Bucovina este o regiune fascinanta, plina de traditii autentice si peisaje uimitoare. Cele mai populare locuri de vizitat in Bucovina sunt faimoasele biserici pictate care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Partea de sud a Bucovinei se intinde pe teritoriul judetului Suceava. O zona de o frumusete aparte, cu o istorie bogata si un relief montan variat care o plaseaza printre cele mai captivante locuri de vizitat din Romania.
Bucovina ofera o multime de locuri atractive. Manastiri medievale, muzee, sate pitoresti, privelisti incantatoare, relief carstic, rezervatii naturale, statiuni balneare, trasee montane, zone de escalada, partii de schi, pe toate le gasesti aici.
Fie ca vii sa vizitezi manastirile, sa explorezi natura, traditiile si gastronomia, vei avea parte de experiente memorabile si inedite. Iata care sunt cele mai reprezentative obiective turistice din Bucovina!
1. Manastirea Putna
Amplasata in Obcinele Bucovinei, Putna este o localitate pitoresca care se afla in apropiere de Radauti, in judetul Suceava.
Pe aceste meleaguri, cu sute de ani in urma, domnitorul Stefan cel Mare a ales sa ridice o manastire cu hramul „Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu”.
Constructia Manstirii Putna a inceput in anul 1466 si a fost sfiintita in anul 1470 in cadrul unei ceremonii la care a participat insusi Stefan cel Mare impreuna cu familia sa.
Manastirea a fost mereu frecventata de ctitorul sau unde a si fost inmormantat atunci cand a trecut in nefiinta.
Din vremea lui Stefan cel Mare si pana a capatat forma actuala, Manastirea Putna a mai fost reconstruita.
Astazi, acest lacas de cult crestin ortodox este un monument istoric, inclus in traseul de pelerinaj Via Mariae (Calea Mariei) ceea ce il plaseaza printre cele mai populare locuri de vizitat in Bucovina.
Aflat la festivitatea de aniversare a patru secole de la sfintirea manastirii, Mihai Eminescu isi exprima dorinta ca Putna sa devina un Ierusalim al neamului romanesc.
Daca ar fi sa judecam dupa rolul sau spiritual si cat de vizitata este manastirea, am putea sa spunem ca dorinta marelui poet a fost indeplinita.
2. Manastirea Sucevita
Continuand calatoria prin Obcinele Bucovinei, printre dealuri acoperite cu paduri de fag si pasuni, vei ajunge la Sucevita.
In acest peisaj de poveste se afla o veche biserica pictata predominant in culoarea verde.
Biserica Manastirii Sucevita are hramul „Invierea Domnului” si este inclusa in patrimoniului mondial UNESCO.
Dateaza dintre anii 1583-1586, fiind ctitorita de familia de boieri moldoveni a Movilestilor.
Din aceasta familie au facut parte personalitati de seama, precum Ieremia Movila (domnitor al Moldovei) si fartii sai Simion Movila (domnitor al Tarii Romanesti) si mitropolitul Gheorghe Movila.
Manastirea Sucevita are aspect de cetate, cu ziduri de incinta groase si bastioane.
Este situata la nici 20 de kilometri distanta de Radauti, pe DN17A si este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Bucovina.
3. Centrul de Ceramica Neagra de la Marginea
Marginea se afla pe la jumatatea distantei dintre Sucevita si Radauti.
Acest sat este singurul loc din Europa si printre putinele din lume unde se produce ceramica neagra, obtinuta printr-o tehnica specifica de ardere a lutului.
Asa ca, daca tot te afli in zona iti recomand sa pui pe lista cu locuri de vizitat in Bucovina si Centrul de Ceramica Neagra de la Marginea.
Este un loc care isi propune sa mentina vie aceasta indeletnicire veche a localnicilor pentru care sunt renumiti peste hotare.
Centrul de Ceramica Neagra de la Marginea iti ofera posibilitatea de a participa la un atelier de olarit.
Vei avea sansa sa admiri vase din ceramica neagra, sa servesti bucate traditionale la restaurantul din incinta complexului si sa iei cu tine un suvenir care sa iti aminteasca de aceasta zona.
4. Mocanita Hutulca din Moldovita
Probabil ca ai auzit de mocanita din Viseul de Sus, unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Maramures, dar stiai ca si in Bucovina poti sa ai parte de o astfel de experienta?
Mocanita Hutulca porneste din localitatea Moldovita, situata la vreo 35 de kilometri distanta de Sucevita.
Aici se afla o cale ferata cu ecartament ingust care dateaza din anul 1888 si care era folosita in trecut pentru a se transporta lemne.
Astazi, aceasta cale ferata este folosita in scopuri turistice. O locomotiva cu abur trage dupa ea cateva vagoane si poarta turistii intr-o calatorie spectaculoasa print-un peisaj rural pitoresc.
Calatoria cu mocanita Hutulca dureaza 3 ore, cu o stationare in Argel, prilej pentru un ospat cu bucate traditionale specifice regiunii.
Deoarece mocanita Hutulca se numara printre cele mai cautate atractii turistice din Bucovina, ar fi bine sa iti faci o rezervare din timp.
5. Manastirea Moldovita
Dupa ce te-ai plimbat cu mocanita deplaseaza-te vreo 5 kilometri pana in localitatea Vatra Moldovitei. Aici se afla o alta biserica pictata din Bucovina care a intrat sub tutela UNESCO.
Biserica Manastirii Moldovita are hramul „Buna Vestire” si a fost construita in anul 1532, pe vremea voievodului Petru Rares.
Fiul domnitorului Stefan cel Mare a ctitorit aceasta biserica in apropierea unui alt lacas de cult ridicat de Alexandru cel Bun.
Manastirea Moldovita este un asezamant monahal micut si foarte bine ingrijit.
Pe langa faptul ca este un loc incarcat de spiritualitate, Biserica „Buna Vestire” atrage vizitatorii datorita peretilor pictati predominant in culoarea visiniu.
Desi o parte dintre picturile murale s-au deteriorat odata cu trecerea timpului, cele ramase si-au pastrat inca culorile originale.
Biserica Manastirii Moldovita este una dintre cele mai bine conservate dintre toate bisericile pictate bucovinene.
6. Manastirea Voronet
Cine nu a auzit de „albastru de Voronet”?
O nuanta vibranta de albastru care a fost folosita pentru prima data in secolul al XVI-lea pentru pictarea peretilor bisericii Voronet si care i-a adus acesteia recunoastere internationala.
Biserica Manastirii Voronet a fost ctitorita in anul 1488 de voievodul Stefan cel Mare, fiind construita in doar aproape 4 luni. Frumoasele picturi murale au fost adaugate mai tarziu de fiul domnitorului, Petru Rares.
Din pacate, povara trecerii timpului a lasat urme asupra bisericii si a frumoaselor sale picturi.
O buna parte din acestea s-au degradat si nu au fost restaurate, iar celebrul albastru de Voronet abia se mai poate distinge.
Cu toate acestea, Manastirea Voronet este un monument UNESCO si unul dintre cele mai indragite locuri de vizitat in Bucovina.
Pentru trecutul sau istoric, incarcatura sa spirituala si faptul ca reprezinta un exemplu de arta moldoveneasca, merita sa ii faci si tu o vizita.
7. Muzeul Oului din Vama
In timp ce te deplasezi spre diverse obiective turistice din Bucovina, iti recomand sa vizitezi Muzeul Oului din Vama.
Il gasesti la doar 20 de kilometri de Manastirea Vodita, 15 kilometri distanta de Manastirea Moldovita si 14 kilometri de Campulung Moldovenesc.
Muzeul Oului din Vama prezinta vizitatorilor o alta indeletnicire a bucovinenilor, aceea de incondeiere a oualor. Vei gasi aici cel mai mare muzeu de acest gen din zona si din tara.
Expozitia muzeului cuprinde o multime de oua incondeiate cu diverse simboluri traditionale, specifice regiunii, inclusiv oua de strut, flamingo, emu, broaste testoase si chiar de crocodil.
Muzeul Oului din Vama este locul care iti permite sa apreciezi aceasta frumoasa traditie bucovineana care s-a transmis din generatie in generatie.
8. Muzeul Satului Bucovinean din Suceava
Muzeul Satului Bucovinean este un alt loc care iti ofera sansa sa descoperi cultura si traditiile acestei frumoase regiuni. Este amplasat in municipiul Suceava, pe Aleea Cetatii.
Muzeul prezinta in aer liber gospodariile traditionale, specifice zonei, obiceiurile si ritualurile din viata satului bucovinean.
Recreeaza intr-un cadru natural si autentic ulitele, casele si anexele, scoala, biserica, moara si crasma.
Interioarele sunt amenajate asa cum erau odinioara, cu mobilier traditional, sobe, razboaie de tesut, textile si port popular.
Mestesugurile si indeletnicirile bucovinenilor sunt relatate in cadrul unor ateliere, iar diversele ritualuri sunt prezentate prin inregistrari vocale.
Muzeul Satului Bucovinean se numara printre cele mai frumoase atractii turistice din Bucovina. Este un muzeu bine organizat care iti va oferi o experienta ce nu trebuie ratata.
9. Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei se afla in imediata apropiere a Muzeului Satului Bucovinean. Cocotata pe deal, aceasta cetate este un vestigiu istoric care dateaza aici de sute de ani.
Intre anii 1388 si 1565, Suceava a servit drept capitala Principatului Moldova. Aproape de finalul secolului al XIV-lea, domnitorul Petru Musat a ridicat aici un castel fortificat unde a locuit.
Mai tarziu, in a doua parte a secolului al XV-lea, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost imprejmuita cu un zid de aparare.
Cetatea era astfel intarita pentru a face fata invaziilor straine care amenintau principatul.
Pentru aproape doua secole, Cetatea de Scaun a Sucevei a indeplinit rolul de resedinta a voievozilor Moldovei. Astazi, este o emblema a orasului, martora trecutului si importantei sale istorice.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurata si consolidata in urma unor lucrari care au durat patru ani.
Astfel ca, in prezent, aceasta cetate medievala se afla intr-o stare buna si isi asteapta vizitatorii care vor sa ii descopere povestea.
Alte obiective turistice in Suceava interesant de vizitat sunt Manastirea Sfantul Ioan cel Nou, Muzeul de Istorie, Muzeul de Stiinte ale Naturii si Biserica Sfantul Gheorghe Mirauti.
10. Manastirea Inaltarea Sfintei Cruci din Patrauti
Patrauti este un sat aflat aproape de municipiul Suceava, la doar 11 kilometri distanta.
Aici poti sa vizitezi un alt lacas de cult istoric care face parte din grupul bisericilor din Bucovina care se afla sub tutela patrimoniului UNESCO.
Biserica din Patrauti are hramul „Inaltarea Sfintei Cruci”. Ridicata in anul 1487 de domnitorul Stefan cel Mare, se pare ca a fost prima biserica ctitorita de acesta.
Manastirea Patrauti este un asezamant monahal micut, dar renovat si ingrijit.
Interesant este faptul ca, de-a lungul timpului, biserica a ramas in forma sa initiala, asa cum era pe timpul domniei lui Stefan cel Mare.
11. Manastirea Dragomirna
Continua explorarea celor mai importante obiective turistice din Bucovina cu o vizita la Manastirea Dragomirna.
Acest ansamblu monahal se afla la vreo 8 kilometri distanta de Patrauti si aproximativ 14 kilometri de Suceava.
Manastirea Dragomirna atrage atentia celor care o viziteaza datorita maretiei, dimensiunilor si elegantei sale.
Frumusetea ei este completata de peisajul din jur, fiind asezata langa un lac, marginita de dealuri si paduri de brazi.
Ctitorita de mitropolitul Anastasie Crimca, in colaborare cu boierul carturar Luca (Lupu) Stroici, Manastirea Dragomirna dateaza dintre anii 1602-1609.
Ansamblul cuprinde biserica schitului, biserica mare cu hramul „Pogorarea Sfantului Duh”, paraclisul, chiliile, un muzeu si este inconjurat de ziduri de aparare.
12. Salina Cacica
Desi micuta si nu foarte impresionanta, Salina Cacica merita si ea o vizita. Mai ales ca o gasesti in apropiere de alte obiective turistice din Bucovina.
Salina Cacica este situata la doar 17 kilometri distanta de Manastirea Humor, 24 de kilometri de Manastirea Voronet si vreo 40 de kilometri de orasul Suceava.
Este o mina activa, explorata pentru extragerea sarii inca din anul 1791.
Salina Cacica a fost amenajata si este deschisa publicului pentru vizitare. In subteran se afla cateva atractii turistice, precum Capela Sfintei Varvara, Sala de dans, Grota Piticilor si Lacul Sarat.
13. Manastirea Humor
Printre cele mai populare locuri de vizitat in Bucovina se numara si Manastirea Humor.
Reprezinta un loc de rugaciune si pelerinaj, asezat la doar 6 kilometri distanta de orasul Humorului si doar 11 kilometri de Manastirea Voronet.
Biserica Manastirii Humor dateaza din anul 1530, fiind ridicata la initiativa logofatului Teodor Bubuiog.
Cinci ani mai tarziu, in 1535, i s-au adaugat picturi murale pe care predomina o nuanta de rosu specifica, cunoscuta precum „rosu de Humor”.
Biserica Manastirii Humor a intrat si ea in tutela UNESCO, alaturi de celelalte biserici pictate din Bucovina.
Din pacate, odata cu trecerea timpului, starea picturilor s-a degradat destul de mult, dar chiar si asa merita sa ii faci o vizita.
In curtea Manastirii Humor se afla si Turnul lui Vasile Lupu in care poti sa urci pe o scara interioara destul de anevoioasa. Insa, privelistea pe care o ai de sus merita efortul!
14. Muzeul Lingurilor de Lemn „Ion Tugui” din Campulung Moldovenesc
Daca se intampla sa ajungi in orasul Campulung Moldovenesc, iti recomand sa vizitezi Muzeul Lingurilor de Lemn.
Este un muzeu privat, unic in tara, amenajat in locuinta memoriala a maestrului Ion Tugui.
Desi poate ti se va parea banal, iti garantez ca vei fi impresionat de colectia impresionanta de linguri de lemn pe care o vei gasi aici.
Muzeul Lingurilor de Lemn „Ion Tugui” detine mii de exponate. Acestea sunt organizate tematic in functie de provenienta, de intrebuintare, de tehnica si lemnul folosite pentru confectionarea lor.
In cadrul muzeului vei putea sa admiri linguri din lemn autohtone si de pe meleaguri straine. Pe parcursul vizitei vei avea parte de ghidaj si de explicatii din partea proprietarului.
15. Muzeul Arta Lemnului din Campulung Moldovenesc
Tot in Campulung Moldovenesc mai poti sa vizitezi Muzeul Arta Lemnului, situat la nici 300 de metri distanta de Muzeul Lingurilor de Lemn.
Muzeul Arta Lemnului a fost infiintat in anul 1936 si este singurul de acest gen de la noi din tara.
Dupa cum sugereaza si numele, muzeul este dedicat in exclusivitate lemnului si detine o frumoasa colectie de exponate etnografice romanesti.
Muzeul Arta Lemnului expune vizitatorilor vase, ustensile de bucatarie, utilaje agricole si o multime de alte obiecte confectionate din lemn. In curtea muzeului sunt prezentate doua case din lemn traditionale.
De asemenea, Muzeul Arta Lemnului gazduieste frecvent expozitii periodice, ateliere, evenimente folclorice, culturale si educative.
16. Comuna Pojorata
Pojorata este o comuna aflata la mai putin de 9 kilometri de Campulung Moldovenesc.
O localitate asezata intr-un peisaj spectaculos, printre culmi impadurite, cu pajisti acoperite de verdeata si fanete.
Comuna Pojorata este incadrata de Masivul Rarau-Giumalau si Obcinele Bucovinei. Asezarea sa geografica o incadreaza printre cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucovina.
Dincolo de peisajele frumoase, Pojorata ofera aer curat, relaxare si multe activitati de agrement in natura.
Principalele atractii sunt drumetiile prin munti, ciclismul montan, escaladarile cu diferite grade de dificultate si zborul cu parapanta.
Pojorata este destinatia potrivita pentru pasionatii sporturilor de iarna, precum schiatul, snowboard-ul si saniusul.
De asemenea, este locul de plecare spre Transrarau, Pietrele Doamnei, Cheile Moara Dracului si alte atractii turistice din Bucovina.
17. Soseaua Transrarau
Din Pojorata poti sa pornesti intr-o frumoasa calatorie pe Transrarau.
Aceasta sosea strabate muntii printr-un relief carstic si se intinde pe o lungime de aproximativ 28 de kilometri pana in satul Chiril.
Soseaua Transrarau este la fel de spectaculoasa ca Transfagarasan (unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat langa Sibiu) si Transalpina. Parcurgerea acestui traseu pitoresc te va incanta cu peisaje montane impresionante.
Transrarau serpuieste prin munti, oferandu-ti sansa de a le descoperi maretia si frumusetea.
Culmi stancoase, paduri dese de conifere, pasuni intinse si panorame spectaculoase ti se vor dezvalui in fata ochilor.
Soseaua te conduce pana aproape de Vraful Rarau care este situat la o altitudine de 1651 de metri.
In apropiere se afla legendarele stanci Pietrele Doamnei, Popii Raraului si un pic mai incolo Manastirea Rarau.
18. Stancile Pietrele Doamnei
Stancile Pietrele Doamnei sunt situate la o altitudine de vreo 1630 de metri, in apropiere de Varful Rarau.
Aceste formatiuni calcaroase se inalta pana la vreo 70 de metri inaltime si sunt considerate un monument al naturii.
Pietrele Doamnei fac parte dintr-o frumoasa rezervatie naturala protejata care poarta acelasi nume.
Alaturi de bisericile pictate, se numara printre cele mai apreciate obiective turistice din Bucovina, mai ales pentru iubitorii de drumetii si natura.
Fie ca vii special pana aici sau parcurgi soseaua Transrarau, trebuie neaparat sa vezi Pietrele Doamnei.
Poti sa lasi masina in parcarea Hotelului Alpin Rarau si sa pornesti pe traseul marcat cu cruce albastra, de dificultate medie, pana pe platoul de belvedere.
19. Satul Ciocanesti
La doar 36 de kilometri de Campulung Moldovenesc si 22 de kilometri distanta de statiunea Vatra Dornei, se afla satul Ciocanesti.
Este o frumoasa localitate bucovineana, asezata intre munti si vai, intr-un peisaj de poveste.
Satul Ciocanesti este renumit ca unul dintre cele mai frumoase si atragatoare locuri de vizitat in Bucovina.
Dincolo de cadrul rural autentic, ceea ce il face mult mai special este decorul exterior al caselor care prezinta ornamente cu simboluri populare.
Din acest motiv, Ciocanesti este considerat un sat muzeu. Casele sale incondeiate atrag curiozitatea oricarui turist care ajunge in Bucovina.
In plus, localnicii pastreaza inca vie traditia incondeierii oualor si chiar exista un muzeu in localitate care este dedicat acestei indeletniciri.
20. Vatra Dornei
Din Ciocanesti te poti deplasa pana in Vatra Dornei, aflata la doar 22 de kilometri distanta. Aceasta statiune este situata la o altitudine de peste 800 de metri, in Depresiunea Dornelor.
Vatra Dornei si-a castigat renumele de „Perla Bucovinei”. Popularitatea statiunii este data de peisajul montan impresionant si efectele terapeutice ale izvoarelor sale cu apa termala.
Vatra Dornei este asezata la confluenta raurilor Dorna si Bistrita, fiind marginita de Muntii Rarau-Giumalau, Muntii Calimani si Muntii Suhard.
Pozitionarea sa creaza cadrul natural perfect pentru o multime de activitati de agrement in aer liber.
Dincolo de aerul curat de munte si relaxare, aceasta statiune montana ofera turistilor trasee pentru drumetii, ciclism montan, zbor cu parapanta, posibilitati de pescuit si rafting.
De asemenea, pasionatii de sporturi de iarna au la dispozitie mai multe partii.
21. Rezervatia Tinovul Mare din Poiana Stampei
Rezervatia Tinovul Mare din Poiana Stampei se afla la aproximativ 24 de kilometri distanta de Vatra Dornei, spre Bistrita.
Asezata la poalele Muntilor Calimani, aceasta oaza de liniste iti va oferi cateva clipe de recreere in mijlocul naturii.
Rezervatia Tinovul Mare din Poiana Stampei se intinde pe o suprafata de peste 650 de hectare. Este o zona mlastinoasa pe care o vei parcurge pe un podet de lemn marginit de o padure de pin.
Traseul are un kilometru lungime (doar dus) si il poti parcurge intr-o plimbare relaxanta.
Pe parcurs vei intalni locuri de odihna si panouri explicative care iti relateaza detalii despre Rezervatia Tinovul Mare, flora si fauna specifice locului.
Sunt multe locuri de vizitat in Bucovina care pot satisface gusturile oricarui calator.
Aceasta regiune autentica te cucereste prin frumusetea sa naturala, peisajele uimitoare, faimoasele biserici pictate, traditiile, gastronomia si ospitalitatea localnicilor.
Numeroasele atractii turistice din Bucovina fac ca zona sa fie destinatia ideala pentru pelerinaj, relaxare, explorarea si petrecerea timpului in natura.
Cu siguranta, vei avea parte de o vacanta memorabila si captivanta!
Lasa un comentariu