Iasi reprezinta un important centru cultural si un loc cu o semnificatie istorica pentru Romania. Atunci cand il vizitezi, te vei bucura de o serie de obiective turistice in Iasi care iti vor oferi experiente diverse si impresionante.
Iasi este unul dintre cele mai frumoase si interesante locuri de vizitat in Romania. Fosta capitala a Moldovei si a Regatului Romaniei, casa multor personalitati de seama, orasul in sine pare a fi un fascinant muzeu de arta si istorie de interes national.
La fiecare pas vei intalni numeroase atractii turistice in Iasi. Orasul este plin de cladiri istorice cu o arhitectura fascinanta, monumente, statui si case memoriale, muzee, parcuri ingrijite, manastiri si biserici grandioase.
Iata o incursiune prin cele mai importante si fascinante locuri de vizitat in Iasi!
1. Palatul Culturii
Situat in inima orasului, Palatul Culturii se numara printre cele mai emblematice obiective turistice din Iasi.
Se remarca printr-o cladire impunatoare care impresioneaza prin dimensiunile sale colosale si exteriorul frumos ornamentat in sti arhitectural neogotic.
Cladirea Palatului Culturii a fost ridicata intre anii 1906 si 1925, pe locul unde a fost odinioara Curtea Domneasca a Moldovei.
De la inaugurare si pana putin peste jumatatea secolului al XX-lea, cladirea a functionat ca Palat Administrativ si de Justitie a orasului.
Ulterior, cladirea palatului a capatat functionalitatea pe care o are si astazi, aceea de institutie culturala a orasului.
In prezent, Palatul Culturii adaposteste Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Etnografie a Moldovei, Muzeul de Arta si Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu.
Aceste muzee detin colectii impresionante pe care le prezinta vizitatorilor in cadrul unor expozitii permanente si temporare.
O alta atractie turistica este Turnul cu Ceas al Palatului Culturii unde poti sa urci si sa te bucuri de o priveliste frumoasa asupra orasului.
De altfel, zona care inconjoara Palatul Culturii se numara printre cele mai frumoase locuri de vizitat in Iasi. Te poti relaxa in Gradina Publica Palas, un loc plin de verdeata, cu fanatani arteziene, alei ingrijite, restaurante, terase, evenimente culturale si alte activitati de recreere.
In fata Palatului Culturii poti sa admiri statuia lui Stefan cel Mare, ridicata intre anii 1882-1883, in memoria domnitorului Moldovei si care il intruchipeaza calare pe un cal.
2. Biserica Sfantul Nicolae Domnesc
Langa Palatul Culturii poti sa vizitezi Biserica Sfantul Nicolae Domnesc. Este o biserica ortodoxa mica, dar foarte cocheta.
Biserica Sfantul Nicolae Domnesc a fost ctitorita intre anii 1491 si 1492 de domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare.
De-a lungul vremurilor, a fost de mai multe ori avariata si restaurata. O reabilitare semnificativa a avut loc la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand biserica a fost reconstruita din temelii.
Fiind amplasata in preajma Curtii Domnesti, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc a avut o insemnatate semnificativa. In aceasta biserica au fost miruiti si incoronati mai multi voievozi ai Moldovei.
In prezent, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Iasi.
3. Casa Dosoftei
Casa Dosoftei se afla langa Biserica Sf. Nicolae Domnesc, asezata cu fata spre strada Anastasie Panu. Mai este cunoscuta drept Casa cu Arcade, datorita fatadei care este prevazuta cu un pridvor deschis cu mai multe coloane inalte.
Casa Dosoftei este o constructie foarte veche, din piatra, care are aspect medieval. Data exacta cand a fost construita aceasta casa este incerta.
Totusi, se crede ca in aceasta casa ar fi locuit carturarul roman Dosoftei, prin jurul anilor 1670, pe vremea cand era mitropolit al Moldovei. Din acest motiv poarta numele acestuia, iar langa casa este amplasata chiar si o statuie a mitropolitului.
In prezent, Casa Dosoftei gazduieste sectia de literatura veche ce apartine de Muzeul Literaturii Romane din Iasi.
4. Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant
Traversand strada Anastasie Panu iti recomand sa iti indrepti pasii spre Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Va fi o adevarata placere sa te plimbi pe aceasta artera care leaga Piata Palat de Piata Unirii.
O parte din bulevardul Stefan cel Mare si Sfant este o zona pietonala care imbina, intr-un mod placut, cultura si istoria cu viata moderna a orasului.
Pe parcursul sau, bulevardul este marginit de cladiri istorice care dateaza de secole, dar si de cateva magazine, terase si cafenele. Tot aici se organizeaza diverse evenimente, cum ar fi de exemplu Targul de Craciun.
Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant aduna la un loc mai multe obiective turistice din Iasi si ofera numeroase oportunitati de petrecere a timpului in centrul orasului.
5. Manastirea Sfintii Trei Ierarhi
Imediat cum intrii pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant dinspre Palatul Culturii, la mai putin de 150 de metri, pe partea stanga, vei zari Manastirea Sfintii Trei Ierarhi.
Acest lacas de cult dateaza din prima jumatate a secolului al XVII-lea si a fost construit pe vremea domniei voievodului Vasile Lupu.
De-a lungul timpului, Manastirea Sfintii Trei Ierarhi a fost de mai multe ori avariata si restaurata, intre anii 1882 si 1890 de arhitectul André Lecomte du Nouy.
Din anul 1641 si pana in anul 1887, manastirea a adapostit moastele Sfintei Parascheva care au fost aduse de la Constantinopol si care au fost mutate, ulterior, in Catedrala Mitropolitana, unde se afla in prezent.
Dupa mai bine de trei secole de la constructia ei, Manastirea Sfintii Trei Ierarhi este unul dintre cele mai importante si impresionante atractii turistice din Iasi.
La exterior, manastirea impresioneaza prin arhitectura sa in stil baroc moldovenesc combinata cu ornamente bizantine.
Pe langa mormantul ctitoturului Vasile Lupu si familiei sale, la Manstirea Sfintii Trei Ierarhi se afla osamintele voievodului Dimitrie Cantemir si ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
In curtea manastirii mai poti sa vizitezi Muzeul Manastirii Sfintii Trei Ierarhi, precum si bustul lui Mihai Eminescu care a locuit o vreme aici.
6. Catedrala Sfanta Fecioara Maria, Regina
Tot pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in imediata apropiere de Manastirea Sfintii Trei Ierarhi se afla Catedrala Sfanta Fecioara Maria, Regina.
Cunoscuta drept Catedrala Romano-Catolica, aceasta frumoasa biserica a fost ridicata intre anii 1992 si 2005.
Catedrala Sfanta Fecioara Maria, Regina este gazduita de o cladire moderna si impresionanta, construita in forma de cerc. Datorita colturilor alungite de pe acoperis, privita de sus, catedrala are forma unei coroane regale.
In interior, Catedrala Romano-Catolica din Iasi este si mai grandioasa. Impresioneaza prin numeroasele vitralii multicolore prin care patrunde lumina naturala, un altar din mozaic care o intruchipeaza pe Fecioara Maria si o orga clasica.
7. Catedrala Mitropolitana
Langa Catedrala Romano-Catolica, la doar 130 de metri distanta se afla Catedrala Mitropolitana. Acest sfant lacas de cult ortodox este unul dintre cele mai spirituale locuri de vizitat in Iasi.
Actuala Catedrala Mitropolitana a fost ridicata in secolul al XIX-lea, la initiativa domnitorului Moldovei Ionita Sandu Sturza si a mitropolitului Veniamin Costache.
Lucrarile pentru constructia bisericii au inceput in anul 1833 si s-au derulat pe parcursul a mai bine de jumatate de secol.
Initial catedrala a fost construita dupa planurile arhitectului austriac Johann Freiwald si au fost refacute ulterior de arhitectul Alexandru Orascu.
Catedrala Mitropolitana este o biserica grandioasa cu elemente arhitecturale neoclasice si ornamente specifice stilului baroc.
Interiorul este bogat decorat cu icoane si picturi murale realizate de pictorul roman Gheorghe Tattarescu.
In anul 1889, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate de la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi in Catedrala Mitropolitana, unde se afla si astazi.
Mii de credinciosi, din toate colturile tarii, vin in pelerinaj aici, in ziua de 14 octombrie, pentru a se ruga si a atinge racla Sfintei Cuvioase Parascheva.
La demisolul Catedralei Mitropoilitane se afla un muzeu interesant cu exponate organizate tematic in mai multe sali. Atat Catedrala, cat si Muzeul Mitropolitan, sunt obiective turistice din Iasi pe care trebuie neaparat sa le vizitezi.
8. Palatul Roznovanu (Primaria Iasi)
Vis-a-vis de Catedrala Mitropolitana vei putea sa admiri Palatul Roznovanu in care functioneaza, in prezent, Primaria Iasi.
Aceasta cladire somptuoasa dateaza aici de mai bine de trei secole si dintotdeauna a avut o importanta semnificativa pentru orasul Iasi.
Palatul Roznovanu a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Mai tarziu, intre anii 1830-1833, cladirea a fost restaurata in stil neoclasic, dupa planurile faimosului arhitect austriac Johann Freiwald.
Pentru o lunga perioada de timp, la palat au locuit membrii familiei boierului Roznovanu, un om de seama la acea vreme in Iasi.
Ulterior, de-a lungul vremii, s-au perindat la Palatul Roznovanu multe alte personalitati politice, printre care si membrii ai casei regale a Romaniei.
Astazi, Palatul Roznovanu se numara printre cele mai populare atractii turistice din Iasi, pe care il poti admira intr-o plimbare relaxanta pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant.
9. Teatrul National Vasile Alecsandri
Trecand prin frumosul parc de langa Palatul Roznovanu (Primaria Iasi), in doar 5 minute de mers pe jos, vei ajunge la Teatrul National Vasile Alecsandri. A fost inaugurat in anul 1846 si este cel mai vechi teatru din tara.
Timp de 42 de ani, pana in anul 1888, Teatrul National din Iasi a functionat intr-o cladire situata in Parcul Copou care a fost mistuita din temelii de un incendiu. Cladirea care il gazduieste astazi dateaza din anul 1896.
Actuala cladire a Teatrului National Vasile Alecsandri este monumentala, fiind construita dupa planurile arhitectilor Fellner si Helmer.
Acestia erau foarte faimosi la acea vreme, proiectand numeroase teatre de opera din mai multe tari din Europa, precum Viena, Germania, Praga, Croatia si Ungaria.
La noi in tara, Fellner si Helmer au mai proiectat cladirea Teatrului de Stat Regina Maria, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Oradea.
De altfel, si-au adus contributia la constructia cladirilor care gazduiesc Teatrele Nationale din Cluj-Napoca si Timisoara.
Interiorul Teatrului National Vasile Alecsandri din Iasi este foarte elegant, cu decoratiuni somptuoase in stil eclectic clasicist. Asa ca, daca ai ocazia, iti recomand sa iti cumperi un bilet la un spectacol.
Daca nu, vino macar sa admiri din exterior aceasta frumoasa cladire. In fata teatrului se afla si o statuie a marelui poet Vasile Alecsandri.
10. Piata Unirii
Piata Unirii este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat in Iasi. Aceasta zona pietonale a fost martora unor evenimente importante din istoria Romaniei.
Piata Unirii este locul unde, pentru prima data, s-a dansat Hora Unirii, in cinstea infaptuirii Unirii Principatelor Romane din 24 ianuarie 1859. De altfel, piata este marginita de atractii turistice din Iasi importante.
In jurul Pietei Unirii se afla cateva cladiri monumentale ca Palatul Braunstein si cea care gazduieste Grand Hotel Traian.
Aceasta din urma a fost proiectat de Gustave Eiffel, arhitectul care a proiectat unul dintre cele mai emblematice obiective turistice din Paris si anume celebrul Turnul Eiffel.
In Piata Unirii se afla o statuie din bronz al lui Alexandru Ioan Cuza, amplasata aici in anul 1912, in memoria celui care a fost primul domnitor al Principatelor Romane. De altfel, piata este un loc de relaxare cu terase si numeroase evenimente culturale.
11. Muzeul Unirii
Muzeul Unirii Nationale este situat pe strada pietonala Alexandru Lapusneanu, la doar 2 minute de mers pe jos din Piata Unirii.
Este gazduit de o cladire istorica, construita in stil arhitectural neoclasic, la inceputul secolului al XIX-lea.
Interesant este faptul ca in aceasta cladire monumentala a locuit odinioara domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar mai apoi regele Ferdinand.
Din anul 1959 functioneaza aici Muzeul Unirii, deschis la implinirea a o suta de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.
In cadrul muzeului este expusa o colectie valoroasa de obiecte istorice care te va transpune in perioada Unirii Principatelor Romane.
Vei vizita incaperile in care a locuit domnitorul Alexandru Ioan Cuza impreuna cu familia, mobilierul, hainele, bijuteriile si alte obiecte personale care le-au apartinut.
Atat cladirea in sine, cat si piesele pe care le adaposteste, fac ca Muzeul Unirii sa se numere printre cele mai importante atractii turistice din Iasi.
12. Rapa Galbena (Esplanada Elisabeta)
Rapa Galbena, cunoscuta si ca Esplanada Elisabeta, este unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Iasi.
De la Muzeul Unirii ajungi aici in doar 5 minute, intr-o plimbare pe pietonala Alexandru Lapusneanu pana in capatul opus de Piata Unirii. Apoi va trebui sa traversezi strada Gavriil Musicescu.
Esplanada Elisabeta a fost construita la inceputul secolului XX, cu scopul de a permite accesul mai usor dinspre Dealul Copou inspre Gara din Iasi.
In trecut, Rapa Galbena era o zona alunecoasa si instabila, din cauza terenului argilos si a izvoarelor subterane care o strabateau.
Inainte de construirea esplanadei, se pare ca Rapa Galbena era unul dintre locurile preferate din Iasi ale poetului Mihai Eminescu. Acesta venea aici pentru a contempla, iar una dintre dorintele lui era construirea unui pod in zona.
De cand a fost construita si pana astazi, Esplanada Elisabeta reprezinta un reper important al Iasului.
Are forma de semicerc, cu scari laterale, impozante si arcuite, care duc spre terasa superioara si marginite din loc in loc de felinare.
Rapa Galbena sau Esplanada Elisabeta pare desprinsa dintr-un castel regal. Asa ca, daca vrei o poza instagramabila reusita din Iasi, treci pe aici!
13. Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii
Daca tot te afli in zona Rapa Galbena iti propun o vizita la Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii, pe care il gasesti in apropiere.
Acest muzeu este gazduit de cladirea in care a locuit candva Vasile Pogor, unul dintre fondatorii societatii literare Junimea.
La acea vreme, in aceasta casa se intalneau mari personalitati culturale, precum Vasile Alecsandri, Ioan Luca Caragiale, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creanga si altii.
Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii a luat fiinta in anul 1972 si expune opere remarcabile din trecutul literar.
Acesta a fost renovat intre anii 2018- 2021 si inclus in circuitul celor mai importante atractii turistice din Iasi. Este un loc interesant de vizitat, avand in vedere ca marcheaza evolutia literaturii romane.
14. Gradina Copou si Teiul lui Eminescu
Gradina Copou este unul dintre cele mai frumoase parcuri si locuri de vizitat in Iasi. Se intinde pe o suprafata de aproximativ 10 hectare, fiind o oaza de liniste si de relaxare.
Parcul Copou este locul ideal pentru plimbari in natura si petrecerea timpului in aer liber. Aleile parcului sunt inconjurate de multa verdeata, tei si ronduri de flori.
Gradina Copou detine locuri de odihna, zone de joaca pentru copii si numeroase statui ale unor oameni reprezentativi pentru tara noastra.
Pe langa relaxare, Parcul Copou ofera vizitatorilor si o plimbare culturala in aer liber. Poti sa vizitezi Muzeul Mihai Eminescu, situat chiar in centrul parcului.
In imediata apropiere, se afla Teiul lui Eminescu, la umbra caruia se odihnea faimosul poet, in timp ce scria frumoasele poezii pe care ni le-a lasat mostenire.
15. Gradina Botanica Anastasie Fatu
Se spune despre Gradina Botanica din Iasi ca este cea mai veche din Romania, fiind fondata de medicul botanist Anastasie Fatu, in anul 1856.
La acea vreme, Gradina Botanica se afla in zona Rapa Galbena si a fost desfiintata dupa moartea lui Anastasie Fatu, in anul 1886. In locatia actuala, Gradina Botanica functioneaza din anul 1963.
Lasand la o parte detalii istorice, Gradina Botanica Anastasie Fatu este un adevarat colt de rai pentru iubitorii de natura.
Se intinde pe o suprafata vasta si detine numeroase specii rare de plante aduse din toate colturile lumii, dar si autohtone.
Frumusetea florilor si plantelor, cu siguranta vor face ca vizita la Gradina Botanica Anastasie Fatu sa fie o experienta placuta si relaxanta. Prin urmare, nu trebuie sa lipseasca de pe lista ta cu obiective turistice din Iasi.
16. Bojeduca lui Ion Creanga
Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi este o casa mica si veche, ce dateaza din anul 1842. Aici a locuit vestitul povestitor, incepand cu anul 1872 si pana la sfarsitul vietii sale, in anul 1889.
In aceasta bojdeuca din Cartierul Ticau, din Iasi, Ion Creanga a scris opera sa autobiografica „Amintiri din copilarie”. Tot aici il primea in vizita pe bunul sau prieten, Mihai Eminescu.
Din anul 1918, Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi functioneaza ca muzeu memorial, fiind primul de acest gen deschis in Romania.
Avand in vedere insemnatatea locului, ar fi bine sa il ai in vedere atunci cand iti planifici incursiunea prin cele mai importante obiective turistice din Iasi.
In momentul in care am scris acest articol, Bojdeuca lui Ion Creanga se afla in proces de restaurare, fiind inchisa temporar.
Lucrarile de reabilitare au fost demarat la inceputul anului 2022 si se vor derula pe parcursul a 24 de luni. Daca vrei sa il vizitezi, verifica aici daca s-a redeschis.
17. Ansamblul Monument Istoric Manastirea Golia
Ansamblul Monument Istoric Manastirea Golia este situat chiar in mijlocul orasului si se numara printre cele mai importante obiective turistice din Iasi.
Acest asezamant monahal se prezinta sub forma unei fortarete care ii confera un aspect medieval.
Manastirea Golia a fost ridicata la jumatatea secolului al XVII-lea de domnitorul Moldovei de la acea vreme, Vasile Lupu.
Inainte, pe acest loc exista o alta biserica construita in secolul al XVI-lea de Ioan Golia, logofat al Moldovei si al carui nume il poarta si astazi.
Biserica este grandioasa, cu o arhitectura in care predomina elemente ale stilului bizantin si renascentist. Lacasul de cult este inconjurat de un zid inalt de aparare, cu bastioane si un turn clopotnita impunator.
Dincolo de faptul ca este spectaculoasa, Manastirea Golia este un loc linistit, incarcat de spiritualitate care atrage foarte multi credinciosi ortodocsi.
Daca tot esti in zona poti sa vizitezi si Sinagoga Mare din Iasi, situata la doar 400 de metri distanta de Manastirea Golia.
18. Muzeul de Istorie Naturala
Gasesti Muzeul de Istorie Naturala pe Bulevardul Independentei, la doar 700 de metri distanta de Manastirea Golia. A luat nastere in anul 1834, fiind primul muzeu de acest gen deschis in Principatele Romane.
Muzeul de Istorie Naturala este gazduit din anul 1840 si pana in prezent de Casa Roset. Cladirea, construita in stil neoclasic, este un monument istoric care dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea.
Muzeul de Istorie Naturala detine in patrimoniul sau colectii impresionante de insecte, arahnide, moluste, amfibieni, pesti, reptile, pasari, mamifere, plante si minerale.
Cel mai atractiv si cel mai vechi exponat este elefantul indian Gaba, care a fost donat muzeului de domnitorul Grigore Mihail Sturdza.
In momentul scrierii acestui articol, Muzeul de Istorie Naturala este inchis temporar, deoarece se afla intr-un proces amplu de renovare. Asa ca, daca intentionezi sa il vizitezi, intereseaza-te daca s-a redeschis intre timp.
19. Manastirea Galata
Manastirea Galata este un ansamblu monahal situata pe dealul cu acelasi nume din Iasi. Este o manastire ortodoxa de maicute, foarte frumoasa si ingrijita.
Manastirea a fost ctitorita de domnitorul Petru Schiopul, in anul 1584. Biserica se afla amplasata in centrul ansamblului si este inconjurata de un zid din piatra, prevazut cu un turn clopotnita situat la intrarea in manastire.
Pe langa biserica, in incinta ansamblului manastirii mai este amplasata o casa domneasca. Aceasta a fost construita si locuita temporar de ctitorul manastirii.
Manstirea Galata este un loc linistit si binecuvantat care te va incarca cu energie buna, daca vii sa o vizitezi.
20. Manastirea Cetatuia
Manastirea Cetatuia este un alt ansamblu monahal care strajuieste pe unul dintre cele sapte coline ale Iasului.
Dupa cum sugereaza si numele, manastirea are aspectul unei cetati medievale, fiind inconjurata de un zid inalt din piatra.
Ansamblul Manastirii Cetatuia dateaza din a doua jumatate a secolului al XVII-lea si a fost fondata de domnitorul Gheorghe Duca. Este o manastire ortodoxa, locuita de calugarii care poarta hramul Sfintilor Petru si Pavel.
Manastirea Cetatuia este inconjurata de verdeata, iar de aici de sus, de pe deal, ofera o priveliste foarte frumoasa asupra orasului.
In plus, este un lacas de cult foarte linistit si ingrijit care te va incarca de spiritualitate.
Dupa ce ai vizitat Manastirea Cetatuia, cum mergi inspre oras, la doar 5 minute de condus, te poti opri pentru a vizita si Manastirea Frumoasa.
Fiind un oras frumos si spiritual, cu o istorie bogata si un patrimoniu cultural vast, evident ca sunt multe obiective turistice in Iasi. Este un oras care ofera o gama variata de experiente fascinante si care merita cu siguranta o vizita.
Daca timpul iti va permite, iti recomand sa descoperi si imprejurimile acestui frumos oras. Te vei convinge ca exista multe locuri de vizitat langa Iasi foarte interesante.
Lasa un comentariu