Obiective turistice Constanta

Obiective turistice Constanta

Situat pe litoralul Marii Negre, orasul Constanta este o destinatie turistica populara pe timpul verii. Insa, pe langa plajele sale frumoase si emblematicul Cazino, mai sunt multe alte obiective turistice in Constanta.

Orasul are o istorie indelungata care dateaza inca din Antichitate. Drept marturie stau vestigiile arheologice ale vechii cetati Tomis, Muzeul National de Istorie si Arheologie, cladirile sale istorice si cultura diversa.

In plus, este un oras cosmopolit, care ofera un amestec de vechi si nou. Exista o multime de atractii turistice in Constanta, precum faleza de la malul marii, Piata Ovidiu, Portul Turistic Tomis, Delfinariul, muzee, restaurante si cafenele.

Daca pana acum nu ai avut timp sa explorezi pe indelete acest oras, te invit sa descoperi prin intermediul acestui ghid cele mai populare locuri de vizitat in Constanta!

1. Piata Ovidiu

Piata Ovidiu

Piata Ovidiu se numara printre cele mai populare locuri de vizitat in Constanta. Este o zona pietonala, situata in centrul vechi al orasului, aproape de Portul Turistic Tomis.

In centrul pietei se afla statuia poetului roman Publius Ovidius Naso care a trait intre anii 43 i.Hr. si 17 d.Hr. Alias Ovidiu, de unde si numele pietei. Acesta a fost exilat la Tomis in anul 8 d.Hr. de catre imparatul Augustus.

Pe langa aceasta uimitoare statuie, Piata Ovidiu este marginita de cladiri istorice.

Este locul perfect pentru a admira arhitectura orasului sau pentru a te relaxa la una dintre multele terase si cafenele din zona.

Tot aici vei gasi alte atractii turistice din Constanta, precum Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Casa Damadian si Moscheea Carol I.

De asemenea, Piata Ovidiu gazduieste frecvent diverse festivaluri, concerte si alte evenimente culturale.

2. Muzeul National de Istorie si Arheologie

Muzeul National de Istorie si Arheologie

Daca tot esti in Piata Ovidiu, poate esti tentat sa vizitezi Muzeul National de Istorie si Arheologie.

Gazduit de o cladire grandioasa, acest muzeu iti va oferi o incursiune fascinanta in istoria si cultura regiunii Dobrogea.

Muzeul National de Istorie si Arheologie detine o colectie valoroasa de exponate antice, precum monede, bijuterii, vase, documente, sculpturi si vestigii arheologice. Cea mai impresionanta este statuia Sarpele Glykon, unica in lume.

Biletul de intrare la Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie include si o vizita la Edificiul Roman cu Mozaic.

Situat in imediata apropiere, aici se afla vestigii antice care dateaza din secolul al IV-lea si care au apartinut vechii cetati Tomis. 

3. Marea Moschee

Marea Moschee

Marea Moschee este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Constanta. A fost ctitorita de regele Carol I pe la inceputul secolului XX pentru comunitatea de musulmani din oras.

Cunoscut si ca Moscheea Carol I, acest edificiu este un monument istoric. Marea Moschee din Constanta impresioneaza prin maretia sa si arhitectura bizantina cu elemente romanesti.

Daca vrei, poti sa urci in minaretul sau inalt de 47 de metri. Dupa o urcare anevoioasa si obositoare, pe o scara interioara cu 140 de trepte, vei fi rasplatit sus cu o priveliste superba asupra orasului, portului si Marii Negre.

Interiorul moscheei este la fel de spectaculos, cu picturi murale si un covor oriental imens, vechi de mai bine de 200 de ani.

Acesta a a apartinut candva sultanului turc Abdul Hamid si a fost adus la Marea Moschee din Constanta in anul 1965 de la o moschee de pe insula Ada Kaleh.

Aceasta faimoasa insula era situata pe Dunare, in apropiere de Orsova. Era populata de o comunitate de turci si a fost inghitita de ape atunci cand s-a construit Hidrocentrala Portile de Fier I, unul dintre cele mai populare locuri de vizitat in Mehedinti.  

4. Bazilica „Sfantul Anton de Padova”

Bazilica Sfantul Anton de Padova

Bazilica „Sfantul Anton de Padova” este situata tot in centrul istoric, la doar 200 de metri distanta de Marea Moschee din Constanta.

Numita simplu Biserica Romano Catolica, este un edificiu impunator ce dateaza din anul 1938.

Bazilica „Sfantul Anton de Padova” este un monument istoric care se remarca prin exteriorul sau in stil romanic.

Este un edificiu colosal, construit din caramida rosie, avand ca model lacasurile de cult din zona de nord a Italiei.

5. Cazinoul

Cazinoul din Constanta

La cat este de cunoscut, probabil ca ar fi trebuit sa incep lista cu cele mai importante obiective turistice din Constanta cu Cazinoul.

Situat pe malul Marii Negre, acest colos monumental este o emblema a orasului.

Cazinoul din Constanta este o perla a arhitecturii Art Nouveau. Dateaza din anul 1910, din timpul domniei regelui Carol I. Odinioara, in perioada lui de glorie, aici poposeau turisti din toata Europa.

Dupa ce mult timp a fost lasa in paragina, in anul 2020 au inceput lucrarile pentru restaurarea si consolidarea Cazinoului din Constanta.

La momentul cand am vizitat noi Constanta si cand am scris acest ghid turistic, reparatiile nu au fost inca finalizate.

Cu toate acestea, Cazinoul din Constanta merita admirat, chiar si din exterior.

In jurul sau se afla o frumoasa promenada care se intinde de-a lungul Marii Negre si care iti ofera prilejul pentru o plimbare relaxanta.

6. Acvariul

Acvariul din Constanta

Vizavi de Cazino se afla Acvariul din Constanta. Desi este destul de mic, este un loc interesant de vizitat.

Acvariul din Constanta a fost inaugurat pe la mijlocul secolului XX, fiind al doilea acvariu de la noi din tara care a fost deschis publicului.

Detine numeroase specii de fauna si flora acvatica din Marea Neagra si Delta Dunarii. De asemenea, gazduieste si o sectie cu cateva specii de pesti exotici.

La momentul la care am scris acest ghid de calatorie, Acvariul din Constanta era inchis temporar pentru renovare.

7. Farul Genovez

Farul Genovez

Farul Genovez este situat la doar 150 de metri distanta de Cazino, pe faleza.

Este un reper istoric ce dateaza din perioada medievala si se numara pintre principalele obiective turistice din Constanta.

Actualul far a fost construit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pe fundatia unui vechi far genovez din secolul al XIV-lea. Si-a indeplinit rolul de ghidare a corabiilor care navigau pe mare pana pe la inceputul secolului al XX-lea.

Incepand din anul 2020,  dupa mai bine de un secol, Farul Genovez lumineaza din nou, insa de aceasta data doar in scop decorativ.   

8. Portul Turistic Tomis

Portul Turistic Tomis

Daca continui plimbarea de-a lungul Marii Negre, in doar 10 minute ajungi in Portul Turistic Tomis. Zona este fermecatoare si se numara printre cele mai frumoase locuri de vizitat in Constanta.

Portul Turistic Tomis ofera o gama variata de activitati de agrement. Poti sa te plimbi pe faleza, sa admiri marea si tot felul de ambarcatiuni interesante care sunt ancorate in port.

De asemenea, poti sa iei masa la una dintre terasele amenajate aici.

Atractia principala este plimbarea in largul marii cu vaporasul si daca ai noroc poti chiar sa vezi delfini.

9. Delfinariul

Delfinariul

O vizita la Delfinariu este fara indoiala una dintre cele mai populare atractii turistice din Constanta. Este situat in partea de nord a orasului, in apropiere de statiunea Mamaia.

Delfinariul din Constanta face parte din Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, impreuna cu Planetariul, Observatorul Astronomic si o Microrezervatie.

Toate se afla in aceeasi zona si creaza un loc de agrement ideal pentru intreaga familie.

Delfinariul din Constanta a fost inaugurat in anii 70 si este singurul de acest gen din tara.

Principala atractie o reprezinta spectacolele cu delfini si lei de mare. In acest moment, Delfinariul gazduieste sase delfini, doi ai nostri si patru adusi temporar din Ucraina.

Dupa Delfinariu iti recomand sa vizitezi Microrezervatia din apropiere. Situata intr-o locatie superba, aici vei putea admira cateva specii de pasari si animale.

Intreaga zona este o incantare atat pentru copii, cat si pentru adulti.

10. Planetariul

Planetariul

Tot in incinta Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii mai poti sa vizitezi Planetariul. Acest loc inedit iti ofera ocazia sa descoperi tainele Universului.

Planetariul din Constanta a fost infiintat in jurul anilor 70. Este dotat cu o bolta imensa pe care sunt prezentate proiectii care te vor purta intr-o calatorie printre stele si galaxii.

Planetariul din Constanta ofera o serie de programe tematice, cum ar fi proiectii ale filmelor despre spatiu, prezentari despre constelatii, planete si alte fenomene astronomice.

11. Muzeul de Arta

Muzeul de Arta

Muzeul de Arta merita un loc pe lista cu obiective turistice din Constanta. Este de-a dreptul impresionant si detine o colectie valoroasa de opere de arta romaneasca.

In cadrul Muzeului de Arta din Constanta sunt expuse picturi si sculpturi ale unor artisti romani celebri.

Aici poti sa admiri lucrari realizate de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Theodor Aman, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Ion Jalea, Oscar Han si multi altii.

De asemenea, Muzeul de Arta din Constanta gazduieste frecvent expozitii temporare si evenimente culturale interesante.

12. Muzeul de Sculptura „Ion Jalea”

Muzeul de Sculptura „Ion Jalea”

Ar fi interesant sa vizitezi si Muzeul de Sculptura „Ion Jalea”, o sectie a Muzeului de Arta. Il gasesti in apropiere de Cazino, chiar la intrarea catre promenada de pe malul marii.

Muzeul de Sculptura „Ion Jalea” este gazduit de o cladire istorica construita la inceputul secolului XX. A fost infiintat in anul 1968 si este singurul muzeu de la noi din tara dedicat in totalitate sculpturii. 

Muzeul detine peste 200 de lucrari donate de marele sculptor roman Ion Jalea.

Desi si-a pierdut bratul stang pe front, in timpul Primului Razboi Mondial, pasiunea si talentul sau l-au determinat sa sculpteze intreaga viata folosindu-se doar de un singur brat.  

Pe langa sculpturile din cadrul Muzeului din Constanta, lucrari realizate de Ion Jalea mai poti fi vazut in multe locuri de vizitat in Bucuresti, precum in Parcul Herastrau, Parcul Cismigiu, Piata Universitatii si Gara de Nord.

De asemenea, mai sunt expuse cateva statui in Suceava, Campulung si Focsani. 

13. Parcul Arheologic

Parcul Arheologic

Parcul Arheologic este una dintre principalele atractii turistice din Constanta. Situat in centrul orasului, langa sediul Primariei, acest parc este un muzeu de istorie in aer liber.

Parcul Arheologic este o zona inconjurata de verdeata si frumos amenajata.

Aici se afla ruinele Zidului de Incinta al vechii cetati Tomis, descoperit in urma sapaturilor arheologice desfasurate in jurul anului 1960.

De altfel, intr-o plimbare relaxanta prin parc vei avea posibilitatea sa descoperi mai multe despre istoria acestui oras ce dateaza inca din Antichitate.

14. Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane

Muzeul Marinei Romane a fost deschis publicului in anul 1969 si este singurul muzeu de acest gen de la noi din tara.

Acest lucru il plaseaza printre cele mai interesante obiective turistice din Constanta.

Muzeul Marinei Romane prezinta inceputurile si evolutia navigatiei inca din Antichitate. Prin intermediul exponatelor vei afla si descoperi mai multe despre istoria marinei romane militare si civile.

In cadrul Muzeului Marinei Romane vei vedea uniforme ale marinei, machete ale unor nave vechi, harti, instrumente de navigatie, faruri si multe alte echipamente navale.

In curtea muzeului sunt expuse tunuri, motoare de nave, torpile, elici, ancore, inclusiv nave vechi.

15. Stradela Vantului

Stradela Vantului

Stradela Vantului este cea mai ingusta strada din Constanta si a doua din Romania. Locul unu este ocupat de faimoasa Strada Sforii, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Brasov.

Stradela Vantului este situata in centrul vechi al orasului Constanta, in apropiere de Piata Ovidiu si Portul Turistic Tomis.

Cu o latime de doar doi metri, este atat de ingusta, incat pare mai degraba un coridor intre case si nicidecum o strada.

Marginita de cladiri istorice, Stradela Vantului are un aspect medieval.

Desi trebuia sa fie unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Constanta, farmecul strazi este stirbit de aspectul neglijent al caselor din jur.

16. Plaja Modern

Plaja Modern

Daca ai planuit sa stai o zi la soare pe malul Marii Negre, atunci Plaja Modern poate sa fie locul ideal. Situata in apropiere de centrul vechi si Portul Turistic Tomis, este cea mai populara plaja din Constanta.

Pentru a ajunge pe Plaja Modern va trebui sa cobori mai multe trepte, dar zic eu ca merita efortul. Plaja este cunoscuta pentru nisipul fin, apa linistita, nu foarte adanca si limpede.

De asemenea, este o plaja spatioasa, potrivita pentru relaxare. Daca vrei poti sa inchiriezi sezlong si umbrela, dar exista si zone unde poti sa te asezi pe prosop.

In apropiere, vei gasi si restaurante unde poti sa iei masa.

17. Mamaia

Mamaia

Pe timpul verii, statiunea Mamaia este una dintre cele mai populare atractii turistice din Romania. Situata pe o fasie ingusta de pamant intre Marea Neagra si lacul Siutghiol, statiunea apartine de municipiul Constanta.

Mamaia este frecventata pentru plajele sale si varietatea de activitati de agrement. Statiunea ofera numeroase optiuni de cazare, restaurante, baruri, cluburi si o viata de noapte activa.

Magazine, locuri de promenada, plimbari cu vaporasul, sportul acvatice, exista cate ceva pentru toate gusturile.

Daca te-ai plictisit de plajele de pe malul marii, poti sa petreci o zi distractiva in Parcul Aqua Magic.

Situat la intrarea in statiune, cum vii dinspre Constanta, acest parc acvatic dispune de tobogane, bazine, restaurante si multe alte activitati pentru toate varstele.

De asemenea, nu poti sa vii in Mamaia fara sa te plimbi cu Telegondola. Practic vei strabate statiunea de la o inaltime de aproximativ 50 de metri, de unde vei avea parte de privelisti panoramice de neuitat.


Cu siguranta sunt mult mai multe obiective turistice in Constanta, dar acestea sunt cele mai reprezentative.

Majoritatea sunt situate in centrul istoric al orasului si poti sa ajungi la ele intr-o plimbare relaxanta pe jos.

Constanta este un oras care ofera cate putin din toate: istorie, arta, divertisment, parcuri, briza marii, plaje frumoase si momente de relaxare.

Fie ca vii special ca sa il descoperi sau faci doar un popas aici, sigur vei gasi locuri de vizitat in Constanta pe gustul tau!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *