Obiective turistice Brasov

Obiective turistice Brasov

Municipiul Brasov este strajuit de muntele Tampa, are un trecut ce dateaza de secole si o cultura interesanta. Toate acestea dau nastere unor obiective turistice in Brasov de-a dreptul impresionante.

Orasul de sub Tampa se afla in topul celor mai atractive locuri de vizitat in Romania. Este un oras frumos si modern, dar cu o arhitectura istorica care ii confera un farmec medieval si boem.

O parte din zidurile Cetatii Brasovului si bastioanele sale danuiesc si astazi in centrul vechi. Biserica Neagra, Piata Sfatului si panorama de pe Tampa sunt puncte turistice in Brasov care atrag vizitatori de pretutindeni.

Mai sunt si alte locuri de vizitat in Brasov extrem de interesante. Te invit sa le descoperi din itinerariul pe care ti-l propun mai jos!

1. Biserica Neagra

Biserica Neagra

Biserica Neagra este o emblema a orasului si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Brasov. Acest edificiu impresionant este considerat un exemplu remarcabil al arhitecturii gotice din Romania.

Biserica Neagra este o biserica evanghelica luterana cu un trecut destul de interesant. Lucrarile pentru constructia ei au inceput in anul 1384 si s-au finalizat in anul 1477. Initial, a fost un lacas de cult romano-catolic si a avut hramul Sfintei Maria.

Incendiul devastator care a cuprins orasul in anul 1689 a distrus o parte din biserica. Funinginea a acoperit ruinele acesteia, facandu-i pe localnici sa o numeasca „Biserica Neagra”.

Dupa incendiu, biserica a fost restaurata si extinsa, lucrarile finalizandu-se in anul 1722. In urma acestora, interiorul bisericii a capatat un aspect baroc.

Biserica Neagra gazduieste o oraga veche, inaugurata in anul 1839. La acea vreme, aceasta era una dintre cele mai mari din Europa. Orga s-a pastrat destul de bine de-a lungul vremii, fiind functionala si astazi.

In prezent, Biserica Neagra organizeaza numeroase recitaluri la orga. Ar fi interesant sa ai ocazia sa asisti la un astfel de concert.

De altfel, biserica detine o colectie impresionanta de covoare orientale, vitralii superbe, picturi murale, pietre funerare cu sculpturi interesante si statui.

Poti sa vizitezi Biserica Neagra in baza unui bilet de intrare achizitionat de la magazinul situat vis-a-vis de intrarea principala in biserica.

2. Piata Sfatului

Piata Sfatului

Piata Sfatului se afla la mai putin de un minut de mers pe jos de Biserica Neagra, chiar in spatele acesteia. Aceasta piata pietonala este situata in centrul vechi al orasului si dateaza de secole.

Inca din cele mai vechi timpuri, Piata Sfatului a avut un rol important pe scena sociala si comerciala a orasului. Era locul unde se adunau localnicii pentru a participa la diversele targuri care se organizau in trecut aici.

In prezent, Piata Sfatului este unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Brasov. Este un loc minunat pentru relaxare, fiind intens frecventata de localnici si turisti.

Piata Sfatului este marginita de numeroase restaurante si terase. Aici se organizeaza frecvent concerte, festivaluri, evenimente sportive, artistice si culturale pe care cei prezenti in piata le pot viziona gratuit.

In fiecare an, in aceasta piata are loc celebrul eveniment international „Cerbul de Aur”. In preajma sarbatorilor de iarna, piata gazduieste Targul de Craciun.     

In centrul pietei se afla Casa Sfatului, o cladire emblematica care a servit pana in anul 1950 drept sediul vechii primarii a orasului.

In prezent, cladirea gazduieste Muzeul Judetean de Istorie Brasov care isi mai desfasoara activitatea in Bastionul Tesatorilor si Bastionul Graft.

De altfel, Piata Sfatului este inconjurata de cladiri istorice, vechi de secole. Printre cele mai importante se numara: Casa Muresenilor, Casa Negustorilor, Biserica Sfanta Adormire a Maicii Domnului si Casa Filstich-Plecker.

3. Casa Muresenilor

Casa Muresenilor

Casa Muresenilor este situata in Piata Sfatului la numarul 25. Din anul 1968, aceasta cladire istorica gazduieste un muzeu dedicat familiei Muresianu care a avut un rol important in viata culturala si politica a orasului si chiar a tarii.

Din aceasta familie a facut parte Adrei Muresan (Muresianu), autorul versurilor Imnului National al Romaniei, „Desteapta-te, romane!”.

Acesta s-a nascut in anul 1816 la Bistrita si s-a stabilit in Brasov in anul 1838, unde a si decedat la varsta de doar 47 de ani.

De altfel, Casa Memoriala Andrei Muresanu se numara printre cele mai populare locuri de vizitat in Bistrita.

O alta personalitate a celebrei familie a fost Iacob Muresianu (1812-1887). Acesta s-a stabilit la Brasov in anul 1837.

Un an mai tarziu, impreuna cu George Baritiu a redactat „Gazeta de Transilvania”, sediul tipografiei fiind adapostit de Casa Muresenilor din Piata Sfatului.

Intre anii 1850-1877, Iacob Muresianu a devenit singurul proprietar si redactor al acestei gazete. Datorita contributiei pe care a avut-o in evolutia invatamantului ramanesc, in anul 1877 a primit distintia de membru al Academiei Romane.

Urmasii familiei Muresianu au donat Statului Roman casa impreuna cu toate lucrurile de valoare ce se aflau in ea.

Astfel, a luat nastere Muzeul Casa Muresenilor, unul dintre cele mai interesante puncte turistice de vizitat in Brasov.

4. Strada Sforii

Strada Sforii

Strada Sforii se afla la doar 300 de metri distanta de Piata Sfatului. Are putin peste 1 metru latime, fiind considerata cea mai ingusta strada din Romania si a treia din Europa.

Strada Sforii dateaza din perioada medievala. Se crede ca a fost construita prin secolul al XVII-lea pentru a permite accesul mai rapid al pompierilor in cetate. 

In zilele noastre, Strada Sforii este una dintre cele mai interesante atractii turistice din Brasov. Este atat de ingusta, incat pare mai degraba un pasaj.

Din Strada Poarta Schei un indicator te va orienta spre Strada Sforii. Poti sa parcurgi aceasta strada pietonala ingusta care se intinde pe o lungime de 80 de metri pana pe Strada Cerbului. 

5. Parcul sub Tampa

Parcul sub Tampa

Dupa ce ai vizitat Strada Sforii te poti indrepta spre Parcul sub Tampa. Ajungi aici in aproximativ 10 minute de mers pe jos sau in 5 minute de mers cu masina.

Parcul se afla in partea sudica de zidurile Cetatii Brasovului si se intinde de-a lungul Aleii Tiberiu Brediceanu, carei i se mai spune Aleea de sub Tampa. Este o zona de promenada ingrijita si linistita, populara printre localnici si turisti.

Promenada de sub Tampa este inconjurata de verdeata si este locul ideal pentru petrecerea timpului liber. Ofera multe zone de odihna, locuri de joaca pentru copii si o varietate de activitati in aer liber.

Situat la inaltime, Parcul sub Tampa ofera o priveliste frumoasa asupra orasului. De asemenea, aici se afla Bastionul Funarilor si Bastionul Tesatorilor, puncte turistice in Brasov interesante de vizitat.

6. Platforma de Belvedere Tampa

Platforma de Belvedere Tampa

Platforma de Belvedere Tampa este cu siguranta una dintre cele mai populare atractii turistice din Brasov.

Situata la vreo 900 de metri altitudine, pe muntele Tampa, este renumita pentru panorama superba pe care o ofera asupra orasului.

Platforma de Belvedere Tampa se afla deasupra literelor care formeaza cuvantul „Brasov”, asemanatoare celor de la Hollywood. Cu siguranta le-ai observat, deorece troneaza intreg orasul si sunt vizibile de la mare distanta.

Cel mai simplu mod de a ajunge la Belvedere Tampa este cu telecabina pe care o poti lua de pe Aleea de sub Tampa. Daca ai timp si conditie fizica, poti sa urci pana aici intr-o frumoasa drumetie la pas.

Exista doua trasee pe care le poti parcurge, Drumul Serpentinelor si  Treptele lui Gabony. Ambele sunt marcate si pornesc din zona telecabinei, din Parcul sub Tampa.

La doar cativa metri distanta de platforma de Belvedere Tampa se afla ruinele Cetatii Brasovia.

7. Poarta Ecaterinei si Poarta Schei

Poarta Ecaterinei si Poarta Schei

Pentru unii turisti, Poarta Ecaterinei si Poarta Schei sunt obiective turistice in Brasov mai putin cunoscute. Ambele erau portile Cetatii Brasovului, iar in prezent sunt monumente istorice importante.

Cele doua porti se afla in apropiere una de cealalta, la doar 500 de metri distanta de Piata Sfatului.

Sunt un simbol al istoriei si trecutului orasului, asa ca, intr-o plimbare prin centrul vechi, ar fi interesant sa treci sa le vezi.

Poarta Ecaterinei a fost construita intre anii 1526-1559, in stil arhitectural renascentist. Era singurul punct care asigura accesul dintre cetate si cartierul Schei. Pana in zilele noastre, doar turnul portii exterioare a mai ramas in picioare.

La cativa metri distanta se afla Poarta Schei care are forma unui arc de triumf. A fost construita in anul 1827 cu scopul de a inlocui Poarta Ecaterinei, demolata aproape in intregime in acel an (cu exceptia turnului). Aceasta din urma s-a dovedit a fi mult prea mica pentru traficul crescut din acea perioada.

Poarta Schei prezinta trei arcade. Doua mai mici, laterale, destinate pietonilor si una mai mare, centrala, ce permite accesul autovehiculelor care circula pe Strada Poarta Schei.

8. Bastionul Fierarilor

Bastionul Fierarilor

La nici 200 de metri distanta de Poarta Ecaterinei se afla Bastionul Fierarilor. Este situat la intersectia dintre Strada George Bariutiu si Strada Dupa Ziduri.

Bastionul Fierarilor reprezenta coltul din partea de nord-vest a vechii cetati a Brasovului. Dateaza din prima jumatate a secolului al XVI-lea, insa de-a lungul vremii a suferit mai multe restaurari. 

In prezent, Bastionul Fierarilor gazduieste arhivele orasului. Nu poate fi vizitat in interior, dar este bine sa il ai in vedere atunci cand te indrepti spre alte locuri de vizitat in Brasov aflate in zona.

9. Turnul Negru si Turnul Alb

Turnul Alb si Turnul Negru

De la Bastionul Fierarilor, urmand Strada Dupa Ziduri, in aproximativ 5 minute de mers pe jos ajungi la Turnul Negru.

Situat pe dealul Warthe, acest turn este popular pentru panorama superba pe care o ofera spre centrului vechi si Tampa.

Turnul Negru servea ca punct de observatie si de aparare a Cetatii Brasovului. Desi atesta documentar din anul 1541, se crede totusi ca ar fi fost construit in acelasi timp cu Turnul Alb, intre anii  1460-1494.

Turnul Negru are 11 metri inaltime si un acoperis piramidal din sticla. Numele lui provine de la incendiul din anul 1689 in urma caruia turnul a fost innegrit de fum.

Dupa ce ai vizitat Turnul Negru o poteca te poarta prin parc pana la Turnul Alb, situat in apropiere. Acest turn este si el renumit pentru privelistea impresionanta pe care o ofera.

Poti sa ajungi la Turnul Alb si din Strada Dupa Ziduri, urcand treptele de langa Bastionul Graft care gazduieste expozitia Muzeului Judetean de Istorie Brasov.

Turnul Negru si Turnul Alb sunt obiective turistice din Brasov de neratat. In jurul lor se afla Promenada Warthe, o zona plina de verdeata, frumos amenajata si ingrijita. 

10. Muzeul Prima Scoala Romaneasca

Muzeul Prima Scoala Romaneasca

Muzeul Prima Scoala Romaneasca se afla in Piata Unirii din Brasov, langa Biserica Sfantul Nicolae.

Este gazduit de o cladire istorica in care a functionat, de pe la sfarsitul secolului al XV-lea, o veche scoala din cartierul Schei.

De-a lungul vremii, aceasta scoala a avut un rol important pentru inceputurile si evolutia invatamantului romanesc. Incepand de prin anul 1530, aici s-au predat primele ore in limba romana.  

In a doua jumatate a secolului al XVI-lea, tot la scoala din Schei, Diaconul Coresi care se stabilise la Brasov, a tradus si tiparit primele carti in limba romana.

Doua secole mai tarziu, intre anii 1755-1757, Dimitrie Eustatievici, dascal la scoala din Schei, a elaborat prima gramatica a limbii romane.

Muzeul Prima Scoala Romaneasca detine o colectie impresionanta de carti vechi, manuscrise si documente, expuse in mai multe sali. Poti sa afli aici mai multe detalii despre programul si conditiile de vizitare ale muzeului.    

11. Parcul Nicolae Titulescu

Parcul Nicolae Titulescu

Parcul Nicolae Titulescu este situat chiar in centrul orasului, destul de aproape de Piata Sfatului. Este un parc public cochet si ingrijit, numarandu-se printre cele mai populare locuri de vizitat in Brasov.

Parcul Nicolae Titulescu este indragit pentru plimbari si relaxare in aer liber. Este un loc plin de verdeata, cu multi copaci si ronduri de flori colorate.

Detine alei curate, locuri de joaca amenajate pentru copii, zone de odihna si o frumoasa fantana arteziana.

In Parcul Nicolae Titulescu se organizeaza diverse targuri, expozitii si alte evenimente culturale. Chiar este un loc frumos de vizitat in Brasov!

12. Muzeul de Arta

Muzeul de Arta

Dupa ce te-ai relaxat in Parcul Nicolae Titulescu iti propun sa vizitezi Muzeul de Arta. Il gasesti in imediata apropiere, pe Bulevardul Eroilor, la numarul 21.

Avand un patrimoniu cultural bogat si variat, Muzeul de Arta merita un loc pe lista cu obiective turistice din Brasov. Este gazduit de o frumoasa cladire in stil neobaroc, construita la inceputul anilor 1900.

Muzeul de Arta din Brasov a fost infiintat la jumatatea secolului XX. Initial a functionat in Casa Sfatului, fiind mutat in anul 1970 in locatia care il adaposteste in prezent.

La etajul Muzeului de Arta din Brasov se afla Galeria Nationala, o expozitie permanenta de picturi si sculpturi ale unor artisti romani de prin secolul XVIII pana la artisti contemporani.

Aici, vizitatorii pot sa vada o colectie ampla de opere de arta de-ale lui Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Hans Eder si multi altii.

La parterul cladirii, Muzeul de Arta din Brasov gazduieste expozitii temporare si diverse evenimente culturale.

13. Cetatuia de pe Straja

Cetatuia de pe Straja

Cetatuia de pe Straja este situata in mijlocul orasului Brasov, pe Dealul Cetatii caruia i se spunea in trecut Dealul Straja. Fortificatia a fost construita cu rolul de aparare a Cetatii Brasovului, aflata mai jos.

Piatra de temelie pentru constructia Cetatuii de pe Straja a fost pusa la inceputul secolului al XV-lea.  La acea vreme, aici exista un singur turn de observatie, de forma unei potcoave, care a fost extins in anul 1524.

De-a lungul timpului, constructia a fost distrusa, restaurata si extinsa. Fortificatia a capatat forma din prezent abia in anul 1773.

In anii care au urmat, Cetatuia de pe Straja si-a pierdut rolul de aparare, servind drept depozit, cazarma si refugiu pentru bolnavii de ciuma.

In Primul Razboi Mondial, Cetatuia de pe Straja  a avut un rol important, urmand ca in anul 1948 sa fie nationalizata.

Ulterior a gazduit sediul unei inchisori, iar mai apoi a adapostit Arhivele Brasovului pana in anul 1975.

In anul 1981, Cetatuia de pe Straja a fost complet renovata, amenajandu-se in interiorul ei un restaurant in stil medieval. Din anul 1990, fortareata s-a aflat in posesia unei companii private.

Dupa un proces indelungat, la finalul anului 2022, Statul Roman a castigat dreptul de proprietatea asupra Cetatuii de pe Straja.

Primaria Municipiului Brasov urmeaza sa faca demersurile necesare pentru a intra in posesia fortificatiei, urmand sa o renoveze si sa o introduca in circuitul turistic.

Pana atunci, Cetatuia de pe Straja nu este deschisa vizitatorilor. Totusi, avand in vedere importanta sa istorica si privelistea de care ai parte de pe Dealul Cetatii, merita sa urci pana aici.

14. Gradina Zoologica

Gradina Zoologica din Brasov

Nu stiu daca stii, dar Brasovul are chiar si o frumoasa Gradina Zoologica. Se intinde pe o suprafata vasta, intr-o zona inconjurata de padure de la periferia orasului.

Desi a fost fondata in anul 1960, pana nu demult, Gradina Zoologica era probabil unul dintre acele locuri nestiute de vizitat in Brasov. Intre anii 2012-2014, a avut parte de ample lucrari de reamenajare si extindere.

Dupa redeschidere, Zoo Brasov, cum este numita, a devenit o atractie turistica populara. In prezent, gazduieste numeroase specii de mamifere, reptile, pesti si pasari.

Vizitatorii pot sa vada la Gradina Zoologica: tigru bengalez alb, tigru siberian, jaguar, leu alb, leu african, camila bactriana, panda rosu, capucin cu fata alba, lemur, piton regal, cobra egipteana, caiman comun, cobra egipteana, iguana verde si multe altele.  

15. Parc Aventura

Parc Aventura

Parc Aventura se afla la doar 550 de metri distanta de Zoo Brasov. Este un loc ideal pentru recreere, amenajat in padure, langa Lacul Noua.

Parc Aventura ofera o gama variata de activitati de agrement: tiroliene, trasee pe poduri suspendate, catarari in copaci.

Parcul pune la dispozitia vizitatorilor 16 trasee care au diferite niveluri de dificultate, potrivite pentru toate varstele.

In Parc Aventura curajul si adrenalina ating cote maxime. Cei mai aventurosi pot sa experimenteze Marea Tiroliana peste Lac care il traverseaza de la 3 metri inaltime.

De altfel, vizitatorii se pot relaxa si servi ceva pe terasa din incinta parcului. Trebuie sa stii ca Parc Aventura este inchis pe perioada iernii.

16. Poiana Brasov

Poiana Brasov

Poiana Brasov este o statiune montana care apartine de orasul Brasov. Localitatea se afla la vreo 13 kilometri de centrul municipiului, la o altitudine de aproximativ 1000 de metri in masivul Postavaru din Muntii Carpati.

Cu siguranta, Poiana Brasov se numara printre cele mai cunoscute locuri de vizitat in Brasov. Este frecventata, in special, de iubitorii sporturilor de iarna. Statiunea dispune de numeroase partii de schi, activitati de agrement si optiuni de cazare.

In restul anului, turistii pot face drumetii pe traseele montane, se pot bucura de aerul curat de munte si de privelistile luxuriante pe care le ofera aceasta statiune.

De altfel, Poiana Brasov se afla relativ aproape de alte locuri de vizitat langa Brasov foarte populare.

La doar 12 kilometri distanta se afla Cetatea Rasnov si la doar 22 de kilometri distanta se afla Castelul Bran.

17. Satul Prejmer

Satul Prejmer

Prejmer este un vechi sat sasesc situat la aproximativ 20 de kilometri distanta de Brasov. Este o localitate frumoasa si ingrijita, situata intr-un peisaj pitoresc si i se mai spune „satul cu 1000 de izvoare”.

Prejmer este cunoscut si vizitat pentru Biserica Fortificata din centrul localitatii. Lacasul de cult a fost ridicat in prima jumatate a secolului al XIII-lea de cavalerii teutoni.

Acestia au construit biserica in stil arhitectural gotic, fiind inspirati de Manastirea Cisterciana de la Carta, unul dintre cele mai cunoscute locuri de vizitat langa Sibiu.

Deoarece Prejmer era des invadat de straini, in jurul bisericii s-a construit o fortificatie circulara, cu ziduri inalte si groase. Cetatea din Prejmer era una dintre cele mai mari si impresionante din Transilvania.

Biserica Fortificata din Prejmer s-a pastrat destul de bine de-a lungul timpului. In prezent, face parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO si este unul dintre cele mai importante  locuri de vizitat langa Brasov.


Dupa cum ai vazut, multe obiective turistice din Brasov se afla in centrul vechi si poti sa ajungi destul de usor la ele pe jos.

Acesta este de fapt cel mai bun mod de a descoperi in detaliu farmecul si arhitectura orasului de sub Tampa.

Parcurgandu-l la pas, este posibil sa iti iasa in cale unele locuri nestiute de vizitat in Brasov, dar care ti se vor parea atractive.

Cu siguranta te va cuceri acest oras incantator! Odata ce ai vizitat frumoasele atractii turistice din Brasov, iti vei dori sa le revezi cu prima ocazie. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *