Obiective turistice Napoli

TOP 19 obiective turistice Napoli

Napoli este un oras efervescent ce te intampina cu o energie greu de egalat. In ciuda agitatiei constante si a aspectului neslefuit, exista o abundenta de obiective turistice in Napoli care asteapta sa fie explorate.

Acest oras din sudul Italiei are o personalitate vibranta si complexa. Dincolo de haosul sau captivant, ascunde cladiri istorice, piatete pline de viata, biserici frumoase, muzee remarcabile si peisaje uimitoare.

Pe strazile sale inguste, care uneori pot parea neglijate sau murdare, Napoli isi dezvaluie farmecul neasteptat la fiecare pas. Este un oras care merita experimentat!

Ce sa faci in Napoli? Te invit sa descoperi acest ghid de calatorie prin cele mai interesante si frecventate locuri de vizitat in Napoli!

1. Piata Plebiscitului (Piazza del Plebiscito)

Piazza del Plebiscito

Din punctul meu de vedere, vizita in Napoli ar trebui sa inceapa din Piata Plebiscitului (Piazza del Plebiscito).

Aceasta zona pietonala vasta este cunoscuta pentru arhitectura sa impunatoare si cladirile istorice care o inconjoara.

Piata Plebiscitului a fost construita in timpul domniei lui Joachim Murat. Acesta a fost cumnatul lui Napoleon Bonaparte si regele Regatul Neapolelui si al Siciliei intre anii 1808 – 1815.

Piata are forma semicirculara, fiind frumos incadrata de colonadele grandioase ale Bazilicii Sf. Francisc de Paola.

Acestea amintesc oarecum de Vatican, in timp ce arhitectura bazilicii a fost inspirata de faimosul Panteon, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Roma.

In fata colonadelor semicirculare ale bazilicii stau aliniate doua statui ecvestre din bronz. Una il reprezinta pe Carol al III-lea al Spaniei si cealalta pe fiul acestuia, Fernando I al celor Doua Sicilii.

De cealalta parte a pietei se afla Palatul Regal din Napoli (Palazzo Reale di Napoli), iar pe laturi stau asezate simetric Palatul Salerno si Prefectura.

Din Piata Plebiscitului ai acces usor spre numeroase alte obiective turistice de vizitat in Napoli. De aceea cred ca este un punct de pornire ideal in explorarea orasului si o locatie ce nu trebuie omisa.

2. Palatul Regal (Palazzo Reale)

Palatul Regal (Palazzo Reale)

Situat in Piata Plebiscitului, vizavi de Bazilica Sf. Francisc de Paola, o vizita la Palatul Regal este de neratat cand ajungi in Napoli.

Aceasta cladire istorica remarcabila a fost construita prin anii 1600. A fost restaurata si extinsa in secolele urmatoare, pana sa ajunga la forma initiala.

Incepand cu anul 1734, cladirea a devenit una dintre resedintele regilor din dinastia Bourbon.

Palatul Regal din Napoli te intampina cu o fatada impunatoare. Este decorat cu o multitudine de ferestre si mai multe statui din marmura ale regilor care au condus de-a lungul timpului Regatul Neapolelui.

In interior, Palatul Regal este deosebit de opulent. Holul si scara din marmura ne-au fascinat inca de la intrare.

Insa, principalele atractii au fost dormitoarele regale, bine conservate si decorate somptuos. Terasa si gradina exotica a palatului sunt alte puncte de interes.

Adiacent cu Palatul Regal se afla Teatrul San Carlo din Napoli, pe care poti sa il vizitezi intr-un tur ghidat.

Vizavi de Teatrul San Carlo din Napoli se deschide una dintre intrarile in Galleria Umberto I. Acest centru comercial este asemanator cu Galleria Vittorio Emanuele II, unul dintre cele mai populare locuri de vizitat in Milano.

3. Castel Nuovo

Castel Nuovo

Castelul Nuovo se afla in imediata apropiere a Pietei Plebiscitului, in spatele Palatului Regal. Mai este cunoscut si ca Maschio Angioino.

Acest edificiu istoric este unul dintre primele obiective turistice din Napoli pe care il zaresc vizitatorii care sosesc pe mare.

Castel Nuovo este un simbol emblematic al orasului si se remarca prin arhitectura sa impresionanta. Dateaza dintre anii 1279-1282, fiind construit initial de Carol I de Anjou.

Castelul Nuovo se mandreste cu cinci turnuri rotunde crenelate si un arc de triumf grandios, adaugat intre anii 1453-1467 de Alfonso I de Aragon.

Daca vrei, esti invitat sa il vizitezi. Poti sa te plimbi prin curtea interioara a castelului, sa explorezi cateva incaperi, sa ii admiri turnurile si sa te bucuri de privelisti panoramice asupra orasului Napoli si a portului.

4. Portul si Promenada Lungomare

Portul si Promenada Lungomare

Ce poti face in Napoli, daca nu o plimbare pitoreasca prin port si pe promenada Lungomare? Portul se afla in apropiere de Castelul Nuovo.

In portul napoletan comertul maritim este intens, fiind centrul economic al orasului si regiunii. Este format dintr-o retea de docuri ce functioneaza zi si noapte ca un veritabil furnicar.

Intr-o plimbare prin port, mai la sud de castel, gasesti terminalul de croaziere. De aici poti lua feribotul pentru a vizita obiectivele turistice din Sicilia si Sardinia.

Putin mai incolo, vasele pornesc spre insulele pitoresti Capri, Ponza si Ischia.

Daca te indrepti spre vest, vei ajunge pe promenada Lungomare. Se intinde pe o lungime de vreo 2,5 kilometri de-a lungul coastei Marii Mediteraneene.

Promenada Lungomare este locul perfect pentru o plimbare relaxanta. Respiri aer curat, te bucuri de briza marii si de privelisti superbe asupra golfului strajuit de Muntele Vezuviu.

Zona este incantatoare in orice moment al zilei, dar este si mai romantica la asfintit.

Atmosfera este intretinuta de numeroase terase, restaurante, pub-uri si gelaterii. De asemenea, este locul potrivit unde sa savurezi o pizza margherita vero.

5. Castel dell’Ovo

Castel dell'Ovo

Castelul dell’Ovo este o emblema a promenadei Lungomare. Se afla pe o fasie de pamant ce inainteaza in mare si este cea mai veche fortificatie din Napoli.

Candva, aceasta bucata de pamant era o insula. Acum, insa, este legata de tarm si usor accesibila printr-un drum pitoresc.

Castelul dell’Ovo se traduce precum Castelul Oului. Conform legendei, numele isi are originea din povestea unui ou ascuns de poetul roman Virgiliu in fundatia castelului.

Se spune ca acesta ar fi prezis ca atat castelul, cat si orasul Napoli vor rezista atata timp cat oul va ramane intact. Din fericire, ambele stau inca in picioare, desi unele parti ale castelului s-au mai subrezit in timp.

Castelul dell’Ovo este popular pentru privelistea care se deschide larg de pe zidurile sale catre oras, port, golf si Muntele Vezuviu.

Cand am fost noi la Napoli, Castelul dell’Ovo era inchis temporar pentru renovare.

6. Cartierul Santa Lucia

Cartierul Santa Lucia

Daca tot esti in zona, te poti cufunda pe stradutele cartierului Santa Lucia. Il gasesti aproape de malul marii, intre Castel dell’Ovo si Castel Nuovo.

Ratacind prin cartierul Santa Lucia vei experimenta la maxim spiritul tipic napoletan.

Vei intalni napoletani care isi duc traiul cotidian, converseaza intre ei de la balcoane, rufe ce atarna pe sarme de la ferestre si copii ce se joaca nestingheriti.

Strazile sale inguste ce duc spre golf sunt impanzite de magazine artizanale, ateliere, brutarii, cafenele, restaurante traditionale si pizzerii.

Santa Lucia se caracterizeaza printr-o simfonie de sunete si culori, ce creaza o atmosfera efervescenta la orice ora din zi.

Este locul care iti va oferi una dintre cele mai autentice experiente pe care le poti avea in Napoli.

7. Castel Sant’Elmo

Castel Sant'Elmo

Ce sa vizitezi in Napoli? Urca la Catelul Sant’Elmo, o cetate impresionanta cocotata pe varful dealului Vomero.

De aici, de sus, vei avea parte de o panorama uluitoare catre centrul vechi al orasului Napoli si a imprejurimilor sale spectaculoase.

Istoria Castelului Sant’ Elmo incepe in a doua parte a secolului al XIII-lea. In 1329, la comanda ducelui Robert I de Anjou, fortareata a fost extinsa si transformata in castel de arhitectul Tino di Camaino.

Intre anii 1537 si 1547, castelul a trecut printr-o faza importanta de reconstructie, sub conducerea viceregelui Don Pedro de Toledo. In urma lucrarilor a capatat forma hexagonala pe care o admiram astazi.

O parte considerabila a castelului a fost distrusa intr-o explozie in anul 1587, dar a fost reconstruita sub supravegherea arhitectului Domenico Fontana.

Folosit ca inchisoare militara pana in anii 1970, Castelului Sant’ Elmo este astazi o locatie populara pentru turistii care vor sa admire cea mai frumoasa panorama a orasului Napoli.

Cel mai usor mod de a urca la Castel Sant’ Elmo este cu funicularul, pe care il poti lua din mai multe locuri din oras. Noua ne-a fost mai la indemana statia Augusteo, de pe Via Toledo.

8. Via Toledo

Via Toledo

Via Toledo este una dintre cele mai mari si mai importante artere comerciale din oras. Porneste din Piata Plebiscitului si te va conduce spre centrul vechi si alte locuri de vizitat in Napoli.

Pe Via Toledo gasesti tot ce iti pofteste sau nu inima. Este plina de tot felul de magazine, parfumerii, braserii, gelaterii, patiserii, pizzerii si multe altele.

Via Toledo este mereu aglomerata, dar chiar si asa, merita sa faci o plimbare prin zona. Abate-te pe stradutele sale adiacente si lasa-te cuprins de atmosfera captivanta din Cartierul Spaniol.

De neratat in zona este statia de metrou Toledo, considerata cea mai frumoasa din Europa si chiar din lume. Intradevar, este unica, interesanta si spectaculoasa.

9. Biserica Gesù Nuovo

Biserica Gesù Nuovo

Plimbandu-te prin centrul vechi din Napoli, cu siguranta vei remarca Biserica Gesù Nuovo. In zona vei intalni sute de biserici, dar aceasta este deosebita.

Situata in piata cu acelasi nume, Biserica Gesù Nuovo este considerata cea mai frumoasa din Napoli. Atrage atentia cu fatada sa sobra si decorata inedit.

Din exterior, nici macar nu iti da impresia ca treci pe langa o biserica. De fapt, fatada Bisericii Gesù Nuovo este cea a Palatului Sanseverino, construit in secolul al XV-lea de printul Salerno Roberto Sanseverino.

Palatul a fost cumparat de iezuiti prin anii 1600 si transformat in lacas de cult.

Interiorul bisericii este si mai fabulos. Surprinde prin oranamente bogate din marmura, fresce, candelabre si statui spectaculoase.

Vizavi de Biserica Gesù Nuovo gasesti Biserica Santa Chiara, cu un muzeu interesant de vizitat.

10. Biserica San Domenico Maggiore

Biserica San Domenico Maggiore

Putin mai incolo de Biserica Gesù Nuovo, o alta biserica impresionanta iti va aparea in cale.

Biserica San Domenico Maggiore este amplasata intr-o piateta, tot in centrul vechi din Napoli.

Cu o fatada simpla, din exterior s-ar putea sa nu iti para atractiva. In schimb, daca te decizi sa ii treci pragul, vei descoperi o biserica uimitoare.

Interiorul Bisericii San Domenico Maggiore este plin de decoratiuni somptuoase, fresce frumoase si numeroase capele de rugaciune.

11. Capela Sansevero

Capela Sansevero

Capela Sansevero este situata in imediata vecinatatea Bisericii San Domenico Maggiore. Acest muzeu este un punct turistic de maxim interes pentru oricine viziteaza Napoli.

Construita in anul 1590 de Ducele de Torremaggoire, a servit initial drept o capela privata. In anul 1613, a devenit capela funerara a familiei di Sangro.

Amenajarea actuala, in stil baroc de inspiratie masonica, a dobandit-o in secolul al XVIII-lea la initiativa celui de-al saptelea print de Sansevero, Raimondo di Sangro.

Acesta a angajat cei mai priceputi sculptori ai acelor vremuri pentru a-i decora interiorul.

Asa se face ca, astazi, Capela Sansevero gazduieste unele dintre cele mai uluitoare sculpturi de marmura din lume.

Cel mai mult ne-a impresionat Cristo Velato (Hristos Voalat), creatia sculptorului italian Giuseppe Sanmartino.

Atentia la detalii si modul atat de realist in care acesta a reusit sa sculpteze in marmura acel voal transparent si subtire, care pare sa acopere trupul lui Iisus, te lasa mut de uimire!

Daca intentionezi sa vizitezi Capela Sansevero iti recomand sa cumperi bilete online in avans. Coada este lunga la fata locului, iar biletele se epuizeaza rapid.

12. Via San Gregorio Armeno

Via San Gregorio Armeno

La vreo 5 minute distanta de San Domenico Maggiore ajungi pe Via San Gregorio Armeno, o strada foarte turistica.

Via San Gregorio Armeno este plina de magazine si tarabe unde se vand tot felul de suveniruri artizanale.

Este frecventata in special in preajma Craciunului pentru figurinele impresionante care ilustreaza scena nasterii Domnului. 

Desi foarte aglomerata, haotica si zgmotoasa, s-ar putea totusi sa nu vrei sa omiti aceasta strada interesanta de pe lista cu ce sa vizitezi in Napoli.

Daca te pasioneaza fotbalul, savureaza cel mai bun espresso din oras la Bar Nilo, din apropiere.

Acest mic local ii este dedicat lui Diego Armando Maradona, caruia i-a amenajat un altar unde este expusa o suvita din parul marelui fotbalist.  

13. Domul din Napoli

Domul din Napoli

Tot in centrul vechi, aproape de Via San Gregorio Armeno, se afla Domul din Napoli. Dateaza din secolul al XIII-lea, fiind cea mai importanta biserica din oras si din sudul Italiei.

Constructia Catedralei din Napoli a fost inceputa in anul 1272 de Carol I de Anjou. A fost finalizata si sfiintita abia in anul 1315.

In anul 1456 a fost avariata temeinic de un cutremur, iar in secolele care au urmat a avut parte de numeroase alte restaurari si modificari.

Astazi este un edificiu maret cu o arhitectura deosebita ce reflecta o combinatie de stiluri provenite din diverse perioade istorice.

Inainte de a-i trece pragul, nu ai cum sa nu te opresti cateva minute in fata catedralei pentru a-i admira frumusetea. Fatada sa gotica atrage atentia prin stralucirea si elementele ornamentale.

Interiorul este si mai uluitor!

Culoarul principal este marginit de coloane grandioase, tavanul casetat in structuri aurii, peretii decorati somptuoase si statuile uimitoare, sunt pur si simplu impresionante.

Nu rata Capela San Gennaro, inchinata protectorului orasului, aflata in nava dreapta a catedralei.

14. Muzeul National de Arheologie

Muzeul National de Arheologie Napoli

Daca te pasioneaza istoria antica, atunci pune Muzeul National de Arheologie pe lista cu ce poti sa vizitezi in Napoli.

Vei gasi aici una dintre cele mai impresionante colectii de obiecte romane si grecesti din lume.

Muzeul National de Arheologie din Napoli gazduieste o multitudine de exponate, fresce si mozaicuri preluate din ruinele Pompei si Herculaneum (Ercolano).

Prezinta, prin intermediul filmuletelor si pozelor, povestea tragica a distrugerii acestor doua orase antice dupa devastatoarea eruptie din anul 79 d.Hr a Vulcanului Vezuviu.

In cadrul muzeului vei putea admira si alte artefacte antice. Detine colectia Farnese descoperita in urma sapaturilor din anul 1545 la Baile Caracalla din Roma, obiecte din Magna Graecia si Egiptul Antic.

Sunt multe de vazut la Muzeul National de Arheologie din Napoli si cu siguranta il vei gasi interesant.

15. Catacombele San Gennaro

Catacombele San Gennaro

Ce sa faci in Napoli si mai interesant de atat? Coboara in subteran si exploreaza Catacombele San Gennaro.

Aceste galerii subterane cuprind o retea vasta de coridoare, dispuse pe doua niveluri, marginite de cripte si morminte stravechi. Aici a fost inmormantat in secolul al V-lea martirul San Gennaro.

Atent restaurate, astazi sunt obiective turistice in Napoli, oferind o experienta de neuitat.

Catacombele San Gennaro te asteapta sa le explorezi, intr-un tur ghidat, chiar de langa Basilica dell’Incoronata Madre del Buon Consiglio.

Pe masura ce te afunzi in acest labirint misterios vei descoperi o multime de morminte la etajul inferior. Aici decorul este sumbru, slab iluminat, amplificand misterul acestui spatiu.

La etajul superior al catacombelor, spatiul se largeste, oferind o atmosfera diferita, dar la fel de captivanta. Aici, poti admira fresce impresionante si alte lucrari de arta pline de detalii.

16. Muzeul si Parcul Capodimonte (Museo e Real Bosco di Capodimonte)

Muzeul si Parcul Capodimonte

Desi putin mai departe de centrul orasului, Muzeul si Parcul Capodimonte merita o vizita. Este una dintre cele mai frumoase locatii din Napoli.

Fost domeniu regal de vanatoare, Real Bosco di Capodimonte are o suprafata de aproape 135 de hectare.

Parcul este plin de vegetatie luxurianta si ofera panorame superbe asupra orasului Napoli si imprejurimilor sale. Zona este o oaza de liniste si aer curat, oferind o evadare din forfota orasului.

Insa, adevaratul tezaur este Muzeul Capodimonte care gazduieste o colectie impresionanta de opere de arta.

Aici poti admira lucrari semnate de mari maestri, cum ar fi Michelangelo, Rafael si Titian.

Cea mai convenabila modalitate sa ajungi la muzeu este cu autobuzul (Shuttle Capodimonte). Acesta circula din ora in ora din centrul istoric al Napoli inspre Real Bosco di Capodimonte.

Statia de pornire este Piazza Trieste e Trento, mai exact din fata Teatrului San Carlo.

Il poti lua si din alte statii, deoarece pe parcurs mai opreste in Piazza Municipio, Piazza Dante, Muzeul National de Arheologie si Catacombele San Gennaro.

17. Ruinele Pompei

Ruinele Pompei

Daca tot ai ajuns in Napoli ar fi pacat sa nu ii vizitezi si imprejurimile. O atractie interesanta este Parcul Arheologic Pompei, aflat la vreo 25 de kilometri distanta.

Asezat la poalele Vulcanului Vezuviu, Pompei a fost distrus in anul 79 d.Hr. in urma eruptiei acestuia.

Sapaturile arheologice efectuate pe parcursul a mai multor secole au scos la iveala ramasitele unui oras antic, extins si prosper.

In ciuda acestei catastrofe devastatoare, ruinele Pompei s-au conservat destul de bine si fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Poti sa vizitezi Parcul Arheologic Pompei pe cont propriu. Din Napoli ajungi rapid si usor cu trenul.

De altfel, poti sa optezi pentru o excursie de o zi cu ghid din Napoli pana la ruinele Pompei, care include si o drumetie usoara pe Muntele Vezuviu.

18. Coasta Amalfi

Coasta Amalfi

Daca ti-ai dorit sa vezi pitoreasca Coasta Amalfi, o poti face intr-o excursie de o zi din Napoli. Este ocazia perfecta pentru a admira acest drum de coasta absolut spectaculos.

Coasta Amalfi este una dintre cele mai fermecatoare si extravagante locatii din Italia.

Este renumita pentru peisajele uluitoare, turcoazul Marii Tireniene si localitatile sale cu case pastelate, cocotate in trepte pe stanci.

Din Napoli se poate ajunge pe Coasta Amalfi cu masina, trenul, autobuzul sau feribotul.

Poti sa vii pe cont propriu. Desi cel mai bine ar fi sa optezi pentru un tur dedicat care iti ofera flexibilitatea sa vizitezi mai multe perle ale acestei zone, precum Sorrento, Positano si Amalfi.

19. Insula Capri

Insula Capri

Insula Capri este renumita pentru peisajul stancos de coasta, apa turcoaz si unele dintre cele mai frumoase plaje din Italia.

Feriboturile circula regulat din Napoli inspre portul Marina Grande de pe Insula Capri. Calatoria pe mare dureaza mai putin de doua ore.

Odata ajuns lasa-te captivat de frumusetea acestei insule si porneste in explorarea ei. Nu rata ocazia de a vizita orasul Capri si faimoasa Grota Albastra (Grotta Azzurra).


Napoli este un oras frumos, cu mult potential turistic. Unele locuri de vizitat in Napoli sunt remarcabile, dar exista si locatii mai dezamagitoare.

Insa, cand ajungi aici nu te concentra doar pe ce poti vizita in Napoli. Dincolo de goana dupa obiective turistice, Napoli este o experienta ce trebuie traita cu toate simturile.

Napoletanii, ospitalieri si plini de viata, sunt sufletul acestui oras. Sunt mereu gata sa iti impartaseasca o poveste sau sa te ghideze spre cele mai ascunse comori ale orasului.

Cand vine vorba de mancare, Napoli isi etaleaza cu mandrie preparatele cu care si-a adus contributia la patrimoniul culinar mondial.

Fie ca savurezi o pizza autentica, nascuta in inima acestui oras, o portie de paste al dente, un gelato sau bei un Limoncello di Capri, aromele napoletane sunt la fel de memorabile ca peisajele sale.

Asa ca, pregateste lista cu obiective turistice din Napoli si imprejurimi, si vino sa descoperi aceasta regiune captivanta din sudul Italiei!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *