Alba Iulia dateaza de peste 2000 de ani si este locul unde s-a scris o parte din istoria tarii. De aceea, multe obiective turistice din Alba Iulia se numara printre cele mai importante locuri de vizitat din Romania.
Inca de pe vremea romanilor, orasul Alba Iulia (Apulum, la acea vreme) avea o importanta deosebita. De-a lungul timpului a fost capitala Principatului Transilvaniei, urmand ca mai apoi, dupa cateva sute de ani, sa devina Orasul Unirii.
Avand in vedere importanta sa istorica, in continuare orasul este denumit simbolic “Cealalta Capitala”. Patrimoniul sau cultural bogat face sa fie multe atractii turistice in Alba Iulia.
Acestea sunt bine puse in valoare intr-un cadru organizat care reconstituie atmosfera vremurilor de alta data. In acest articol vom descoperi impreuna care sunt cele mai importante locuri de vizitat in Alba Iulia!
1. Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina este emblema orasului si unul dintre cele mai populare obiective turistice din Alba Iulia.
Dateaza de pe vremea cand Transilvania se afla sub stapanirea Imperiului Habsburgic, avand rol de fortareata.
Lucrarile de constructie s-au desfasurat in prima jumatate a secolului al XVIII-lea (1715-1738), insa au continuat mult timp dupa aceasta perioada.
Cetatea a fost ridicata pe locul unde odinioara au fost construite, in perioade succesive, Castrul Roman, iar mai apoi Cetatea Medievala Balgrad.
Cetatea Alba Carolina are sapte bastioane care leaga intre ele zidurile cetatii si ii dau o forma stelara, specifica fortaretelor construite in stil Vauban. Este cea mai impunatoare si bine conservata fortareata de acest gen de la noi din tara.
Popularitatea ei a atins apogeul dupa ce a fost restaurata si repusa in valoare. Astazi starneste nu doar interesul turistilor romani, ci si pe cel al celor de peste hotare. Ofera atat de multe atractii turistice, incat se afla printre cele mai interesante locuri de vizitat din Europa.
Cetatea Alba Carolina se intinde pe o suprafata mare si cuprinde mai multe trasee turistice care pot fi parcurse: Traseul celor Trei Fortificatii, Traseul Portilor, Traseul Neamului Romanesc si santurile cetatii.
In interiorul zidurilor cetatii se organizeaza frecvent numeroase spectacole care reconstituie atmosfera vremurilor de alta data.
Pe langa faimosul schimb de garda, se mai pun in scena fragmente din istoria dacilor si romanilor, precum si piese de teatru cu personaje inspirate din perioada medievala.
Cetatea este imensa, gazduind alte importante obiective turistice din Alba Iulia, despre care vei afla mai multe in cele ce urmeaza. Tot aici gasesti restaurante, terase, cafenele si un hotel cu specific medieval unde te poti caza.
2. Traseul Portilor Cetatii
Traseul Portilor Cetatii este unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Alba Iulia. Vei parcurge un drum care strabate toate cele sapte porti ale cetatii. Un bun prilej pentru a le descoperi maretia si sa faci cateva poze spectaculoase.
Toate portile cetatii au fost restaurate si sunt extreme de frumoase. Decorate cu basoreliefuri, sculpturi si statui grandioase, ele insele sunt adevarate obiective turistice.
Dintre toate, cea mai grandioasa pare sa fie poarta a III-a, cea care reprezinta principala poarta de acces in cetate.
Aceasta poarta se remarca atat prin dimensiunile monumentale, cat si prin fatada bogat ornamentata. In dreptul ei se afla Obeliscul Horia, Closca si Crisan si tot aici poti avea ocazia sa vezi ceremonialul schimbului de garda.
3. Traseul celor Trei Fortificatii
Traseul celor Trei Fortificatii este cel mai interesant tur din cadrul Cetatii, deoarece vei parcurge cele mai importante obiective turistice din Alba Iulia.
Este o optiune ideala pentru cei care vor sa calatoreasca inapoi in timp si sa afle mai multe despre povestea cetatii.
In cadrul acestui traseu vei vizita vestigii care apartin celor trei fortarete pe care le cuprinde ansamblul cetatii: Castrul Roman, Cetatea Medievala si Cetatea Bastionara Alba Carolina.
Vei porni pe traseu de la Poarta Monetariei unde poti sa vezi si Poarta de Sud a Castrului Roman.
Aici este locul de unde porneste plutonul de garda care se indreapta in cadenta spre Poarta a III-a, unde are loc schimbul de garda in fiecare zi la ora 12:00, in sezonul turistic.
Traseul celor Trei Fortificatii include Tabara Militara, Bastionul Sasilor, Tunelul de Acces la Platforma de artilerie, Temnita Cetatii, Caponiera, Ravelinul Sfantul Francisc de Paola cu Locul Supliciului si grajdurile unde sunt tinuti caii pe care ii calaresc soldatii din garda Cetatii.
Acest traseu cuprinde si o zona de belvedere care iti ofera posibilitatea sa surprinzi privelisti panoramice, din mai multe unghiuri, asupra imprejurimilor.
Un alt punct de interes turistic are loc in fiecare sambata, in sezonul turistic. La finalul ceremonialului de schimbare a garzii, de pe Platforma de artilerie se trag salve de tunuri.
Pe parcursul traseului te vei intalni cu soldati care poarta uniforme militare austrice si personal imbracat in haine medievale, care te vor transpune in atmosfera epocilor de odinioara ce au marcat acest loc.
In cazul in care te intereseaza sa afli mai multe despre Rascoala de la 1784-1785 si despre liderii care au condus-o (Horea, Closca si Crisan), atunci poti sa optezi pentru Traseul Eroilor Neamului Romanesc.
4. Santurile Cetatii
Printre numeroasele atractii turistice din Alba Iulia se numara si Santurile Cetatii.
Este o zona de promenada frumos amenajata, frecventata de turisti si localnici, deopotriva. Turul santurilor inconjoara cetatea si se intinde pe o lungime de aproximativ 3 kilometri.
Este locul ideal pentru o plimbare relaxanta intr-o atmosfera destinsa. Poti sa parcurgi acest traseu la pas sau poti sa inchiriezi o bicicleta.
De altfel, exista si un miniautobuz decoperit care plimba turistii prin aceasta zona care delimiteaza zidurile cetatii de cele de aparare.
5. Muzeul National al Unirii
Avand in vedere profunzimea si importanta sa istorica, Muzeul National al Unirii nu poate lipsi de pe lista cu locuri de vizitat in Alba Iulia.
Este unul dintre cele mai importante muzee de istorie, arheologie si etnografie din Romania.
Muzeului National al Unirii este gazduit de cladirea “Babilon”, o impresionanta constructie ce dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea.
Din cadrul muzeului face parte si Sala Unirii, situata in cladirea de vis-a vis. Un loc cu o importanta istorica pentru tara noastra, deoarece aici s-a decis Marea Unire ce a avut loc la 1 Decembrie 1918, atunci cand Transilvania se unea cu Romania.
Daca tot esti in oras, ar fi bine sa vizitezi cele doua cladiri unde vei putea sa admiri exponate din perioada dacilor, romanilor si cea medievala.
Tot aici poti sa vezi o frumoasa expozitie etnografica specifica zonei, colectii de numismatica si o impresionanta biblioteca.
De altfel, vei putea afla mai multe despre infaptuirea Marii Unirii de la 1918. Vei gasi aici documente, medalii, drapeluri ale delegatilor oficiali si multe alte exponate care marcheaza momentul din 1918. Se poate remarca si Rezolutia Unirii, care este gravata pe perete.
Interesant ar fi sa vizitezi Muzeului National al Unirii atunci cand se organizeaza Noaptea Muzeelor sau pe 1 decembrie, atunci cand se sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei.
Mai multe informatii despre program si tarife poti sa gasesti pe site-ul oficial al muzeului.
6. Catedrala Incoronarii
Catedrala Incoronarii este una dintre cele mai populare atractii turistice din Alba Iulia. Situata in interiorul zidurilor Cetatii Alba Carolina, mai este denumita Catedrala Reintregirii sau Catedrala Ortodoxa.
A fost construita intre anii 1921-1922 si poarta hramul Sfintilor Mihail si Gavril.
La doar o saptamana dupa terminarea lucrarilor de constructiei, in curtea bisericii, au fost incoronati ca suverani ai Romaniei Mari, Ferdinand I si Regina Maria.
Dincolo de acest eveniment istoric, Catedrala Incoronarii este catalogata monument istoric. Biserica este imprejmuita de mai multe pavilioane care redau simbolic unitatea poporului roman.
Dupa ce ai trecut pe sub Turnul-clopotnita, a carui inaltime este remarcabila, vei patrunde intr-o curte interioara cocheta si ingrijita.
Vei vedea ca biserica este frumoasa atat din exterior, cat si din interior si merita vizitata.
7. Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail
Printre cele mai populare obiective turistice din Alba Iulia se numara si Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail. O vei gasi tot in incinta Cetatii Alba Carolina, la doar doua minute de mers pe jos de Catedrala Incoronarii.
Trebuie neaparat sa vizitezi acest impresionant edificiu construit in stil architectural romanic cu accente gotice.
Este cea mai veche catedrala din tara, precum si cea mai lunga, fiind inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Alba.
Turnul catedralei are o inaltime de aproximativ 57 de metri, insa poate fi explorat de vizitatori doar pana la pana la o inaltime de aproximativ 28 de metri. De acolo te poti bucura de o frumoasa belvedere asupra imprejurimilor.
Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail este locul unde isi duc somnul de veci unele personalitati de seama ale Transilvaniei.
Aici vei putea vedea mormantul lui Iancu de Hundeoara, Ioan Sigismund, mama sa Regina Izabella, Giovanni Morando Visconti (arhitectul Cetatii Alba Carolina) si multi altii.
De altfel, in interiorul acesteia se gaseste o magnifica orga care dateaza din anul 1877. Uneori, este folosita ca acompaniament atunci cand au loc sarbatori de o mare importanta.
8. Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan
Parcurgand Traseul Portilor, in dreptul celei de-a III-a porti a cetatii, vei putea admira Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan. Monumentul a fost ridicat ca omagiu adus celor trei conducatori ai Rascoalei de la 1784-1785.
Cu o inaltime de aproximativ 20 de metri, poate fi vazut de la o distanta considerabila. A fost construit in anul 1937 in stilul architectural Art Deco.
Pe una dintre laturi se afla o statuie de mari dimensiuni a zeitei Victoria care este reprezentata inaripata si tine in mana o cununa cu lauri, destinata celor trei lideri ai rascoalei.
Obeliscul lui Horea, Cloșca si Crisan este declarant monument istoric si este unul dintre acele locuri de vizitat in Alba Iulia care nu trebuie ratate.
9. Muzeul Principia
Muzeul Principia este situat in Piata Cetatii, la doar trei minute de mers pe jos de Muzeul National al Unirii.
Practic, muzeul reprezinta o parte din ruinele Castrului Roman de la Apulum, fiind unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Alba Iulia.
In curtea muzeului vei putea admira mai multe descoperiri arheologice din zona castrului. In interior, poti sa vezi sediile si birourile care au apartinut candva ofiterilor romani din comandamentului legiunii a XIII-a Gemina.
Vei avea ocazia sa vezi cum arata o instalatie romana de incalzire, numita „hypocaust”, precum si podeaua originala din acele vremuri.
Totodata, muzeul contine cateva machete exceptionale, care reproduc tabere militare romane, dar si scene de lupta din acea epoca.
O alta macheta fascinanta din cadrul muzeului este reprezentata de o ambuscada din Muntii Orastiei, in care cazuse in capcana un mic detasament al legiunii romane.
De altfel, Muzeul Principia ofera ocazia vizitatorilor care doresc sa imbrace, pentru scurt timp, echipamentul pe care il purta un soldat roman in acele vremuri.
10. Parcul Dendrologic “Doctor Ioan Vlad”
Parcul Dendrologic “Doctor Ioan Vlad” se afla la iesirea din orasul Alba Iulia spre drumul ce duce catre Zlatna.
Situat la poalele Dealului Mamut, iti ofera ocazia unei evadari din oras pentru o plimbare relaxanta in mijlocul naturii.
A fost infiintat la inceputul anilor 2000 si se intinde pe o suprafata de aproximativ 20 de hectare.
Pe aleile parcului vei putea admira numeroase specii de plante si arbori, chiar si o specie rara de bambus. Daca ai obosit te poti aseza pe o banca sau la un picnic.
Desi este amenajat la marginea orasului, poti ajunge destul de usor in Parcul Dendrologic. Daca nu vii cu masina, trebuie sa stii ca exista autobuze din oras care te duc pana aici. De altfel, poti chiar sa vii pe jos sau cu bicicleta.
11. Rapa Rosie
Rapa Rosie se afla la o distanta de aproximativ 20 de kilometri de centrul orasului. Este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Alba, datorita peisajului pe care il ofera aceasta zona.
Ploile abundente si vantul au erodat stancile argiloase de culoare rosiatica, dand nastere unor rape si formatiuni de-a dreptul spectaculoase, de unde provine si denumirea zonei.
Rapa Rosie este ideala pentru persoanele pasionate de drumetii si mountain-biking. Cei mai aventurosi pot urma traseele care duc pana in varf, de unde vor avea parte de o frumoasa priveliste asupra intregii zone.
Dupa cum vezi, orasul Alba Iulia a fost martor la multe evenimente istorice care s-au petrecut de-a lungul timpului.
Drept dovada sta mandria orasului, semeata Cetate Alba Carolina si toate atractiile turistice pe care le cuprinde.
Vei descoperi la orice pas obiective turistice in Alba Iulia care te vor impresiona. Odata ce pasesti in interiorul cetatii, te va cuprinde o atmosfera de epoca pe care cu greu o vei uita!
PS: unele imagini au fost preluate de pe site-ul albaiuliaqr.ro. Va invit sa le vizitati site-ul, pentru ca o sa gasesti foarte multe informatii despre Alba Iulia.
Lasa un comentariu