Datorita pozitionarii sale georgafice, Orsova se numara printre principalele locuri de vizitat iin Mehedinti. Desi exista multe obiective turistice in Orsova si in imprejurimi, dupa parerea mea, zona este prea putin pusa in valoare fata de potentialul pe care il are.
In 1970, orasul Orsova a fost complet inghitit de ape atunci cand s-a construit Barajul Portile de Fier I. Noul oras a fost mutat pe colinele Muntilor Almajului. De aici strajuieste astazi, precum un amfiteatru, de-a lungul Golfului Cerna pe care il formeaza raul la varsarea in Dunare.
Orsova este poarta de intrare pe Clisura Dunarii, una dintre cele mai frumoase zone din tara si de pe intreg cursul fluviului care trece prin 10 tari si strabate 4 capitale.
Defileul Dunarii (Clisura Dunarii) face parte din rezervatia Parcului Natural Portile de Fier si iti ofera peisaje superbe.
Iata cateva locuri de vizitat in Orsova si prin apropiere, pe care nu trebuie sa le ratezi atunci cand te afli in zona. Vei fi cu siguranta placut impresionat de frumusetea lucului!
1. Parcul General Ion Dragalina
Parcul General Ion Dragalina se numara printre cele mai populare locuri de vizitat in Orsova. Acest parc este, poate, cea mai animata zona din oras si iti ofera posibilitatea unei plimbari relaxante pentru a admira frumusetea locului.
Parcul General Ion Dragalina este amplasat pe faleza Golfului Cerna si se continua pe o peninsula artificiala ce se intinde pe apa, cunoscuta sub numele de „Insula Pescarus”.
In partea dreapta a insulei, se inalta remarcabil ceea ce a fost candva Farul din Orsova. Spun asta, deoarece, din pacate, Farul a fost lasat in paragina, iar astazi este o ruina. Totusi, merita sa faci o plimbare pana aici datorita peisajului superb care il inconjoara.
In celalalt capat al insulei, vei gasi un restaurant unde poti sa servesti specialitati din peste si nu numai, intr-un cadru de poveste.
Daca intentionezi sa faci o plimbare pe Dunare, poti sa pleci de pe insula intr-o mini excursie cu vaporasul.
Dupa ce ai iesit din Parcul General Ion Dragalina, poti sa continui plimbarea pe promenada ce se intinde de-a lungul Golfului Cerna. O astfel de plimbare este mai spectaculoasa seara, cand orasul si imprejurimile sunt frumos luminate.
2. Plimbare cu vaporasul pe Dunare
O plimbare cu vaporasul pe Dunare este una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din Orsova. Nu ai cum sa ajungi in oras fara sa ai parte de o astfel de experienta specifica locului.
In ficare zi se organizeaza plimbari pe Dunare cu vaporasul sau salupa, cu plecare din Orsova pana la Cazanele Mari (desigur, daca vremea permite acest lucru).
Exista mai multe locuri in oras de unde poti sa pleci intr-o excursie pe Dunare, fie de pe Insula Pescarus, fie de pe falza Golfului Cerna.
Plimbarea, dus-intors, dureaza in jur de 2-3 ore si include vizitarea celor mai importante obiective turistice din jurul Orsovei. In plus, le vei afla povestea de la capitanul ambarcatiunii care va fi ghidul tau pe parcursul plimbarii.
3. Biserica Romano-Catolica Neprihanita Zamislire
Poate ca nu o sa iti vina sa crezi ca orasul Orsova detine unul dintre cele mai inedite obiective turistice din Europa. Este vorba de Biserica Romano-Catolica Neprihanita Zamislire care se remarca prin arhitectura sa moderna si nonconformista pentru un lacas de cult.
Biserica Romano-Catolica Neprihanita Zamislire a fost proiectata de arhitectul Hans Fackelmann si construita in a doua jumatate a secolului XX. Cladirea este total atipica si nu are nimic in comun cu celelalte biserici catolice pe care le-ai mai vazut.
Ceea ce o face sa fie considerata o capodopera arhitecturala unica in Europa este interiorul bisericii care are forma unui cort cu acoperisul in forma de cruce. Cladirea bisericii este declarata monument istoric si merita sa o vizitezi daca tot te afli in oras.
Fara indoiala, Biserica Romano-Catolica Neprihanita Zamislire este unul dintre cele mai inedite obiective turistice din Orsova. O gasesti in centrul orasului, vis-a vis de Piata 1800.
4. Manastirea Sfanta Ana
Manastirea Sfanta Ana este unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Orsova. Ridicata semet pe varful Dealului Mosului, manastirea este o emblema a orasului ce poate fi zarita de la departare.
Este o manastire foarte frumoasa, cocheta si ingrijita, fiind frecventata atat de localnici, cat si de turisti.
A fost construita in jurul anilor 1935 si a fost ctitorita de Pamfil Seicaru, un celebru ziarist de la acea vreme. Mormantul acestuia se afla chiar la intrarea in biserica.
Ansamblul manastirii are forma literei U, de o parte si de alta se afla chiliile calugaritelor, iar in mijloc biserica. In curtea manstirii se afla o superba gradina cu flori care iti va da senzatia ca te afli intr-un colt de Rai.
Locatia Manastirii Sfanta Ana este de-a dreptul impresionanta, oferindu-ti un punct de belvedere asupra intregii zone a Defileului Dunarii.
Din Orsova si pana la Manastirea Sfanta Ana este o distanta de aproximativ 2 kilometri si se poate urca foarte usor pe un drum accesibil ce poate fi parcurs cu masina sau pe jos.
5. Chipul lui Decebal
Parcurgand Clisura Dunarii, pe drumul ce duce spre Moldova Noua, la vreo 22 de minute de mers cu masina din Orsova, vei zari Chipul lui Decebal sculpat in stanca.
Se numara printre principalele atractii turistice din zona Orsova si incanta privirile tuturor celor care trec pe aici.
Merita sa te opresti pentru a vedea chipul ultimului rege al Daciei ce troneaza in Golful Mraconia. Masiva scupltura in stanca are 55 de metri inaltime si 25 de metri latime, fiind considerata una dintre cele mai inalte de acest gen din lume.
Daca tot te afli aici, viziteaza si Manastirea Mraconia care poate fi zarita in apropiere, situata chiar pe malul Dunarii.
6. Cazanele Dunarii
Cazanele Dunarii sunt cele mai populare locuri de vizitat din zona Orsova. Fie ca te deplasezi cu masina sau optezi pentru o plimbare cu vaporasul pe Dunare, nu ai cum sa pleci din oras fara sa nu le vezi.
Cazanele Dunarii sunt portiuni din Defileul Dunarii si se intind pe o lungime de aproximativ 9 kilometri.
Fiind marginit de stanci calcaroase, in unele locuri, Fluviul Dunarea se ingusteaza, dand nastere Cazanelor Mici si Mari.
Cazanele Mici se afla in apropierea Chipului lui Decebal, in zona Golfului Mraconia. Pentru a vedea Cazanele Mari trebuie sa te deplasezi pana in Comuna Dubova. Pe tot parcursul tarseului vei fi rasplatit cu un peisaj superb.
7. Grota Veterani
Grota Veterani se afla in zona Cazanelor Mari, fiind situata la baza masivului Ciucarul Mare. Face parte din rezervatia Parcului Natural Portile de Fier si se afla pe lista celor mai importante obiective turistice din apropiere de Orsova.
Legenda spune ca, pe vremea dacilor, Grota Veterani servea ca lacas de cult unde acestia se inchinau zeului Zamolxis si sacrificau pasari ca ofranda in cinstea lui.
Accesul in pestera se poate face doar pe apa, urcand un ponton de lemn care duce pana la intrarea in grota. Poti sa vizitezi Grota Veterani daca alegi sa faci o plimbare pe Dunare din Orsova, fiind inclusa in traseu.
8. Pestera Ponicova
Pestera Ponicova se afla in apropiere de Grota Veterani, tot in zona Cazanelor Mari, la baza masivului Ciucarul Mare.
Cunoscuta si ca „Pestera Liliecilor” sau „Pestera de la Gura Apei”, aceasta pestera face parte din rezervatia Parcului Natural Portile de Fier.
Pestera Ponicova este o atractie pentru pasionatii de speologie, fiind cea mai mare pestera de pe Defileul Dunarii.
Este formata din mai multe galerii care se intind pe o lungime de 1660 de metri. Intrarea in pestera se poate face de pe uscat, prin Cheile Ponicova.
De altfel, poate fi accesata de la nivelul apei, fiind unul dintre locurile de vizitat incluse in traseul unei plimbari cu salupa pe Dunare.
9. Drumetii pe Ciucarul Mare
Printre principalele atractii turistice din Orsova se numara si drumetiile prin Parculul Natural Portile de Fier. Zona ofera multe trasee montane, insa drumetia pe masivul Ciucarul Mare este cea mai spectaculoasa.
Masivul Ciucarul Mare face parte din Muntii Almajului si se afla in zona Cazanelor Mari. In iesirea din comuna Dubova chiar pe DN 57, cum vii dinspre Orsova, vei observa un indicator care marcheaza inceputul traseului spre cucerirea varfului Ciucarul Mare.
Drumetia dureaza in jur de doua ore, pe un traseu marcat si deloc dificil. Pe parcursul drumetiei vei fi rasplatit cu mai multe puncte de belvedere asupra zonei.
Insa, cele mai spectaculoase vor fi panoramele asupra Cazanelor Mari, iar mai apoi asupra Golfului Dubova si Cazanelor Mici.
10. Baile Herculane
Situata la o distanta de doar 23 de kilometri de Orsova, statiunea Baile Herculane este renumita pentru izvoarele cu apa termala cu proprietati curative.
Desi nu mai are farmecul de alta data, merita trecuta pe lista cu locuri de vizitat in apropiere de Orsova.
Avand o istorie bogata ce dateaza inca din anul 153, statiunea Baile Herculane este cea mai veche statiune balneara din tara.
Pe vremea romanilor era foarte apreciata pentru izovoarele sale tamaduitoare. Mult mai tarziu, Baile Herculane au devenit statiunea preferata a casei imperiale habsburgice.
Orasul Baile Herculane este situat pe Valea Cernei, fiind inconjurat de Muntii Mehedinti si Muntii Cernei.
O vizita aici te va rasplati cu un peisaj pitoresc. Poti sa faci o plimbare prin oras sau poti sa faci o baie intr-unul din bazinele cu apa termala din statiune.
11. Hidrocentrala Portile de Fier I
Hidrocentrala Portile de Fier I se afla la doar 17 kilometri distanta de Orsova, pe drumul ce duce spre Drobeta Turnu Severin. Este cea mai mare hidrocentrala de pe Dunare si unul dintre cele mai importante locuri de vizitat in Romania.
Barajul Portile de Fier I a fost construit in decursul a 10 ani cu foarte mari sacrificii care au dus la pierderi de vieti omenesti si inundarea unor localitati, printre care si Orsova. Este un sistem grandios pe care trebuie neaparat sa il vezi cand te afli in zona.
Tot aici se afla si Muzeul Hidrocentralei Portile de Fier I pe care poti sa il vizitezi daca esti curios sa afli mai multe informatii despre constructia si modul de functionare a barajului.
12. Drobeta Turnu Severin
De la Hidrocentrala Portile de Fier I poti sa continui calatoria pana in Drobeta Turnu Severin, resedinta judetului Mehedinti. Este un oras cochet si linistit care merita trecut pe lista de locuri de vizitat in apropiere de Orsova.
Descoperirile arheologice au scos in evidenta faptul ca orasul dateaza de mii de ani. Una dintre cele mai renumite atractii turistice din Drobeta Turnu Severin este ramasita piciorului Podului lui Traian, construit peste Dunare de Apolodor din Damasc, intre anii 103-105.
Tot aici se mai pot vedea ruinele Castrului Roman Drobeta, care dateaza de pe vremea Imparatului Traian.
La acea vreme, Castrul Drobeta era unul dintre cele mai importante centre militare si politice, dupa Castrul Apullum ale caror ruine sunt cuprinse in Cetatea Alba Carolina, unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Alba Iulia.
Alte obiective din turistice din Drobeta Turnu Severin pe care le poti vizita sunt: ruinele Cetatii Medievale ale Severinului, Palatul de Cultura „Theodor Costescu”, frumoasa Fantana Cinetica si Castelul de Apa (imaginea de mai sus).
Desi nu exista extrem de multe obiective turistice in Orsova, locatia il face ca acest oras sa fie foarte frumos si spectaculos.
Datorita peisajelor care il inconjoara si tuturor celelalte locuri de vizitat din apropiere, Orsova starneste curiozitatea multor turisti.
Orsova este punctul de plecare intr-o frumoasa plimbare pe Dunare. Pe aici treci cu masina in drum spre Chipul lui Decebal, Cazanele Dunarii si alte atractii turistice de pe Clisura Dunarii.
Frumusetea zonei este greu de descris in cuvinte. Asa ca, trebuie sa vii aici ca sa te convingi singur!
O frumoasa descriere multumesc!