Dupa ce ai explorat cele mai frumoase locuri de vizitat in Sibiu si te-ai bucurat de tot ce iti poate oferi acest oras, descopere-i si imprejurimile! Vei constata ca sunt multe locuri de vizitat langa Sibiu care te vor surprinde.
Peisaje frumoase, un trecut istoric bogat, o cultura variata, oameni primitori, traditii si mancare buna…cam asa as descrie pe scurt imprejurimile Sibiului. Un loc in care mai multe comunitati etnice convietuiesc armonios de secole.
Diversitatea etnica si-a pus amprenta asupra identitatii fermecatoare pe care o are zona astazi.
Cetati medievale, biserici fortificate, sate cochete, statiuni montane, sunt doar cateva dintre cele mai atragatoare locuri de vizitat pe langa Sibiu.
Explorandu-le, te vei convinge ca ai luat cea mai buna decizie sa iti prelungesti vacanta prin zona. Iata un ghid de calatorie cu cele mai frumoase locuri de vizitat in apropiere de Sibiu!
1. Muzeul ASTRA si Gradina Zoo Sibiu
La aproximativ 5 kilometri distanta de centrul Sibiului se afla Gradina Zoo si Muzeul ASTRA, amenajate in cadrul Parcului Natural Dumbrava Sibiului.
Aceasta rezervatie naturala care are o intindere de aproape 1000 de hectare, cu multa vegetatie, o flora si fauna salbatica bogata.
Gradina Zoo si Muzeul ASTRA sunt doua locuri de vizitat pe langa Sibiu extrem de populare.
Ofera numeroase oportunitati de relaxare in natura, fiind foarte indragite si frecventate atat de localnici, cat si de turisti.
Gradina Zoo Sibiu a fost deschisa in anul 1929, fiind cea mai veche din tara. Are o suprafata de 20 de hectare si este o zona incantatoare pe care sa o explorezi cu familia.
Acest loc spatios si plin de verdeata gazduieste peste 300 de animale, printre care: lei, ursi, tigri, jaguari, maimute, lupi albi, camile, crocodili si multe altele.
Plimbandu-te pe aleile umbroase ale Gradinii Zoologice vei ajunge la Muzeul ASTRA care dateaza si el de mai bine de un secol.
Vei descoperi aici un muzeu al satului romanesc, amenajat in aer liber, care te va deconecta de la civilizatia moderna din zilele noastre.
Numeroasele colibe si gospodarii traditionale din diverse regiuni ale tarii te vor transpune in viata satului de alta data. Muzeul ASTRA iti dezvaluie modul simplu si autentic in care traiau taranii romani pe vremuri.
Zona este foarte mare si vei avea nevoie de o zi pentru a o explora. Insa, nu este loc de plictiseala aici! Muzeul ASTRA si Gradina Zoo ofera vizitatorilor multe activitati de agrement.
2. Biserica Evanghelica Fortificata din Cisnadie
Orasul Cisnadie merita trecut pe lista ta cu locuri de vizitat pe langa Sibiu, devreme ce se afla la doar 10 kilometri distanta.
Este un oras mic, sasesc, vechi de secole, insa tocmai acest lucru ii confera un farmec aparte.
Centrul orasului este foarte cochet, cu strazi pavate si marginit de monumente istorice. De departe, principala atractie turistica este Biserica Evanghelica Fortificata din Cisnadie.
Acest impresionant edificiu dateaza de prin secolul al XIII-lea si este o emblema a orasului.
Biserica este inconjurata de ziduri groase de aparare. Se remarca de la departare printr-un turn central foarte inalt.
Doritorii pot sa urce in turnul clopotnita pentru o priveliste de la inaltime asupra orasului si frumoasei zone din jurul lui.
3. Biserica fortificata Sf. Mihail din Cisnadioara
Dupa ce ai vizitat Cisnadie, iti propun sa te indepartezi vreo 5 kilometri de vestul orasului pana in Cisnadioara.
Pe masura ce te vei apropia de aceasta localitate vei putea zari o veche fortareata care strajuie din varful unei coline.
Biserica fortificata Sf. Mihail din Cisnadioara a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XII-lea, din piatra, in stil romanic.
Se numara printre cele mai vechi edificii de acest gen din Transilvania care si-a pastrat forma initiala, fara prea multe modificari, de-a lungul vremurilor.
Biserica este inconjurata de ziduri de aparare din piatra si i se mai spune Cetatea din Cisnadioara. Urcarea pana la biserica este destul de usoara, pe niste scari amenajate si dureaza aproximativ 10 minute.
Odata ajuns sus, pe langa Biserica fortificata vei fi surprins de panorama superba care ti se va dezvalui in fata ochilor.
Biserica fortificata Sf. Mihail din Cisnadioara este o atractie turistica din Judetul Sibiu foarte populara.
Gazduieste frecvent diverse concerte, spectacole de teatru, festivaluri si alte evenimente culturale. In zona vei gasi si o terasa unde poti sa te odihnesti si sa manaci ceva.
Cisnadie si Cisnadioara sunt doua locuri de vizitat langa Sibiu pe care poti sa le combini intr-o excursie relaxanta de o zi.
4. Marginimea Sibiului
Marginimea Sibiului este o zona rurala de munte care se intinde pe cuprinsul a 18 localitati rasfirate in partea de sud-vest a Sibiului.
Boita, Sadu, Rau Sadului, Rasinari, Gura Raului, Sacel, Sibiel, Rod, Poiana Sibiului, Jina, sunt doar cateva dintre localitatile din Marginimea Sibiului.
Frumusetea peisajelor si modul simplu in care localnicii isi duc traiul de zi cu zi, a atras in zona multi turisti.
In Marginimea Sibiului pare ca timpul ar fi stat pe loc. Inca mai poti sa vezi localnici imbracati in straie populare care respecta cu sfintenie datinile si obiceiurile pe care le-au mostenit din batrani.
Oieritul, vechea indeletnicire a oamenilor din aceasta zona, mai este inca practicat si astazi. Daca vizitezi Marginimea Sibiului vei fi intampinat de gazde primitoare care te asteapta cu bratele deschise si cu bucate traditionale.
Toate acestea fac ca zona sa se numere printre cele mai atractive locuri de vizitat in Romania, atat pentru turistii din tara, cat si de peste hotare.
Datorita gastronomiei locale si potentialului turistic, Marginimea Sibiului a fost desemnata „Destinatie Europeana de Excelenta”, in anul 2015.
5. Paltinis
Paltinis este unul dintre cele mai cunoscute locuri de vizitat langa Sibiu. Este o statiune montana situata la putin peste 1440 de metri altitudine in Muntii Cindrel.
Drumul de la Sibiu pana la Paltinis este o splendoare si ajungi aici in aproximativ 45 de minute de mers cu masina.
Paltinis este locul potrivit pentru a cei carora le place sa petreaca timpul in natura, inconjurati de peisaje frumoase si aer curat.
Aici ai la dispozitie mai multe trasee montane cu diferite grade de dificultate. Fie ca esti incepator sau ai experienta, le poti parcurge atat pe jos, cat si cu bicicleta.
La Paltinis poti sa practici sporturi de aventura, sa te dai cu tiroliana si chiar cu sania in plina vara! In sezonul rece, statiunea este frecventata de pasionatii sporturilor de iarna.
6. Castelul de Lut, Valea Zanelor
La poalele Muntilor Fagaras, asezat intr-un cadru de poveste, se afla unul dintre cele mai inedite si incantatoare locuri de vizitat de pe langa Sibiu.
Este vorba de Castelul de Lut, Valea Zanelor din Porumbacu de Sus.
Forma unica a castelului construit din lut si acoperit cu sindrile, gradina, peisajul care il inconjoara si raul din apropiere, toate creeaza o atmosfera fermecatoare.
Acest loc magic a luat nastere in anul 2014 si este menit sa te transpuna pe taramul basmelor.
Castelul de Lut se afla la aproximativ 50 de kilometri distanta de Sibiu. Fie ca vii special pana aici sau te afli in trecere prin zona, trebuie neaparat sa faci un popas in acest loc feeric.
Totusi, ai in vedere ca, incepand cu 16 septembrie 2024, Castelul de Lut Valea Zanelor nu mai poate fi vizitat ca obiectiv turistic, fiind inchis temporar pentru o perioada nespecificata. Informatii despre redeschidere sunt disponibile aici.
7. Abatia Cisterciana de la Carta
Fosta Abatie Cisterciana de la Carta se afla la aproximativ 50 de kilometri distanta de Sibiu, pe malul Oltului, in Tara Fagarasului.
Ansamblul monahal a fost construit pe la inceputul secolului al XIII-lea, avand o importanta istorica si arhitecturala pentru Transilvania.
Cu toate acestea, in anul 1474, Manastirea Cisterciana de la Carta a fost desfiintata la ordinul Regelui Matei Corvin.
In zilele noastre, ruinele fostei Abatii Cisterciene reprezinta un monument istoric si un loc incarcat de spiritualitate. Abate-te putin din drum atunci cand calatoresti de la Sibiu la Fagaras sau invers!
Manastirea Cisterciana de la Carta a devenit mai populara prin intermediul filmului de groaza american „Calugarita (The Nun)”, lansat in anul 2018.
Desi filmul sugereaza ca actiunea s-a petrecut la Manastirea de la Carta, nici o scena nu a fost filmata aici.
Filmul s-a turnat la Castelul Corvinilor din Hunedoara, in Sighisoara si in interiorul Palatului Parlamentului, unul dintre cele mai reprezentative locuri de vizitat din Bucuresti.
8. Ocna Sibiului
Pe timpul verii, Ocna Sibiului devine unul dintre cele mai indragite locuri de vizitat langa Sibiu.
Localitatea se afla la aproximativ 15 kilometri distanta de nord-vestul municipiului Sibiu si poti sa ajungi aici foarte usor, chiar si cu trenul.
Ocna Sibiului este o statiune balneoclimaterica cunoscuta in toata tara. Detine 15 lacuri saline naturale care s-au format pe locul unor foste mine de sare si care au proprietati curative.
Oamenii frecventeaza statiunea atat pentru relaxare, cat si pentru tratamentele cu apa sarata si namol.
Aici vei gasi multe locuri amenajate in jurul lacurilor unde poti sa faci plaja si sa te balacesti. De altfel, daca vrei sa petreci mai multe zile aici, exista multe spatii de cazare in statiune.
9. Cetatea Slimnicului
Daca te indrepti de la Sibiu spre Medias, fa un popas la Cetatea Slimnicului. O vei zari de la distanta, pe partea dreapta a drumului, situata pe un deal.
Cetatea Slimnicului a fost ridicata prin secolul al XIV-lea si avea o importanta militara strategica pentru aceasta ruta.
Din pacate, de-a lungul vremii vechea fortareata a fost lasata in paragina, iar astazi este in mare parte o ruina.
Totusi, daca tot te afli in zona te indemn sa vizitezi acest monument istoric. Daca vrei sa patrunzi in interiorul Cetatii Slimnicului va trebui sa suni la numarul de telefon afisat pe poarta.
Chiar daca din exterior pare parasita, curtea interioara a cetatii te va surprinde intr-un mod placut. Aici locuieste o familie care o ingrijeste.
Iti va placea sa o explorezi din interior si poti chiar sa urci in turnul cetatii.
Dupa ce ai vizitat Cetatea Slimnicului, continuand drumul spre Medias, la Copsa Mica vireaza la dreapta pe drumul care duce la Valea Viilor.
Chiar in centrul localitatii vei gasi o grandioasa biserica fortificata care dateaza din secolul al XV-lea. Biserica Fortificata din Valea Viilor face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
10. Medias
Asezat pe valea raului Tarnava Mare si inconjurat de dealuri, Mediasul este un oras istoric care dateaza de secole.
Ajungi aici in doar o ora de condus din Sibiu si vreo 40 de minute din Sighisoara.
Mediasul nu se bucura de aceeasi popularitate ca aceste doua orase. Cu toate ca ar avea potential turistic, nu sunt prea multe de facut aici. Totusi, centrul vechi al orasului este un loc incarcat de istorie care merita o vizita.
O parte din turnurile si zidurile de aparare ale Cetatii Medias inca strajuiesc partea istorica a orasului.
Cu strazi pietruite, cladiri vechi si colorate, acoperisuri cu lucarne, ziduri de caramida rosie, zona inca mai emana o atmosfera medievala.
Desi nu este la fel de spectaculoasa ca si Cetatea Alba Carolina, unul dintre cele mai populare obiective turistice din Alba Iulia, Cetatea Medias are si ea farmecul ei.
Piata Regele Ferdinand I din centrul cetatii este un parc cochet si ingrijit, cu bancute, ronduri de flori frumoase si o mica fantana arteziana.
Cea care capteaza atentia oricarui turist este impunatoarea Biserica Sfanta Margareta din apropiere. Aceasta biserica fortificata a fost construita in stil arhitectural gotic undeva aproape de sfarsitul secolului al XV-lea.
Poate fi remarcata de la distanta, datorita turnului bisericii inalt de aproape 70 de metri si usor inclinat.
Mediasul nu este o destinatie de vacanta in care sa petreci mai mult de o zi. In schimb, este un loc bun in care poti sa faci un popas in trecere spre alte locuri de vizitat in apropiere de Sibiu sau Sighisoara.
11. Biserica fortificata din Biertan
Chiar daca se afla la 76 de kilometri distanta, Biserica fortificata din Biertan merita pe deplin inclusa pe lista cu locuri de vizitat langa Sibiu.
Este una dintre cele mai frumoase si impunatoare biserici fortificate din Transilvania si chiar din intreaga tara.
A fost construita intre secolele XV-XVI, pe parcursul a 30 de ani, in stil arhitectural gotic. Biserica fortificata din Biertan s-a pastrat foarte bine de-a lungul vremii, iar din anul 1993 face parte din lista patrimoniului mondial UNESCO.
Biserica troneaza de pe un platou mai inalt, chiar din centrul acestei frumoase localitati sasesti.
Este un edificiu atat de grandios si spectaculos, incat cu greu se poate descrie in cuvinte. Asa ca, te incurajez sa vii sa o vizitezi pentru a te convinge singur.
12. Sighisoara
Situat la mai putin de 100 de kilometri de Sibiu, in judetul Mures, orasul Sighisoara nu cred ca are nevoie de prea multa prezentare.
Chiar daca nu ai reusit sa ajungi pana acum aici, cu siguranta ai auzit despre frumusetea acestui oras medieval.
Cetatea Sighisoara, centrul istoric al orasului, dateaza de prin secolul al XII-lea. Desi nu mai are acelasi rol pe care il avea odata, cetatea este locuita si astazi in intregime. Piata Cetatii este zona cea mai frecventata de turisti.
Inconjurata de cladiri istorice si colorate, cu strazi pavate, multe buticuri si terase, atmosfera in Cetatea Sighisoara este mereu animata. Pentru o priveliste de la inaltime poti sa urci in Turnul cu Ceas.
Langa turn gasesti Biserica Manastirii si celebra Scara Acoperita. Tot aici se afla Casa Vlad Dracul, unde in prezent functioneaza un restaurant.
Cladirea este un reper istoric si se spune ca este locul de nastere al lui Vlad Tepes.
Intr-un oras atat de frumos, mai sunt multe alte obiective turistice in Sighisoara de vizitat. Asa ca, rezerva-i un loc in itinerariul cu locuri de vizitat pe langa Sibiu!
13. Transfagarasan
Transfagarasanul este fara indoiala unul dintre cele mai spectaculoase si populare locuri de vizitat in apropiere de Sibiu.
Cu siguranta ai auzit de aceasta sosea care serpuieste prin Muntii Fagaras, considerata cea mai frumoasa din tara.
Transfagarasanul (DN7C) incepe din apropierea localitatii Cartisoara, aflata la vreo 45 de kilometri distanta de Sibiu.
Soseaua se intinde pe o lungime de aproximativ 150 de kilometri pana in localitatea Bascov, Judetul Arges.
Strabatand culmile inalte si abrupte ale Muntilor Fagaras, Transfagarasanul urca pana la o altitudine de peste 2400 de metri.
De-a lungul traseului, vei intalni un peisaj montan de vis si puncte panoramice spectaculoase.
La o distanta de aproximativ 17 kilometri din Cartisoara se afla frumoasa Cascada Balea, la putin peste 1200 de metri altitudine.
Un pic mai sus, soseaua te conduce la Lacul Balea, aflat la aproximativ 2000 de metri altitudine.
Din cauza zapezii, Transfagarasanul este inchis pe aceasta portiune intre lunile noiembrie si decembrie. In aceasta perioada, de la Cascada Balea poti sa urci cu telecabina pana la Lacul Balea.
Sibiul este un oras frumos si ofertant, dar si imprejurimile lui au potential turistic. Relieful, istoria, cultura, oamenii si traditiile au contribui la formarea multor locuri de vizitat langa Sibiu impresionante.
In plus, gastronomia locala contribuie si ea la identitatea fascinanta a zonei.
In anul 2019, Sibiul a primit titlul de Regiune Gastronomica Europeana. Asa ca, trebuie neaparat sa gusti din bucatele sibiene!
Lasa un comentariu