Pentru multi turisti orasul Bistrita nu pare deloc ofertant in ceea ce priveste atractiile turistice. Totusi, este bine de stiut ca exista numeroase locuri de vizitat in Bistrita.
Bistrita este municipiul de resedinta al judetului Bistrita-Nasaud si cel mai mare oras din judet. Daca te pasioneaza istoria, trebuie sa stii ca este un oras incarcat de istorie.
Aici s-au perindat de-a lungul vremii numerosi colonisti, cunoscuti ulterior sub numele de sasi. Acestia au fost de un real folos si au lasat o imensa mostenire culturala, dar si financiara orasului.
De acestia se leaga, pana in prezent, cele mai importante locuri de vizitat din Bistrita despre care iti voi vorbi in acest articol. Citindu-l, poate te vei convinge ca si in acest oras mic, din nord-estul Podisului Transilvaniei, vei gasi obiective turistice interesante.
1. Biserica Evanghelica

Unul dintre principalele locuri de vititat din Bistrita este Biserica Evanghelica. Despre Biserica Evanghelica din centrul Bistritei se poate spune ca a fost construita in mai multe etape.
Primul lacas de cult a fost construit de catre colonistii sasi, in jurul anilor 1300. Pe fundatiile acestuia s-a construit actuala Biserica Evanghelica.
Totusi, daca mergem pe urmele istoriei, aflam ca in a doua jumatate a secolului XIV biserica saseasca a fost reconstruita in stil romanic. Apoi, pe la mijlocul secolului XVI, biserica s-a facut in stil gotic.
Atunci a fost construit si un turn cu rol de supraveghere a orasului. Accesul in turn se facea pe o scara ingusta, in forma de spirala, care poate fi utilizata si astazi pentru a ajunge in varful turnului.
In anul 1857, in timpul incendiului care a distrus orasul Bistrita aproape in totalitate, a fost distrus si turnul bisericii.
A fost reconstruit pana in anul 1926, in stil renascentist, prilej cu care in interiorul lui s-a instalat un ceas. In prezent acesta se afla in perfecta stare de functionare, indicand ora exacta, printr-un sunet puternic.
In anul 2008, un alt incendiu a distrus aproape in totalitate turnul Bisericii Evanghelice. In acel moment se faceau lucrari de reconditionare a turnului si accesul muncitorilor se facea pe schele din lemn. Acestea au intensificat incendiul, facand ca focul sa ajunga cu usurinta in varful turnului.
Controversatul turn al Bisericii Evanghelice are 75 de metri si este cel mai inalt turn medieval din tara. Se spune ca in timpul constructiei Bisericii Evanghelice din Sibiu, mai multi constructori au venit la Bistrita pentru a masura lungimea turnului.
Acestia intentionau sa construiasca un turn mai inalt decat cel al Bisericii Evanghelice din Bistrita. Planurile lor au fost distruse de bistriteni, care, ospitalieri fiind, le-au oferit sibienilor celebra tuica bistriteana.
Au profitat de ocazie si au taiat din sfoara cu care au masurat turnul Bisericii Evanghelice din Bistrita, astfel ca acesta a ramas cel mai inalt din tara.
De asemenea, Biserica Evanghelica din Bistrita este singura biserica din Romania care este dotata cu un lift pentru turistii care vor sa urce in turnul bisericii.
Din varful acestuia, te vei putea bucura de o superba priveliste asupra intregului oras, fiind una dintre cele mai frumoase atractii turistice din Bistrita.
2. Sirul Sugalete

De o importanta majora printre obiectivele turistice din Bistrita este Sirul Sugalete. Acesta reprezinta un complex alcatuit din 13 case vechi, cu arcade, sprijinite de 21 de stalpi.
Casele au fost construite intre 1480-1550, sunt lipite una de cealalta si au fost primele case cu etaj din Bistrita. Se spune despre acestea ca au reprezentat la acea vreme unul dintre cele mai lungi ansambluri medievale din Europa de Est.
Constructia acestui complex s-a facut in stil renascentist, cu elemente gotice. Scopul complexului era strict comercial. Negustorii si mestesugarii isi puteau vinde aici produsele.
Tot de Sirul Sugalete se leaga si breslele care au aparut in oras, dupa ce a fost declarat „oras liber regal”. Initial, s-au format 13 astfel de bresle, numarul lor ajungand pana la 29.
Altfel spus, exista breasla aurarilor, funarilor, macelarilor, fierarilor, dogarilor, rotarilor etc. Ei au reusit sa fortifice orasul, construind ziduri inalte de piatra, de pana la 10 metri.
Intre strazile care porneau din Piata Centrala si zidurile cetatii, s-au construit strazi inguste, pietonale, de tipul unor scurtaturi.
Acestea purtau numele breslelor, dar in prezent se numesc pasaje. In tot orasul exista 22 de astfel de pasaje, Bistrita fiind orasul din Transilvania cu cele mai multe pasaje pietonale.
3. Palatul Culturii

Impozanta cladire a Centrului Municipal pentru Cultura George Cosbuc s-a numarat mereu printre cele mai importante obiective turistice din Bistrita.
In prezent se bucura de o popularitate si mai mare, pentru ca a fost reabilitata si a primit o infatisare complet noua din 2018.
Cladirea a fost construita dupa planurile unui arhitect vienez, cu scopul de a fi sediul Asociatiei Meseriasilor Sasi din Bistrita.
Denumirea germana este Bistritzer Gewerbeverein, nume pe care il avea cel mai select restaurant din oras al acelor vremuri. Liviu Rebreanu aminteste de acesta in romanul „Ion”, a carei actiune se petrece pe meleaguri bistritene.
Palatul Culturii este denumirea prescurtata a Centrului Municipal pentru Cultura George Cosbuc. In trecut, s-a mai numit „Casa Asociatiei Mesterilor din Bistrita” sau „Casa Reuniunii Mesterilor din Bistrita”.
In apropiere de „Casa Reuniunii Mesterilor din Bistrita” au inceput sa functioneze asa-numitele „scoli duminicale”. In cadrul acestora ucenicii invatau sa citeasca, sa scrie, sa socoteasca, dar si istoria si geografia patriei.
Revenind la denumirile Palatului Culturii, trebuie mentionat faptul ca pana in 1952 acesta s-a numit Caminul Cultural George Cosbuc, apoi Casa Raionala de Cultura George Cosbuc.
In prezent, Palatul Culturii gazduieste o serie de evenimente, spectacole si concerte, lansari de carte sau reprezentatii de teatru.
4. Turnul Dogarilor

Vechea cetate Bistrita avea in trecut 18 turnuri. Toate erau asemanatoare ca infatisare si erau construite dupa o arhitectura militara gotica. Rolul lor era de a intari incinta orasului, fiind locurile perfecte de supravehgere.
Dintre toate cele 18 turnuri care au existat, a mai ramas doar unul singur, cunoscut sub numele de Turnul Dogarilor.
Acesta are o inaltime de 25 de metri si constructia in sine este una rectangulara, din piatra. Spatiul interior are doua zone, delimitate printr-un perete despartitor.
Turnul Dogarilor are trei nivele. Nivelele doi si trei sunt compartimentate in incaperi si au ferestre mici, dreptunghiulare. Partea inferioara este necompartimentata si era utilizata ca magazie.
Cel mai important aspect al acestei parti din turn este ca, printr-un tunel subteran, se asigura in trecut legatura cu Abatia Benedictinilor. Tunelul continua spre Biserica Evanghelica si pe dealul fostei cetati din apropierea orasului.
In prezent, Turnul Dogarilor se gaseste pe lista cu locuri de vizitat din Bistrita, fiind foarte cautat printre fotografi. Poarta masiva, frumos sculptata, reprezinta un atuu al fotografiilor reusite, atat pentru turisti, cat si pentru localnici.
5. Complexul Muzeal Bistrita–Nasaud

Cladirea actualului Complex Muzeal al judetului Bistrita-Nasaud a fost construita in timpul imparatesei Maria Tereza.
In acele vremuri, Bistrita era o fortareata importanta, astfel ca habsburgii au infiintat garnizoane de graniceri. Cladirea muzeului a avut rol de cazarma a armatei austriece.
De atunci si pana in prezent structura cladirii a ramas aceeasi. Mai exact, aceasta are doua etaje si este in forma de U. In ultimii ani cladirea a fost reabilitata, in prezent reprezentand una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Bistrita.
In cadrul Muzeului Judetean se regasesc urmatoarele colectii si sectii: etnografie – arta populara, arta plastica, stiintele naturii, colectia de istorie, geologie, arheologie si gravura.
Este interesant de stiut ca la sectia arheologie vei gasi piese din Epoca Bronzului. De asemenea, vei putea admira un impresionant tezaur monetar gasit in Sieu-Odorhei, localitate aflata in apropiere de Bistrita.
Colectia de etnografie cuprinde unelte, costume populare, o biserica de lemn si chiar o casa taraneasca, reprezentativa localitatii Sant.
Colectia de geologie cuprinde flori de mina, colectii de petrografie, paleontologie si micropaleontologie. Unele colectii sunt prezentate pe panouri cu limbaj braille.
6. Sinagoga

Pe langa sasi, cei care si-au pus amprenta asupra orasului, in Bistrita au trait si multi evrei. Acestia au format o frumoasa comunitate, motiv pentru care si-au construit, in 1856, propria sinagoga.
Numarul evreilor din Bistrita reprezenta in 1930 peste 15% din populatia orasului. Totusi, in 1944, cand au fost deportati in lagarele naziste de exterminare, Sinagoga s-a transformat intr-o cladire parasita, devenind aproape o ruina. La acest fenomen a dus si emigrarea masiva a evreilor spre SUA in timpul perioadei ceausiste.
In prezent, Sinagoga deserveste ca sala de spectacole de muzica clasica si de teatru. De asemenea, aici se organizeaza Festivalul Anual de Film.
Balconul Sinagogii este locul in care se desfasoara frecvent expozitii de pictura, fotografie sau sculptura. Aceste evenimente fac ca Sinagoga sa se numere printre locurile de vizitat din Bistrita.
Evenimentele mentionate pot fi organizate la Sinagoga, deoarece aceasta a fost reabilitata in cadrul programului „Cultura 2000”.
Acest program, finantat de Comisia Europeana, dar si prin intermediul unor fonduri de la Ambasada SUA si din mijloace locale proprii, au transformat vechea cladire, facand-o sa fie demna de a sustine astfel de evenimente.
7. Centrul vechi

In centrul vechi din Bistrita, zona pietonala in prezent, casele inca se mai pastreaza in stilul arhitectural medieval de altadata. Fiecare cladire pare sa spuna o poveste unica, diferita de fiecare data, pe care o poti afla de la localnici.
La parterele majoritatii cladirilor se gasesc restaurante, terase si magazine cochete. Acestea ofera viata si culoare orasului si se numara printre atractiile turistice din Bistrita.
Centrul vechi se invecineaza de Parcul Municipal Regele Mihai I. De fapt aceste doua obiective turistice din Bistrita sunt despartite de cateva dintre pasajele pietonale care in trecut aveau denumiri de bresle.
Localnicii considera ca Parcul Municipal Regele Mihai I este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bistrita. Asa ca nu poti ajunge la Bistrita fara sa il vizitezi. La ambele intrari ale parcului vei gasi cate un loc de joaca pentru copii.
De-a lungul sau este strabatut de alei, iar din loc in loc te poti odihni pe bancile plasate strategic pentru a te opri sa privesti peisajul si obiectivele turistice din jur. Este vorba de Centrul Cultural pentru Cultura George Cosbuc, Turnul Dogarilor sau Stadionul Jean Padureanu.
In centrul parcului iti va incanta privirea un lac cu pestisori colorati, un foisor si un labirint vegetal.
8. Casa Memoriala Andrei Muresanu

Putini sunt cei care stiu ca cel care a scris versurile Imnului National, Andrei Muresanu, a copilarit la Bistrita. Aici, pe strada care in prezent ii poarta numele, se gaseste Casa Memoriala Andrei Muresanu, casa in care a locuit marele poet, impreuna cu bunicii materni.
Cladirea a fost construita la inceputul secolului XIX, insa marele incendiu din 1857 a distrus-o. Reconstruita de catre autoritati intre anii 1983-1984, Casa Memoriala Andrei Muresanu isi pastreaza pana astazi stilul traditional, in ciuda trecerii timpului.
In prezent, in Casa Memoriala Andrei Muresanu se gaseste o Filiala a Bibliotecii Judetene pentru Copii si Tineret. De asemenea, in casa se pastreaza o serie de scrisori, acte oficiale, carti si publicatii ale poetului.
Se stie ca Andrei Muresanu a fost un important lider al Revolutie de la 1848. Iubitorii de istorie vor gasi in Casa Memoriala Andrei Muresanu o expozitie a Revolutiei Pasoptiste.
9. Padurea Schullerwald

Un alt obiectiv turistic din Bistrita este Padurea Schullerwald. Aceasta s-a transformat intre anii 2012-2014 dintr-o simpla padure, intr-o padure-parc.
In urma lucrarilor realizate aici, in cadrul unui proiect implementat de autoritatile locale, padurea a devenit un loc de recreere, de agrement si chiar turistic.
Periodic in Padurea Schullerwald se organizeaza diverse competitii, intreceri, concursuri sportive si jocuri. Pe un platou, aproape de intrarea in padure, este amplasata o scena unde au loc concerte ale unor trupe si artisti locali.
In Padurea Schullerwald vei gasi terenuri de sport, alei cu banci, trasee, un circuit de skateboard si role, perete pentru catarari, spatii pentru tiroliana si tenis de masa. Nu lipsesc nici locurile de joaca pentru copii, inclusiv unele destinate persoanelor cu dizabilitati.
Dupa atatea activitati sportive, vizitatorii au locuri special amenajate pentru picnic, cu mese si banci.
Este important de mentionat faptul ca exista numeroase locuri de parcare, dar si ca accesul este gratuit la oricare dintre obiective.
10. Casa Argintarului

Unul dintre locurile de vizitat din Bistrita este Casa Argintarului. Aceasta se gaseste in apropiere de Biserica Evanghelica si de complexul Sugalete. Casa Argintarului a fost construita in secolul XVI, iar in prezent adaposteste Liceul de Arte.
Se pare ca arhitectul elvetian Petrus Italus este cel care a construit casa, in stilul Renasterii. A fost proprietatea unui fost mare mester bijutier, de aici rezultand si numele, Casa Argintarului.
Apropo de numele dat casei, unii istorici ai locului sustin ca provine de la o sculptura care reprezinta doua potire. Acestea erau pe vremea breslelor simbolul breslei aurarilor.
11. Lacul Colibita

Daca tot te afli la Bistrita, merita sa parcurgi inca aproximativ 30 de kilometri pentru a vedea ceea ce turistii au numit „Marea de la munte”, adica Lacul Colibita.
Aflat in localitatea Colibita, lacul cu acelasi nume este unul de acumulare, format in anii 70. Pozitionat la poalele muntilor Calimani, Lacul Colibita atrage an de an din ce in ce mai multi turisti din toate zonele tarii si nu numai.
Exista numeroase legende infricosatoare cu privire la acest lac. Cea mai des auzita de la localnici dezvaluie faptul ca in urma cu sute de ani, satul se intindea pe actuala suprafata a lacului.
Se pare ca lacul ar fi inundat vatra satului, iar in prezent la fundul lui se mai pot vedea ramasite ale acestuia, inclusiv turnul bisericii.
Chiar si cu aceasta intamplare auzita la tot pasul, locul nu duce lipsa de turisti. Indiferent de perioada anului, turistii aleg sa viziteze Lacul Colibita, mai ales ca de-a lungul lui au la dispozitie pensiuni, hoteluri si case de vacanta.
Nu sunt multe activitatile pe care le poti desfasura la Colibita, insa o plimbare pe lac cu hidrobicicleta sigur te-ar incanta. De asemenea, mai poti pescui, inota si poti face drumetii si excursii montane.
Indiferent cum ai alege sa iti petreci timpul atunci cand vizitezi Lacul Colibita, nu uita ca aerul de aici are proprietati curative, fiindca extrem de curat.
Giovanni Botero, un preot italian, declara in 1564 ca Sibiul este cel mai mare oras din Transilvania, Clujul cel mai populat, iar Bistrita cel mai frumos.
Poposind in Bistrita te vor suprinde istoria si arhitectura locala, care te vor face sa te imaginezi intr-un loc cu domnite si cavaleri.
Daca ajungi la Bistrita, iti recomand sa iei orasul la pas, vizitand pe rand fiecare obiectiv turistic. O plimbare prin Bistrita ti se va parea o intoarcere in orasul medieval prosper de altadata.
Vei intalni povesti interesante despre cat de important si cochet era acest burg in trecut.
Lasa un comentariu