• Meniu
  • Meniu
Cand sa mergi in Sri Lanka

Cand sa mergi in Sri Lanka

Sri Lanka este o destinatie ce poate fi vizitata in orice perioada a anului. Pentru a alege cea mai buna perioada cand sa mergi in Sri Lanka trebuie sa ai in vedere regiunea pe care vrei sa o vizitezi si scopul calatoriei.

Sri Lanka este o insula tropicala situata in Oceanul Indian in partea de sud a Indiei. Desi ocolita pe nedrept de turisti pana de curand, Sri Lanka este inconjurata de plaje fermecatoare, cu nisip auriu, palmieri si activitati nautice.

Centrul insulei dispune de un vast patrimoniu cultural recunoscut de UNESCO. Orase vechi, temple budiste, paduri tropicale, safari printre elefanti sau terasele de ceai sunt doar cateva dintre atractiile turistice pe care le ofera Sri Lanka.  

Daca vrei sa te bucuri de toate aceste oportunitati, trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte pentru a planifica cand sa mergi in Sri Lanka. Gasesti mai jos toate informatiile necesare care te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie!

Cand sa mergi in Sri Lanka

Cand e bine sa mergi in Sri Lanka

Sri Lanka are un climat tropical cu temperaturi care se mentin constante si caldurose pe tot parcursul anului. Vremea pe insula variza de la o regiune la alta, fiind influentata de prezenta a doi musoni care aduc ploi.

Musonul de sud-vest isi face simtita prezenta din mai pana in septembrie, in timp ce musonul de nord-est sufla din noiembrie pana in martie. Frecventa precipitatiilor este un aspect de luat in calcul pentru a alege cea mai buna perioada cand sa mergi in Sri Lanka.

Vestea buna este ca vei gasi oricand o zona pe insula unde vremea este buna, spre deosebire de perioada ideala cand sa calatoresti in Bali sau alte insule din Asia unde clima este favorabila doar cateva luni pe an.

Desi temperaturile se mentin placute, s-ar putea ca ploile sa iti dea planurile peste cap. Asa ca, pentru a alege cel mai bun moment cand e bine sa mergi in Sri Lanka, este important sa stii cum arata vremea in fiecare luna a anului.  

Ianuarie

In general, in luna ianuarie vremea este calda si uscata, insa difera in functie de regiuni. Pe timpul zilei, temperaturile pot urca pana la 32°C si scad odata cu cresterea in altitudine unde pot ajunge pana la 25°C. 

Luna ianuarie poate fi un moment bun cand sa mergi in Sri Lanka pe costele de vest si de sud ale insulei. Te poti bucura de vreme calduroasa si de plajele din Negombo, Colombo, Panadura, Bentota, Galle, Matara, Tangalle, etc.

De altfel, ianuarie poate fi o luna potrivita pentru a vizita obiectivele turistice din zonele din centrul tarii. Vremea este destul de buna in Anuradhapura, Kandy, Ella, Parcul National Udawalawe, Nuwara Eliya, Polonnaruwa, Dambulla, Haputale, etc.

In schimb, evita sa mergi in Sri Lanka pe costa de est care este inca guvernata de musonul de nord-este, iar precipitatiile sunt destul de frecvente.

Februarie

In luna februarie, vremea este buna in Sri Lanka, fiind asemanatoare cu cea din ianuarie. Temperaturile mai cresc usor, atingand maxime de pana la 33 °C in unele zone.

Precipitatiile sunt reduse pe costa de vest, sud si in centrul insulei. Asa ca, luna februarie poate fi o perioada potrivita cand e bine sa mergi in Sri Lanka in aceste zone.

Desi precipitatiile incep sa se mai reduca, se recomanda sa eviti in continuare sa mergi in Sri Lanka pe coasta de est si de nord.

Martie

Vremea in luna martie este buna pe intreg teritoriul in Sri Lanka.  Zonele de pe coasta de vest si de sud a insulei se bucura in continuare de vreme insorita cu temperaturi de pana la 32°C.

Este inca o perioada buna pentru a te relaxa la soare pe aceste plaje, desi spre sfarsitul lunii precipitatiile pot sa creasca.

In luna martie, vremea se mai incalzeste in regiunile centrale, iar in zonele cu altitudini inalte temperaturile pot urca pana la 28°C. Pe coasta de est a insulei, sezonul musonic este aproape de final. Asa ca, vremea se mai incalzeste, iar precipitatiile incep sa se mai reduca.

Aprilie

Aprilie este poate cea mai calduroasa luna din an. Temperaturile se mentin ridicate pe intrega insula, iar in Anuradhapura, Dambulla si alte zone din Triunghiul Cultural cresc pana la 35 °C.

Pe costa de vest si de sud, dar mai ales in zonele centrale, precipitatiile incep sa creasca.

Cu toate acestea, vremea este inca tolerabila in aceste regiuni, mai ales la inceputul lunii. Evita totusi zonele muntoase, deoarece vremea poate fi destul de rea.

In schimb, vreme devine din ce in ce mai buna pe coasta de est si de nord a insulei.

Mai

Vremea se mentine calduroasa cu temperaturi de peste 30 °C in majoritatea zonelor si in aceasta luna. Cu toate acestea, pe costa de vest si de sud este inceputul sezonului umed.

Musonul de sud-vest aduce ploi frecvente si de scurta durata in aceste zone. In zonele muntoase vremea este in continuare destul de rea in aceasta parte a insulei.

In schimb, luna Mai este prioada  cand e bine sa mergi in Sri Lanka pe costa de est si de nord. Te poti bucura de zile insorite si vreme buna in zone precum Akkaraipattu, Batticaloa, Arugam Bay, Hambantota, etc.

Iunie

In luna iunie vremea este in continuare destul de rea pe costa de vest si de sud a insulei. Temperaturile mai scad usor, iar nivelul de precipitatii creste in aceste regiuni.

In zonele muntoase este putin mai racoare, insa vremea devine mai tolerabila.

Desi temperaturile sunt mai ridicate, aceasta perioada poate fi potrivita pentru un sejur in Anuradhapura, Dambulla si celelalte zone din Triunghiul Cultural.

De altfel, te poti relaxa pe plajele insorite de pe costa de est a insulei.

Iulie

In general, vremea in luna iulie este asemanatoare cu cea din iunie. Desi se mai imbunatateste putin in unele zone precum Galle, Ambalangoda, Hikkaduwa, se mentine in continuare destul de rea pe costa de vest si de sud.

Pe coasta de est te poti bucura de zile insorite si vreme calda, cu temperaturi ce ajung pana la 33°C pe parcursul zilei.

August

August nu este o luna recomandata cand sa mergi in Thailanda sau alte destinatii exotice din Asia. In schimb, Sri Lanka poate fi o optiune pentru vacanta in aceasta perioada.

Te poti relaxa la plaja pe coasta de est unde vreme se mentine calda si insorita sau poti sa vizitezi zona centrala a insulei.

Evita coasta de vest si de sud unde precipitatiile sunt in continuare destul de frecvente. Daca vrei sa vizitezi zonele mai inalte trebuie sa stii ca vremea este inca racoroasa, dar tolerabila.

Septembrie

Luna Septembrie aduce vreme buna in Sri Lanka. In zonele muntoase se incalzeste usor, insa vremea ramane instabila.

Fiind ultima luna a sezonului ploios pe costa de vest si sud, vremea se imbunatateste usor. Cu toate acestea, nivelul de precipitatii este in continuare ridicat.

Vremea se mentine buna pe costa de est si de nord care ofera ultimele zilele calduroase si insorite din an.

Octombrie

Octombrie nu este cea mai buna perioada cand sa mergi in Sri Lanka. Precipitatiile isi fac aparitia pe intreg teritoriul insulei, fiind cea mai ploioasa luna din an.

Pe coasta de vest si de sud este prima luna din sezonul uscat, insa ploile sunt in continuare frecvente, mai ales in prima parte a lunii.

De altfel, vremea se inrautateste pe coasta de est si de nord. Avand in vedere ca se aproprie sezonul musonic, precipitatiile incep sa creasca in aceste regiuni.

Noiembrie

In luna Noiembrie vremea este tolerabila, insa in continuare nepotrivita pentru o vacanta reusita. Nivelul de precipitatii este ridicat in zonele din centrul tarii.

Vremea de pe costa de est si de nord este influentata de prezenta musonului care aduce ploi tot mai frecvente in aceste zone.

Avand in vedere ca sezonul umed a trecut, soarele incepe sa isi faca aparitia pe coasta de vest si de sud. Cu toate acestea, isi mai fac aparitia cateva adverse pe parcursul zilei care se reduc spre sfarsitul lunii.

Decembrie

In decembrie vremea se imbunatateste pe costa de vest si de sud a insulei. Desi mai sunt asteptate ploi scurte, decembrie marcheaza inceputul sezonului turistic pentru aceste regiuni.

Chiar daca nu este cea mai buna vreme pentru plaja, poti profita de numarul mai mic de turisti. De altfel, poti sa vizitezi zonele centrale ale tarii unde vremea este buna.

Evita costa de est si de nord  unde se simte prezenta musonului care aduce un nivel crescut de precipitatii.

Concluzie – cand e bine sa mergi in Sri Lanka

Concluzie - cand e bine sa mergi in Sri Lanka

Ca o concluzie la tot ce am spus mai sus, cea mai buna perioada cand sa mergi in Sri Lanka depinde le zona de pe insula pe care vrei sa o vizitezi.

Daca intentionezi sa mergi in Sri Lanka pentru plajele de pe coasta de vest si de sud cea mai buna perioada este din luna decembrie pana in luna martie.

In schimb, daca vrei sa iti programezi o vacanta intr-una dintre zonele de pe coasta de est si de nord a insulei cea mai buna perioada este din luna aprilie pana in septembrie.

Daca vrei sa vizitezi centrul insulei, cea mai buna perioada sunt lunile ianuarie si februarie. Atunci vremea este cea mai buna pentru a te bucura la maxim de toate obiectivele turistice si atractiile pe care ti le ofera orasul Anuradhapura, Dambulla, Kandy si celelalte regiuni din Triunghiul Cultural.

Tot ianuarie si februarie sunt lunile cele mai recomandate pentru a-ti programa o calatorie in zonele cu altitudine ridicata ale insulei.

Inainte de a stabili cand sa mergi in Sri Lanka iti reamintesc ca luna octombrie nu este recomandata. Vremea este instabila, iar ploile sunt abundente pe intreg teritoriul insulei.

De asemenea, ar fi bine sa eviti sa iti programezi calatoria in luna noiembrie cand nivelul de precipitatii este inca ridicat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *