• Meniu
  • Meniu
Obiective turistice Zagreb

Obiective turistice Zagreb

Zagreb este capitala Croatiei, un oras istoric, dar in acelasi timp, modern, energic si plin de culoare. Cu siguranta vei fi surprins de multitudinea de obiective turistice din Zagreb.

Croatia este renumita pentru plajele superbe de la Marea Adriatica, insa nici capitala nu se lasa mai prejos. Fiind impartit in trei parti, ofera numeroase atractii turistice Zagreb.

Orasul de Sus (Gornji Grad) detine unele dintre cele mai importante locuri de vizitat in Zagreb. Centrul Orasului (Donji Grad) este locul in care vei gasi multe magazine, restaurante si terase. Acestea sunt zonele cele mai frecventate de turisti.

Noul Zagreb (Novi Zagreb) se remarca prin cladirile nou construite, majoritate zgarie nori din sticla. Zona nu are potential turistic, insa este vizitata de adeptii arhitecturii moderne.

Daca iti propui sa vezi mai mult decat plajele din Croatia si sa ajungi in capitala, iata ce sa treci pe lista cu obiective turistice din Zagreb.

1. Biserica Sfantul Marcu

Biserica Sfantul Marcu

Construita in secolul XIII, Biserica Sfantul Marcu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Zagreb.

Biserica a fost reconstruita aproape in totalitate in a doua jumatate a secolului XIV, fiind mai apoi transformata in biserica gotica.

Cea mai interesanta parte a bisericii este portalul de sud. In partea de sus a acestuia sunt statuile lui Iosif, Fecioarei Maria si pruncului Iisus.

Sub ele se afla Sfantul Marcu si Lion. De asemenea, cei Doisprezece Apostoli se afla pe ambele parti ale portalului.

Datorita numarului mare de statui, dar si pentru ca este o compozitie artistica de valoare, portalul Bisericii Sfantul Marcu din Zagreb este cel mai important portal gotic din Sud-Estul Europei.

De o importanta deosebita, mai ales pentru turisti, este si acoperisul colorat al bisericii, realizat in 1880.

Un acoperis multicolor asemanator mai poti sa vezi la Catedrala Sfantul Stefan, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Viena.

2. Cladirea Parlamentului Croatiei

Cladirea Parlamentului Croatiei

Lucrarile de constructie pentru cladirea Parlamentului Croatiei au fost finalizate in anul 1911. De atunci si pana in prezent este considerata o cladire simbol a orasului, ceea ce o face sa se afle pe lista cu atractii turistice din Zagreb.

Mai trebuie sa stii despre aceasta constructie ca este foarte usor de reperat, mai ales ca se afla in vecinatatea celebrei Biserici Sfantul Marcu.

3. Piata Bana Josipa Jelačića

Piata Bana Josipa Jelačića

Piata Bana Josipa Jelačića este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat in Zagreb.

Dateaza din secolul XVII, iar cladirile amplasate aici sunt un amestec de stiluri arhitecturale. Emblematica pentru aceasta piata este statuia lui Josip Jelačić, reprezentat calare pe un cal.

Considerata Piata Centrala a orasului, aceasta zona pietonala este plina de viata.

Este frecventata de localnici si turisti care vin aici sa ia masa sau sa se plimbe printre cladirile istorice care o inconjoara.

De-a lungul pietei vei gasi numeroase magazine, restaurante, cafenele si terase. De altfel, Piata Bana Josipa Jelačića gazduieste frecvent diverse evenimente culturale in aer liber.

Aici se organizeaza unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun din Europa

4. Catedrala Marijina Uznesenja

Catedrala Marijina Uznesenja

Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Marijina Uznesenja) este cea mai reprezentativa cladire in stil gotic pe care o vei gasi in oras.

Cunoscuta, pur si simplu, precum Catedrala din Zagreb, se remarca prin cele doua turle gemene care pot fi vazute din orice parte a orasului.

Desi se numara printre cele mai interesante locuri de vizitat in Zagreb, catedrala este aproape mereu in proces de reabilitare.

Acest lucru se datoreaza istoriei tumultoase prin care a trecut de-a lungul timpului. Constructia initiala a catedralei a inceput in anul 1093, insa a fost finalizata aproape doua secole mai tarziu.

Catedrala din Zagreb a fost puternic avariata in anii 1600, atat din cauza unor incendii, cat si din cauza invaziilor repetate ale tatarilor.

Drept urmare, anul 1645 a fost devastator, flacarile unui puternic incediu distrugand in totalitate biserica. Aceasta a fost reconstruita cu dificultate, insa cutremurul din 1880 a adus grave stricaciuni.

In urma lucrarilor de reabilitare efectuate dupa cutremur au fost ridicate cele doua turle gemene in stil neo-gotic.

5. Piata Kaptol

Piata Kaptol

Piata Kaptol, mai este cunoscuta precum Piata Arhiepiscopiei, deoarece este locul in care isi are sediul Arhiepiscopia Romano-Catolica din Zagreb.

Aceasta piata este una dintre principalele atractii turistice din Zagreb, datorita cladirilor emblematice care se afla in zona.

Dintre toate, in mod special, se remarca impresionanta Catedrala Adormirea Maicii Domnului care troneaza in in aceasta piata.

La doar 6 minute de mers pe jos de Catedrala ajungi pe strada Ivana Tkalčićeva, o zona pietonala indragita de localnici si turisti. Strada este impanzita de magazine, cafenele si terase.

6. Poarta de Piatra

Poarta de Piatra

Unul dintre simbolurile orasului este Poarta de Piatra. Se spune despre aceasta ca reprezinta insasi istoria Zagrebului, pentru ca detine practic o parte din ramasitele zidurilor vechi ale orasului.

Din acest motiv este considerat unul dintre obiectivele turistice din Zagreb care trebuie vizitate de orice turist care ajunge in acest oras.

Nu se cunosc date exacte cu privire la anul constructiei portii, dar se presupune ca ar fi fost realizata in anul 1266. Asta deoarece de-a lungul timpului orasul a suferit mari daune si a avut nevoie de mai multe reconstructii, poarta a fost si ea afectata si refacuta.

Ceea ce a ramas intact, in mod miraculos, in urma unui puternic incendiu, este un tablou cu Fecioara Maria cu care a fost decorata poarta la un moment dat.

Ca forma de recunostinta si credinta, oamenii au construit o capela care sa adaposteasca acest tablou. Localnicii vin aici pentru a se ruga, considerandu-l un adevarat loc sfant.

7. Muzeul Mimara

Muzeul Mimara

Muzeul Mimara este considerat raiul iubitorilor de arta din Croatia si nu numai. Gazduit intr-un palat neo-renascentist din secolul XIX, Muzeul Mimara este unul dintre obiectivele turistice din Zagreb pe care ar fi pacat sa il ratezi.

Deschis publicului in anul 1987, muzeul detine aproape 4000 de opere de arta ce apartin diverselor culturi si civilizatii.

Astfel, vei intalni picturi si schite semnate de Velasquez, Rubens, Raphael, Rembrandt sau Goya. Nu lipsesc nici sculpturile, a caror vechime dateaza inca din Antichitate si pana in secolul XX.

Muzeul Mimara se mai poate mandri cu detinerea unor raritati arheologice descoperite in Grecia Antica sau Egipt.

De asemenea, exista o colectie de sticla, care marcheaza cele mai importante aspecte legate de dezvoltarea Egiptului Antic si a Imperiului Roman.

Mai trebuie mentionat faptul ca in interiorul Muzeului Mimara exista o biblioteca de arta care detine peste 5000 de titluri.

8. Muzeul Relatiilor Destramate

Muzeul Relatiilor Destramate

In Zagreb exista un muzeu ciudat, care, dupa denumire, nu te prea indeamna sa ii treci pragul. Totusi, te asigur ca vizita va fi una deosebita, iar la final experienta ti se va putea parea educativa.

Este vorba despre Muzeul Relatiilor Destramate, un muzeu dedicat despartirilor.

Pentru ca este un muzeu atipic, atrage numerosi turisti, clasandu-se pe un loc onorabil printre muzeele considerate importante obiective turistice in Zagreb.

In Muzeul Relatiilor Destramate vei gasi colectii impresionante de obiecte personale ale unor fosti iubiti, insotite de povestea lor de dragoste, dar si cauzele despartirii lor.

De mentionat faptul ca toate lucrurile sunt donate, iar povestile care le insotesc sunt de la cele mai amuzante, pana la unele de-a dreptul sinistre.

Un alt muzeu unic si la fel de atipic este Muzeul Croat de Arta Naiva, aflat in apropiere. Acesta prezinta lucrari ale unor artisti emblematici pentru acest timp de arta, in mare voga in Croatia anilor 1960.

9. Parcul Maksimir

Parcul Maksimir

Fiind unul dintre cele mai mari parcuri din Zagreb, Parcul Maksimir se bucura de o popularitate deosebit de mare in randul tinerilor, localnici sau turistilor.

Totodata, faptul ca se afla relativ aproape de centrul orasului este un motiv in plus pentru a face o plimbare pe aleile sale.

Despre Parcul Maksimir este interesant de stiut ca a fost initial o mica gradina publica, amenajata in 1774 de catre Arhiepiscopul Maximilian Vrhovac. Se pare ca insusi numele parcului provine de la cel care a pus temeliile acestui loc.

Totusi, cei care au dezvoltat si finalizat actualul parc au fost succesorii arhiepiscopului, Juraj Haulik si Aleksandar Alagovic. Acestia au dorit sa amenajeze un parc asemanator celor englezesti.

In actualul Parc Maksimir vei descoperi cinci lacuri, macheta unei cabane elvetiene si chiar si o cafenea.

10. Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic (Zagreb)

Un loc simbolic pentru traditiile si obiceiurile populare croate este Muzeul Etnografic.

Acesta se afla negresit pe lista cu locuri de vizitat in Zagreb, deoarece ascunde dupa zidurile sale cele mai importante aspect ale vietii rurale din Croatia.

Totusi, ceea ce il face unic si interesant este ca primul sau nivel adaposteste obiecte apartinand si altor popoare.

Vei gasi picturi din Australia, imbracaminte de origine chineza, textile din India sau masti folosite in cadrul unor ritualuri in Congo.

Abia la etaj vei putea admira costumele populare croate adunate din toate regiunile tarii, artefacte si chiar utilaje agricole vechi.

11. Gradina Botanica

Gradina Botanica

Una dintre cele mai populare atractii turistice din Zagreb este Gradina Botanica. Aceasta a fost fondata in anul 1889 de catre un profesor al Universitatii din Zagreb.

Intinsa pe o suprafata de 5 hectare, Gradina Botanica detine peste 10.000 de specii de plante, aduse din toata lumea. Printre acestea se numara si aproape 2000 de specii de plante exotice.

Atractiile principale ale Gradinii Botanice sunt imensele iazuri, amenajate special pentru plantele acvatice.

In prezent, Gradina Botanica face parte din cadrul Facultatii de Stiinte din Zagreb.

12. Turnul Lotrščak

Turnul Lotrščak

Iti spuneam la inceputul articolului ca Orasul de Sus, Cartierul Vechi sau Gornji Grad detine cele mai multe obiective turistice din Zagreb.

Printre acestea se afla si Turnul Lotrščak, un turn fortificat, care dateaza din secolul XIII. Acesta a fost construit cu scopul de a proteja partea de sud a orasului.

Numele turnului provine de la un clopot care a fost amplasat in interiorul acestuia in anul 1646. Rolul clopotului era de a semnala momentul cand portile orasului trebuiau sa se inchida, atunci cand era in pericol.

La Turnul Lotrščak se poate ajunge cu un funicular. Odata ajuns in varful turnului, panorama asupra orasului ti se va parea absolut fascinanta.

13. Cimitirul Mirogoj

Cimitirul Mirogoj

N-ai spune ca un cimitir ar trebui sa se afle printre obiectivele turistice dintr-un oras. Ei bine, Cimitirul Mirogoj din Zagreb face exceptie, numarandu-se printre cele mai spectaculoase cimitire si obiective turistice din Europa.

Acest loc este mai mult decat un cimitir, fiind o galerie de arta in aer liber si un parc deosebit de frumos.

Este atat de deosebit, incat poate fi confundat usor cu o fortareata, atunci cand este vazut din exterior.

Cimitirul Mirogoj se numara printre cele mai frumoasele locuri de vizitat in Zagreb. Alei inconjurate de verdeata, culoare lungi cu arcade neorenascentiste si superba cupola sunt „atractiile” principale ale cimitirului.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca in acest cimitir odihnesc sufletele unor oameni de seama ai Croatiei.

14. Cetatea Medvedgrad

Cetatea Medvedgrad

La o distanta de aproximativ 9 km distanta de centrul orasului, pe Muntele Medvednica, se afla Cetatea Medvedgrad.

Aceasta cetate dateaza din secolul XIII si a fost construita sub atenta supraveghere a Episcopului Philip.

In trecut, Cetatea Medvedgrad avea trei porti si era prevazuta cu ziduri duble. In prezent, pentru a reda spiritul Evului Mediu, se organizeaza anual evenimentul denumit „Zilele Medievale de pe muntele Medvednica”.

Festivalul prezinta cele mai frumoase mestesuguri din Evul Mediu. Nu lipseste nici mancarea gatita dupa retete medievale, precum si muzica specifica aceleiasi perioade.

Pe langa acest eveniment, la Cetatea Medvedgrad din Zagreb mai au loc si alte festivaluri istorice si turnee de cavaleri. In plus, vei fi rasplatit cu un superb punct de belvedere.


Zagreb este un oras frumos pe care merita sa il vizitezi. Pe langa aceste obiective turistice din Zagreb, vei gasi multe restaurant cochete, evenimente culturale si o viata de noapte activa.

O vizita in capitala Croatiei ti se va parea pur si simplu incantatoare. Contrastul dintre vechi si nou te va face sa indragesti si mai mult acest oras, dorindu-ti sa il redescoperi iar si iar!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *