• Meniu
  • Meniu
Obiective turistice Florenta

Obiective turistice Florenta

Asezat pe malurile raului Arno, in superba regiune Toscana, Florenta se numara printre cele mai fermecatoare locuri de vizitat in Europa. Oricine viziteaza acest superb oras va fi fascinat de numeroasele obiective turistice din Florenta.

Avand o cultura bogata, acest oras irezistibil se mandreste cu o arhitectura uimitoare si opere de arta care se intalnesc la orice pas.

Este renumit in intreaga lume ca Leaganul Renasterii Italiene, casa multor artisti celebri si locul de bastina a unei prestigioase case de moda.

Multe atractii turistice din Florenta sunt concentrate in jurul centrului sau istoric. Vei fi surprins de grandioasa Catedrala Santa Maria del Fiore, palatele elegante, muzeele pline de arta, Ponte Vecchio, superbele Gradini Boboli, terasele panoramice, vinurile bune si gastronomia toscana.

Ce sa vizitezi in Florenta? Afla din acest ghid de calatorie care te va purta prin cele mai populare si importante locuri de vizitat in Florenta!

1. Catedrala Santa Maria del Fiore

Catedrala Santa Maria del Fiore

Situata in Piazza del Duomo, Catedrala Santa Maria del Fiore se afla in topul listei cu obiective turistice din Florenta.

Aceasta emblema a orasului este una dintre cele mai mari si uluitoare catedrale din lume.

Cunsocuta sub numele de Domul din Florenta, Catedrala Santa Maria del Fiore se remarca prin dimensiunile sale colosale si fatada sa uimitoare.

La exterior catedrala este bogat ornamentata, acoperita cu tigla rosie, incununata cu o cupola imensa si o campanila grandioasa care domina intreg peisajul renascentist al orasului.

Lucrarile pentru constructia Domului Santa Maria del Fiore au fost incepute de arhitectul Arnolfo di Cambio si au durat mai bine de un secol. Catedrala a fost finalizata si sfiintita 140 de ani mai tarziu, abia in anul 1436.

Fatada in stil neogotic a Catedralei Santa Maria del Fiore, pe care o vedem noi astazi, a fost proiectata de  arhitectul Emilio de Fabris in secolul al XIX-lea.

In ciuda exteriorului decorat cu marmura, ornamente si sculpturi impresionante, interiorul catedralei este extrem de simplist.

Asta pentru ca, de-a lungul timpului, majoritatea operelor artistice care decorau interiorul catedralei au fost mutate.

In prezent, multe dintre ele sunt expuse si pot fi admirate in cadrul Muzeului Operei din Duomo (Museo dell’Opera del Duomo).

Un reper interesant in interiorul catedralei este Cripta Santa Reparata. Aici se afla ramasitele Bisericii Santa Reparta, construita in secolul al V-lea si care se afla initial pe locul unde a fost ridicata Catedrala Santa Maria del Fiore.

2. Cupola lui Brunelleschi

Cupola lui Brunelleschi

Cu siguranta, una dintre cele mai ravnite atractii turistice din Florenta este privelistea panoramica asupra orasului pe care o ofera cupola Catedralei Santa Maria del Fiore.

Inalta de vreo 90 de metri si lata de vreo 45 de metri, acesta cupola imensa este o caracteristica remarcabila a catedralei.

Cupola Domului Santa Maria del Fiore a fost construita in prima jumatate a secolului al XV-lea. Este capodopera arhitectului italian Filippo Brunelleschi, caruia ii poarta numele.

Inspirata de Panteonul din Roma, cupola lui Brunelleschi reprezinta o performanta inginereasca remarcabila pentru acele vremuri.

Daca vrei sa o admiri indeaproape, o scara interioara, spiralata, cu 463 de trepte, te va duce pana in cupola.

Din loc in loc, prin micile ferestre, poti zari peisaje frumoase din Florenta. Trebuie sa stii ca urcarea ti se poate parea destul de dificila, mai ales daca esti claustrofob.

Totusi, daca vei rezista pana la final vei fi rasplatit cu o superba panorama asupra acestui frumos oras. Pentru a vizita Cupola lui Brunelleschi este nevoie sa iti faci rezervare in prealabil.

3. Campanila lui Giotto

Campanila lui Giotto

Campanila lui Giotto este turnul clopotnita al Catedralei Santa Maria del Fiore. Situata langa aceasta, campanila are o inaltime de aproape 85 de metri si se remarca prin fatada sa eleganta, decorata in ton cu catedrala.

Turnul clopotnita al Catedralei Santa Maria del Fiore a fost construit intre anii 1334 – 1359. Initial, a fost proiectat de arhitectul si pictorul italian Giotto di Bondone, al carui nume il poarta.

Dupa moartea acestuia, alti arhitecti prestigiosi, precum Andrea Pisano si Francesco Talenti, si-au adus contributia la realizarea acestei structuri.

Campanila lui Giotto poate fi vizitata si reprezinta o atractie turistica importanta din Florenta.

Din varful ei, vizitatorii se pot bucura de o priveliste memorabila asupra orasului. Insa, pentru asta trebuie sa urce cele 414 trepte ale turnului.

4. Baptisteriul Sfantului Ioan (Battistero di San Giovanni)

Battistero di San Giovanni

Baptisteriul Sfantului Ioan este situat vizavi de Catedrala Santa Maria del Fiore, de care apartine. Dupa cum vezi, acest perimetru cuprinde multe obiective turistice din Florenta.

Baptisteriul Sfantului Ioan se face remarcat printr-o constructie in forma octogonala si fatada sa eleganta, in stil arhitectural romanic. Dateaza dintre secolele XI – XII, fiind una dintre cele mai vechi cladiri din Florenta.

Pe langa frumusetea si gratia sa, Baptisteriul din Florenta este cunoscut in intrega lume pentru cele trei usi ale sale.

Aceste usi monumentale sunt capodoperele unor artisti precum Andrea Pisano si Lorenzo Ghiberti.

Cea mai renumita este usa estica, cunoscuta ca Poarta Paradisului, o creatie a lui Lorenzo Ghiberti, decorata cu basoreliefuri care ilustreaza scene biblice.

Acestea sunt niste replici dupa originalele care se afla la Muzeului Operei din Duomo (Museo dell’Opera del Duomo).

Baptisteriul din Florenta este cunoscut si datorita mozaicurilor interioare care acopera cupola si peretii.

La fel de impresionant este faptul ca aici s-au botezat, de-a lungul timpului, personalitati precum marele poet si filozof Dante Alighieri.

5. Piata Signoria (Piazza della Signoria)

Piata Signoria (Piazza della Signoria)

Piazza della Signoria este un loc popular de vizitat in Florenta. Aceasta piata este situata in centrul istoric al orasului, la doar 500 de metri distanta de Domul Santa Maria del Fiore.

De-a lungul timpului, Piazza della Signoria a fost martora unor evenimente politice importante din istoria orasului.

Astazi este un loc animat, unde localnicii si turistii se aduna pentru a se relaxa la un aperitivo (gustare inainte de cina) la una dintre terasele din zona.

Piazza della Signoria este inconjurata de multe atractii turistice din Florenta. Aici se afla impresionantul Palazzo Vecchio, a carui intrare este pazita de o replica dupa statuia lui David a lui Michelangelo.

In fata palatului poti sa admiri Fantana lui Neptun (Fontana di Nettuno), realizata in secolul al XVI-lea de arhitectul si sculptorul italian Bartolomeo Ammannati.

In centrul Pietei Signoria se afla statuia ecvestra a lui Cosimo I de’ Medici, fost Duce de Florenta in perioada 1537-1569, realizata de Giambologna.

6. Palatul Vechi (Palazzo Vecchio)

Palatul Vechi (Palazzo Vecchio)

Situat in Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Florenta. A fost proiectat de celebrul arhitect italian Arnolfo di Cambio si construit intre anii 1298-1314.

In trecut, Palazzo Vecchio a fost resedinta oficiala a familiei Medici. In zilele noastre, gazduieste sediul Primariei din Florenta.

Dincolo de acest fapt, Palazzo Vecchio este o capodopera arhitecturala, deschisa publicului pentru vizitare.

In cadrul acestuia este amenajat un muzeu care cuprinde mai multe sali, decorate cu opere ale unor artisti celebri.

Cea mai impresionanta este Sala Celor Cinci Sute (Sala dei Cinquecento) unde se pot admira fresce si sculpturi realizate de artisti, precum Michelangelo si Vasari.

Principala atractie turistica a Palazzo Vecchio este Turnul lui Arnolfo (Torre di Arnolfo). Inalt de aproximativ 95 de metri, acesta ofera o priveliste panoramica superba asupra orasului.

Pentru a beneficia de acest privilegiu, va trebui sa urci cele 418 trepte ale impresionantului Torre di Arnolfo.

7. Muzeul National Bargello (Museo Nazionale del Bargello)

Muzeul National Bargello

Muzeul National Bargello este situat la nici 300 de metri distanta de Piazza della Signoria. Este gazduit de un impresionant palat ce dateaza din secolul al XIII-lea.

Palatul Bargello este cea mai veche cladire publica din oras, servind in trecut ca sediu al guvernului si inchisoare.

In prezent, adaposteste un fascinant muzeu care cuprinde o colectie de sculpturi renascentiste.

In cadrul Muzeului National Bargello poti sa admiri lucrarile unor artisti italieni celebri, precum Michelangelo, Donatello, Botticelli si multi altii.

8. Galeria Uffizi (Galleria degli Uffizi)

Galleria degli Uffizi

Galeria Uffizi este un muzeu de arta renumit in intreaga lume ca o destinatie turistica obligatorie pentru oricine viziteaza Florenta.

Se afla in apropiere de Palazzo Vecchio, intr-o grandioasa cladire istorica ce dateaza din secolul al XVI-lea, proiectata de arhitectul Vasari.

Galeria Uffizi detine o colectie impresionanta de opere de arta, incepand din Evul Mediu si pana in perioada moderna.

Aceasta faimoasa colectie este mostenirea pe care celebra familie Medici a lasat-o orasului Florenta.

In cadrul Galeriei Uffizi vei avea ocazia sa admiri capodoperele unor artisti renumiti ai secolului al XIV-lea si Renasterii italiene, precum Giotto, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Tintoretto,  Raffaello si multi altii.

Acestea sunt expuse cronologic in numeroasele sali ale vastei cladiri care le adaposteste. Daca obosesti poti sa iti tragi sufletul si sa savurezi o cafea pe terasa muzeului.

Galeria Uffizi iti va oferi o experienta unica si fascinanta. Avand in vedere ca se numara printre cele mai vizitate atractii turistice din Florenta, asigura-te ca iti rezervi biletul dinainte!

9. Podul Vechi (Ponte Vecchio)

Podul Vechi (Ponte Vecchio)

Ponte Vecchio (Podul Vechi) este unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Florenta. Il gasesti in apropiere de Galeria Uffizi si la nici 10 minute de mers pe jos din Piazza del Duomo.

Emblematicul Ponte Vecchio traverseaza raul Arno si dateaza inca din anul 1345. Are o istorie bogata si interesanta, iar de-a lungul secolelor a fost un important centru comercial al orasului.

Ponte Vecchio este singurul pod din oras care nu a fost distrus de invazia nazistilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Acest lucru a fost posibil datorita consulului german la Florenta din acea vreme, Gerhard Wolf, care a impiedicat distrugerea podului.

In prezent, Ponte Vecchio este unul dintre cele mai aglomerate obiective turistice din Florenta.

Impresioneaza prin structura sa interesanta, dar si datorita privelistilor pe care le ofera asupra raului Arno si orasului.

De altfel, Ponte Vecchio este cunoscut pentru magazinele de bijuterii, haine, genti si alte produse ale unor branduri de lux pe care le detine.

10. Palatul Pitti (Palazzo Pitti)

Palatul Pitti

Dincolo de raul Arno, la nici 5 minute de mers pe jos de la Ponte Vecchio, vei gasi Palatul Pitti (Palazzo Pitti).

Acest impresionant palat este renumit pentru muzeele pe care le gazduieste, precum si pentru frumoasele sale Gradini Boboli.

Palatul Pitti a fost construit in anul 1458 pentru a servi drept resedinta familiei bancherului florentin Luca Pitti.

In anul 1549, Cosimo I de Medici a cumparat palatul pe care l-a extins semnificativ cu ajutorul arhitectului Vasari, cel care a construit si celebrul Coridor vasarian (Corridoio vasariano).

Dupa familia Medici, la Palatul Pitti au mai locuit membrii Casei de Habsburg-Lorena si Casei de Savoia.

In prezent, interioarele impunatoare ale palatului gazduiesc mai multe muzee, fiind deschise publicului pentru vizitare.

La parterul Palatului Pitti se poate admira Tezaurul Marilor Duci (Tesoro dei Granduchi), cunoscut si ca Muzeul Argintului.

La etaj se afla Galeria Palatina, o impresionanta colectie de arta expusa in interiorul apartamentelor imperiale care si-au pastrat aspectul de odinioara.

Cel de-al doilea etaj adaposteste Muzeul Modei si al Costumelor (Museo della Moda e del Costume), precum si Galeria de Arta Moderna.

Palatul Pitti este o atractie turistica de neratat atunci cand vizitezi Florenta. Sunt multe de vazut aici, asa ca ar fi bine sa iti aloci timp pentru a-l explora pe indelete.

11. Gradinile Boboli (Giardino di Boboli)

Giardino di Boboli

Dupa ce ai vizitat Palatul Pitti, porneste intr-un tur relaxant prin Gradinile Boboli, situate chiar in spatele acestuia.

Pasind pe aleile pietruite pe care se plimbau odinioara domnii si domnitele de la curte, vei fi impresionant de frumusetea si eleganta acestui loc.

Gradinile Boboli au fost amenajate in secolul al XVI-lea pentru familia Medici, fiind extinse in secolele ulterioare de dinastiile care le-au succedat.

Numeroasele statui antice, fantani mari, grote si pavilioane uimitoare, care le decoreaza, te vor face sa te simti ca intr-un muzeu in aer liber.

Vastele Gradini Baboli sunt pline de verdeata si ronduri cu flori. Aceasta oaza de liniste din mijlocul orasului ofera multe atractii turistice din Florenta.

Poti sa te plimbi relaxat pe aleile frumoase, sa te odihnesti pe iarba sau sa admiri panoramele magnifice asupra orasului de pe numeroasele terase.

12. Piata Michelangelo (Piazzale Michelangelo)

Piata Michellangelo (Piazzale Michelangelo)

Din punctul meu de vedere, terasa panoramica din Piata Michelangelo este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Florenta.

Daca vrei sa vezi de sus acest superb oras, atunci trebuie neaparat sa vii aici. Piata este situata pe varful unui deal, pe malul stang al raului Arno.

De aici vei avea parte de o imagine memorabila asupra centrului istoric si intregului oras florentin.

Ti se vor derula in fata ochilor Ponte Vecchio, Campanila lui Giotto, Cupola lui Brunelleschi, Palazzo Vecchio si multe alte obiective turistice din Florenta.

Terasa panoramica din Piazzale Michelangelo este un loc popular pentru fotografii frumoase cu intreg orasul in fundal. Poti sa vii aici in orice moment al zilei, dar mai cu seama pe inserate, cand poti sa surprinzi un apus memorabil.

In centrul pietei se inalta o copie dupa statuia lui David a lui Michelangelo. In jur, vei gasi numeroase buticuri de unde poti sa iti cumperi un suvenir si terase unde poti sa savurezi o cafea, in timp ce admiri privelistea spectaculoasa.

In apropiere, mai poti sa vizitezi Abatia San Miniato al Monte, o veche biserica care ofera o panorama la fel de surprinzatoare asupra orasului.

Poti sa ajungi in Piazzale Michelangelo urcand la pas, cu masina sau cu autobuzul. In drum nu rata Gradina de Trandafiri (Giardino delle Rose) si Gradina de Irisi (Giardino dell’Iris).

13. Gradina Bardini (Giardino Bardini)

Gradina Bardini (Giardino Bardini)

Gradina Bardini este situata la doar 500 de metri distanta de Ponte Vecchio, in apropiere de Palatul Pitti si Gradinile Boboli.

Vila si frumoasa gradina din spate au apartinut negustorului de arta Stefano Bardini care a trait intre anii 1836-1922.

In prezent, sunt locuri de vizitat in Florenta foarte interesante. La momentul in care am scris acest articol, vila era inchisa temporar pentru renovare.

In schimb, Gradina Bardini se poate vizita, fascinand prin frumusetea si trasaturile specifice unei gradini toscane.

Poti sa petreci cateva ore relaxante, plimbandu-te pe aleile inguste, admirand numeroasele sculpturi si gradini cu flori colorate si plante rare. Gradina este situata pe un deal si ofera panorame impresionante asupra raului Arno si orasului.

Ideal ar fi sa vizitezi aceasta gradina primavara, atunci cand infloresc bujorii, azaleele si superbele flori de glicine.

Tot aici mai poti sa vizitezi si Muzeul Stefano Bardini, unde este expusa colectia de arta ce a apartinut renumitului negustor.

Vizavi de Gradina Bardini, pe strada Costa S. Giorgio, la numarul 19, se afla Casa lui Galileo Galilei. Din pacate nu o poti vizita, dar merita sa admiri din exterior casa unde a locuit candva „parintele astronomiei, fizicii si stiintei moderne”. 

14. Muzeul Galileo (Museo Galileo)

Muzeul Galileo (Museo Galileo)

Muzeul Galileo se afla langa Galeria  Uffizi, pe malul raului Arno. Este un muzeu dedicat evolutiei stiintei si tehnologiei care iti va oferi o experienta interactiva.

In cadrul muzeului vei avea ocazia sa vezi telescoapele si obiectivul folosite de Galileo Galilei pentru descoperirile sale astronomice.

Vei putea sa admiri o serie de alte instrumente matematice, astronomice, medicale si de transport care au fost utilizate, de-a lungul timpului, de mari oameni de stiinta.

Tot aici se afla expuse doua dintre degetele lui Galileo si un dinte de-al sau. 

15. Bazilica Santa Croce (Basilica di Santa Croce)

Bazilica Santa Croce (Basilica di Santa Croce)

Situata in centrul istoric, Bazilica Santa Croce se afla in apropiere de Catedrala Santa Maria del Fiore si alte obiective turistice din Florenta.

Este o biserica franciscana, construita pe la sfarsitul secolului al XIII-lea si pana aproape de sfarsitul secolului al XIV-lea.

Bazilica Santa Croce a fost proiectata de arhitectul  Arnolfo di Cambio si se remarca prin fatada sa neogotica. In timp ce interiorul bisericii fascineaza cu superbele picturi murale realizate de Giotto si alte opere de arta ale unor artisti renumiti, precum Brunelleschi si Vasari.

Insa, ceea ce o face si mai speciala este faptul ca aici sunt inmormantati Michelangelo si Galileo Galilei. Mormintele acestora sunt principalele puncte de interes turistic ale acestui loc sfant.

16. Muzeul Capelele Medici (Cappelle Medicee)

Muzeul Capelele Medici (Cappelle Medicee)

Muzeul Capelele Medici se afla la doar 250 de metri distanta de Domul din Florenta, chiar in incinta Bazilicii San Lorenzo.

Dupa cum sugereaza si numele, aici sunt inmormantati membrii dinastiei Medici. Aceasta familie influenta a contribui la dezvoltarea culturala si politica a orasului Florenta si intregii regiuni Toscana.

Mormintele acestora dau nastere unuia dintre cele mai grandioase locuri de vizitat in Florenta. Capelele sunt decorate cu marmura, sculpturi realizate de Michelangelo, fresce impresionante si numeroase opere de arta.

Capelele Medici sunt un obiectiv turistic de neratat. Acest muzeu exprima atat istoria, cat si inclinatia spre arta si frumos care dainuie de secole in acest superb oras.

17. Bazilica Santa Maria Novella (Basilica di Santa Maria Novella)

Bazilica Santa Maria Novella (Basilica di Santa Maria Novella)

Tot in centrul orasului, mai poti sa vizitezi si Bazilica Santa Maria Novella. Aceasta impresionanta biserica dominicana face parte din cadrul unui complex monahal.

Bazilica Santa Maria Novella dateaza din secolul al XV-lea. Se remarca prin dimensiunile sale grandioase si arhitectura specifica bisericilor din Florenta.

Fatada bisericii este decorata cu marmura alb si verde. In timp ce, interiorul adaposteste fresce frumoase si alte capodopere artistice.

18. Galeria Academiei (Galleria dell’Accademia)

Galeria Academiei (Galleria dell'Accademia)

Galeria Academiei se numara printre cele mai populare locuri de vizitat in Florenta. Acest muzeu este un obiectiv turistic important pentru oricine vrea sa cunosca in detaliu arta si cultura orasului.

Galeria Academiei cuprinde o colectie impresionanta de sculpturi si picturi realizate de artisti italieni renumiti.

In centrul atentiei este, fara indoiala, statuia lui David de Michelangelo, o capodopera a Renasterii italiene.

Pana la Galeria Academiei faci vreo 6 minute de mers pe jos din Piazza del Duomo. Poti sa te abati din drum pentru a vizita Muzeul Leonardo Da Vinci.

Un pic mai sus de Galeria Academiei mai poti sa vizitezi Bazilica si Muzeul San Marco.

19. Via dei Calzaiuoli

Via dei Calzaiuoli

Via dei Calzaiuoli este una dintre cele mai populare strazi din Florenta. Este o artera pietonala, situata intre Piazza del Duomo si Piazza della Signoria.

Via dei Calzaiuoli este o strada istorica si eleganta din centrul orasului. Este marginita de atractii turistice din Florenta importante.

De asemenea, gazduieste numeroase magazine ale unor branduri renumite, buticuri traditionale, gelaterii, restaurante si terase.

O plimbare pe Via dei Calzaiuoli iti ofera sansa sa admiri arhitectura fermecatoare a orasului, sa faci cumparaturi sau sa te relaxezi pe o terasa pitoreasca.

Daca tot esti in zona cumparaturilor luxoase, poate ti se va parea interesant sa vizitezi Muzeul Gucci (Gucci Garden).

Amenajat intr-o cladire eleganta din Piazza della Signoria, acest muzeu exprima intr-o maniera interactiva istoria celebrului brand. 

20. Fantana Porcusorului (Fontana del Porcellino)

Situata in centrul istoric, Fantana Porcusorului (Fontana del Porcellino) este o atractie turistica populara in Florenta.

Aceasta statuie de bronz care intruchipeaza un mistret este gazduita de Piazza del Mercato Nuovo inca din secolul al XVII-lea.

Legenda spune ca daca freci nasul mistretului, in timp ce ii introduci o moneda in gura si aceasta cade, te vei reintoarce in Florenta.

Ca o fi asa sau nu, Fontana del Porcellino este un loc foarte vizitat si este posibil sa stai la coada daca vrei sa faci o poza.


Acesta este o incursiune prin cele mai importante locuri de vizitat in Florenta, dar mai sunt si altele.

Luand la pas acest superb oras nu vei inceta sa fii surprins si coplesit de frumusetea lui. Crede-ma, chiar ai ce sa vizitezi in Florenta!

Bogat in cultura, istorie, locuri frumoase si traditii culinare, orasul iti va oferi o experienta unica.

In timp ce explorezi aceste obiective turistice din Florenta, lasa-te sedus de atmosfera relaxanta care invaluie orasul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii