Locuri de vizitat in Mehedinti

Locuri de vizitat in Mehedinti

Judetul Mehedinti se afla in sud-vestul Romaniei, la granita cu Serbia. Poate nu iti vine sa crezi, insa exista cateva locuri de vizitat in Mehedinti spectaculoase si unice in lume.

Istoria bogata a locului si varietatea reliefului au dat nastere unor atractii turistice in Mehedinti de-a dreptul fabuloase. Judetul detine vestigii antice, fluviul Dunarea, podisuri, masive muntoase, pesteri si rezervatii naturale.

Judetul Mehedinti este renumit pentru Clisura Dunarii. Un loc cu peisaje pitoresti care s-a dezvoltat in ultima vreme si atrage numerosi turisti. Insa, minunile naturii nu vor conteni sa te surprinda si in alte zone din judet.

In acest articol vom explora impreuna cele mai importante obiective turistice din Mehedinti care merita vizitate daca te afli in trecere prin zona.

1. Municipiul Drobeta Turnu Severin

Municipiul Drobeta Turnu Severin

Declarat municipiu inca din 121, Drobeta Turnu Severin este resedinta judetului. Un oras cochet situat pe malul Dunarii, incarcat de istorie.

O vizita in oras iti ofera posibilitatea de a descoperi unele dintre cele mai valoroase obiective turistice din Mehedinti.

Unele dintre ele sunt o marturie a faptului ca trupele romane conduse de Traian au trecut prin aceste locuri atunci cand au dus razboiele cu dacii.

Un astfel de obiectiv turistic este Castrul Roman Drobeta ridicat la initiativa Imparatului Traian cu scopul de a asigura paza podului construit peste  Dunare.

Doar cateva ruine ale cetatii unde a poposit, in anul 105, chiar imparatul Traian mai pot fi vazute astazi.

Tot aici se poate vedea o ramasita din piciorul Podului lui Traian construit intre anii 103 si 105 de Apolodor din Damasc. De altfel, la vest de Castrul Roman, pe malul Dunarii, se afla ruinele Termelor Romane.

In apropiere de Castrul Roman, se afla o alta atractie turistica din oras si anume Cetatea Medievala a Severinului.

Construita cel mai probabil la jumatatea secolului al XIII-lea, ruinele cetatii pot fi vazute si astazi. Cetatea a fost recent renovata si este un loc frecventat de localnici si turisti.

Nu departe de Cetatea Medievala a Severinului, se afla Palatul de Cultura „Theodor Costescu”. Impresionanta cladire este o emblema a orasului si se afla pe lista patrimoniului UNESCO.

Vis-a-Vis de Palatul Culturii poti sa admiri Fantana Cinetica cunoscuta si cu numele de Hora de la Balacita.

Desi nu este la fel de spectaculoasa ca  Fantana Magica din Montjuic, una dintre cele mai impresionante atractii turistice din Barcelona, Fantana Cinetica din Severin te va surprinde cu un frumos spectacol de apa, lumini si sunete.   

Mergand inspre centrul orasului, vei ajunge la Castelul de Apa, o alta cladire reprezentativa pentru Drobeta Turnu Severin. Poti sa urci in turnul castelului inalt de 27 de metri, fie pe scari, fie cu liftul, de unde vei avea o superba panorama asupra orasului.

2. Hidrocentrala Portile de Fier I

Hidrocentrala Portile de Fier I

Parasind Drobeta Turnu Severin, inspre Orsova, la nici 15 kilometri distanta, se afla Hidrocentrala Portile de Fier I. Merita sa faci un popas aici pentru a admira unul dintre cele mai reprezentative locuri de vizitat din Mehedinti.

Hidrocentrala Portile de Fier I a fost data in folosinta in 1972 si este cea mai mare de pe fluviul Dunarea.  Un proiect demarat in colaborare cu autoritatile iugoslave a carui constructie a durat mai bine de un deceniu.

Sistemul Portile de Fier I a fost construit cu scopul de a produce energie electrica si de a usura navigatia fluviala prin Defileul Dunarii care era extrem de dificila la acea vreme.

Amenajarea  lacului de acumulare si constructia barajului au presupus sacrificii destul de mari. Multi oameni si-au pierdut viata, iar unele localitati au fost inundate, complet sau partial, de apele crescute ale Dunarii.

Realizarea lacului de acumulare Portile de Fier I a dus la disparitia insulei Ada Kaleh, care era locuita in mare parte de o populatie turca, pe atunci.

Daca te afli in trecere trebuie neaparat sa te opresti pentru a admira Hidrocentrala Portile de Fier I, un important obiectiv turistic din Romania. Daca esti curios sa afli mai multe despre acest grandios sistem, poti sa vizitezi Muzeul Hidrocentralei Portile de Fier I.

3. Manastirea Vodita

Manastirea Vodita

Continuand drumul spre Orsova, la aproximativ 9 kilometri distanta de Hidrocentrala Portile de Fier I poti sa vizitezi Manastirea Vodita.

Se pare ca ar fi fost ridicata in jurul anilor 1370 de voievodul Vladislav I si este considerata cel mai vechi lacas de cult din Tara Romaneasca.

Manastirea Vodita are o istorie zbuciumata. De-a lungul timpului, a fost de mai multe ori distrusa si reconstruita. La sfarsitul secolului al XIX-lea, lacasul de cult era intr-o stare avansata de degradare.

Lucrarile pentru refacerea Manastirii Vodita au inceput abia in 1991 si au durat pana in 2001 cand a fost sfiintita de Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Oltenie.

Noua Manstire Vodita a fost ridicata in apropierea vechiului lacas de cult. Ruinele vechii manastiri se afla pe lista de monumente istorice din Mehedinti si pot fi inca zarite in drumul spre actuala manastire.

4. Orsova

Orsova

Distanta dintre Drobeta Turnu Severin si Orsova este de doar 22 de kilometri. Fie ca vei calatori cu masina sau cu trenul, drumul este o spendoare si se numara printre atractiile turistice din Mehedinti.

Vei strabate viaducte si tuneluri, intr-o parte zaresti masive stancoase, iar in cealalta parte vei vedea cum Dunarea isi urmeaza nestingherita cursul.

Odata ce te aporpii de Orsova vei avea parte de o priveliste si mai frumoasa. Orasul este inconjurat de dealuri si situat la gura de varsare a Raului Cerna in Dunare. Datorita pozitionarii sale, Orsova pare un amfiteatru ce strajuieste Golful Cerna.

Desi are o istorie veche ce dateaza inca din secolul al II-lea, Orsova este in acelasi timp si cel mai nou oras din tara. Asta pentru ca vechiul oras a fost inundat complet de apele Dunarii, in 1970, atunci cand s-a construit barajul Portile de Fier I.

Orsova nu are foarte multe atractii turistice, insa are un farmec aparte si merita trecut pe lista de locuri de vizitat in Mehedinti.

Poti sa te opresti pentru a face o plimbare pe faleza sau pentru o croaziera pe Dunare cu vaporasul pana in zona Cazanelor.

Mai poti sa vizitezi Biserica Catolica din Orsova, precum  si Manastirea Sfanta Ana, o emblema a orasului si unul dintre cele mai frumoase locuri din tara. Manastirea Sfanta Ana este situata pe Dealul Mosului, de unde ai o panorama superba asupra zonei. 

5. Clisura Dunarii

Clisura Dunarii

De la Orsova continua calatoria spre Moldova Noua, pe Clisura Dunarii, unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat din Mehedinti si Caras-Severin.

Clisura sau Defileul Dunarii se intinde pe teritoriul celor doua judete si este considerata cea mai frumoasa din Europa.

Vei fi uimit de peisajele inedite pe care le creaza Dunarea la intrarea in tara, croindu-si drumul printre masivele stancoase de pe malul romanesc si cel sarbesc.

Pe langa drumul care se intinde de-a lungul fluviului, Clisura Dunarii este mult mai atractiva. Zona cuprinde multe rezervatii naturale care fac parte din Parcul Natural Portile de Fier. 

Stancile abrupte, apa Dunarii si mici golfulete formate la revarsarea paraielor ce coboara din munti, creaza un peisaj pitoresc.  Datorita pozitionarii geografice, Clisura Dunarii este un parc natural de-a dreptul fermecator.

Poate deveni o destinatie de vacanta pentru cateva zile, oferind numeroase atractii turistice. Gasesti in zona multe locuri de cazare si poti descoperi mancarea traditionala a locului.

Poti sa te plimbi cu barca pe Dunare, sa faci drumetii pe traseele montane sau sa vizitezi pesterile din zona.

6. Cazanele Dunarii 

Cazanele Dunarii 

Cazanele Dunarii sunt fara indoiala cele mai renumite si cele mai impresionante obiective turistice din Mehedinti. Fie ca ai decis sa petreci mai multe zile pe Clisura Dunarii sau esti doar in trecere trebuie neaparat sa mergi sa le vezi.

Cazanele Dunarii reprezinta o sectiune din Defileul Dunarii si fac parte din Parcul Natural Portile de Fier.

Facandu-si loc printre masivele calcaroase, Dunarea se ingusteaza in unele portiuni.  Din cauza curentilor puternici care se formeaza in aceste zone, apele Dunarii sunt involburate si par ca ar fierbe.

Intre Eselnita si Dubova exista doua portiuni de acest fel pe Defileul Dunarii, impartite in Cazanele Mici si Cazanele Mari.

Cazanele Mici incep in aval de Dubova pana aproape de Golful Mraconia. Sectorul are o lungime de aproximativ 3,6 kilometri, fiind marginit de masivele Ciucarul Mic, pe malul romanesc si Mali Strbac, pe malul sarbesc.

Cazanele Mari se afla in amonte de Dubova si au o lungime de aproximativ 4 kilometri. Sectorul este marginit de masivul Ciucarul Mare, pe partea romaneasca si de masivul Veliki Strbac, pe partea sarbeasca.

In cazul in care nu te multumesti sa vezi Cazanele Mari de pe sosea, poti sa te incumeti la o drumetie pe un traseu marcat care te duce pana in varful masivului Ciucarul Mare. De aici te vei bucura de o frumoasa belvederea asupra zonei.

7. Chipul lui Decebal si Manastirea Mraconia

Chipul lui Decebal

Chipul lui Decebal scupltat in stanca este de departe unul dintre cele mai populare obiective turistice din Mehedinti. Il poti admira de pe soseaua ce duce de la Eselnita la Dubova, precum si daca faci o plimbare cu barca pe Dunare.

Imensa sculptura in piatra se afla in Golful Mraconia, in zona Cazanele Mici. Este cea mai mare din Europa, avand o inaltime de 55 de metri si o latime de 25 de metri.

Chipul lui Decebal este mai inalt decat celebra statuie a lui Cristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, cel mai cunsocut obiectiv turistic din Brazilia.

Chipul lui Decebal sculptat in piatra a fost realizat in decursul a 10 ani. A fost nevoie de 12 alpinisti si eforturi considerabile pentru a realiza aceasta grandioasa sculptura la mare inaltime.

La doar 550 de metri de Chipul lui Decebal se afla Manastirea Mraconia. Un lacas de cult ortodox, ridicat initial in 1523.

Fiind inghitita de apele Dunarii cand s-a construit lacul de acumulare Portile de Fier I, Manastirea Mraconia a fost reconstruita  dupa anii 1990.

Ruinele vechiului lacas pot fi observate doar atunci cand cursul fluviului scade considerabil. Manastirea Mraconia de astazi este cocheta, te incarcata de spiritualitate si ar fi pacat sa o ratezi daca tot te afli aici.

8. Grota Veterani si Pestera Ponicova

Pestera Ponicova

La baza masivului Ciucarul Mare se afla mai multe pesteri, printre care cele mai renumite sunt Grota Veterani si Pestera Ponicova.

Aflate in zona Cazanelor Mari, cele doua pesteri se numara printre principalele atractii turistice din Mehedinti, mai ales pentru iubitorii de speologie.

Considerata sanctuarul unde se inchinau dacii la Zamolxis, Grota sau Pestera Veterani poate fi accesata doar de pe apa.

Este o pestera mica pe care o poti vizita cu o ambarcatiune care te duce pana la intrare. Un ghid te va insoti in pestera si iti va da mai multe informatii despre istoria ei.

Pestera Ponicova poate fi accesata atat de pe uscat, parcuragand Cheile Ponicovei, cat si de pe apa, cu barca. Ponicova este cea mai mare pestera din Defileul Dunarii si este declarata rezervatie naturala. Cuprinde numeroase galerii spectaculoase si este populata de lilieci, fiind cunoscuta si ca Pestera Liliecilor.

9. Podul lui Dumnezeu din Ponoarele

Podul lui Dumnezeu din Ponoare

Comuna Ponoarele detine cateva locuri de vizitat in Mehedinti. Principalul obiectiv turistic este Podul lui Dumnezeu. O minune a naturii care s-a format datorita prabusirii tavanului Pesterii Podului.

Avand in vedere ca are o lungime de 30 de metri si o inaltime de 22 de metri, podul lui Dumnezeu din Ponoarele detine cateva recorduri nationale si internationale.

Este cel mai mare pod natural din Romania si al doilea din Europa, precum si singurul din lume care permite accesul traficului rutier.

Daca te afli in localitate, viziteaza si Pestera Ponoarele, Lacul Zaton, Campul de Lapiezuri si Padurea de Liliac.

10. Valea Cernei si Muntii Mehedinti

Valea Cernei si Muntii Mehedinti

Parcul Domogled – Valea Cernei este o rezervatie naturala situata pe teritoriul judetelor Mehedinti, Caras-Severin si Gorj. Este strabatuta de Raul Cerna si este inconjurata de Muntii Godeanu, Cernei, Valcanul si Mehedinti.

Zona este o splendoare a naturii cu peisaje care iti vor taia respiratia. In plus, flora si fauna este varietata, cu exemplare de specii rare.

Numeroase trasee marcate iti vor permite sa explorezi parcul de unde vei avea puncte de belvedere care iti vor oferi o imagine spectaculoasa. Parcurgand cararile montane vei zari parauri, mici cascade, pesteri, chei si poienite.

In drumetia prin Muntii Mehedinti, viziteaza si Pestera Izverna situata in apropierea comunei cu acelasi nume.


Daca pana acum acest judet nu te inspira sa ii faci o vizita, sper ca acest articol ti-a stranit curiozitatea.

Dupa aceasta incursiune prin cele mai importante locuri de vizitat in Mehedinti, poate vei pune pe lista destinatiilor de vacanta si aceasta parte a tarii.

Pana la urma, doar explorand fiecare coltisor din Romania putem sa descoperim frumusetile pe care le ascunde tara noastra.

Asa ca, rezerva un weekend pentru a descoperi principalele atractii turistice din Mehedinti. Pe unele dintre ele le poti admirate chiar si daca esti doar in trecere prin zona.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 comentariu