• Meniu
  • Meniu
Obiective turistice Sighetul Marmatiei

Obiective turistice Sighetul Marmatiei

Orasul Sighetu Marmatiei este asezat in nordul Romaniei, chiar la granita cu Ucraina, delimitata de raul Tisa. Cele mai cunoscute obiective turistice din Sighetu Marmatiei sunt Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei si Muzeul Satului Maramuresean.

Totusi, pozitionarea sa geografica si trecutul bogat au dat nastere mai multor atractii turistice in Sighetu Marmatiei.

Centrul vechi al orasului gazduieste cateva cladiri istorice notabile, muzee, parcuri si o frumoasa zona pietonala, marginita de restaurante si terase.

Sighetu Marmatiei este un punct de plecare spre multe alte locuri de vizitat in Maramures. In apropiere se afla Cimitirul Vesel de la Sapanta, satele pitoresti de pe Vlea Izei, satul Breb, Manastirea Barsana si Mocanita de la Viseul de Sus.

Descopera prin intermediul acestui ghid de calatorie cele mai importante locuri de vizitat in Sighetu Marmatiei si in imprejurimi.

1. Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Situat in centrul orasului, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei este unul dintre cele mai cunoscute si vizitate obiective turistice din Sighetu Marmatiei.

Este un loc incarcat de emotie care prezinta o perioada trista din trecutul tarii noastre.

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei este un muzeu de interes national pe care ar trebui sa il viziteze fiecare roman. A fost inaugurat in anul 1997, in fosta inchisoare din Sighet ce dateaza inca din anul 1897.

In perioada comunismului aici au fost inchisi oameni politici, intelectuali si elite din tara noastra, printre care si Iuliu Maniu.

Astazi, Memorialul din Sighetu Marmatiei prezinta o perspectiva profunda asupra abuzurilor pe care le-au indurat cei care au avut curajul sa se rascoale impotriva regimului si sa militeze pentru democratie.

Vei putea sa vizitezi celulele detinutilor, inclusiv pe cea in care a murit Iuliu Maniu.

Te va incerca un amalgam de sentimente atunci cand vei vedea conditiile inumane in care acestia erau tinuti si chinurile prin care au trecut.

Prin intermediul fotografiilor, documentelor si marturiilor de pe peretii celulelor, vei afla mai multe despre viata detinutilor, nedreptatile si atrocitatile comise de regimul comunist.

Vizitarea Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei este o experienta coplesitoare, dar nu trebuie ratata atunci cand vii la Sighetu Marmatiei.

2. Cuiul

Cuiul

Cum se spune despre Sighetu Marmatiei ca se afla acolo unde se agata harta in cui, administratia locala a amplasat in oras un monument sugestiv. Asa a aparut Cuiul care a devenit un simbol al orasului si o atractie turistica populara.

De la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, daca mergi pana in capatul strazii pietonale Corneliu Coposu, vei ajunge la celebrul Cuiul.

Un prilej numai bun pentru a admira acest monument ingenios si pentru a-ti face o poza reprezentativa din Sighetu Marmatiei.

Situat chiar in centrul istoric al orasului, Cuiul este inconjurat de alte atractii turistice din Sighetu Marmatiei.

In imediata apropiere se afla Primaria orasului, putin mai incolo Muzeul Etnografic al Maramuresului si Muzeul de Istorie si Arheologie.

De altfel, zona pietonala este marginita de multe restaurante, terase, cafenele si tarabe. Un loc frumos amenajat unde poti sa serveti ceva si sa petreci cateva clipe relaxante.

3. Muzeul Etnografic al Maramuresului

Muzeul Etnografic al Maramuresului

Daca ai timp, poate vrei sa treci si Muzeul Etnografic al Maramuresului pe lista ta cu locuri de vizitat in Sighetu Marmatiei.

Il gasesti in centrul istoric al orasului, pe strada Bogdan Voda, foarte aproape de faimosul monument Cuiul.

Muzeul Etnografic al Maramuresului este gazduit de o cladire istorica, construita in stil baroc prin secolul al XVIII-lea.

Prin intermediul unei colectii variate de exponate istorice, muzeul ilustreaza traditiile si cultura locuitorilor din regiunea Maramuresului.

In interiorul Muzeului Etnografic al Maramuresului vei putea sa admiri straie populare, tesaturi artizanale, obiecte traditionale de uz casnic, icoane, mobilier traditional, inclusiv porti maramuresene.

Vei descoperi mestesugurile si modul in care isi duceau traiul zilnic locuitorii din zona.

4. Muzeul de Istorie si Arheologie

Muzeul de Istorie si Arheologie

Muzeul de Istorie si Arheologie din Sighetu Marmatiei merita si el o vizita. Este situat tot in centrul istoric al orasului, la doar 300 de metri distanta de Muzeul Etnografic al Maramuresului.

Muzeul de Istorie si Arheologie a fost inaugurat in anul 1976, cu ocazia implinirii a 650 de ani de la prima atestare documentara a localitatii Sighetu Marmatiei.

De-a lungul timpului, muzeul a adunat in patrimoniul sau o serie de exponate istorice din regiune.

In cadrul Muzeului de Istorie si Arheologie vei vedea numeroase obiecte din bronz, pistoale, sabii si alte arme ce dateaza din Evul Mediu si pana in perioada austo-ungara.

Vei putea sa admiri o colectie impresionanta de numismatica, obiecte, documente si poze care ilustreaza trecutul istoric si economic al orasului.

5. Casa Memoriala Elie Wiesel – Muzeul Culturii Evreiesti din Maramures

Casa Memoriala Elie Wiesel

Poate ca nu multi dintre noi stim ca in Sighetu Marmatiei s-a nascut un laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Este vorba de Elie Wiesel, fiul unei familii de evrei si o personalitate de seama cu renume international.

In anul 1944, Elie Wiesel avea doar 15 ani cand a fost deportat impreuna cu familia sa in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Dupa ce a supravietuit Holocaustului, a studiat la Sorbona, faimoasa universitate din Paris.

Cativa ani mai tarziu, in anul 1963, Elie Wiesel a devenit cetatean american si a activat ca profesor la universitati de prestigiu din SUA.

De-a lungul vietii, a fost un aparator al drepturilor omului si a primit numeroase distinctii de onoare.

Casa Memoriala Elie Wiesel a fost inagurata, chiar in prezenta sa, in anul 2002. Gazduieste Muzeul Culturii Evreiesti din Maramures si este unul dintre principalele obiective turistice din Sighetu Marmatiei.

6. Muzeul Satului Maramuresean

Muzeul Satului Maramuresean

Muzeul Satului Maramuresean se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Sighetu Marmatiei. Este un muzeu amenajat in aer liber, pe Dealul Doboies, la nici 3 kilometri distanta de centrul orasului.

Muzeul Satului Maramuresean a fost inaugurat in anul 1981.

Se mandreste cu doua stele Michelin, distinctie pe care a primit-o in anul 2019, alaturi de Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei si alte cateva muzee din tara.

Acest muzeu etnografic recreeaza atmosfera satului traditional maramuresean de odinioara.

De-a lungul ulitelor pietruite vei putea sa vizitezi numeroase case din lemn, mobilate traditional si gospodarii din mai multe zone ale Maramuresului istoric.

7. Vadu Izei

Vadu Izei

Vadu Izei este o localitate pitoreasca situata la aproximativ 7 kilometri distanta de Sighetu Marmatiei.

Asezata intre dealuri acoperite de paduri si pasuni intinse, acest sat te va cuceri cu peisaje superbe si farmecul sau rural.

Vadul Izei si satele invecinate sunt spectaculoase. Frumusetea autentica a zonei te va imbia la plimbari relaxante si drumetii in mijlocul naturii. Vei fi rasplatit cu aer curat si privelisti impresionante.

Acest cadru mirific este completat de ospitalitatea localnicilor care inca mai pastreaza traditiile si mestesugurile de alta data.

In Vadul Izei sunt multe pensiuni agroturistice unde te poti caza pentru cateva zile. Cu siguranta vei avea parte de o experienta fascinanta in acest frumos sat maramuresean.

8. Ocna Sugatag

Baile din Ocna Sugatag

Ocna Sugatag este o statiune balneoclimaterica renumita pentru bazinele cu apa sarata. O gasesti la aproximativ 12 kilometri distanta de Vadu Izei si vreo 19 kilometri de Sighetu Marmatiei.

Se spune despre baile de la Ocna Sugatag ca au proprietati terapeutice. Multi turisti frecventeaza statiunea atat pentru agrement, cat si pentru a se trata de afectiuni ginecologice, reumatice, neurologice si respiratorii.

In apropiere de statiunea Ocna Sugatag, la vreo 8 kilometri distanta, se afla satul Breb.

Acest sat este o asezare autentica, inconjurata de peisaje pitoresti, cu ulite pietruite, marginite de case traditionale din lemn. Biserica de lemn din Breb dateaza din secolul al XVII-lea si este o atractie de neratat.

9. Manastirea Barsana

Manastirea Barsana

Barsana este o alta localitate pitoreasca de pe Valea Izei, situata la vreo 20 de kilometri distanta de Sighetu Marmatiei. Dincolo de peisajul de poveste specific zonei, atractia principala este Manastirea Barsana.

Acest complex monahal se numara printre principalele locuri de vizitat in apropiere de Sighetu Marmatiei.

Odata ce intri pe poarta manastirii, vei fi surprins de maretia si frumusetea acestui loc incarcat de spiritualitate.

Manastirea Barsana cuprinde mai multe cladiri din lemn, o curte ingrijita cu alei pavate, marginite de spatii verzi si ronduri de flori. Inconjurata de coline impadurite, mananstirea pare a fi rupta dintr-un colt de Rai.

La vreo 5 kilometri distanta de Manastirea Barsana, inspre Sighetu Marmatiei, mai poti sa vizitezi Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului in Biserica”.

Vei gasi aici un vechi lacas de cult ce dateaza de pe la inceputul secolului al XVIII-lea si care face parte din lista patrimoniului mondial UNESCO.

10. Biserica de Lemn Cuvioasa Paraschiva din Botiza

Biserica de Lemn Cuvioasa Paraschiva din Botiza

Dupa ce ai vizitat Manastirea Barsana, iti recomand sa te deplasezi 20 de kilometri pana in satul Botiza.

Principala atractie turistica a acestei asezari de la poalele muntilor Tiblesului este Biserica de Lemn Cuvioasa Paraschiva.

Acest lacas de cult este un monument istoric ce dateaza de pe la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Biserica a fost construita initial in Viseul de Sus si adusa in Botiza pe la sfarsitul secolului al XIX-lea. A inlocuit o veche biserica din lemn care a fost demolata.

11. Mocanita din Viseul de Sus

Mocanita din Viseul de Sus

Plimbarea cu mocanita se numara printre principalele atractii turistice din Maramures.

Locomotiva cu abur trage dupa ea cateva vagoane si se deplaseaza pe o cale ferata forestiera de pe Valea Vaserului, purtandu-te prin peisaje spectaculoase.

Daca vrei sa te plimbi cu mocanita va trebui sa te deplasezi in Viseul de Sus, o localitate situata la vreo 55 de kilometri distanta de Sighetu Marmatiei. Experienta dureaza aproximativ 5 ore cu un popas de 90 de minute in Paltin.

Fiind o atractie turistica populara, iti recomand sa cumperi biletele pentru plimbarea cu mocanita online. Altfel, este posibil sa nu mai gasesti bilete disponibile la fata locului. 

12. Cimitirul Vesel de la Sapanta

Cimitirul Vesel de la Sapanta

Aflat la doar 19 kilometri distanta de Sighetu Marmatiei, Cimitirul Vesel de la Sapanta atrage turisti din intreaga lume.

Este faimos pentru crucile vesele si modul hazliu prin care sunt comemorati cei care sunt inmormantati aici.

Cimitirul Vesel de la Sapanta a fost fondat in anul 1935 de cioplitorul in lemn Stan Ioan Patras.

In ciuda naturii sale, este un loc ingenios, unic in lume, care abordeaza trecerea in nefiinta dintr-o perspectiva vesela.

Crucile sunt sculptate in lemn, pictate predominant in albastru si cu basoreliefuri in culori vii. Sunt decorate cu simboluri, scene de viata si versuri inspirate din viata, meseria si pasiunile celor decedati.

13. Manstirea Peri-Sapanta

Manstirea Peri-Sapanta

Aproape de Cimitirul Vesel mai poti sa vizitezi Manastirea Peri-Sapanta. Inconjurata de o padure deasa, este o manastire de maicute, extrem de frumoasa si ingrijita.

Manastirea Peri-Sapanta este situata pe malul raului Tisa, aproape de granita cu Ucraina. A fost ctitorita in anul 1997 de parintele paroh Grigore Lutai.

Biserica manastirii se remarca prin dimensiunile sale impunatoare. Avand 78 de metri inaltime, este considerata una dintre cele mai inalte biserici de lemn din Europa si chiar din lume.

Pana in prezent, ocupa locul trei in topul celor mai inalte biserici din tara noastra.

Pe primele doua locuri se afla Catedrala Mitropolitana, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Timisoara si Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca.

Dupa ce treci pe sub poarta de lemn a manastirii, tipic maramureseana si parchezi masina, vei pasi pe o aleea lunga, marginita de un spatiu verde si flori.

In fata ochilor ti se va dezvalui grandioasa biserica cu turla sa din lemn atat de inalta, incat poate fi reperata de dincolo de Tisa.

Manastirea Peri-Sapanta este un loc aparte pe care cu greu pot sa il descriu in cuvinte. Asa ca, cel mai bine este sa vii sa o vizitezi!


Poate ca nu sunt atat de multe obiective turistice in Sighetu Marmatiei, precum gasesti in alte locuri de vizitat din Romania.

Chiar si asa, orasul are potential turistic si este in plina expansiune. In plus, imprejurimile sale sunt coplesitoare si completeaza atractia acestui oras. 

Daca ajungi in Maramures, nu ezita sa faci un popas pentru a descoperi cele mai importante locuri de vizitat in Sighetu Marmatiei. La finalul calatoriei, iti vei da seama ca a meritat!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *