baie in lac.
Este important sa stii ca scaldatul in Lacul Ursu nu este permis intre orele 13:00-15:00. In aceasta perioada te poti relaxa la plaja sau poti sa iei masa in incinta complexului.
Trebuie sa stii ca daca parasesti complexul si intentionezi sa revii in aceeasi zi, trebuie sa platesti un alt bilet de intrare.
De asemenea, fiind destul de aglomerat, recomandat ar fi sa vii dimineata mai devreme, daca vrei sa prinzi un sezlong.
In apropierea Lacului Ursu, la doar 60 de metri distanta, se afla Lacul Alunis. Acesta este un alt lac sarat din Sovata, unde poti sa faci o baie relaxanta si terapeutica.
3. Drumul Sarii
Drumul Sarii este un traseu amenajat care inconjoara lacurile si alte obiective turistice din Sovata.
Sa parcurgi acest traseu este un mod placut de a descoperi statiunea. Vei porni intr-o drumetie relaxanta prin padure, respirand aer curat si bucurandu-te de frumusetea peisajelor.
Drumul Sarii cuprinde mai multe alei si trasee turistice care pornesc de-a lungul aleii ce inconjoara Lacul Ursu.
Toate sunt marcate cu indicatoare si te poarta spre diverse atractii turistice din Sovata.
Parcurgand traseele de pe Drumul Sarii vei ajunge la Lacul Verde, Lacul Rosu, Muntele de Sare, Aleea Terapeutica, Lacul Paraschiva, Lacul Tivoli (Tineretului), Lacul Serpilor, Lacul Mierlei, Turnul Belvedere si Lacul Alunis.
Majoritatea traseelor sunt placut si usor de parcurs.
Sunt bine amenajate, cu poteci pavate, cu locuri de odihna si panouri informative, oferind conditiile necesare pentru o relaxare in natura.
4. Muntele de sare
Parcurgand aleea Lacurilor Rosu si Verde, accesibila de pe malul Lacului Ursu, vei ajunge la Muntele de Sare. Plimbarea pana aici va fi una scurta, placuta si relaxanta.
Muntele de Sare este o formatiune geologica, unica in lume. Este singurul munte de sare de pe planeta pe care creste vegetatie.
Muntele de Sare din Sovata este doar o bucatica din intreg masivul de sare ce se intinde din Praid. Nu este atat de inalt precum probabil te-ai astepta, ci mai degraba are aspectul unui deal.
Cu toate acestea, este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Sovata. Are un aspect inedit, cu formatiuni de sare „sculptate” de precipitatii de-a lungul timpului.
De altfel, intreaga zona si traseul pana aici te vor incanta cu peisaje frumoase, aer curat si multa liniste.
5. Aleea Terapeutica
Printre principalele locuri de vizitat in Sovata se numara si Aleea Terapeutica. Este o poteca amenajata special pentru turistii care vor sa se bucure de cateva clipe de reflexoterapie.
Pe Aleea Terapeutica va trebui sa pasesti descult.
Nisipul, pietricelele, conurile de brad si scoarta de copac, presarate de-a lungul aleii, iti vor stimula terminatiile nervoase de la nivelul talpii.
O plimbare pe Aleea Terapeutica are efecte benefice asupra sanatatii.
Iti relaxeaza sistemul nervos, imbunatateste digestia, circulatia sangelui, metabolismul, intareste sistemul imunitar si muscular.
6. Plimbare cu barca pe Lacul Tivoli
Pe langa cele sase lacuri sarate, Sovata mai detine doua lacuri cu apa dulce. Acestea sunt Lacul Tivoli si Lacul Paraschiva.
Lacul Tivoli, cunoscut si ca Lacul Tineretului, este un lac artificial. Este amplasat in mijlocul unei paduri, inconjurat de un peisaj frumos.
Zona din jurul Lacului Tivoli este ideala pentru recreere. Poti sa pescuiesti, sa vii la picnic, sa te plimbi prin padure sau sa inchiriezi o barca cu vasle pentru o plimbare pe lac.
De asemenea, pe malul Lacului Tivoli este amenajat in aer liber un parc de aventura, Adrenaline Plus.
Tirolienele, traseele de catarari in copaci si alte activitati de agrement, sunt o incantare in primul rand pentru copii, dar si pentru adultii dornici de adrenalina.
Poti sa ajungi la Lacul Tivoli intr-o drumetie prin padure, parcurgand una dintre aleile turistice ce porneste de pe malul Lacului Ursu.
De altfel, poti sa ajungi aici cu masina. Drumul este asfaltat, iar langa lac este amenajata o parcare spatioasa.
7. Turnul Belvedere
La fel ca celelalate atractii turistice din Sovata, Turnul Belvedere este si el un simbol al statiunii. Atrage turistii datorita aspectului sau interesant si panoramei magnifice pe care o ofera.
Turnul Belvedere este o constructie din lemn, ridicata de primaria orasului in anul 2016. Este deschis turistilor pentru vizitare oricand, iar intrarea in turn se face gratuit.
Vei urca mai multe trepte pe o scara circulara din lemn pana la inaltimea de 28 de metri. De aici, de sus, vei putea sa admiri multe obiective turistice din Sovata si imprejurimi.
Desi este o constructie solida, vizitatorii sunt atentionati ca ar trebui sa aiba grija sa nu urce mai mult de 50 de persoane in acelasi timp in turn.
De altfel, ar trebui evitata urcarea pe vreme nefavorabila.
Poti sa accesezi Turnul Belvedere de pe Traseul eco-didactic al Sarii. Ajungi aici intr-o plimbare usoara prin padure, in vreo 10 minute de la Lacul Ursu.
Poti sa vii si cu masina, pe o alta ruta.
8. Plimbarea cu mocanita
Daca nu iti sunt suficiente toate aceste locuri de vizitat in Sovata, mai poti sa adugi inca o atractie in itinerar.
Pentru a avea parte de aceasta experienta trebuie sa ajungi pe strada Gara Mica din Sovata. Mocanita te va purta intr-o frumoasa calatorie pana in Halta Campu Cetatii.
Locomotiva cu aburi dateaza din anul 1949 si trage dupa ea cinci vagoane istorice, tip gondola.
Din pacate, cand am scris acest articol, locomotiva cu aburi era defecta si inlocuita cu una diesel.
Calatoria cu mocanita dureaza vreo 2 ore (dus-intors). In Halta Campu Cetatii stationeaza 20 de minute. Aici sunt amenajate tarabe cu suveniruri, siropuri, branzeturi, langosi si alte preparate traditionale.
Mocanita circula sezonier si porneste din Sovata la orele 10:00 si 13:30. Poti sa cumperi biletele doar de la fata locului.
Atentie, mocanita nu circula lunea! Mai multe informatii gasesti aici.
Plimbarea cu mocanita Sovata este interesanta. Totusi, nu este la fel de spectaculoasa precum calatoria cu mocanita de la Viseul de Sus, care se numara printre cele mai atractive locuri de vizitat in Maramures!
9. Baza de tratament Lacul Negru
Atestat documentar in anul 1710, Lacul Negru este cel mai vechi lac din Sovata. Este un lac cu apa sarata, format prin prabusirea unei vechi mine de sare.
Lacul Negru se intinde pe o suprafata de vreo 3.300 de metri patrati. Este un lac heliotermal, temperatura apei pe timpul verii avand in jur de 26-29 de grade Celsius.
Lacul Negru are o concentratie ridicata de sare si contine o gama variata de minerale. De asemenea, este renumit pentru namolul sau sapropelic extrem de mineralizat.
Atat apa sarata, cat si namolul din Lacul Negru au proprietati terapeutice. Acestea sunt recomandate pentru preventia si tratarea a numeroase afectiuni de sanatate.
Pe malul Lacului Negru functioneaza o baza de tratament care ofera o gama variata de proceduri curative, la indrumarea medicilor specialisti.
Tot aici este amenajata si o piscina exterioara incalzita si alimentata cu apa sarata din Lacul Negru.
10. Partia de schi Alunis
Cum principalele atractii turistice din Sovata sunt baile in lacurile sarate, satiunea este de obicei frecventata in sezonul estival.
Totusi, Sovata poate fi o destinatie de vacanta potrivita si pe timp de iarna. Pe langa un peisaj pitoresc si aer proaspat, statiunea ofera turistilor posibilitatea sa schieze.
La cativa kilometri distanta de centrul statiunii se afla partia de schi Alunis. Este situata pe platoul vulcanic Repas, din Muntii Gurghiului, la o altitudine de vreo 1250 de metri.
Partia de schi este dotata cu nocturna, tun de zapada, teleschi si telescaun, fiind potrivita atat pentru incepatori, cat si pentru avansati.
Langa partia de schi se afla Cabana Repas care ofera spatii de cazare si un restaurant cu preparate traditionale.
11. Salina Praid
De pe lista cu obiective turistice din Sovata si imprejurimi nu putea sa lipseasca Salina Praid. Este cea mai vizitata atractie din zona.
Salina Praid este o minunatie naturala, oferind o experienta unica. O vizita la salina combina efectele terapeutice ale aerosolilor salini cu activitati recreative intr-un cadru spectaculos.
Vizita incepe cu o deplasare cu autobuzul de la casa de bilete pana la intrarea in salina.
Coborand mai multe trepte, vei ajunge in subteran, la 120 de metri adancime fata de nivelul solului.
In interiorul salinei sunt amenajate diverse facilitati si activitati de agrement.
Magazin de suveniruri, o capela, locuri de joaca pentru copii, un restaurant, tiroliana, catarari si multe altele, fac ca sederea in salina sa fie placuta.
Dupa ce ai vizitat salina si daca este vara, te poti relaxa la strandul amenajat in aer liber, langa intrarea in mina.
De asemenea, poti sa vizitezi si alte atractii turistice din Praid, cum ar fi Canionul de Sare. Daca timpul iti permite, te poti deplasa pana in localitatea Corund, aflata la vreo 11 kilometri de Praid.
Localnicii din comuna Corund sunt renumiti pentru indeletnicirea olaritului popular. Vei gasi aici o multime de tarabe, dispuse de-a lungul caselor, care vad produse artizanale.
Acestea sunt cele mai importante obiective turistice din Sovata si imprejurimi, dar la fata locului te asigur ca vei gasi si alte activitati interesante.
De exemplu, poti sa descoperi statiunea intr-o plimbare cu trenuletul turistic sau sa inchiriezi un ATV. Poti sa pornesti intr-o drumetie placuta la Capela 14 Cruci de pe Dealul Capalna.
Poti sa ai parte de o experienta minunata la Centru de Echitatie – Amenus Lovarda sau sa explorezi natura cu Safari Tours din Campu Cetatii.
Acestor locuri de vizitat in Sovata, li se alatura peisajul pitoresc, aerul proaspat, traditiile si gastrononia specifica locului.
Lasa un comentariu