• Meniu
  • Meniu
Obiective turistice Salzburg

Obiective turistice Salzburg

Salzburg este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Austria. Datorita arhitecturii sale deosebite, dar si a frumusetii locului, vei descoperi numeroase obiective turistice in Salzburg.

Orasul se afla in nord-vestul Austriei si este strabatut de raul Salzach. Mai este denumit si „Orasul lui Mozart”, pentru ca celebrul muzician s-a nascut aici.

Este un oras care pastreaza inca un aer burghez, elegant si romantic. In Salzburg nu e loc de plictiseala, pentru ca ai mereu ceva de facut sau de vizitat.

Chiar si in jurul orasului sunt cateva atractii turistice pe care nu trebuie sa le ratezi, iar in cele ce urmeaza iti voi recomanda si cateva locuri de vizitat in zona Salzburg.

1. Residenzplatz

Residenzplatz

Pe malul stang al raului Salzach, in centrul istoric al orasului Salzburg, se gaseste una dintre cele mai mari piete din oras, Residenzplatz. Aceasta piata este un reper pentru orice vizitator.

Fiind inconjurata de cele mai importante obiective turistice din Salzburg, este locul de unde poti incepe explorarea celorlalte locuri de vizitat din oras.

In jurul pietei Residenzplatz poti zari cu usurinta Catedrala din Salzburg sau Palatul Residenz. Totusi, punctual cheie al pietei este Rezidenzbrunnen, o fantana sculptata in marmura, in anul 1661.

Aceasta este cea mai mare fantana in stil baroc din Europa Centrala. Are o inaltime de 15 metri si este decorata cu figuri care reprezinta cai inaripati. De asemenea, zeul Atlas face parte din decorul fantanii.

Residenzplatz este locul ideal pentru o plimbare, dar mai ales pentru relaxare la una din numeroasele cafenele sau terase.

Nu lipsesc nici magazinele cochete, care atrag clientii ca un magnet, prin vitrinele colorate si pline de viata.

In perioada sarbatorilor de iarna, Residenzplatz gazduieste unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun din Europa. 

De Revelion vei fi placut surprins de petrecerile care se organizeaza in piata.

Foarte aproape de Residenzplatz se afla o alta piata celebra, Mozartplatz. Este renumita pentru imensa statuie a lui Mozart care troneaza in centrul pietei.

A fost prima statuie ridicata in cinstea celebrului compozitor, in anul 1842.

2. Catedrala din Salzburg (Dom zu Salzburg)

Catedrala din Salzburg

Catedrala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Salzburg. Mai este cunoscuta ca Domul din Salzburg si este pozitionata chiar in centrul orasului, in Domplatz, in imediata apropiere de Residenzplatz.

Dateaza din anul 774 si a fost inchinata Sfantului Virgil, a carui nume l-a si purtat initial.

De-a lungul timpului, Catedrala din Salzburg a fost puternic avariata. In anul 1598 aproape ca a fost distrusa in totalitate in urma unui incendiu.

Dupa indelungi lucrari de reconstructie, a urmat cel De-al Doilea Razboi Mondial care a distrus cupola catedralei. Aceasta a fost refacuta si finalizata abia in 1959.

Unicitatea Catedralei din Salzburg este data de amestecul stilului baroc cu numeroase trasaturi ale Renasterii italiene.

In interior, catedrala impresioneaza prin decoratiunile de marmura, stuc si fresce, majoritatea dintre acestea fiind albe.

Tot in interiorul catedralei vei putea admira al doilea cel mai mare clopot din Austria, care cantareste nu mai mult de 14 tone.

Wolfgang Amadeus Mozart a fost botezat in aceasta renumita Catedrala din centrul orasului Salzburg.

3. Palatul Residenz

Palatul Residenz

Foarte aproape de Catedrala se afla Palatul Residenz. A fost resedinta oficiala a Printilor Arhiepiscopi de Salzburg si este considerat un alt obiectiv turistic din Salzburg foarte important.

Palatul dateaza din anii 1120, insa a ajuns la forma actuala in secolele XV-XVI, cand curtea interioara si cladirile din jur au fost modificate.

Cele mai interesante sali ale palatului sunt: Sala Cavalerilor (Rittersaal), Sala de Conferinte (Konferenzsaal) si Sala Audientei (Audienzsaal).

Aceasta din urma este frumos amenajata cu tapiserii flamande si mobilier parizian. O alta atractie a palatului este Sala Alba (Weisse Saal), care detine numeroase decoratiuni de stuc.

Tot in interiorul Palatului Residenz poate fi admirata o superba galerie de arta care detine in principal picturi in stil baroc.

Aceasta galerie a fost infiintata in anul 1923, iar lucrarile pastrate aici apartin unor pictori europeni din secolele XVI-XIX. Se gasesc opere semnate de Rubens, Rembrandt sau Brueghel.

Despre galeria de la Palatul Residenz trebuie sa stii ca are statut de muzeu si poate fi vizitata separate de palat.

4. Casa lui Mozart (Mozarts Geburtshaus)

Casa lui Mozart

La 27 ianuarie 1756 s-a nascut la Salzburg celebrul Mozart. Poti sa vizitezi si tu casa natala a marelui compozitor care se afla la doar 250 de metri de Palatul Residenz si este unul dintre cele mai cautate obiective turistice din Salzburg.

Familia Mozart ocupa la vremea respectiva doar un etaj al cladirii, insa in 1880, Fundatia Internationala Mozart a decis ca intreaga cladire sa devina muzeu.

In interiorul muzeului poti admirat obiecte personale, portrete de familie, dar si primele instrumente muzicale ale lui Mozart.

La etajul I al muzeului au loc expozitii temporare, la al doilea etaj sunt prezentate diverse documente cu privire la operele mozartiene, dar si proiecte de scenografie.

Etajul al-III-lea este cel in care Mozart s-a nascut si a trait o buna parte din scurta sa viata, mai exact pana in 1773.

Spre sfarsitul vietii, Mozart s-a mutat in capitala Austriei unde a locuit pentru scurt timp pe strada Domgasse, numarul 5. Astazi, casa a devenit muzeu si unul dintre principalele obiective turistice din Viena.

Revenind la Casa lui Mozart din Salzburg, interiorul etajului al III-lea este pastrat intact, exact asa cum era pe timpul cand compozitorul a locuit aici.

Vei gasi documente, scrisori, obiecte originale de mobilier, bijuterii apartinand familiei, dar si vioara lui Mozart.

5. Strada Getreidegasse

Strada Getreidegasse

Dupa ce vizitezi Casa lui Mozart, ar fi bine sa faci o plimbare pe Getreidegasse. Aceasta strada este una dintre principalele atractii turistice din Salzburg.

Pe langa faptul ca aici se afla casa celebrului compozitor, este renumita si pentru magazinele de lux pe care le detine.

Desi preturile sunt exorbitante, strada abunda de trecatori. Totusi, multi dintre acestia sunt fermecati de casele inalte, curtile interioare si mai ales de pasajele romantice. Acestea din urma au suferit transformari in ultimii ani, pentru a deveni galerii de shopping.

Specific caselor de pe Getreidegasse este faptul ca ele sunt interconectate, din cauza ca aproape sunt lipite unele de altele.

De asemenea, ferestrele caselor sunt unice. Asta pentru ca ele devin din ce in ce mai mici spre etajele superioare.

La o prima privire, chiar si casele ti se vor parea mici pe aceasta strada, insa ele sunt destul de extinse in spate.

Cu cateva secole in urma in spatele caselor exista cate o gradina. Ulterior, spatiile respective au fost folosite pentru a construi grajduri, depozite sau ateliere.

6. Biserica Manastirii Sfantul Petru

Biserica Manastirii Sfantul Petru

Se spune despre Manastirea Sfantul Petru ca ar fi cea mai veche manastire din nordul Alpilor. Aceasta a fost fondata in anul 696 de catre Sf. Rupert, ajutat de o comunitate intreaga de calugari.

Biserica Manastirii Sfantul Petru a fost construita intre 1130-1143. Sute de ani mai tarziu, in secolele XVII-XVIII, i-au fost adaugate elemente baroce si rococo si a fost infrumusetata cu fresce si stuc.

De o parte si de alta a intrarii in biserica se gasesc Capela Sfantului Spirit si capela Sf. Wolfgang.

Altarul bisericii impresioneaza prin ornamentele aurii si picturile realizate la sfarsitul secolului XVIII. Scene din viata Sfantului Petru sunt reprezentate de frescele de pe plafonul navei.

Alte aspecte care se fac remarcate sunt picturile care reprezinta viata Sf. Benedict si a Sf. Rupert. De asemenea, o capela laterala este „dedicata” in intregime unei surori a lui Mozart, Maria Anna, alintata Nannerl.

7. Castelul Hohensalzburg

Castelul Hohensalzburg

Unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Salzburg este Castelul Hohensalzburg.

Este situat pe un deal, destul de aproape de Residenzplatz. Il poti vizita printr-o plimbare pe jos, dar mai indicat ar fi sa iei funicularul care te va urca pana la castel.

Acesta este cel mai mare castel din Europa Centrala care a fost restaurant in totalitate. Pe locul actualului castel a existat in trecut cea mai importanta fortareata din centrul Europei, Fortareata Hohensalzburg.

Primul castel a fost ridicat aici in anul 1077, de catre Arhiepiscopul Eberhard. In secolele XII-XIII s-a marit considerabil zona fortificata, construindu-se ziduri care inconjurau primul castel existent.

Abia in timpul domniei lui Leonhard von Keutschach castelul a fost refacut si a primit forma actuala.

Actualul castel-fortareata este format dintr-o multime de incaperi si gazduieste mai multe muzee. Este frumos sa il vizitezi!

8. Podul Iubirii (Makartsteg)

Podul Iubirii Salzburg

Podul Iubirii este cel mai frumos pod pietonal din Salzburg. Acesta se intinde peste raul Salzach, iar din imediata apropiere a podului poti lua un vaporas care sa te plimbe pe rau.

Podul Iubirii este impanzit de vestitele “lacate ale iubirii”, pastrand astfel traditia lacatelor atarnate de podurile de peste Sena, un obiectiv turistic din Paris pentru cuplurile de indragostiti.

Ideea ca iubirea poate fi „inchisa” vesnic in inima partenerului, ii face pe indragostiti sa atarne lacate inscriptionate cu numele lor. Din acest motiv, Podul Iubirii a devenit unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Salzburg.

Constructia initiala a podului a avut loc in anul 1905, insa a fost demolat 60 de ani mai tarziu.

Ultima reconstructie s-a facut in anul 2000. De atunci, se pare ca zilnic este traversat de aproape 20.000 de oameni. Imagineaza-ti cate lacate sunt adaugate zilnic de balustradele lui.

 9. Muzeul de Istorie Naturala (Haus der Natur)

Muzeul de Istorie Naturala

Cladirea care se afla astazi sediul Muzeului de Istorie Naturala din Salzburg era ocupata in trecut de calugaritele ursuline.

Locul a devenit foarte popular de cand gazduieste Muzeul de Istorie Naturala, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Salzburg.

Muzeul de Istorie Naturala din Salzburg are 5 etaje, insumand peste 90 de sali, impartite in sectiuni tematice.

Una dintre sectiuni, denumita „Lumea Marii” detine un acvariu enorm, unde vei putea observa habitatul natural al unor specii acvatice.

La Gradina Zoologica a Reptilelor poti vedea 33 de terarii si cele mai interesante specii de serpi si reptile.

Mai mult decat atat, Muzeul de Istorie Naturala detine incaperi in care este redat habitatul natural al aligatorilor din Mississippi, dar si al unor animale din Jurasic.

10. Biserica Franciscana (Franziskanerkloster)

Biserica Franciscana Salzburg

Se stie despre Salzburg ca este un oras dominat de stilul baroc. Totusi, exista si cateva cladiri in care se regasesc elemente gotice.

Biseria Franciscana (Franziskanerkirche) este una dintre putinele cladiri gotice din oras.

De-a lungul timpului, Biserica Franciscana a trecut prin mai multe procese de reconstructie. In urma acestora, se mandreste cu o superba bolta in forma de stea, care este sustinuta de cateva coloane subtiri.

De admirat este si altarul, proiectat in 1708 de catre Johann Bernhard Fischer von Erlach. Altarul este dominat de stilul gotic, la care se adauga elemente in stil baroc.

Ceea ce atrage cel mai mult la aceasta biserica este statuia gotica a Fecioarei Maria, realizata la sfarsitul secolului XV de catre Michael Pacher.

11. Palatul Mirabell

Palatul Mirabell

Printre cele mai frumoase locuri de vizitat in Salzburg se afla si Palatul Mirabell, impreuna cu gradinile sale deosebite.

Palatul Mirabell a fost construit in 1606, de catre arhiepiscopul Raitenau pentru amanta sa Salome Alt, care i-a oferit 12 copii.

Palatul s-a numit initial Altenau, dupa numele proprietarei, insa in urma procesului de reconstuctie din secolul XVIII, a fost redenumit Mirabell.

Mai spectaculoase decat palatul in sine sunt gradinile din jurul acestuia, unde s-au filmat cateva scene din filmul „Sunetul muzicii”.

In gradinile Palatului Mirabell vei putea admira o multime de statui din marmura si diverse fantani. Fiecare statuie este unica, insa cele mai interesante sunt statuile din gradina piticilor, care au fost modelate dupa pitici reali, in secolul XIX.

Exista chiar si o gradina a trandafirilor, care ii da palatului o nota de eleganta. Mai trebuie sa stii ca din gradinile Palatului Mirabell ai o priveliste deosebita asupra cetatii Hohensalzburg.

12. Biserica Universitara (Kollegienkirche)

Biserica Universitara (Kollegienkirche)

Construita intre anii 1694-1707, Biserica Universitara din Salzburg este considerata o capodopera in stil baroc.

Dupa cum ii spune si numele, a fost ridicata pentru Universitate, dupa planurile celebrului arhitect al vremii, Johann Bernhard Fischer von Erlach.

Constructia bisericii respecta un plan in forma de cruce, prevazuta cu bratele laterale mai scurte, iar in mijloc cu o cupola spectaculoasa.

Bratele laterale au fiecare cate doua turnuri, cu cate patru statui, infatisandu-i pe evanghelistii si sfintii protectori ai bisericii.

Altarul Bisericii Universitare reflecta importanta educatiei, fiind decorat in asa fel incat sa arate ca un templu al cunoasterii, al artei si al stiintei.

Decoratiunile, in special siluete inaripate, reprezinta simboluri ale poeziei, muzicii, picturii, teologiei, arhitecturii, dreptului, medicinei si a filozofiei.

Biserica Universitara este un lacas de cult unic, care se afla printre numeroasele obiective turistice din Salzburg ce nu poate fi ratat.

Vei trece pe langa ea cand te indrepti spre Casa Mozart daca vii dinspre Catedrala.

13. Kapitelplatz si Fantana Cailor (Kapitelschwemme)

Kapitelplatz si Fantana Cailor

Una dintre principalele piete din Salzburg este Kapitelplatz. Aici au loc frecvent diverse festivitati si evenimente, motiv pentru care se numara printre principalele locuri de vizitat in Salzburg.

In Kapitelplatz te va intampina o sfera imensa, aurie, cu un omulet pe ea. Este cunoscuta cu denumirea de Sphaera.

Despre controversatul personaj se stie ca a fost realizat de artistul Stephan Balkelhof. Acesta a lasat cate un astfel de omulet in mai multe locuri din Europa.

La cativa pasi departare de Kapitelplatz gasesti Fantana Cailor (Kapitelschwemme). A fost construita in 1732 cu scopul de a fi locul de imbaiere a cailor.

Acum este doar o amintire a acelor vremuri si o atractie turistica din Salzburg extreme de interesanta.

14. Muzeul Lumea Berii Stiegl (Stiegl-Brauwelt)

Muzeul Lumea Berii Stiegl

Stiegl, cel mai cunoscut brand de bere din Austria, stie sa se puna in valoare si sa atraga turistii. O parte a fabricii de bere Stiegl, infiintata in Salzburg in anul 1942, s-a transformat in muzeu.

Muzeul Lumea Berii Stiegl se afla la periferia orasului si reprezinta unul dintre cele mai incantatoare locuri de vizitat in zona Salzburg.

Aici iubitorii de bere, si nu numai, au ocazia unica de a descoperi toti pasii prin care se produce berea.

La final, vizitatorii sunt indemnati sa deguste unele dintre produsele fabricii. Mai mult decat atat, in incinta exista chiar si un restaurant, unde berea poate fi savurata alaturi de un preparat culinar traditional din meniul restaurantului.

De o astfel de experienta poti sa ai parte si daca vizitezi capital Olandei. Heineken Experience, oraganizat in interiorul fostei fabrici de bere unde se producea celebrul brand, este unul din cele mai populare obiective turistice din Amsterdam.

15. Muzeul in aer liber (Freilichtmuseum)

Muzeul in aer liber (Freilichtmuseum)

La vreo 15 km distanta de centrul orasului, chiar langa granita Bavareza, vei gasi Muzeul in aer liber din Salzburg (Freilichtmuseum Salzburg).

Acest muzeu a devenit unul dintre cele mai populare locuri de vizitat in zona Salzburg, pentru ca prezinta viata autentica a satului austriac.

Muzeul in aer liber din Salzburg este intins pe o suprafata de 50 de hectare. In cadrul muzeului poti vizita peste 50 de gospodarii si ferme, grajduri, biserici sau anexe gospodaresti.

Multe dintre acestea, in special fermele, detin utilaje agricole vechi, dar si unele folosite in prezent. Mai pot fi vazute tractoare vechi si chiar utilaje folosite in trecut pentru deszapezire.

Poti sa parcurgi pe jos distantele dintre gospodariile muzeului sau poti alege varianta de a merge cu trenul. Calatoria cu trenul se intinde pe o distanta de 2 kilometri, iar din loc in loc se gaseste cate o gara frumos amenajata.

16. Hangar 7

Hangar 7

Aeroportul din Salzburg are 6 hangare. Pe langa acestea, fondatorul Redbull, Dietrich Mateschitz, a mai construit inca doua. Le-a numit, simplu, Hangar 7 si Hangar 8.

Hangar 7 este practic un muzeu de aviatie, gazduit de o hala futurista, construita din 1200 de tone de otel si 380 de tone de sticla. Aici fondatorul Redbull a adunat o colectie impresionanta de masini si aeronave.

Totusi, atractia principala este costumul cu care Felix Baumgartner a sarit din stratosfera. Tot aici se gaseste si o replica in marime naturala a capsulei care a fost folosita de Felix Baumgartner pentru a sari.

In Hangar 7 se mai gaseste o cafenea, un bar si un restaurant cu o stea Michelin. Hangar 8 detine lucruri personale, avioane private sau de acrobatie si nu se poate vizita.

17. Palatul si fantanile Hellbrunn

Palatul si fantanile Hellbrunn

Desi se aflata la vreo 8 kilometri departare de centrul orasului, Palatul si fantanile Hellbrunn trebuie neaparat incluse pe lista cu locuri de vizitat in zona Salzburg.

Poti sa ajungi aici cu masina proprie sau poti sa optezi pentru un mijloc de transport in comun pe care il iei din Salzburg.  

Palatul Hellbrunn a fost construit intre 1613-1615 si a fost resedinta de vara a arhiepiscopului Marcus Sitticus. Palatul are trei etaje, cu camere spatioase, decorate de diversi pictori ai vremii.

Insa, ceea ce impresioneaza cel mai mult sunt fantanile din gradinile palatului. Cea mai deosebita este „Ziergarten” sau „Gradina Placerii”, aflata in spatele Palatului Hellbrunn.

Acest palat a fost construit cu scopul de a inveseli oamenii care ii trec portile, fiind considerat ca un fel de Disneyland Baroc, modern.

Intreaga zona din jurul palatului dispune de fantani, puturi, iazuri si chiar cinci grote artificiale. Nu lipsesc nici statuile sau sculpturile.

Daca vizitezi Palatul Hellbrunn, sa nu te superi daca din senin te va stropi vreo statuie. Multe fantani sunt „ascunse” in locuri care mai de care mai nastrusnice.


Dupa cum ai putut vedea, exista multe obiective turistice in Salzburg, unele chiar extreme de captivante. Poate acum intelegi de ce este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Europa.

La toate acestea se mai adauga si gastronomia locala care este mult mai variata decat renumitul snitel.

Cu atat de multe atractii turistice in Salzburg, poate ar trebuie sa il ai in vedere pentru urmatoarea destinatie de vacanta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *