• Meniu
  • Meniu
Obiective turistice Sinaia

Obiective turistice Sinaia

Sinaia este o statiune pitoreasca de pe Valea Prahovei. A fost resedinta Casei Regale a Romaniei si statiunea preferata a multor personalitati remarcabile, care au lasat in urma lor obiective turistice in Sinaia valoroase. 

Strajuita de maiestuosii munti Bucegi, Sinaia este considerata Perla Carpatilor. Pe timpul verii, aceasta statiune montana este frecventata de pasionatii de drumetii, iar iarna se transforma intr-un paradis al schiorilor.

Unul dintre cele mai reprezentative locuri de vizitat in Sinaia este celebrul Castel Peles, o capodopera arhitecturala si un simbol istoric important al orasului, dar si al tarii.

Insa, odata ce ai ajuns in statiune vei descoperi multe alte atractii turistice in Sinaia.

O multime de frumuseti naturale, cladiri istorice si elegante, te vor purta intr-o aventura captivanta.

Daca nu stii ce sa vizitezi in Sinaia, acest articol iti ofera o incursiune prin cele mai notabile obiective turistice din statiune.

1. Castelul Peles

Castelul Peles

Dintre toate obiectivele turistice din Sinaia, Castelul Peles este cele mai cunoscut si cel mai vizitat.

A fost nevoie de aproape 40 de ani pentru a aduce acest colos monumental la forma sa actuala.

Piatra de temelie pentru constructia Castelului Peles a fost pusa in anul 1875, la comanda primului rege al Romaniei, Carol I.

Inaugurat in anul 1883, castelul a capatat aspectul pe care il are astazi in anul 1914, dupa mai multe extinderi.

Castelul Peles a fost si este unul dintre cele mai remarcabile castele din Europa. A fost unul dintre cele mai moderne si primul castel in totalitate electrificat de pe continentul european. Prezinta un desing atragator si ofera privelisti pitoresti asupra muntilor Bucegi.

Inainte de a intra in Castelul Peles, fa-ti timp sa admiri pe indelete arhitectura eleganta a acestei capodopere a stilului german neorenascentist.

Poti chiar sa faci o plimbare prin curtea castelului care este surprinzatoare.

Fosta resedinta de vara a Casei Regale a Romaniei are 170 de incaperi, toate decorate extravagant.

Aproape ca nu exista coltisor care sa nu fie decorat cu lemn de nuc sculptat, vitralii, statuete, candelabre, lampi, sticlarie, mobilier, covoare si tapiserii valoroase.

De asemenea, vei admira aici o colectie impresionanta de tablouri, ceasuri, arme si armuri.

Castelul Peles se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Romania. In fiecare an, sute de mii de turisti din tara si din strainatate vin la Sinaia ca sa il viziteze.

Asa ca, s-ar putea sa fii nevoit sa stai la coada ca sa intri in castel, dar eu zic ca merita asteptarea!

2. Castelul Pelisor

Castelul Pelisor

Desi mai simplu si mai mic decat Pelesul, Castelul Pelisor este la fel de impresionant si plin de istorie.

Aceasta bijuterie arhitecturala se afla in imediata apropiere a Castelului Peles, la nici 300 de metri distanta de acesta.

Constructia Castelului Pelisor a inceput in anul 1899, la comanda Regelui Carol I si a fost finalizat in anul 1902.

Initial, a fost destinat pentru a servi drept resedinta Regelui Ferdinand si indragitei sale sotii, Regina Maria a Romaniei.

Castelul Pelisor se remarca printr-o arhitectura fascinanta. Prezinta un amestec de stiluri, cu influente Art Nouveau si elemente traditionale romanesti.

Interiorul Castelului Pelisor este decorat cu rafinament si eleganta, adapostind o colectie impresionanta de opere de arta si mobilier valoroase. Toate au fost alese cu o atentie deosebita la detalii de insasi Regina Maria.

Dintre toate cele 70 de incaperi pe care le are Castelul Pelisor, Camera de Aur este cea mai fascinanta si remarcabila.

Dincolo de decorul sau complex, aceasta incapere este locul unde a murit Regina Maria in anul 1938. Tot aici se afla caseta de argint in care este depozitata inima reginei. 

3. Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia

Aflata in apropiere de Castelul Peles, spre centrul orasului, Manastirea Sinaia are o mare insemnatate istorica pentru statiune.

In jurul acestui asezamant monahal a aparut orasul si de la el provine numele Sinaia.

Manastirea Sinaia este o emblema a orasului si unul dintre cele mai notabile locuri de vizitat in Sinaia.

Din ansamblul manastirii fac parte biserica veche cu hramul „Adormirea Maicii Domnului ”, biserica noua cu hramul „Sfanta Treime” si corpurile de chilii.

De asemenea, complexul include Muzeul Manastirii Sinaia, amenajat in saloanele unde au locuit Regele Carol I si Regina Elisabeta, inainte de a se construi Castelul Peles. In incinta manastirii se afla mormantul lui Take Ionescu.

Biserica veche a Manastirii Sinaia a fost construita aproape de sfarsitul secolului al XVII-lea, fiind ctitorita de spatarul Mihail Cantacuzino.

Acesta a ridicat pe aceste meleaguri nelocuite o manastire de calugari pe care avea sa o numeasca dupa Muntele Sinai, unde fusese intr-un pelerinaj.

Acest edificiu a fost construit in stil brancovenesc si pictat de Parvu Mutu Zugravul. De remarcat este tabloul votiv din pronaos care s-a pastrat in forma originala.

Acesta il reprezinta pe ctitorul manastirii, inconjurat de multi alti membrii ai familiei Cantacuzino.

Deoarece devenise neincapatoare, Manastirea Sinaia a fost extinsa. Astfel ca, intre anii 1843-1846, in prelungirea vechii manastiri s-a construit o alta biserica si doua corpuri de chilii. In urmatorii ani, edificiul a avut parte de restaurari semnificative.

Aspectul actual pe care il are biserica noua a Mananstirii Sinaia dateaza de la inceputul secolului XX.

Edificiul prezinta o imbinare a stilului arhitectural specific lacaselor de cult moldovenesti cu elemente brancovenesti. Peretii interiori ai bisericii sunt pictati in ulei, in stil neobizantin.

4. Parcul Dimitrie Ghica

Parcul Dimitrie Ghica

Dupa ce ai vizitat Manastirea Sinaia, te poti relaxa in parcul Dimitrie Ghica.

Aflat in apropiere, vei gasi aici o oaza de liniste si de verdeata, amenajata pe o suprafata destul de mare in centrul orasului.

Dupa ce ai explorat celelalte obiective turistice din Sinaia, parcul Dimitrie Ghica este locul perfect pentru recreere. Dateaza de pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar astazi este un parc frumos, cu aer curat si o multime de atractii.

Poti sa faci o plimbare linistita pe aleile ingrijite ale parcului, sa vezi veverite, sa te racoresti la umbra unui copac secular si sa admiri o frumoasa fantana arteziana.

De altfel, poti chiar sa servesti o prajitura sau alte delicatese.

5. Muzeul Rezervatiei Bucegi

Muzeul Rezervatiei Bucegi

Inca te intrebi ce sa vizitezi in Sinaia? In incinta parcului Dimitrie Ghica mai poti sa explorezi Muzeul Rezervatiei Bucegi.

Acesta a fost infiintat pe la sfarsitul anilor 1970 si apartine de Muzeului Judetean de Stiinte ale Naturii Prahova.

Muzeul Rezervatiei Bucegi detine o serie de exponate interesante si unice. Dupa cum sugereaza si numele, in cadrul muzeului sunt expuse flora si fauna maiestuosilor munti Bucegi.

Intr-o vizita la Muzeul Rezervatiei Bucegi vei admira cadre din peisajul alpin, in timp ce afli mai multe despre varietatea de specii rare si reprezentative pentru aceasta zona.

6. Cazinoul din Sinaia

Cazinoul din Sinaia

Cazinoul din Sinaia este situat in capatul nordic al parcului Dimitrie Ghica. Acesta este un alt reper istoric si emblematic al acestei statiuni, pe care merita sa il ai in vedere ca locuri de vizitat in Sinaia.

Cladirea Cazinoului din Sinaia dateaza din anul 1912 si a fost destinata divertismentului elitei societatii romanesti.

Acest edificiu este o capodopera a elegantei arhitecturii Art Nouveau, despre care se crede ca ar fi fost inspirat de celebrul Cazino din Monte Carlo.

Incepand de pe la mijlocul secolului XX si pana in prezent, in incinta Cazinoului din Sinaia nu se mai organizeaza jocuri de noroc.

Astazi, cladirea gazduieste Centrul International de Conferinte, unde se desfasoara simpozioane, concerte si diverse evenimente private.

In zilele in care nu au loc evenimente, Cazinoul din Sinaia este deschis publicului pentru vizitare.

Pe langa arhitectura exterioara a acestei impunatoare cladiri, interiorul te va impresiona cu salile sale somptuoase si bogat ornamentate cu decoratiuni rafinate.

Aproape de Cazinoul din Sinaia se afla Cimitirul Eroilor, unde sunt inmormantati soldatii care au cazut pe front in Primul Razboi Mondial.

7. Muzeul Orasului Sinaia (Castelul Stirbey)

Castelul Stirbey

Printre cele mai interesante locuri de vizitat in Sinaia se numara si Muzeul Orasului. Il gasesti in incinta Castelului Stirbey, o cladire istorica care dateaza din anul 1875.

Castelului Stirbey a fost construit pentru Alina (Alexandrina) Stirbey, una dintre fiicele lui Barbu Dimitrie Stirbei, domnitorului Tarii Romanesti.

Vila din Sinaia era locuinta de vara a printesei si a renumitului sau sot, generalul Ioan Emanoil Florescu.

Muzeul Orasului Sinaia a fost inaugurat si deschis publicului in anul 2015. Pe parcusul a 13 sali, organizate tematic si modern, muzeul iti face o incursiune in trecutul, evolutia, cultura si toate tainele acestei frumoase statiuni montane.

In timpul vizitei la muzeu, vei putea sa afli mai multe despre istoria orasului.

Vei descoperi detalii despre extravaganta, cultura, personalitatile, geografia, fauna, flora, istoria sporturilor de iarna si cele mai importante obiective turistice din Sinaia.

Dupa ce ai vizitat Muzeul Orasului Sinaia, te poti relaxa la cafeneaua din incinta Castelului Stirbey.

Poti chiar sa ramai peste noapte in vila care a apartinut odinioara Alinei Stirbey, deoarece ofera spatii de cazare generoase.

8. Plimbarea cu telecabina

Plimbarea cu telecabina

Daca nu iti place sa faci drumetii, atunci poti urca pe varful muntelui intr-o plimbare cu telecabina. Statia se afla in centru orasului Sinaia, foarte aproape de Castelul Stirbey.

Telecabina circula din jumatate in jumatate de ora. Poti sa urci pana la Cota 1400 sau mai sus, pana la Cota 2000.

Plimbarea cu telecabina iti ofera o experienta memorabila. Pe parcursul calatoriei, vei avea parte de privelisti panoramice uimitoare, iar odata ce ajungi sus, peisajul este si mai spectaculos.

Plimbarea cu telecabina este una dintre principalele atractii turistice din Sinaia. In unele zile, este posibil sa stai la cozi lungi pentru a avea parte de aceasta experienta, dar merita asteptarea!

9. Casa Memoriala George Enescu

Casa Memoriala George Enescu

Casa Memoriala George Enescu este situata la iesire din Sinaia, inspre Busteni, in cartierul Cumpatu.

Vila Luminis, asa cum o numea marele compozitor, este o casa simpla, in stil romanesc, reprezentativa pentru personalitatea acestuia.

George Enescu a avut o legatura stransa de prietenie si profesionala cu Casa Regala a Romaniei.

La inceputurile carierei sale, a fost indelung sustinut de Regina Elisabeta care il invita frecvent pentru a sustine recitaluri si chiar sa studieze la Castelul Peles.

Fiind atras de frumusetea si linistea acestei zone, George Enescu si-a construit la Sinaia o casa, finalizata in anul 1926.

Periodic, dupa ce se intorcea din turneele pe care le avea peste hotare, maestrul se refugia la Vila Luminis unde isi gasea inspiratia pentru a compune.

Casa Memoriala George Enescu a luat fiinta in anul 1995. Interiorul vilei inca mai pastreaza decorul, mobilierul si obiectele personale ale marelui compozitor, inclusiv pianul la care acesta sustinea recitaluri pentru apropiati.

Pe langa George Enescu, multe alte personalitati remarcabile au indragit si detinut vile extravagante la Sinaia.

Printre acestea se numara Casa Memoriala Nicolae Iorga si Vila Take Ionescu, pe care, din pacate, le poti vedea doar din exterior.

In schimb, ai putea sa vizitezi Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Valenii de Munte. Il gasesti la vreo 75 de kilometri distanta de Sinaia, dar este o ocazie buna sa descoperi si alte locuri de vizitat langa Ploiesti

10. Poteca Regala si Poiana Stanei

Poteca Regala si Poiana Stanei

Continua sa descoperi cele mai interesante obiective turistice din Sinaia, pornind intr-o drumetie usoara pe Poteca Regala.

Vei parcurge un traseu montan pietruit, marcat cu banda albastra, potrivit pentru toate varstele, chiar si pentru copii.

Poti sa pornesti in drumetie pe Poteca Regala fie de la Castelul Peles, fie de langa Cabana Schiori, de pe strada Cota 1400.

Traseul te poarta printr-o padure frumoasa, unde te vei bucura de multa liniste si de frumusetea peisajului.

La capatul acestui traseu pitoresc, te asteapta Poiana Stanei.

Situata la o altitudine de aproape 1285 de metri, aceasta poiana este o oaza plina de verdeata care ofera o priveliste uimitoare spre varfurile masivului Bucegi.  

11. Stancile Franz Joseph

Stancile Franz Joseph

Stancile Franz Joseph sunt atractii turistice in Sinaia de neratat pentru oricine parcurge Poteca Regala.

Acest monument natural geomorfologic este situat la o altitudine de aproape 1300 de metri, foarte aproape de Poiana Stanei.

Stancile poarta numele lui Franz Josef I, cel care a fost Imparat al Austriei si Rege al Ungariei.

Acesta a vizitat Regatul Romaniei in anul 1896 si a facut un popas in Sinaia. Se spune ca, Regele Carol I l-ar fi adus aici pentru a-i arata frumusetea zonei.

Astazi, Stancile Franz Joseph sunt renumite pentru panorama superba pe care o ofera asupra orasului Sinaia si unui parti din Valea Prahovei.

Urcand treptele de piatra pana in varful stancii, cu siguranta vei fi si tu uimit de frumusetea peisajului!

12. Stanca Sfanta Ana

Stanca Sfanta Ana

Se spune despre Stanca Sfanta Ana ca ar fi cel mai vechi lacas de cult religios de pe Valea Prahovei.

Se afla aproape de intersectia dintre drumul care duce spre Poiana Stanei si cel catre Cota 1400.

De la intersectie, urmand la pas traseul indicat, vei ajunge la Stanca Sfanta Ana in aproximativ 15 minute.

Vei gasi aici un loc de rugaciune inedit, amplasat intr-o mica grota de la baza unei stanci, incadrata intr-un peisaj montan spectaculos.

Se pare ca, in urma cu cinci secole, Stanca Sfanta Ana adapostea in aceasta grota un mic schit.

Acesta ar fi aparut pe la mijlocul secolului al XV-lea si pana aproape de sfarsitul secolului al XVI-lea ar fi fost singurul loc religios din Valea Prahovei.

Pe langa aceasta grota invaluita de spiritualitate si legende, Stanca Sfanta Ana este un loc preferat de pasionatii de escaladari.

De asemenea, la aproape 6 kilometri distanta se afla Schitul Sfanta Ana.

13. Partiile de schi

Partiile de schi

Pe timpul iernii, partiile de schi devin principalele atractii turistice din Sinaia.

Cu un domeniu schiabil apreciat de iubitorii sporturilor de iarna, este una dintre cele mai frecventate statiuni de pe Valea Prahovei.

Sinaia se lauda cu cel mai inalt domeniu schiabil din tara. Detine 16 partii de schi omologate, majoritatea avand grad de dificultate mediu.

Totusi, exista cateva partii care sunt potrivite atat pentru schiorii experimentati, cat si pentru incepatori.

Domeniul schiabil din Sinaia este complex si ofera provocarea potrivita pentru fiecare. Partiile sunt dotate cu telecabina, telescaun sau teleschi.

De asemenea, acestea dispun de scoli de schi si centre de unde poti sa inchiriezi echipament.  

14. Busteni

Busteni

Daca nu mai ai ce sa vizitezi in Sinaia, iti recomand sa faci o excursie la Busteni. Situat la doar 10 kilometri distanta, ajungi aici in mai putin de 15 minute de condus pe DN1.

Cu peisaje montane pitoresti si o multime de atractii turistice, Busteni este o alta statiune captivanta de pe Valea Prahovei.

Statiunea este renumita printre pasionatii de activitati in aer liber si drumetii pentru numeroasele trasee montane pe care le ofera.

De altfel, in Busteni poti sa vizitezi Castelul Cantacuzino, o cladire grandioasa, in stil neoromanesc. Castelul este inconjurata de o gradina superba si amplasat intr-un peisaj uimitor.

Recent, Castelul Cantacuzino a devenit si mai popular datorita faptului ca a fost unul dintre locurile unde s-a filmat celebrul serial Wednesday.

In apropiere, mai poti sa vizitezi Manastirea Caraiman. Acest asezamant monahal este un loc de rugaciune si pace, situat la poalele muntilor Caraiman, intr-o zona foarte frumoasa.

De asemenea, poti sa faci o drumetie pana la Cascada Urlatoarea.

Din Busteni poti sa urci cu telecabina pe platoul Bucegi. Pe langa panorame spectaculoase, sus te asteapta celebrele formatiuni stancoase Babele si Sfinxul.

De aici poti sa pornesti spre Crucea Eroilor de pe Caraiman, spre varful Omu sau pestera Ialomitei.

Din Busteni poti sa continui calatoria pe Valea Prahovei pana in Predeal. Daca timpul iti permite, exploreaza si cele mai populare locuri de vizitat langa Brasov.

15. Pestera Ialomitei

Pestera Ialomitei

Situata in muntii Bucegi, la o altitudine de 1560 de metri, Pestera Ialomitei este o minunatie a naturii.

Traseul turistic este amenajat modern si ofera siguranta, ceea ce o face sa fie una dintre cele mai frumoase si frecventate pesteri din tara.

La intrare te intampina Manastirea Pesterii Ialomitei. Un mic schit care a fost ridicat aici in secolul al XVI-lea, in timpul voievodului Tarii Romanesti, Mihnea cel Rau.

Manastirea actuala dateaza de la sfarsitul secolului XX, fiind construita dupa ce vechiul edificiu a fost mistuit de incendii in repetate randuri.

Odata intrat in Pestera Ialomitei vei avea parte de o calatorie subterana spectaculoasa ce te poarta pana la o adancime de 60 de metri.

Vei parcurge 480 de metri in subteran, trecand prin mai multe galerii si sali, iar in capat vei zari o cascada interesanta.

Cu formatiuni geologice impresionante si incadrata intr-un peisaj uluitor, Pestera Ialomitei iti va oferi o experienta unica. Asa ca, iti recomand sa o incluzi in itinerarul tau cu obiective turistice din Sinaia.


Sinaia este mai mult decat o simpla statiune montana.

Aici, muntele si peisajele frumoase se imbina intr-un mod armonios cu istoria si credinta, dand nastere unei varietati de locuri de vizitat in Sinaia.

Statiunea ofera combinatia perfecta dintre relaxare, aventura si cultura.

Fie ca vii aici pentru o zi sau mai multe, explorand aceste obiective turistice din Sinaia, vei avea parte de experiente memorabile!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *