Cand te gandesti la cele mai importante obiective turistice din Hunedoara, probabil ca primul care iti vine in minte este Castelul Corvinilor. Este un palat medieval impunator, dar mai sunt o multime de alte atractii in acest judet.
Ce sa vizitezi in Hunedoara? Te teritoriul judetului se afla siteurile arheologice ale fostelor capitale ale Daciei antice, iar Tara Hategului face parte din Geoparcul International UNESCO.
Judetul te va surprinde cu peisajul sau montan spectaculos, care ofera parcuri naturale, trasee de drumetii, chei, pesteri, cascade, lacuri glaciare si creste inalte.
Vei gasi in zona cetati medievale, manastiri, biserici, sate pitoresti, statiuni si o rezervatie de zimbri, toate sunt locuri de vizitat in Hundeoara.
Daca planuiesti sa descoperi acest frumos judet din Transilvania, gasesti mai jos cele mai importante atractii turistice din Hunedoara pe care ar trebui sa le vizitezi.
1. Castelul Corvinilor
Fara indoiala, Castelul Corvinilor este unul dintre cele cunoscute si mai spectaculoase locuri de vizitat in Hunedoara.
Aceasta fortareata medievala este o destinatie de poveste care atrage curiozitatea a mii de turisti.
Construit in secolul al XV-lea, Castelul Corvinilor a fost resedinta lui Iancu de Hunedoara si al fiului acestuia, Matia Corvin, cel care a fost primul rege al Ungariei.
Acest castel gotic este un loc incarcat de istorie, mistere si legende, o perla a patrimoniului cultural romanesc.
Castelul Corvinilor se remarca prin arhitectura sa deosebita si dimensiunile grandioase. Este considerat unul dintre cele mai frumoase si impresionante castele din Europa si chiar din intreaga lume.
Cu turnurile sale inalte si aspectul medieval, Castelul Corvinilor pare a fi desprins dintr-un basm.
Pe masura ce pasesti pe puntea de acces care se inalta deasupra unui parau, vei fi tot mai impresionat de grandoarea acestui castel gotic.
Desi nu la fel de spectaculos precum exteriorul, merita sa vizitezi si interiorul castelului. Vei fi purtat intr-o calatorie inapoi in timp si vei avea ocazia sa afli mai multe despre istoria si povestea acestui fascinant castel.
Castelul Corvinilor se numara printre cele mai valoroase atractii turistice din Romania, asa ca treci sa il vizitezi daca esti prin zona!
Pretul biletului de intrare in castel mai include vizitarea Muzeului de Arheologie, Istorie si Etnografie Hunedoara si Muzeul Casa Breslelor, aflate in apropiere.
Nu parasi orasul Hunedoara fara sa faci o vizita la Muzeul Trenuletelor Valentin Banciu.
Vei gasi aici un muzeu care expune, intr-un mod inedit si bine organizat, o colectie impresionanta de trenulete in miniatura care te transpune intr-o lume magica.
2. Lacul Cincis
Dupa ce ai vizitat Castelul Corvinilor, sa nu crezi ca nu mai sunt si alte obiective turistice in Hunedoara.
Printre ele se numara si Lacul Cincis, situat la nici 10 kilometri distanta de municipiul Hunedoara.
Lacul Cincis este unul dintre cele mai mari si impresionante lacuri din Transilvania. Se intinde pe o suprafata de putin peste 860 de hectare, este inconjurat de coline impadurite si este apreciat pentru plajele sale cu nisip.
Zona din jurul Lacului Cincis este ideala pentru relaxare si ofera numeroase activitati de agrement.
Poti sa faci plaja, sa pescuiesti sau sa te plimbi cu bicicleta pe apele linistite ale lacului, admirand frumusetile naturale din jur.
3. Manastirea Prislop
Manastirea Prislop este un loc sfant si incarcat de spiritualitate.
Desi este mai mereu aglomerata, daca faci abstractie de la multimea de pelerini, vei vedea ca acest loc emana multa emotie si liniste interioara.
Manastirea Prislop dateaza de prin secolul al XVI-lea. Este asezata intr-un peisaj pitoresc, la vreo 15 kilometri distanta de orasul Hateg si nici 25 de kilometri distanta de municipiul Hunedoara.
La Manastirea Prislop isi duce somnul de veci Parintele Arsenie Boca.
Mii de pelerini si credinciosi vin aici sa se reculeaga si sa se roage la mormantul celui care este considerat Sfantul Ardealului si unul dintre cei mai mari duhovnici romani ai secolului XX.
4. Rezervatia de zimbri
Rezervatia de zimbri este situata in Padurea Slivut, la vreo 6 kilometri distanta de centrul orasului Hateg.
Aici se afla unul dintre putinele locuri din Romania si din Europa unde mai traieste in habitat natural aceasta specie pe cale de disparitie.
Rezervatia de zimbri din Tara Hategului a fost infiintata in anul 1958. Se mandreste cu faptul ca a fost prima rezervatie din tara care a oferit adapost si protectie acestui animal masiv.
Pentru a ajunge la Rezervatia de zimbri vei parcurge cu masina un drum asfaltat si frumos prin padure, iar apoi vreo 850 de metri pe jos.
Odata ajuns la rezervatie vei gasi un loc linistit care iti ofera sansa sa vezi cateva exemplare de zimbri.
Pe langa Rezervatia de zimbri din Hateg, mai sunt doar patru rezervatii de acest gen in Romania.
Printre acestea se numara si Rezervatia Naturala Valea Zimbrilor din Acris, unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat langa Brasov.
In apropiere de Hateg, pe drumul ce duce spre Petrosani, mai poti sa vizitezi Biserica Reformata-Calvina din Santamaria Orlea.
Aceasta biserica din piatra dateaza de pe la sfarsitul secolului al XIII-lea si se pare ca ar fi cel mai vechi lacas de cult din tara.
5. Cetatea Deva
Cocotata pe varful unui deal, Cetatea Deva este vizibila de la mare distanta. Dateaza aici de secole, fiind o emblema istorica a orasului.
Cetatea Deva a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Fosta resedinta a voievozilor transilvaneni, a devenit o fortareata cu rol strategic de aparare a zonei.
Din pacate, la fel ca multe alte obiective turistice din Hunedoara si din intrega tara, a fost lasata in paragina.
Totusi, avand in vedere importanta sa istorica si privelistea uimitoare pe care o ofera, ar trebui sa ii faci o vizita.
Cel mai simplu mod de a ajunge la Cetatea Deva este sa urci cu telecabina. La momentul la care am scris acest articol, ascensorul inclinat era inchis temporar, deoarece cetatea se afla in reabilitare.
In acest caz, exista cateva trasee prin padure pe care poti sa le parcurgi la pas. In vreo 30-45 de minute, depinde de traseul ales, ajungi la Cetatea Deva.
6. I Giardini di Zoe
I Giardini di Zoe este o gradina superba din localitatea Banpotoc, judetul Hunedoara.
Acesta oaza de liniste si plina de verdeata, se afla la doar 16 kilometri distanta de orasul Deva, spre Geoagiu Bai.
Invaluit de frumusete si rafinament, I Giardini di Zoe este un loc magic, cum nu ai sa mai vezi la noi in tara.
Este creatia lui Giovanni Salvatelli, un italian care s-a stabilit in judetul Hunedoara cu multi ani in urma.
Giovanni Salvatelli a creat acesta gradina din pasiune si pentru ca isi dorea un loc linistit unde sa se relaxeze. Pas cu pas, s-a transformat intr-o gradina superba care poarta numele primei sale nepoate, Zoe.
I Giardini di Zoe nu este o gradina oarecare, ci o opera de arta. Este un loc extrem de frumos si ingrijit cu mare atentie.
Odata ce ai intrat si pasesti pe aleile gradinii, te vei simti ca in paradis, inconjurat de multa verdeata, flori, arbusti si fantani arteziene.
I Giardini di Zoe merita cu siguranta un loc in topul celor mai frumoase locuri de vizitat in Hunedoara!
7. Cascada Clocota
Cascada Clocota este o minunatie a naturii, aflata in statiunea balneara Geoagiu-Bai. Desi este mai putin cunoscuta, vei gasi aici o cascada fascinanta si deosebita.
Formata de raul cu acealsi nume, Cascada Clocota te va cuceri si incanta cu frumusetea ei. Apele raului Clocota se revarsa intr-o cadere spectaculoasa, creand un spectacol natural deosebit.
In zona ai si un loc de odihna unde poti sa te relaxezi si sa admiri in tihna frumusetea acestei cascade si peisajul mirific.
Geoagiu-Bai este o statiune mica, dar linistita care gazduieste si alte obiective turistice din Hunedoara.
Printre acestea se numara Germisara- Baile Termele Romane, un site arheologic care dateaza inca din Antichitate.
8. Sarmizegetusa Regia
Fara indoiala, Sarmizegetusa Regia se numara printre cele mai importante si fascinante locuri de vizitat in Hunedoara.
Are o mare insemnatate istorica, dar este si un loc cu o incarcatura spirituala si energetica aparte.
Vestigiile antice ale cetatii dacice sunt amplasate in Muntii Orastiei, intr-un cadru natural superb. Ca sa ajungi aici vei strabate un drum accesibil cu masina, iar din parcare urci la pas vreo 850 de metri.
Sarmizegetusa Regia a fost capitala Regatului Dacia, inainte sa fi fost cucerit de Imperiul Roman, in anul 106 d.Hr.
Sub conducerea lui Decebal, aceasta asezare era cel mai important oras al Daciei preromane.
Patrimoniului mondial UNESCO a luat sub tutela sa complexul arheologic Sarmizegetusa Regia, impreuna cu alte cinci fortarete antice care au facut parte din sistemul defensiv al lui Decebal.
9. Cheile Banitei
Cheile Banitei se afla la doar 10 kilometri distanta de Petrosani, inspre Hateg.
Fac parte din Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina din Muntii Sureanu si sunt de-a dreptul spectaculoase.
Cheile Banitei sunt o creatie a naturii care a luat nastere de-a lungul timpului. Cand vei ajunge aici vei fi incantat de modul in care raul Banita a erodat peretii inalti de calcar, creand acest culoar fascinant.
Pentru a le strabate, vei parcurge un traseu scurt si usor, prin apa, care daca nu este sezon ploios iti va ajunge pana la glezna.
Asa ca, vino cu incaltaminte adecvata, astfel incat sa fii pregatit sa le admiri frumusetea.
10. Pestera Bolii
Destul de aproape de Cheile Banitei, la nici 3 kilometri distanta, se afla Pestera Bolii.
Poate ti se pare curios sa afli ca aceasta pestera este una dintre cele mai importante atractii turistice din Hunedoara.
Pestera Bolii este foarte bine amenajata, oferind vizitatorilor o plimbare relaxanta prin subteran. Este o pestera adanca, iar accesul se face coborand mai multe trepte.
Cu toate acestea, nu ai nevoie de echipament special.
In subteran, pestera este frumos iluminata si sunt amenajate podete peste paraul Jupaneasa care o strabate, conferind o atmosfera placuta si interesanta.
Pestera Bolii are o lungime de aproximativ 450 de metri si este printre putinele pesteri din tara care poate fi strabatuta pana in capat.
11. Straja
Straja se afla la vreo 10 kilometri de orasul Lupeni si nici 30 de kilometri de Petrosani.
Pe timpul iernii, aceasta statiune montana devine unul dintre cele mai captivante locuri de vizitat in Hunedoara.
Situata la o altitudine de aproximativ 1400 de metri, Straja este destinatia ideala pentru iubitorii sporturilor de iarna.
Statiunea dispune de mai multe partii de ski, bine amenajate, toate dotate cu teleski si majoritatea cu nocturna.
De asemenea, Straja ofera oportunitati de relaxare si o multime de activitati in aer liber, chiar si pe timpul verii.
Pasionatii de drumetii vor fi incantati sa exploreze traseele montane din zona si sa bucure de peisajele frumoase din jur.
12. Ulpia Traiana Sarmizegetusa
La fel ca multe alte obiective turistice din Hunedoara, Ulpia Traiana Sarmizegetusa este un loc incarcat de istorie.
Se afla la doar 17 kilometri distanta de Hateg, pe DN68, drumul care duce spre Otelul Rosu.
Ruinele siteului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa dateaza din secolul al II-lea, din vremea Imparatului Traian.
Dupa ce a cucerit Dacia, in 106 d.Hr., in anii imediat urmatori acesta a amplasat aici capitala noii provincii romane.
In acele timpuri, Colonia Romana Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, era un oras dezvoltat si infloritor.
Astazi, vestigiile antice ale fostei capitale a Daciei romane reprezinta o bucata importanta din radacinile si trecutul istoric al poporului roman.
Alte obiective istorice importante, care dateaza din aceeasi perioada, mai sunt Castrul si Amfiteatrul Roman din Drobeta Turnu Severin.
Trebuie sa le ai in vedere si aceste locuri de vizitat din Mehedinti, mai ales daca planuiesti o vacanta in aceasta zona.
13. Biserica Sfantul Ierarh Nicolae Densus
Dupa ce ai vizitat ruinele orasului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, deplaseaza-te vreo 10 kilometri pana in localitatea Densus.
Vei gasi aici o biserica din piatra, ce dateaza inca de prin secolele XII-XIII.
Biserica Sfantul Ierarh Nicolae Densus este un lacas de cult ortodox. Inca din vremuri stravechi si pana in prezent, aceasta biserica nu a contenit sa isi indeplineasca rolul spiritual si religios.
Biserica de piatra din Dendus se remarca prin arhitectura sa interesanta si in acelasi timp neobisnuita.
Pentru constructia ei s-au folosit pietre de rau si bucati mari de piatra care au apartinut fostei capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Cu toate acestea, Biserica Sfantul Ierarh Nicolae Densus este un loc linistit, cu un farmec aparte, care merit un loc pe lista ta cu atractii turistice din Hunedoara.
Daca ajungi aici in zi de sarbatoare, vei avea ocazia sa participi la o slujba religioasa.
14. Cetatea medievala Malaiesti
Cetatea medievala Malaiesti este situata in satul cu acelasi nume, la doar 3 kilometri inainte de intrarea in Nucsoara. Asa ca, daca te indrepti spre Parcul National Retezat, fa un popas sa o vizitezi.
Cetatea medievala Malaiesti dateaza de prin secolul al XIV-lea si extinsa in secolele urmatoare. Chiar si asa, este o fortareata mica, formata dintr-un turn principal si ziduri de aparare.
Dupa ce a stat abandonata timp de secole, Cetatea medievala Malaiesti a fost reabilitata.
In prezent, este un obiectiv turistic incantator de vizitat in Hundeoara, mai ales daca te afli in trecere pe aici.
15. Parcul National Retezat
Parcul National Retezat se numara printre cele mai cunoscute si renumite arii protejate din Romania. Zona este un colt de rai pentru iubitorii de natura si aventura.
Parcul National Retezat iti ofera o varietate incredibila de peisaje si numeroase oportunitati de activitati in aer liber.
Zona este apreciata pentru traseele de drumetii montane, escaladari si pentru numeroasele lacuri glaciare pe care le gazduieste.
Unul dintre punctele de atractie ale Parcului National Retezat este lacul Bucura. Cu o suprafata de aproape 9 hectare, este cel mai intins lac glaciar de la noi din tara.
Un alt lucru interesant ar fi sa cuceresti varful Peleaga. Aflat la 2509 metri altitudine, este cel mai inalt varf din Muntii Retezat.
Tot in Parcul National Retezat se afla si lacul Zanoga, care este cel mai adanc lac glaciar din Romania.
Cascada Lolaia, situata la 1050 de metri altitudine, este usor accesibila si te va incanta cu apa ei curgatoare si peisaje mirifice.
16. Dinosaur World Transylvania
Dinosaur World Transylvania este situat la poalele Muntilor Retezat, in satul Sibisel, la vreo 15 kilometri de Hateg.
A fost inaugurat in anul 2021 si este un parc de distractii tematic, o incantare in special pentru copii.
In urma cu milioane de ani, Tara Hategului a fost populata de specii de dinozauri unici in lume.
Drept dovada, paleontologii au descoperi pe aceste meleaguri resturi de fosile si cuiburi cu oua ale acestor creaturi preistorice.
Dinosaur World Transylvania isi propune sa iti faca o incursiune in lumea dinozaurilor hategani. Mai mult, isi doreste sa devina un sat de vacanta, un loc de refugiu in mijlocul naturii.
Dinosaur World Transylvania ofera vizitatorilor o multime de activitati de relaxare si agrement.
In interiorul complexului sunt locuri de joaca pentru copii, tiroliene, trasee in copac, tir cu arcul, darts, activitati sportive si multe altele.
Daca vrei sa te relaxezi o poti face intr-un foisor, pe un leagan, pe o bancuta in padure sau un hamac. Poti chiar sa vizitezi ferma de animale din incinta, iar cei mici se pot plimba cu poneiul sau cu trenuletul.
Sunt multe de facut la Dinosaur World Transylvania, dar nu are rost sa le mai enumar.
Cel mai bine este sa le descoperi singur. Gasesti mai multe informatii despre locatie, activitati si pretul biletului de intrare aici.
17. Geoparcul International UNESCO Tara Hategului
Datorita diversitatii sale naturale, istorice, culturale, arheologice, biologice si geologice, toata Tara Hategului este un parc natural protejat.
Incepand din anul 2015, intreaga zona a primit statutul de Geoparc International UNESCO.
S-a descoperit ca pe aceste meleaguri au trait dinozaurii pitici, o specie unica in lume, precum si alte reptile gigantice.
Daca vrei sa afli mai multe despre dinozaurii hategani, cel mai bine este sa vizitezi Casa Geoparcului Tara Hategului, un muzeu localizat in centrul orasului Hateg.
Mai poti sa obtii informatii pretioase despre Geoparcul International UNESCO Tara Hategului daca vizitezi diferite locatii din zona.
Acestea cuprind: Casa Dinozaurilor Pitici si Casa Traditiilor din Sanpetru, Casa Vulcanilor din Densus, Casa pentru Stiinta si Arta din General Berthelot, Casa Pietrelor din Rau de Mori.
De asemenea, daca ajungi in Sanpetru, parcurge traseul tematic Valea Dinozaurilor.
Se intinde pana in satul Ohaba-Sibisel si te va purta pe urmele dinozaurilor pitici, ale caror ramasite au fost gasite aici.
Acestea sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Hunedoara, dar mai sunt multe altele. Daca ai timp, mergi la Fundatura Ponorului, un sat pitoresc, asezat pe un platou din Muntii Sureanu.
Parcurge drumul de marmura spre satul Alun din Tinutul Padurenilor si viziteaza Biserica de Marmura din sat. Mergi la Brad, in Tara Zarandului, ca sa te plimbi cu mocanita. Apoi, viziteaza Muzeul Aurului din Brad.
In concluzie, ai ce sa vizitezi in Hunedoara. Asa ca, fa-ti timp si vino sa descoperi acest judet interesant.
Lasa un comentariu