• Meniu
  • Meniu
Obiective turistice Suceava

Obiective turistice Suceava

Judetul Suceava este incarcat de spiritualitate, cu o istorie indelungata si multe frumuseti naturale. Daca esti in cautarea unui ghid de calatorie cu cele mai importante obiective turistice din Suceava, ai ajuns in locul potrivit.

Asezate in fermecatoarea Bucovina, orasul Suceava, si zona care il inconjoara, se afla in topul celor mai frumoase locuri de vizitat in Romania. O regiune autentica unde traditiile si obiceiurile mostenite sunt pastrate cu sfintenie pana in zilele noastre.

Cetatea de Scaun a Sucevei, spectaculoasele biserici pictate, incluse in patrimoniul UNESCO, numeroasele manastiri, peisajele pitoresti, asezarile traditionale si gastronomia locala, sunt doar cateva atractii turistice din Suceava.

Descopera mai jos cele mai frumoase si importante locuri de vizitat in orasul Suceava si imprejurimile sale. Fiecare dintre ele are de spus o poveste interesanta si iti vor oferi o vacanta de neuitat.

1. Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei se afla situata la inaltime, pe platoul unui deal din partea estica a orasului, de unde troneaza asupra intregii zone. Este un simbol al orasului Suceava si un loc incarcat de istorie.

A fost ridicata partial in secolul al XIV-lea pentru a servi drept resedinta domnitorului Petru Musat, pe vremea cand Suceava era capitala Principatului Moldovei.

Un secol mai tarziu, in timpul domniei lui Stefan cel Mare, cetatea a fost intarita cu ziduri de aparare.

De-a lungul a doua secole, Cetatea de Scaun a Sucevei a servit drept resedinta si pentru alti domnitori ai Moldovei.

Dupa ce ulterior a fost lasata pentru mult timp in paragina, cetatea a fost consolidata si restaurata. In prezent, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Suceava.

Pe langa zidurile medievale ale cetatii, in interiorul acesteia vizitatorii au ocazia sa vada si sa afle o multime de lucruri interesante.

In plus, se pot admira si panorame impresionante asupra orasului Suceava si a imprejurimilor sale.

2. Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean este situat la doar 350 de metri distanta de Cetatea de Scaun a Sucevei.

Amenajat in aer liber, intr-un cadru natural pitoresc si plin de verdeata, acest muzeu este o oaza de liniste si de autenticitate.

Muzeul Satului Bucovinean se numara printre cele mai interesante locuri de vizitat in Suceava. Ofera vizitatorilor o incursiune in cultura si obiceiurile Bucovinei.

O serie de case traditionale, biserici de lemn, gospodarii, ateliere mestesugaresti si alte constructii specifice zonei, reflecta viata satului de odinioara.

Vizitatorii au ocazia sa vada costume traditionale, obiecte de arta populara, mobilier, ustensile de bucatarie, tehnici de mestesuguri traditionale si multe alte exponate care ilustreaza aspecte din viata si datinile oamenilor din zona Bucovinei.

Muzeul Satului Bucovinean nu este la fel de mare ca alte muzee de acest gen din tara, cum ar fi de exemplu Muzeul Satului Dimitrie Gusti, unul dintre cele mai populare locuri de vizitat in Bucuresti.

Chiar si asa, compenseaza prin faptul ca este bine amenajat, organizat si ingrijit. Merita sa ii faci o vizita!

3. Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava

In apropiere de Muzeul Satului Bucovinean,  mai poti sa vizitezi Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava.

Acest frumos lacas de cult ortodox dateaza dintre anii 1514-1522 si a fost ridicat cu scopul de a servi drept catedrala mitropolitana a Moldovei.

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava a fost ctitorita de fiul si nepotul lui Stefan cel Mare, domnitorii Moldovei Bogdan al III-lea, respectiv Stefanita Voda. Din anul 1589 si pana in prezent, manastirea adaposteste moastele Sfantului Ioan cel Nou.

Printre cele mai importante puncte de interes ale manastirii se numara Biserica Sfantul Gheorghe, aflata in incinta. Decorata atat la exterior, cat si in interior cu picturi murale impresionante, aceasta face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Din pacate, multe dintre frescele exterioare nu s-au pastrat de-a lungul timpului si abia se mai pot deslusi.

Totusi, Manastirea Sfantul Ioan cel Nou continua sa fie un lacas de cult incarcat de spiritualitate, pe care trebuie sa il vizitezi cand vii la Suceava.  

4. Muzeul de Istorie (Muzeul National al Bucovinei)

Muzeul de Istorie (Muzeul National al Bucovinei)

Muzeul de Istorie este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Suceava. Il gasesti intr-o cladire istorica din centrul orasului, pe strada Stefan cel Mare, numarul 33.

In aceeasi incinta isi are sediul Muzeul National al Bucovinei, institutia care administreaza Muzeul de Istorie si alte muzee din orasul Suceava.

Aceasta institutie culturala se afla in parteneriat cu Muzeul National Brukenthal, un grup de muzee care detine un patrimoniu cultural bogat si care cuprinde multe locuri de vizitat din Sibiu

Muzeul National de Istorie din Suceava a fost infiintat acum mai bine de un secol, in anul 1900. Este un muzeu dedicat istoriei regiunii, organizat intr-o expozitie permanenta, amenajata in mai multe sali, dar si expozitii temporare.

In cadrul muzeului poti sa afli informatii pretioase despre istoria Bucovinei, de la perioada preistorica pana la Revolutia din 1989.

O incapere interesanta este Sala Sfatului Domnesc (Sala Tronului) unde se reconstituie, intr-un mod simbolic, relatiile politice externe ale Principatului Moldovei din perioada domniei lui Stefan cel Mare.

5. Muzeul de Stiinte ale Naturii

Muzeul De Stiinte ale Naturii

Muzeul de Stiinte ale Naturii se afla tot pe strada Stefan cel Mare, la numarul 23. La fel ca Muzeul de Istorie, este administrat de Muzeul National al Bucovinei.

Muzeul de Stiinte ale Naturii este un loc potrivit de vizitat, in special, de familiile cu copii. Este constituit dintr-o expozitie permanenta care ilustreaza flora si fauna din regiunea Bucovinei.

In cadrul muzeului, vizitatorii pot sa vada diorame care ilustreaza animalele in mediul lor natural, o colectie impresionanta de flori de mina si alte exponate interesante.

6. Hanul Domnesc (Muzeul de Etnografie)

Muzeul de Etnografie din Suceava

Hanul Domnesc se afla la nici 300 de metri distanta de Muzeul de Stiinte ale Naturii, pe strada Ciprian Porumbescu, numarul 5.

Este o cladire istorica, construita partial la inceputul secolului al XVII-lea, care a fost odata un han de prestigiu.

Initial, cladirea a servit drept resedinta domnitorului Miron Barnovschi Movila. Ulterior, dupa ce a fost donata de acesta, a functionat ca han, gazduind numai oaspeti de seama.

In perioada in care Bucovina s-a aflat sub stapanire austriaca, cladirea a servit drept casa de vanatoare pentru membrii Casei de Habsburg.  

Din anul 1968 si pana in prezent, Hanul Domnesc gazduieste Muzeul de Etnografie. Aici vizitatorii au ocazia sa descopere portul popular, mobilierul, ustensilele casnice si alte obiecte traditionale specifice  zonei.

Atat Hanul Domnesc, in sine, cat si Muzeul de Etnografie, sunt atractii turistice in Suceava importante, mai ales daca esti interesat de istoria si cultura traditionala a Bucovinei.  

7. Biserica Sfantul Gheorghe Mirauti

Biserica Sfantul Gheorghe Mirauti

Biserica Sfantul Gheorghe Mirauti trebuie neaparat sa faca parte din lista ta cu locuri de vizitat in orasul Suceava.

Este o biserica ortodoxa cunoscuta pentru importanta sa istorica, fiind considerata una dintre cele mai vechi biserici din regiune.

Se crede ca Biserica Mirauti a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, pe vremea lui Petru Musat. Mai tarziu, aici a fost miruit Stefan cel Mare, ca domnitor al Moldovei, care a si avut un rol semnificativ in renovarea bisericii.

Din anul 1402 si pana in anul 1522, cand a fost construita Manastirea Sfantul Ioan cel Nou, Biserica Mirauti a fost catedrala mitropolitana a Moldovei. Din acest motiv, i se mai spune si Mitropolia Veche.

In zilele nostre, Biserica Sfantul Gheorghe Mirauti este un monument istoric si un lacas de cult istoric special de vizitat.

8. Planetariul si Observatorul Astronomic

Planetariul si Observatorul Astronomic

Daca esti pasionat de astre si planete, atunci ai putea sa faci o vizita la Planetariul si Observatorul Astronomic din orasul Suceava.

Vei avea parte de o experienta captivanta din care vei afla o multime de informatii interesante despre Univers.

In sala Planetariului vei avea ocazia unica de a calatorii printre cerul instelat. Cu ajutorul proiectiilor, vei fi purtat printre mii de stele, constelatii si galaxii.

Pe terasa Observatorului Astronomic vei avea oportunitatea de a observa stelele, planetele si alte fenomene astronomice, prin intermediul telescopelor profesionale.

Fara indoiala ca Planetariul si Observatorul Astronomic sunt locuri de vizitat in Suceava captivante, in special pentru copii.

9. Manastirea Dragomirna

Manastirea Dragomirna

Manastirea Dragomirna este situata in satul cu acelasi nume, aflat la o distanta de vreo 15 kilometri nord de centrul orasului Suceava.

Este un ansamblu monahal ortodox, cu aspect de fortareata, care dateaza de la inceputul secolului al XVII-lea.

Biserica Manastirii Dragomirna a fost ctitorita de mitropolitul Anastasie Crimca, alaturi de logofatul Luca (Lupu) Stroici.

Zidurile de aparare care o inconjoara au fost construite cativa ani mai tarziu, pe timpul domnitorului Miron Barnovschi.

Asezata intr-un peisaj pitoresc, plin de verdeata, manastirea pare desprinsa dintr-o poveste.

A fost restaurata si se numara printre cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucovina. Iti recomand neaparat sa o incluzi pe lista cu atractii turistice din Suceava.

10. Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Patrauti

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Patrauti

In drum spre Manastirea Dragomirna ai putea sa faci un ocol prin Patrauti pentru a vizita Biserica Inaltarea Sfintei Cruci.

Este una dintre bisericile pictate din Bucovina care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Patrauti a fost ridicata de domnitorul Stefan cel Mare, in anul 1487.

Este considerata cea mai veche si printre putinele biserici ctitorite de acesta care si-au pastrat pana astazi forma din perioada in care a fost construita.

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Patrauti se afla la o distanta de 6 kilometri de Manastirea Dragomirna si 13 kilometri de orasul Suceava.

11. Manastirea Putna

Manastirea Putna

Manastirea Putna se numara printre cele mai cunoscute lacase de cult de la noi din tara. Este o manastire ortodoxa, un loc de rugaciune, dar si un important centru cultural si istoric.

Manastirea Putna este un ansamblu monahal fortificat. A fost ctitorita de domnitorul Stefan cel Mare, cu secole in urma, intre anii 1466-1469. De-a lungul timpului, manastirea a fost reconstruita si extinsa, ajungand la forma sa actuala.

Pe langa frumusetea si incarcatura sa spirituala, Manastirea Putna este cunoscuta pentru faptul ca adaposteste mormantul lui Stefan cel Mare si al familiei sale.

Putna este o localitate din judetul Suceava, situata la aproximativ 30 de kilometri de Radauti si 70 de kilometri de orasul resedinta de judet.

Aceasta zona spectaculos de pitoreasca, asezata in Obcinele Bucovinei, detine si alte atractii turistice din judetul Suceava.

In apropiere de Manastirea Putna mai poti sa vizitezi Chilia lui Daniil Sihastrul, Manastirea Sihastria Putnei, Cascada Bursuc si altele.

12. Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita se afla in localitatea cu acelasi nume, la vreo 60 de kilometri distanta de municipiul Suceava si doar 18 kilometri de Radauti.

Este o manastire ortodoxa, cunoscuta pentru arhitectura si frumoasele picturi murale exterioare, specifice stilului bucovinean.

Biserica din cadrul Manastirii Sucevita dateaza din anii 80 ai secolului al XVI-lea, fiind fondata de boierii familiei Movila. Este inconjurata de ziduri inalte, cu turnuri, care confera manastirii un aspect de fortareata.

Una dintre caracteristicile distinctive ale bisericii Manastirii Sucevita este reprezentata de frescele exterioare cu care este decorata.

Aceste picturi impresionante ilustreaza diverse scene biblice si acopera biserica aproape in intregime.

Manastirea Sucevita se numara printre cele mai populare obiective turistice din Suceava (judet). Alaturi de alte biserici pictate din Bucovina, biserica Manastirii Sucevita face parte din lista patrimoniului mondial UNESCO.

Daca te indrepti spre Manastirea Sucevita dinspre Radauti, poti sa faci un popas la Centrul de Ceramica de la Marginea.

Vei gasi aici un atelier de olarit unic in tara si in Europa, unde se produce ceramica neagra, specifica localitatii Marginea.

13. Manastirea Moldovita

Manastirea Moldovita

De la Manastirea Sucevita, daca continui drumul spre Campulung Moldovenesc, in vreo 30 de kilometri ajungi in comuna Vatra Moldovitei.

Aici poti sa vizitezi Manastirea Moldovita, a carei biserica face si ea parte din patrimoniul UNESCO.

Actuala biserica a Manastirii Moldovita dateaza din anul 1532, fiind ctitorita de domnitorul Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare.

Aceasta a fost construita in apropiere de ruinele unei vechi biserici, ridicata in timpul domniei lui Alexandru cel Bun.

Biserica Manastirii Sucevita impresioneaza prin picturile murale exterioare care s-au pastrat, intr-o buna parte, destul de bine de-a lungul vremii.

14. Mocanita Hutulca din Moldovita

Mocanita Hutulca din Moldovita

Daca tot esti in zona ar fi pacat sa nu faci o plimbare de neuitat cu mocanita.

Gara de unde pleaca mocanita Hutulca se afla in localitatea Moldovita, la nici 10 minute de condus de Manastirea Moldovita.

Sunt multe obiective turistice in Suceava, dar mocanita Hutulca iti va oferi o experienta memorabila. Trenul cu abur se deplaseaza pe o cale ferata cu ecartament ingust, inaugurata in anul 1888 si folosita pentru transportul de lemne.

Timp de 3 ore, mocanita Hutulca te va purta intr-o calatorie pe un traseu incadrat de peisaje frumoase si sate pitoresti.

La capat de linie, trenul stationeaza intr-o poiana din Argel unde vei fi intampinat cu bucate traditionale pentru un ospat pe cinste.

Daca vrei sa te plimbi cu mocanita Hutulca din Moldovita, este recomandat sa verifici programul de functionare si sa iti faci o rezervare dinainte. Gasesti mai multe informatii aici.

15. Muzeul Oului din Vama

Muzeul Oului din Vama

Vama este o localitate situata pe drumul ce leaga Campulung Moldovenesc de Gura Humorului. Aici vei gasi unul dintre cele mai atragatoare locuri de vizitat din Suceava, mai exact Muzeul Oului.

Cu siguranta stii ca judetul Suceava (Bucovina) este renumit pentru tehnicile spectaculoase de incondeierea oualor.

Sunt multe muzee care prezinta aceasta traditie a zonei, insa muzeul din Vama este cel mai mare cu acest specific din tara.

Muzeul Oului din Vama detine o colectie numeroasa de oua incondeiate cu diverse motive, organizate tematic. Ouale provin atat din zona Bucovinei, cat si de pe alte meleaguri.

In cadrul muzeului vei avea ocazia sa vezi oua de crocodil, broaste testoase, emu, flamingo, strut australian si multe alte tipuri de oua rare.

Muzeul Oului din Vama se afla in apropiere de Manastirea Moldovita, Manastirea Voronet si multe alte locuri de vizitat in Suceava importante. Asa ca, daca te afli prin zona, iti recomanda sa treci sa il vizitezi!

16. Manastirea Voronet

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet se numara printre cele mai cunoscute si vizitate obiective turistice din Suceava.

Se afla in localitatea cu acelasi nume, situata la doar 5 kilometri distanta de orasul Gura Humorului si vreo 40 de kilometri de orasul Suceava.

A fost ridicata in anul 1488, in mai putin de 4 luni, in timpul domniei lui Stefan cel Mare. Este una dintre putinele biserici ctitorite de acesta care si-a pastrat aproape in intregime forma pe care a avut-o in momentul constructiei.

Biserica Manastirii Voronet face parte din lista patrimoniului mondial UNESCO.

S-a facut remarcata in intreaga lume, datorita picturilor exterioare in care predomina o nuanta unica de albastru. Aceasta culoare a devenit celebra si este cunoscuta ca „albastru de Voronet”.

Picturile murale care decoreaza exteriorul bisericii Manastirii Voronet dateaza din secolul al XVI-lea, din vremea domnitorului Petru Rares.

Desi poate nu mai sunt la fel de stralucitoare ca alta data, acestea s-au pastrat destul de bine de-a lungul timpului.

17. Manastirea Humor

Manastirea Humor

In satul Manastirea Humorului, din judetul Suceava, se afla o alta biserica pictata inclusa in patrimoniul UNESCO.

Este vorba de Manastirea Humor, aflata in partea de nord a orasului Gura Humorului, la o distanta de doar 6 kilometri.

Manastirea Humor este un asezamant monahal de maicute, foarte bine ingrijit si incadrat intr-un peisaj pitoresc, specific acestei zone. Biserica manastirii a fost ctitorita pe cheltuiala logofatului Teodor Bubuiog, in anul 1530.

La fel ca multe biserici pictate din Bucovina si acest frumos lacas de cult se remarca prin picturile murale exterioare. Totusi, o caracteristica distincta este data de nuanta inedita de rosu inchis, cunoscuta ca „rosu de Humor”.

Manastirea Humor se afla in apropiere de Manastirea Voronet, la doar 11 kilometri, dar si de multe alte atractii turistice din Suceava (Bucovina).

18. Salina Cacica

Salina Cacica

De la Manastirea Humor, ti-as propune sa te indrepti spre Salina Cacica. Aflata in localitatea cu acelasi nume, este o mina de exploatare a sarii deschisa in anul 1791 si care este inca activa.

In subteran, Salina Cacica dispune de cateva spatii amenajate care pot fi vizitate. Coborand pana la adancimea de 44 de metri, vei vedea succesiv, pe mai multe nivele, Capela Sfintei Varvara, Lacul Sarat, Grota Piticilor si Sala de dans.

Daca ai avut ocazia sa vizitezi Salina Turda, unul dintre cele mai populare locuri de vizitat langa Cluj, precum si alte saline din tara, s-ar putea ca cea de la Cacica sa nu te impresioneze prea mult.

Este o salina mica si destul de modest amenajata. Cu toate acestea, cred ca compenseaza tocmai prin simplitatea si autenticitatea ei. Consider ca merita vizitata, daca tot esti in trecere spre alte locuri de vizitat in Suceava.

19. Vatra Dornei

Vatra Dornei

Considerata „Perla Bucovinei”, Vatra Dornei este o statiune balneara renumita pentru peisajele spectaculoase si izvoarele cu apa minerala.

Asezata in Depresiunea Dornelor, statiunea se afla la aproximativ 115 kilometri distanta de Suceava si 44 kilometri de Campulung Moldovenesc.

Vatra Dornei este cunoscuta pentru aerul curat si apele termale cu proprietati terapeutice, recomandate pentru o serie de afectiuni.

Este o statiune montana care ofera o varietate de activitati de petrecere a timpului in aer liber.

Printre principalele atractii turistice din Vatra Dornei se numara drumetiile prin Muntii Rarau-Giumalau si Calimani.

Turistii pot sa practice ciclismul, raftingul, parapanta, paintball-ul  si pescuitul. Pe timpul iernii, statiunea pune la dispozitia turistilor partii de schi si sanius.

O experienta inedita ofera telescaunul din Vatra Dornei care urca pana la o inaltime de 1300 de metri si ofera privelisti fermecatoare.

20. Satul Ciocanesti

Satul Ciocanesti

Satul Ciocanesti este unul dintre cele pitoresti locuri de vizitat in judetul Suceava. Este o asezare traditional bucovineana in care te vei simti ca intr-un veritabil muzeu al satului.

Satul Ciocanesti atrage turistii din tara si de peste hotare, fiind renumit pentru casele sale traditionale, decorate cu motive populare. Majoritatea gospodariilor sunt pictate in culori vibrante, asemenea oualor incondeiate.

De asemenea, satul Ciocanesti promoveaza agroturismul, oferind vizitatorilor spatii de cazare si preparate traditionale.

Pe langa satul in sine, turistii mai pot sa viziteze Muzeul Oualor Incondeiate si Muzeul Etnografic din localitate.

Satul Ciocanesti se afla la doar 22 de kilometri distanta de statiunea Vatra Dornei si vreo 35 de kilometri de Campulung Moldovenesc.

Nu uita sa il pui pe lista cu obiective turistice din Suceava (Bucovina).


Fie ca esti pasionat de istorie, cultura, spiritualitate sau natura, Suceava iti ofera un cadru perfect pentru a explora si a te bucura de frumusetile sale.

Descopera aceste impresionante obiective turistice din Suceava si bucura-te de o vacanta de neuitat. Vei gasi o gama variata de locuri de vizitat in orasul Suceava si in imprejurimile sale.

Nu mai sta pe ganduri si pentru urmatoarea vacanta, planifica sa faci un tur al acestei fermecatoare zone din tara noastra!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *