Locuri de vizitat in Maramures

Locuri de vizitat in Maramures

Pastrandu-si autenticitatea de-a lungul timpului, Maramuresul se numara printre atractiile turistice din Romania. Trebuie sa stii ca exista atat de multe locuri de vizitat in Maramures, incat iti sugerez sa ii acorzi mai mult decat un weekend.

Maramures este un judet pozitionat in nordul tarii, la granita cu Ucraina. „Tara lemnului”, asa cum mai este numit Maramuresul, iti va asigura o vacanta activa, cu experiente noi, ce tin de obiceiurile locului.

In nicio alta regiune a tarii nu vei mai vedea ziua-n amiaza mare, pe camp sau in gradina, oameni imbracati in costume populare. Pe langa acest aspect, vei mai intalni o multime de alte lucruri care sa te surprinda.

Dupa ce iti vei petrece vacanta in aceasta zona, sigur vei da veste in tara ca Maramuresul este o destinatie ideala de vacanta. Iata o lista a principalelor 15 locuri de vizitat in Maramures.

1. Cimitirul Vesel din Sapanta

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Cimitirul Vesel din satul Sapanta este probabil cel mai vizitat loc din Maramures. Se pare ca acest loc atrage anual un numar impresionant de turisti.

Nici nu e de mirare! Lasand la o parte faptul ca acest obiectiv turistic este un cimitir, ne axam pe a doua sa denumire: vesel.

Ideea de „cimitir vesel„ i-a apartinut lui Stan Ion Patras, care s-ar fi inspirat din cultura dacilor. Acestia vedeau moartea ca pe un eveniment vesel, contrar culturii populare, care considera ca moarte este cel mai trist eveniment din viata omului.

Pentru ca moartea sa fie privita ca fiind un eveniment vesel, Stan Ion Patras a gasit ideea de a sculpta fiecare cruce din stejar. Apoi se picteaza intr-o nuanta speciala de albastru, care se gaseste la toate crucile din cimitir si care acum este cunoscuta sub de numirea de „albastru de Sapanta”.

Totusi, unicitatea este data de versurile personalizate de pe fiecare cruce si un tablou al persoanei decedate, care ilustreaza o trasatura de caracter a acesteia.

Pe foarte multe cruci pot fi gasite greseli de ortografie si punctuatie, sunt folosite regionalisme sau cuvinte arhaice. Acestea insa ofera autenticitate cimitirului.

Una dintre cele mai cunoscute si faimoase cruci din cimitir este cea a fondatorului sau, care a murit in 1977.

2. Manastirea Peri-Sapanta

Manastirea Sapanta-Peri

Daca ajungi in satul Sapanta, trebuie sa faci o vizita la Manastirea Peri-Sapanta. Aceasta se numara printre obiectivele turistice din Maramures, pentru ca este un loc incarcat de spiritualitate.

Despre Manastirea Peri-Sapanta trebuie sa stii ca este cea mai inalta biserica din lemn din Europa. Inaltimea sa depaseste 75 de metri.

Baza manastirii este din piatra, insa asa cum gasesti la majoritatea cladirilor din Maramures, sculpturile exterioare sunt din lemn.

Ceea ce face ca manastirea sa fie si mai impunatoare este acoperisul sau. Turla este atat de inalta, incat poate fi usor de reperat de la distanta.

3. Orasul Baia Mare

Orasul Baia-Mare

De pe lista cu locuri de vizitat in Maramures nu poate sa lipseasca orasul resedinta de judet, Baia Mare.

In Piata Centrala a orasului te vor fascina cladirile medievale, in cea mai mare parte restaurate, numeroase cafenele si terase. In imediata apropiere a Pietei Centrale poti vizita Turnul lui Stefan si Turnul Macelarilor.

Un loc care trebuie vizitat neaparat atunci cand ajungi in Baia Mare este Muzeul Satului. Acesta reda casele traditionale din cele 4 zone etnografice ale Maramuresului: Tara Chioarului, Tara Codrului, Tara Lapusului, Tara Maramuresului.

Pentru pasionatii de astronomie o atractie turistica deosebita este Planetariul. Acesta a fost inaugurat in 1969 si a fost primul Planetariu din tara.

4. Manastirea Barsana

Manastirea Barsana

Printre obiectivele turistice din Maramures se numara si Manastirea Barsana. Situata pe Valea Izei, Manastirea Barsana este un colt de Rai, format dintr-un complex de cladiri traditionale maramuresene.

Ca obiectiv turistic, Manastirea Barsana este un loc foarte ofertant. In primul rand pentru ca privirea iti va fi acaparata de peisajul de poveste: cladiri pozitionate intre dealuri, cu multe flori si vegetatie.

Langa Turnul-Clopotnita pe sub care este intrarea, vei gasi o harta a manastirii. Lasa-te ghidat de aceasta si viziteaza fiecare loc marcat.

Te va surprinde Muzeul, Casa Voievodala, Altarul de Vara, Staretia si Biserica, construita pe doua nivele.

In cadrul Muzeului de Icoane vei gasi icoane foarte vechi, pictate pe lemn, articole de imbracaminte specifice portului local si mobilier traditional.

5. Lacul Albastru din Baia Sprie

Lacul Albastru din Baia Sprie

Iti spuneam la inceputul articolului ca gasesti o multime de obiective turistice in Maramures. Lacul Albastrul din Baia Sprie este unul dintre ele.

Denumirea acestui lac provine de la culoarea pe care o are. Aceasta variaza, de la verde la albastru, in functie de intensitatea si directia luminii.

Acest fenomen se datoreaza sarurilor de cupru dizolvate in lac, mai ales pentru ca lacul s-a format in urma surparii unor lucrari miniere de exploatare.

Trebuie sa stii ca pentru a ajunge la Lacul Albastru ai de facut o drumetie prin padure. Acest lucru nu trebuie sa te sperie, pentru ca traseul este bine marcat si exista numeroase indicatoare care sa te indrume.

6. Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Memorialul de la Sighet

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Sighetu Marmatiei. Il gasesti in centrul orasului, amenajat intr-o fosta inchisoare. 

Este un loc din care nu vei pleca cu zambetul pe buze, insa chiar si asa este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din Maramures. Asta pentru ca este important sa ne cunoastem istoria, asa cum este ea, cu bune si cu rele.

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei face parte din istoria mai putin frumoasa a tarii noastre. Din acest motiv se mai numeste metaforic „Muzeul Gandirii Arestate”.

Cladirea actualului Muzeu a fost construita in anul 1897, cand orasul se afla sub ocupatie austro-ungara. Incepand cu anii `50 a fost folosita pentru a inchide demnitari importanti din tara care erau impotriva regimului comunist.

Cei care viziteaza Memorialul vor gasi o serie de fotografii care ilustreaza viata prizonierilor, dar si multe informatii legate de istoria comunismului. De asemenea, doritorii pot vizita celulele, dar si camerele de tortura.

7. Bisericile din lemn

Bisericile din lemn

Cand auzi „Maramures” cu siguranta primul lucru care iti trece prin minte este celebra poarta maramureseana. Aceasta este specifica locului si se gaseste la majoritatea caselor maramuresene.

Sculptate in lemn, portile, la fel ca majoritatea caselor traditionale, sunt adevarate atractii turistice din Maramures.

In Maramures o resursa principala a fost dintotdeauna lemnul. Din acest motiv, inclusiv bisericile au fost construite avand in cea mai mare parte o structura din lemn.

In intregul judet se gasesc peste 100 de biserici din lemn, iar dintre acestea 8 fac parte din Patrimonul Mondial UNESCO.

Cele 8 biserici din lemn se caracterizeaza prin trasaturi ortodoxe, amestecate cu unele influente gotice. In interior, picturile prezinta scene religioase, dar si unele aspecte care reflecta viata de zi cu zi a oamenilor.

8. Mocanita

Mocanita

Sunt multe obiective turistice in Maramures, insa de departe una dintre cele mai cautate este mocanita. Calatoria cu acest tren cu adevarat special incepe in localitatea Viseul de Sus.

Intreaga calatorie, dus-intors, prin Muntii Maramuresului, pana in localitatea Paltin, dureaza de obicei in jur de 5 ore. In tot acest timp, trenul circula incet, purtandu-te prin locuri salbatice, prin inima padurilor, acolo unde nu prea des ajunge picior de om.

Locomotiva cu aburi trage dupa ea cateva vagoane, din care unul este descoperit, potrivit pentru vreme calda si aer curat de munte.

Un aspect foarte important pe care trebuie sa il ai in vedere este faptul ca locurile in mocanita sunt limitate. Daca vrei sa faci turul cu mocanita trebuie sa iti cumperi bilet online, pentru a te asigura ca numarul biletelor nu se epuizeaza in gara.

9. Muzeul Satului Maramuresean

Muzeul Satului Maramuresean

Daca nu ajungi sa vizitezi Muzeul Satului din Baia Mare, mai ai o sansa in Sighetu Marmatiei. Aici vei gasi un Muzeu al Satului, care se numara negresit printre locurile de vizitat din Maramures.

Deschis in 1981, la Muzeul Satului vei gasi un sat autentic, cu case din lemn, porti sculptate in lemn si garduri de nuiele impletite.

Interiorul caselor se pastreaza exact asa cum era odinioara, cu tot mobilierul facut din lemn si cu elemente traditionale de decor. Felul in care au fost construite si decorate indica evolutia in timp a caselor din zona rurala a Maramuresului.

Asezate de o parte si de alta a drumului, casele duc spre biserica din sat, care simbolizeaza centrul acestuia.

10. Satul Breb

Satul Breb

Unde poti trai o experienta autentica a vietii maramuresenilor? Evident ca la tara, in satele in care traditiile se afla inca la loc de cinste.

Unul dintre aceste sate emblematice pentru Maramures este Breb. Multi spun ca Breb este pentru Maramures cum este Viscri pentru Transilvania.

Satul Breb se afla la poalele Crestei Cocosului din Muntii Gutai, mai exact la aproximativ 20 de kilometri de Cavnic. Se spune despre acest sat ca este cel mai autentic din Maramures.

Acest lucru este dovedit de faptul ca aici ulitele au ramas inca neasfaltate. Asadar, daca vrei sa faci o plimbare prin sat dupa o ploaie racoroasa de vara, ar fi bine sa ai incaltaminte de schimb. 🙂

Casele sunt cat se poate de bine pastrate, fara sa le fi atins materialele de constructie utilizate in prezent. Cat despre localnici, acestia te vor surprinde cu frumoasele lor costume populare, pe care le mai poarta inca, mai ales duminica si in zile de sarbatoare.

11. Cascada Cailor

Cascada Cailor

Daca ajungi in Maramures, trebuie neaparat sa vizitezi Cascada Cailor. Este cea mai mare cascada din tara, dar si una dintre cele mai importante atractii turistice din Maramures.

Apropo de faptul ca este cea mai mare din tara, este interesant de retinut ca are in jur de 90 de metri inaltime.

Poti sa ajungi la Cascada Cailor cu telescaunul din statiunea Borsa. Acesta te va duce pana aproape de cascada, urmand sa faci pe jos o plimbare de cateva minute, pana la baza cascadei.

Pentru a ajunge la Cascada Cailor poti sa alegi varianta unei drumetii, pe un traseu montan bine marcat, care pleaca tot din statiunea Borsa.

Nu trebuie sa iti fie frica sa te incumeti la o astfel de aventura, pentru ca traseul este unul usor si accesibil, inclusiv pentru copii.

12. Parcul National din Muntii Rodnei

Parcul National din Muntii Rodnei

Parcul National din Muntii Rodnei face parte din cele mai importante locuri de vizitat din Maramures. Este al doilea parc national din tara.

Are atat de multe de oferit turistilor, incat ar fi pacat sa ajungi in Maramures, fara sa faci o plimbare prin parc. Te vor surprinde peisajele de poveste, indiferent de anotimpul in care il vizitezi.

In tot parcul vei gasi o multime de trasee marcate, insa unele pot fi mai dificile. Alege un traseu pe care stii sigur ca il poti parcurge si evita sa fii in padure la lasarea intunericului.

13. Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei

Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei

In apropiere de localitatea Sacel poti vizita aria proteja Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei.

Pestera este amplasata pe varful Batrana, la mai bine de 1300 de metri altitudine si are o lungime de aproximativ 2500 de metri.

Izvorul Albastru al Izei are aceasta denumire datorita culorii aparte a apei. Aceasta are o nuanta de turcoaz care iti fura privirea.

Pentru a vizita aceste locuri poti urma traseele montane marcate pe un drum forestier. Peisajul din jur te va incanta, facandu-ti doar o introducere a minunatiilor naturii pe care urmeaza sa le gasesti cand ajungi la destinatie.

14. Baile din Ocna Sugatag

Baile din Ocna Sugatag

Localitate plasata in centrul Maramuresului istoric, Ocna Sugatag este un alt loc care merita vizitat, odata ce ajungi in Maramures.

Specifice acestui loc sunt baile cu apa sarata. In localitate exista mai multe locatii cu apa sarata, insa in 3 dintre ele salinitatea este mai ridicata.

Este vorba despre vechile bai balneoclimaterice, Complexul Turistic Lacul Sarat si Complexul Turistic Holiday.

Apa sarata din Ocna Sugatag este benefica in probleme ginecologice, dermatologice si mai ales reumatice.

15. Valtorile si morile taranesti din satul Sacel

Valtorile si morile taranesti din satul Sacel

Un loc cu totul aparte, care nu poate lipsi de pe lista cu obiective turistice din Maramures este satul Sacel. Mai putin cunoscut si vizitat decat Breb, satul Sacel are cateva atractii turistice care nu pot trece neobservate.

Este vorba, in principal, de valtorile si morile taranesti care inca mai functioneaza, ca pe vremuri.

Cea mai veche moara functionala de pe valea raului Iza se gaseste in Sacel. A fost construita in 1850, de catre cativa evrei care au locuit in Sacel. Ca sa o gasesti mai usor, trebuie sa stii ca are si un nume, moara lui Danila Mescles.

Daca tot ajungi sa vizitezi morile si valtorile din Sacel, fa o vizita la Atelierul si Cuptorul Olarului Tanase Burnar. El este ultimul mester din sat care inca mai lucreaza ceramica de Sacel.


Conservarea traditiilor, obiceiurilor, a portului popular sau a arhitecturii, fac ca Maramuresul sa fie o destinatie de vacanta ideala, mai ales pentru cei care vor sa traiasca viata rurala autentica.

Aici se pare ca intreaga zona se lasa putin influentata de modernitate, de parca timpul a stat in loc.

Pe lista cu locuri de vizitat in Maramures am adaugat pe cele mai importante si cele care puna in valoare frumusetea Maramuresului. Vorba cantecului: „Maramures plai cu flori,/ Mandru esti in sarbatori!”

Daca timpul iti permite, poti sa dai o fuga in judetul invecinat, unde vei gasi numeroase obiective turistice in Satu Mare!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *